05 Ağustos 2024 - Pazartesi

Bu haftaki yazılarım

Tavşanlı

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 13 dk.
131 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
   SOKAK HAYVANLARI KONUSUNDA
 BİR  FİKRİM VAR                                     
 
       Sokak hayvanları genel de köpekler ülke gündemini sürekli meşgul ediyor. Köpek popülasyonunun tavan yaptığı ülkemizde  garip olaylar da oluyor. Tavşanlı’nın küçük beldlerinden Tepecik Beldesi7nde  son günlerde  artan köpek  sayısının bir nedeni de bazı kendini bilmezlerin özel  araçlarıyle,kamyonet,otomobil,pikap,minibüs,traktör römorklarıyle  bu beldeye köpek getirmesi,bunları  oraya buraya bırakarak sıvıştıklarıdır.  Bunu görenler söylüyor. Ama bu yetmez. Ben Tepecik Beldesi Belediye Başkanı kardeşim den istirham ediyorum, Beldenin giriş ve çıkışlarına birer kamera yerleştirsin. Bu kameralar yardımıyle bu sorumsuz insanlar belirlensin ve gereken yapılsın. Tepecik Beldesi sınırları içinde mevcuk köpeklerin  aslında modern bir barınakta  toplanması en güzelidir. Ama bu belediyemizin gücünü aşar. Yardım şart.  Önce Tepecikli hemşehrilerim beldenin merkezden uzak bir köşesinde  bir barınak için “evet” demelidir. Gözlerden ırak,insanları rahatsız etmeyecek bir konumda toplanan köpeklerin bakımları,tedavileri ,kısırlaştırmaları bu bakımevinde pekala yapılabilir. 
        Aklıma merhum dostum,iş insanımızdı İbrahim Abi geldi. O da  ilçedeki tavuk tesislerinin ham tavuk gübrelerini oraya buraya attıkları dönemde bir tesis kurmak için harekete geçmiş,yer aramıştı. Ama bizim insanımız pis kokuyor diye böyle bir tesise  olumlu bakmadı.  Eğer böyle bir tesis  kurulabilseydi,ham tavuk gübresi kesinlikle değerlendirilecek,organik gübreye dönüştürülecekti.  Hem tavuk tesisleri derin bir nefes alacak,hem istihdam yaratılacak,hem de ekonomik değer el de edilecekti.   Ben merhumun Tavşanlı- Çardaklı arasındaki  mütevazi tesisinde üretilen organik ,kapsül halindeki gübresinden alıp evdeki ve bahçedeki çiçeklerimin  bulundukları yerlere serpmiştim.  Bayağı da güzelleşmişlerdi.  Ama merhum İbrahim Abi  arzuladıklarına ulaşamadan bu fani aleme  veda edip aramızdan ayrıldı. İbrahim Gültekin’in mekanı cennet olsun…..
        Her hizmetin bir olumsuz tarafı mutlaka oluyor.  Birçok fabrikada birçok ürün elde ediliyor. Bu ürünler elde edilirken hava ve çevre kirliliği mutlaka oluyor.  Bunları asgariye indirerek  tesisler,fabrikalar kurmak  mümkün. Ama biz  böyle girişimlere millet olarak maalesef soğuk bakıyoruz.   Böyle giderse Tepecik Beldesi’nde köpek popülasyonu kesinlikle sonlandırılamaz. Dediğim gibi Tepecik Belediyesi bir önlem olarak önce gizli saklı yollarla beldeye getirilen ve araziye bırakılan köpeklerin nerelerden geldiğini araştırıp bulmalıdır.  Bunu yapmak ta herhalde o kadar zor olmamalıdır.  Bu sokak hayvanları da belediyelerimizin ana gündem maddeleri arasına girmiştir.Belediyelerimizin arayış içinde  olmaları şarttır.  Ben de sokak hayvanlarının öldürülmesinden yana değilim.  Allah’ın gazabına uğramamak istiyorsak bu yolu kapatmalıyız.  Çünkü Allah rızkını hazırlamadığı sürece hiçbir canlıyı yaratmaz.  Allah yarattığı  eşref-i mahlukat olarak ifade edilen insanı imtihan ediyor. Ama insanoğlu bu imtihandan habersizdir. Başa gelen felaketler hep yaptığımız yanlışların bir ürünü değil midir?
         
                                        DOST  KERVANINDAN BİRİ DAHA EKSİLDİ
         Dostlar zaman içinde birer ikişer bu fani alemden ayrılıp geldikleri yere geri dönüyorlar. Dost kervanından son olarak ayrılanlardan birisi de Dedeler Köylü İsmail Kaynar oldu. Merhum İsmail çok değerli  kardeşim Nurşen Hemşire’nin eşiydi.  Nurşen Hemşire’ye de başsağlığı diliyorum. Üç kızı ve oğluna da…. Nurşen hemşire deyince biraz durmak isterim; Nurşen  Hemşire bizim ailemizin vazgeçilmeziydi. Aile bireylerinin iğnelerini o yapardı.Elimizi sallasak hemen koşar gelirdi. Bir süre komşuluk ta yapmıştık.  Nurşen Hemşire ile eşi merhum İsmail ile sık sık karşılaşır,ayakta olsa sohbetimiz olurdu.  Duyduğum kadarıyle sevgili İsmail İstanbul’da vefat etmiş. Dileği üzre doğup büyüdüğü topraklarda,Dedeler Köyü’nde(halen mahalle) cami yanındaki mezarlığa gömülmesini vasiyet etmiş.Allah mekanını cennet eylesin kardeşimin. Bu vesileyle yakınlarına,dost  ve arkadaşlarına ve Dedeler Mahallesi’nin tüm sakinlerine başsağlığı dileklerimi sunuyorum. 
         Bu arada sevgili İsmail Güleç’i de kaybetmişiz.  Sevgili kardeşim Mehmet Güleç’in sevgili oğlu,sevgili İbrahim ve sevgili Mehmet kimyasal ürünler üzerine yıllarını verdiler. Küçücük bir üretim evinden kocaman bir tesisin sahipleri oldular. Halkımızın hijyen alanında  yararlandığı birçok ürünü ürettiler. İlçe dışına da pazarladılar. Güleç Ailesi’nin Tavşanlı adını bayrak yapan aileler arasında özel bir yeri vardır.  Sevgili arkadaşım Mehmet’e ve aile bireylerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.  Hakk’a ulaşanların ardından yapılacak en güzel şey onları hayırla ve rahmetle anmak olmalıdır. Sevgili İbrahim’e başsağlığı diledim. O da diğerlerine ulaştırsın. 
                
 
 
    TÜMATA  TOPLULUĞU’NUN  EFSANE  İSİMLERİNDEN 
             ORUÇ  GÜVENÇ  ‘i   5 TEMMUZ  2017 TARİHİNDE   
                                      KAYBETMİŞTİK                           
 
    Yazıma başlamadan önce  merhum hemşehrimiz,güzel insan Oruç Güvenç’e Allah’tan rahmet diliyor ve  kendisini  asla unutmadığımızı ifade etmek istiyorum.TÜMATA  TOPLULUĞU  bir dönem  halkımızın gönlünde taht kurmuş bir topluluk olmuştu. Ama bakıyorum artık bu topluluktan söz eden de,bu toplulukta yer alan da kalmamış sanki. İnsanoğlu her zaman derim; vefasızdır. Bu insanoğlunun en  büyük kangrenleşmiş yarasıdır. Unutmak bile insanoğlunun hasletinde vardır.  Tek unutan canlı insandır. Allah’ın yarattığı yabani ve evcilleşmiş tüm yaratıklar bir şekilde  insandan daha fefalıdır…..
     Merhum,Tavşanlı’nın ilk gazetesi   “ Tavşanlı Postası “ Gazetesi sahip ve başyazarı  Kamil Güvenç( Tatar Kamil) ‘in sevgili oğlu DOÇ. Dr. Oruç Rahmi Güvenç  bazı arkadaşlarıyle bir topluluk kurmuştu.  Bu topluk yurtiçi ve yurtdışı  konserlerinde ses getiren bir topluluktu.  Üstelik merhum  Rahmi Oruç Güvenç  öz be öz Tavşanlılıdır.  Türk Musiki dünyasının  hoş bir sedasıdır.  Tavşanlı’da da müteaddit defalar topluluğu ile konserler vermiştir.  Bir ara Tavşanlı Belediye Meclisi’nden sayın başkanın  bilgisi dahilinde  adını bir caddeye vermek istemiştik. Bu cadde uzun yıllar aile büyüklerinin yaşadığı Moymul’un üst başı ile Dedeler Köyü(halen mahalle) arasındaki  tek cadde idi. Bu caddenin başlangıç noktasına:” Doç. Dr. Hüseyin Rahmi Oruç” adını  asamadık.   Bu bizim ayıbımız olarak kalmıştır. Bu ayıp bir şekilde   giderilebilir; Sayın yeni Tavşanlı Belediyesi Başkanı Ali Kemal Derin ve  belediye meclisi üyelerinin alacağı bir kararla   telafi cihetine gidilebilir. Bu arada bazı sıkıntılara neden olabileceğini düşünerek,evraklara geçmese bile   bu adın  halkımız tarafından  gayri resmi olarak ta olsa telaffuz etmesi mümkün olabilir.  Sevgili Oruç Güvenç bir Tavşanlı mozaiği idi.  Onsuz bir fotoğraf eksik bir fotoğraf olarak  kalır diye düşünüyorum. .   
     TAVŞANLI’NIN MERKEZE UZAK BELDESİ BALIKÖY’ÜN 
İLÇE  YAPILMASI İÇİN   HAZIRLANAN DOSYA 
ANKARA’DA KAYBOLDU. 
OYSA Kİ BU DOSYA BİZZAT   15 KASIM 2017 TARİHİNDE SAYIN CUMHURBAŞKANINA  HEMŞEHRİMİZ  KAZIM TOY TARAFINDAN  BİZZAT SUNULMUŞTU 
       Bir beldenin ilçe olması o kadar da zor bir şey değildir.  Hele hele bu beldenin, eğer çevresinde  25 köyü,15 mahallesi ,53 yerleşim  merkezi  varsa, içinden Ankara-İzmir demiryolu geçiyorsa, kara yoluyla Balıkesir’e,Bursa’ya,Kütahya’ya ve diğer yerleşim birimlerine  geçilebiliyorsa,nadide ormanların ortasındaysa ,manyezit,linyit,demir,krom antimon,pirit,altın  madenlerine sahipse ,turizm  için vazgeçilmez bir yurt parçasıysa ,Kütahya merkezine 100km,Tavşanlı merkezine 50km uzaklıktaysa,  hayvancılığa,tarıma müsait bir bölgeyse, halkın ifadesiyle “ Ege’nin  Adanası” ise  bir dakika düşünmeye gerek var mı? 
        Sevgili dostum iş insanı  Kazım Toy  sayın Cumhurbaşkanımıza sunulan drosyanın bir fotokopisini bana vermişti.  Bugüne kadar sakladım.  Ama artık ne kadar daha saklayacağımı düşünerek bu dosyanın peşine düştüm.  Bana göre birçok dosya gibi bu dosya da büyük bir olasılıkla sümenaltı edilmiştir.  İstenildiği  taktirde  işte sevgili Kazıml Toy  hayattadır,gidip bu dosyanın bir kopyası alınabilir. Ama  sayın cumhurbaşkanımız bu dosyayı bizzat almışlardır,mutlaka bir yetkiliye vermişlerdir.  Her şey buraya kadar güzel,ama  bu dosyayı kim veya kimler alıp bir kenara atmışlarsa bulup buluşturmalı,gereğini yapmalıdırlar. 
        432 rakımlı bu belde,ta Osmanlı’dan bu yana vardır.   Zamanında bu yerleşim birimi balın vatanıymış. Arıcılığın  yaygın olduğu bir yermiş.  Balıköy adının” Ballıköy”adıyla  özdeşleştiğini  söylerler. Bir zamanların üzüm bağlarıyla  dolu dolu olduğu bu yerleşim biriminde üretilen üzümlerin   pekmezinin yapıldığını,ağdasının tahta kutularda pazarlandığını biliyoruz. Bu beldede  istenildiği taktirde  susam,hatta pirinç üretimi dahi yapılabilecektir. 1992 yılında  Kadıköy ,Çıvgalar ve  merkez istasyon mahallelerinin  bir araya gelmesiyle doğan Balıköy Beldesi’ne bir ilçe olması halinde bağlanacak yerleşim birimleri arasında   Balıköy merkez mahallesi, Kadı mahallesi,Çıvgalar mahallesi, Kışla mahallesi, Karaşehir mahallesi, Soluganlar mahallesi, Dümrekulu Köyü,Dümrekhüseyinpaşa  Köyü, Dümrekorta Köyü, Madanlar Köyü, Çamalan Köyü, Kargılı Köyü, Çaltılı Köyü,  Doğanlar Köyü,  Öksüzler Köyü, Yataklı Köyü, Uluçam Köyü, Altınova Köyü, Topallar ve Hacıibrahimler mahalleleri, Kırkavak Köyü, Gevrekler Köyü, Aydınlar Köyü, Kocayeri,Karaaliler mahallesi, Erikli Köyü, Taşdibi mahallesi, Tabaklı mahallesi, Somaklı mahallesi, Cevcevler mahallesi, Çınarcık Köyü, Avcılar Köyü, Kavaklı Köyü, Benah mahallesi, Çobanlar Köyü, Gürepınar mahallesi, Çaldibi ,Çayır Köyü,  Kızılbük Köyü, İstasyon mahallesi, Değirmisaz Köyü istekleri halinde; Dağardı Köyleri, Dağardı Merkez, Kılmanlar Köyü, Maksutlar  Mahallesi,  Evciler Köyü, Çulfalar Köyü, Gali Köyü, İmranlar Köyü, Dereköy, Bedirler Köyü, Bademli Köyü, Köseler Köyü, Sünnetçiler Köyü ve Örencik Köyü de bağlanabilecektir.
          Balıköy beldesi; Tavşanlı’ya 50 km, Simav’a 70 km, Emet’e 50 km,Harmancık’a  25 km, Dursunbey’e  60 km  uzaklıktadır.  Bu beldenin içinden her gün posta ve ekspres trenleri geçmektedir. Birçok yerleşim birimine otobüsler kalkmaktadır.  50 KM YARIÇAPLI BİR ALANDA  GELECEĞE ÜMİTLE BAKILAN BİR BELDEDİR. 
          Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhur İttifakı’nın birlikte yapacakları bir ciddi çalışmayla bu beldemiz ilk yapılacak yerel seçimlere bir ilçe olarak katılmayı hak etmektedir. Hatta bu durumun bir kez daha bu konuda bilgilendirilen sayın cumhurbaşkanımız tarafından yeniden değerlendirilmesi en halisane dileğimdir. Balıköy beldesi ilçe olduğu taktirde  Tavşanlı da  belki bazı köylerini kaybedebilecektir ama   bu durum sosyal,ekonomik ve kültürel alanlarda Tavşanlı’ya asla bir zarar vermeyecektir.  Küçük ölçekli bir Balıköy ilçesi ülkemize yakışacaktır…..                                 
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları