29 Eylül 2024 - Pazar

TAVŞANLI SEBZE VE MEYVA PAZARI KONUSUNDA

TAVŞANLI SEBZE VE MEYVA PAZARI KONUSUNDA ŞANSLI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
256 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
    TAVŞANLI SEBZE VE MEYVA PAZARI KONUSUNDA 
                                                ŞANSLI 
 
 
    Türkiye’de 782 bin km kare büyüklüğündeki ülkemizde 81 ilimizde ve bu illere bağlı ilçe ve beldelerde sebze ve meyva pazarları kurulduğunu biliyoruz. Kütahya’nın en çok nüfusa sahip,en gelişmiş,sosyal,ekonomik ve kültürel alanlarda en öne çıkan ilçesi Tavşanlı’da da bildiğim kadarıyla sebze ve meyva pazarları kuruluyor.  Bakın bu pazarlardan sadece Tavşanlılılar değil,komşu ilçeler de yararlanıyor.  Bu pazarların kurulduğu günlerde Cumartesi,Cuma ve Salı günlerinde  elinize bir taş alın gelişi güzel atın bu taş kesinlikle Tavşanlılıya denk gelmez.  Çünkü pazarlarda ağırlıklı olarak  Domaniçliler, Emetliler, Hisarcıklılar,  Örencikliler,Harmancıklılar, Dağardı’ndan, Keles’ten,İnegöl’den, Kütahya Merkezden  ,Orhaneli’nden ve daha birçok yerden gelenler vardır. Kamyon pazarları Tavşanlı’da önemlidir.  Bu yan kapakları açılan kamyonlarda tonlarca sebze ve meyva vardır.  Afyonkarahisar’ın Şuhut Patatesi, Keles’in çileği, Balıkesir’in sebzesi, Bursa’nın meyvası, Emet’in keçi peyniri,  Dağardı’nın  kavunu,  Dereboyu’nun ince kabuklu pembe domatesi,kadife kadar yumuşak taze biberi,  Tepecik Beldesi’nin Manda  Kaymağı, Manda Tereyağı, Manda Yoğurdu,  Ağaköy,Başköy’ün patatesi,  Balıköy’ün  Yeşilleri Pazar bitmeden tükenir. Olur Tavşanlı’nın merkez nüfusu 120-130 bin.  Herkes dağılır kalır geride 75 bine yakın nüfus. 
   
  Tavşanlı sebze ve meyva pazarlarının sayısı giderek artıyor. Yeni oluşum Ömerbey Mahallesi7nde, Moymul Mahallesi’nde de sebze ve meyva pazarları var. Beldelerinde de keza öyle.  Tavşanlı sebze ve meyva pazarlarının  içinde en kalabalık nüfus bayan nüfusudur.  Bayanlar ellerinde Pazar arabalarıyle evlerinin bir haftalık ihtiyaçlarını  özenle satın alır,bizzat taşıyarak evlerine götürürler.  Benim Erkek Sanat Enstitüsünde yaptırdığım bir Pazar arabam vardı. Halen Tavşanlı7da evde duruyor. Görenler O’na” Pazar arabasının” Tır’ı” derlerdi. Bir çocuk dahi içine rahatlıkla sığardı.  Ama  aldığımız her şey içine sığardı.  Tekerlekleri yıllar içinde asla bozulmadı. Bazen İzmir’e getirmeyi düşündüğüm olmuştur.  Ama nazara gelirim diye korktum.   Tavşanlılı dört mevsim  her arzuladığı sebze ve meyvayı rahatlıkla bulmuştur.  Tavşanlı’da sebze ve meyva pazarlarının  önemli bir parçası yağ-yoğurt pazarı, balıkpazarıdır.  Hiçbir yerde balık kalmasın Tavşanlılı balıksız kalmaz.  Kulakları çınlasın  Ajan Hüseyin’in    çırakları,kalfaları bugün balığın her türlüsünü nerede olursa olsun bulup getiriyor ve Tavşanlı Halkı’na  sunuyor.  Biz şanslıyız. Benim gibi 70’li 80’li olanlar çok güzel günler gördük.  Soğanı,patatesi çuvalla aldık. Yumurtayı viyola evlerimize getirdik.   Sütün hasını ,çiğ sütü her zaman bulduk. Sebzenin,meyvanın halisini tükettik.  Güveç  yiyenlerden olduk. HAYDİ BUGÜN GÜVEÇ YİYİN DE GÖREYİM SİZİ!... Tavşanlı’da bir kapalı pazaryeri kurulmasını çok istemişimdir.  En azından bu kapalı pazaryeri  bizim için güvenceli olurdu.  Yazın sıcağında kışın soğuğunda işimize yarardı.  Ama bakarsınız bir sürpriz yaparlar bizlere bir kapalı pazaryeri kazandırıverirler.  
#
Yorumlar (1)
Mehmet
02.10.2024 14:55
Tavşanlı için kapalı pazar yeri artık sadece bir hayal.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları