15 Eylül 2024 - Pazar

YENİ ADLI YIL TÜM ÜLKE GENELİNDE

YENİ ADLI YIL TÜM ÜLKE GENELİNDE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
32 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


                          
   YENİ ADLI  YIL  TÜM ÜLKE GENELİNDE
 TÖRENLERLE       AÇILDI 

 
  Yen Adli  Yıl denilince,  aklıma gelenler ilk etapta Avukatlar oluyor. Çünkü merhum babam önce hakimdi,sonra kendi isteğiyle mesleğinden ayrıldıktan sonra kurum avukatı olarak çalıştı.(Örneğin; Orman İşletmesi Avukatı, Hazine Avukatı, Sendika avukatı  gibi) daha sonra serbest  avukat olarak  son nefesini verdi. 
      Ben de bir hukukçu evladı olarak yıllar içinde  Protokol Amirliği görevim,törenleri,etkinleri yönettiğim süre içinde  Adli Yıl açılışlarında bizzat görev aldım.  Ne yapıyordum? Adli Yıl açılışı öncesinde Adliye’ye gidiyor,sayın C. Başsavcıları, savcıları, hakimleriyle  açılış programlarını gözden geçiriyordum.  Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde   mutad töreni yönetiyordum.  Ardından hep birlikte  başta ilçenin en büyük yönetim görevlisi sayın Kaymakamı ile birlikte doğruca Adliye’ye gidiyorduk.  Artık Adalet Sarayı  olarak ifade etmem gerekiyor. Burada Avukatlarımızın mütevazi Baro Odası’nda   sayın Adliye mensuplarını ağırlıyor,daha sonra sayın avukatlarımızla sohbetlerde bulunuyorduk.  Bu mütevazi törenler artık il bazında illerde yapılıyor.  İlçelerde  ise sembolik düzeyde kutlanıyor. Bazı Adli Yıl açılışları münasebetiyle   ilçelerde ve illerde topluca yemek verildiği de oluyordu.   Yeri gelmişken söylemek isterim; Kütahya Barosu’nun Tavşanlı Adalet Sarayı’ndaki mütevazi küçük salonu artık  mevcut avukatlarımızı ve hukukçularımıza hitabedemiyor. Bu salonun bir şekilde büyütülmesi gerekiyor. Bunun çözümü için sayın C. Başsavcım ve Sayın Ağır Ceza Mahkemesi   Adli Yargı ve   Adalet Komisyonu Başkanımızdan  gereğini istirham ediyorum.   Hatta Kütahya Barosu’nun sayın Başkanı da bu konuda  talebimize  yardımcı olabilir.
      Ben nice yıllar Yeni Adli Yıl Açılış etkinliklerine bizzat katılmışımdır. Hatta bu etkinlikleri yöneten kişi olmuşumdur.   Nice  hakim,c.savcısı ,adliye çalışanı,cezaevi çalışanı ve diğerleriyle  dostluğum söz konusudur.  Bu yıl Yeni Adli Yıl 1 Eylül 2024 tarihinde  açıldı. Bugüne kadar 5 Eylül açılış günü olurdu. Tavşanlı’nın Kütahya Barosu’na üye 110’a yakın  avukatını ,il bazında da sanırım 500’ü  sayın avukatı saygıyla selamlıyorum.   Hukuk mesleği mesleklerin imamesidir.  Hukukçularımız bizim vazgeçilmezlerimizdir. Bizim hukukçulara her zaman  ihtiyacımız vardır ve olmaya da devam edecektir.  Hukukçular mutlu,müreffeh,pozitif oldukları sürece bizler de  öyle olacağız. Hukukçularımızın hiçbir sorunu olmamalıdır.  Onlar sadece içlerindeki Tanrı’nın sesini duymalıdırlar. 
      Tavşanlı Tarihi’nde  halkın  hukukunu sağlamak için  karınca kararınca çalışanları da unutmamak gerek.Haydi gelin de merhumlar; Gorgor’u( H.Hüseyin Kor),  Cemal Uslu,Hüseyin Uygun, Kuruçayl Ahmet Çavuş, Destan İbrahim Çavuş, Domaniçli İrfan Batum, Mehmet Ceylan, Komutan, SADIK Akın, Cennet Mehmet, Emetli  Porsuk Ahmet, Mustafa Özkan( Kopil), Örenköylü Halil İbrahim, Aslan, Mustafa Sağlık( Sağır), Davavekili  İrfan Yaşar, Emin Sıtkı Uykucuoğlu ve  Mehmet Emin Akan’ı  unutun. Unutabilir misiniz?
        Büyük İslam Peygamberi Hz. Muhammed ‘in Adaletle ilgili nice mübarek sözleri vardır.  Yeni Adli Yılın açılışı vesilesiyle   bunlardan sadece birine yer vermek isterim;”Adaletli  sultan, yeryüzünde Allah’ın gölgesi ve mızrağıdır” Öyleyse  bir hakim ve c.savcısı adaletten ayrılmadıkça Allah  onlarla beraberdir.  Adaletten ayrılmaları durumunda Allah onları yalnız bırakacaktır. “der. 
       Yeni Adli Yıl derken aklıma  hemen 1689-1755 yıllrı arasında yaşayan  büyük insan MONTESQUİEU gelir. O Adalet konusunda söylediği şu sözlerle tarihe geçmiştir.” Toplum çıkarlarının en etkin güvencesi adalettir. İnsanı insan yapan niteliklerin başında hak,onur, kişilik  saygısıyla adalete,hukuka, bağlılık gelir. Erdem, toplum çıkarlarını, kişisel çıkarın üstünde tutmaktır”.
        Hukuk; Gerçek kanıt,  sağlam belge, defosuz tanık,tarafsız bilirkişi ,adalet amaçlı iddianame  arar. Avukatlık; Suçluyu aklamaya ve karşılığında avukatlık parası(vekalet ücreti) almayı meslek edinir.  Avukat kesinlikle adalet dağıtmaz. Sadece bir tarafın hakkını savunur.  Avukat taraf olmaz. Hak savunur. Hakimler kesinlikle ceza vermezler. Yasalar ceza verir. Yargı, kişiye,kişilere olan nefretiyle değil eylemi ve söylemiyle karar verir. Adalet ölürse kesinlikle devlet te ölür.
        Yeni Adli yıl  ile birlikte kesinlikle sayın noterlerimizi, cezaevi   yetkililerini, gardiyanları, mübaşirleri de unutmamalıyız.  Çünkü her biri büyük bir fotoğrafın parçalarıdır. 
         Bugün bile Tavşanlılı  birçok değerli hakim ve c. Savcısını asla unutmamıştır. Adem Kul, Osman Nuri Güler, Sabri Beytorun, M. Vehip Ekinci, Bekir Şahiner, Rıza Şahin, Ahmet Gürbüz, Halil Adıgüzel,Sıbgatullah Gültekin, Cevat Barutçu,  İbrahimYılmaz Meral,  Ahmet Ateş, Kemal Arıbaş, İrfan Kınay, Nevzat Aygün, Yüksel Aygün, Hayati Uçar, Nilgün Uçar, Emin Ayar, Muhittin Cenkdağ,Sümer Güner, Davut Usta,Selami Hatipoğlu, Fuat Özsoy, Kemal Esenkaya, Ömer Barutçu,  Ali Yiğin, Şükran Telatar, Ali Demir, Esat Cevheroğlu, Kemal Demirdön, Nejat  Saatçı, Fuat Köylüoğlu, Nadir Özsoy, Ali Ulv Yılmaz, Ahmet Akça, Ali Demir, Mefharet Tüzün( Bodrum Hakimi olarak ünlü),Şinasi Emiroğlu bunlardan sadece birkaçıdır.  Kimisi hayatta değillerdir. Kimisi emeklidir. Kimileri de halen aktif görevde olmalıdırlar.  
         Yeni Adli Yıl münasebetiyle tekrar aramızdan ayrılan değerli hukukçularımıza Allah’tan rahmet,emekli olanlarına  sağlık ,afiyet ve huzur,aktif olanlarına da bol kazanç,mutluluk ve güzellikler  dilerim. Yeni Adli yıl  devletimize,milletimize,hatta tüm insanlığa hayırlara vesile  olsun isterim…..            

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları