11 Ekim 2013 - Cuma

EÜAŞ TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALI DEMOKRAT PARTİNİN TAVŞANLILILARA BİR ARMAĞANIDIR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
5842 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 EÜAŞ TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALI DEMOKRAT

                                PARTİNİN TAVŞANLILILARA BİR ARMAĞANIDIR

 

    Her siyasi iktidarın hizmet verdiği yıllar içinde ülkemizin dört bir yanına verdiği armağanlar vardır.14 Mayıs 1950 tarihinde iktidar olan Demokrat Parti de 27 Mayıs 1960 tarihine kadar ülkemizin dört bir yanında sayılamayacak kadar büyüklü küçüklü hizmetler vermiştir.

    Demokrat Parti de tıpkı Adalet ve Kalkınma Partisi ,Anavatan Partisi gibi büyük çoğunlukla TBMM’ne girmiştir.Hiç unutmam rahmetli Başbakanımız Adnan Menderes Kütahya’ya aşıktı.Kendisi 22 Mayıs 1950-4 Mart 1951-19 Mayıs 1954-30 Kasım 1955-21 Kasım 1957 tarihlerinde beş hükümet kurmuştu.Başbakanlığı süresince  rahmetli milletvekilimiz Ahmet Kavuncu ile de çeşitli vesilelerle bir araya gelmiş ve hep Tavşanlı’yı sormuştur.Babamın yakın dostlarındandı.Ben yıllar yılı damadı rahmetli Polat Onat ile altlı üstlü komşuluk yaptığım için rahmetli Ahmet Kavuncu ile zaman zaman derin sohbetlere dalardık.Bana verdiği bir dosya arşivimdedir.Bir gün rahmetli Menderes kendisine” Kavuncu zengin kömür rezervleriniz var.Bir termik santrala ne dersin?” dediğinde rahmetli Kavuncunun gözleri dolmuş:” Taktir zatıalilerinizindir” diyebilmiş.İşte halen Türkiye’nin enerji üretiminde payı olan ve 1956 yılından bu yana enerji üreten EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralı’nın Tavşanlı’ya gelmesinde bu ikilinin büyük payı vardır.

     Bu santral yıllardır istihdam yaratıyor.Niceleri bu santralda görev yaptı.Niceleri bugün hayatta değildir.Kemal Öğütçü,Salih Kavuncu,Celal Koyuncu gibi.Niceleri emeklidir.Niceleri Tavşanlı’da veya Tavşanlı dışındadır.Tavşanlı Halkı’nın bir bölümü bu santraldan ekmek yemiştir.Niceleri de yemektedir.

     Biz zaman zaman santral bacalarından gökyüzüne yükselen pudra inceliğindeki küllerden yakındık.Ekmek kapımızı kötüledik.Ama şu günlerde bir şayia Tavşanlı’ya bir karabulut gibi çökmüş ve insanımızı tedirgin etmiştir.Nedir bu şayia? Tunçbilek Termik Santralı’nın özelleşeceği haberi.Aslında tehlike bir süre önce ilçe sınırlarına kadar dayanmıştı.Ama farkında değildik.Seyitömer Termik Santralı  özelleştirildi.Kütahya bunun acısını yeni yeni hissetmektedir.Koca Kütahya isteseydi bu santralı topladığı paralarla kendisi alabilirdi.Şeker Fabrikası,Azot nasıl kaybedildi?” Aman canım bana ne.Bana değmeyen yılan bin yaşasın” diyenler şimdi “ Keşke o yılan bizi soksaydı da kendimize gelseydik,bir şeyler yapsaydık” diyerek suçluluklarını dışa vuruyorlar.

     Tavşanlılı aynı hatayı işlememelidir.Ne yapsın yani? Sokaklara mı,caddelere mi,meydanlara mı koşsun? Eline sopa,sapan,havayi fişek,silah alıp terör mü yaratsın? Bunlar çağımızda anlamsız,sonuç vermeyen davranışlardır.İnsan gibi mücadele edeceksiniz.Tüm Demokratik Kitle Örgütlerinizle,meslek  kuruluşlarınızla,sendikalarınızla,derneklerinizle,vakıflarınızla,üniversitenizle,odalarınızla,aklı başında ,akil ve deneyimli insanlarınızla karşı duracaksınız.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız sayın Taner Yıldız’,olmadı mı? Sayın Başbakanımız R.TAYYİP Erdoğan’a çıkacaksınız.” Biz yıllar öncesinde bu santrala rahmetli Başbakanımız Menderes sayesinde kavuşmuştuk.Sizler de özelleştirmeyi durdurunuz” diyeceksiniz.Santralın Tavşanlı ve Tavşanlılı için ne denli önemli olduğunu vurgulayacaksınız.Karşınızdakiler de devleti yöneten büyük insanlar.Onlar da sizleri dinleyecektir.Tunçbilek Termik Santralı’nın Allah göstermesin özelleştirilmesi büyük bir tepki doğuracak,büyük bir küskünler ordusu  yaratacaktır.Böyle bir özelleştirme hareketinden AKP de yara alacaktır.Çünkü ünlü bir Atasözü vardır: “ İp çarığı,çarık ise ayağı sıkar”.

     Bugün 400’ü aşkın insanın ekmek kapısı olan Tunçbilek Termik Santralı’nın yakıt sıkıntısı da bulunmamaktadır.Akarsu desteği vardır.Tıkır tıkır çalışmaktadır.Belki bir çok varlıklı insanın,iş adamının,ortaklıkların,konsorsiyumların,iş çevrelerinin,patronların,dış odaklı zenginlerin iştahı   Tunçbilek ile kabarmıştır.Ama hiç kimsenin ekmek kapımızı çalmaya hakları yoktur.Bir kuruluş sürekli zarar eder,devlete yük olur bir şey diyemem ama Tunçbilek Termik santralı  bunlardan değildir.Bu santral Tavşanlı’nın namusudur.Gururudur.Varlık nedenlerinden birisidir.Bu santral  enerji üretimine başladığı zaman Cumhurbaşkanımız rahmetli Celal Bayar,meclis başkanımız rahmetli  Refik Koraltan,Başbakanımız rahmetli Menderes,Kütahya Milletvekillerimiz hepsi rahmetli oldular A.Galip Bubik,A.İhsan Gürsoy,Ahmet Kavuncu,S.Sururi Nasuhoğlu,A.Osman Özbilen,İhsan Şerif Özgen,Nihat Haluk Pepeyi,İ.Hakkı Veral’dı.Herbirinin karınca kararınca katkılarını bugün kimseler bilmiyor.Ben araştırdım buldum.

    Bir yaşlı komşum var.” Özelleştirenlerin elleri kırılsın” demişti. İnşallah duası kabul olmaz.

Tavşanlılı özelleştirme değil,yeni yeni yatırımlar bekliyor ve arzuluyor.Uykudaki hemşehrilerime sesleniyorum: “ Aman ha fazla uyumayın.Bir de bakarsınız altınızdaki halıyı çekip almışlar.Sonra şu meşhur Kütahya Türküsü’nü çağıran hemşehrimiz gibi olursunuz.Ne demiş ? “ Karmı da yağdı Kütahya’nın  dağına” Çünkü karın yağdığını kumarda kaybedip sattığı evinin kiremitlerinden damlayan sudan anlamış.                                                                                                                                 

                             

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları