16 Mart 2024 - Cumartesi

MUHASEBECİLER İMİZİ MALİ MÜŞAVİRLERİMİZİ VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLE

MUHASEBECİLER İMİZİ MALİ MÜŞAVİRLERİMİZİ VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİMİZİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
231 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 
MUHASEBECİLER İMİZİ  MALİ  MÜŞAVİRLERİMİZİ  VE YEMİNLİ 
MALİ MÜŞAVİRLERİMİZİ  MART AYININ İLK GÜNÜ ANDIK 
        Mart Ayı çeşitli etkinliklerin,olayların,gelişmelerin,sevinçlerin ve üzüntülerin  ayıdır.Takvim yapraklarına kadar giren Muhasebeciler,mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin gününü bugün kaç kişi anımsar? Bilemem ama Bülent Hoca anımsar.          Her meslek dalının yıl içinde günleri oluyor. Sevgili muhasebeciler,mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler de mart ayının ilk gününü  mütevazi biçimde kutlamayı sürdürüyor. Rakamlarla kafaları karışık bu güzel insanlar bir gün olsa  yaşamın zorluklarını,sıkıntılarını,streslerini göz ardı ederek  kendilerince günlerini kutluyorlar. Gönül isterki; sevgili  dostlarımız  bu günde bir araya aileleriyle birlikte büyük bir salonda toplansalar,güzel bir yemek yeseler,sohbet etseler,birbirlerini tanımayanlar bu günde birbirlerini tanımış olsalar.Hatta bir müzik ziyafeti eşliğinde kalkıp yerel oyunlarımızı oysalar. Erfene usulü işi  kapatsalar. Böyle bir etkinliğin kesinlikle Tavşanlı’da yapıldığına inanmıyorum.Kendimden pay biçerek konuşuyorum, Bakın binin üzerindeki öğretmen bile bir yerde bu ,en güzel günlerini 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü bile kerhen   kutlar hale geldi.  Ancak her meslek mensubu  örneğin avukatlarımız bile  küçük gruplar halinde bir araya gelebiliyor ve  felekten bir gün çalabiliyorlar. Madenciler Günü’nda eskiden akıllara ziyan etkinlikler olurdu. Ama artık oluyor mu?
         Muhasebeciler,devlet dairelerinde ,yahut ticari kuruluş,ortaklık vb yerlerde  hesap ve muhasebe işlerini  yürütmekle görevli  kimse,muhasip,saymandır. Basit bir ifadeyle Tavşanlı’da  yıllarca GLİ Müessesesi’nin bir merhum Hüseyin Telçeken’i, Belediyemiz Muhasebe servisinden emekli merhum Mehmet  Madan’ı   da unutamayız.  Muhasebeci olmak için öyle yüksek bir okulu,bir fakülteyi de bitirmek gerekmiyor.Gün münasebetiyle Tavşanlı’daki tek yeminli Mali Müşavirimiz İbrahim Korkmaz’ı, ardından sevgili  aile dostumuz Ömer Davutoğlu’nu arayarak günlerini kutladım. Kendilerinden  Tavşanlı’da faaliyet gösteren,göstermiş muhasebecileri,mali müşavirleri sordum.  Bulabildiğim kadar ismi buldum. Ama bu yazdıklarımın çok fazlası daha olduğunu biliyorum. Eğer yazımda adını bulamayanlar olursa beni affetsinler.
         Mali müşavirler; devletin  devletin gelir ve giderleriyle  ilgili, maliye ile alakalı insanlardır. Bir de bunlaraın üstüne üstlük Yeminli Mali Müşavirlik Müessesesi var. Merhum Yılmaz Cezayerli Yeminli Mali Müşavirdi. Şimdi O’nun tahtında sevgili İbrahim Korkmaz oturuyor. 
        Her üçü de,muhasebeciler de,mali müşavirler de ,yeminli mali müşavirler de toplumumuzun vazgeçilmezleridir.  Ekonomik yaşamımızın kırmızı çizgileridir. Olmazsa olmazlarıdırlar. Merhum eniştem(merhum avukat halamın eşi) İstanbul’da çok önemli 30’a yakın iş yerinin Mali Müşaviriydi.  Başını kaşıyacak  zamanı olmazdı.  
        Bu arada  Levent Gültekin,İsmail Temel, Emir Eser( İng. Öğrt. Şevki Hoca’nın oğlu)Zeki Demiröz, Metin Sertel, Hüsnü Özsoy, Kemal Manisalı,  İsmail Ertürk,Kamil Bozkurt,Neşe Asan,Kadriye Gizir, Mehmet Uyanık, M. Akif Aslan, Yılmaz Gül,,İbrahim Kardaş, Abdülkadir Günsel, Abdullah Fidan,Ahmet Fidan,Osman Ekinci,Korel Okay,Hulusi Yücel,Recep Hoca, Faik Bey, Hacı Metin Ayva,Hatice Balı,Ahmet Akça, Zeki Kaymaz,Adem Sarıkaya, Özkan Demiröz, Ali Öztürk,Dursun Saldık, merhum dünürüm Moymullu Orhan Talay, Funda Keskin, Mustafa Aslan Alp,Kamil Bozdağ, RecepYılmaz,Mücahit Ünlü, Hasan Erdemir,Enes Temel,Ersin Amuca, Emre Teker, Mehmet Uyanık, Ercan Kalay, Oktay Doğu,Mehmet Akif Aslan Feyza Uygun, THK ‘nun duayen saymanı  Nuri Duğan ve merhum yine THK’nun duayenlerinden sayman Cemal Turan, Celalettin Tayfur, Ahmet Taşdelen ve sigortacı-muhasebeci merhum Ali Göktekin  her Tavşanlılının hafızasındadır. Kimileri aramızdan ayrıldı. Kimileri kenara çekilmiş durumda. Kimileri belki hasta dır.Bu arada  yeğenim Tavşanlılı,halen Yalova’da  serbest muhasebeci- Mali Müşavir İlhan Gökkılıç’ı da anmadan geçemem.Saydığım,adından söz ettiğim bu değerli evlatlarımız,rakamlarla yıllar boyu boğuşuyorlar.  Rabbim, tüm muhasebecilerimize,mali müşavirlerimize ve yeminli mali müşavirlerimize sağlıklı bir yaşam,bol kazanç ve bereketli bir ömür versin. Defterdarlıklarda,Malmüdürlüklerinde ve Vergi Dairelerinde  hizmet veren değerlerimizi de bu vesileyle anmak isterim. Hemşehrimiz bir ara İzmir’de defterdardı Mehmet Akif Ulusoy’u bu arada saygıyle selamlıyorum.  bu arada  saygıyla anıyorum.Benim de birçok arkadaşım zaman içinde muhasebeci,mali müşavir ve yeminli mali müşavir olarak hizmet verdiler. Allah hepsinden razı olsun. Hesabımızı şaşırmamak için onlara ihtiyacımız var. 
    BİR MİLLETİN NÜFUSU  ARTMAZSA  O ÜLKE  ÇOK DEĞİL
 YAKIN BİR ZAMANDA  GÜVENLİK SORUNLARI 
YAŞAMAYA     BAŞLAR 
     Hani bazen  belki başta sayın Cumhurbaşkanımız dahil,bazı  bürokratlara kızıyoruz; Neden?  Üç çocuk,dört çocuk hatta beş çocuk telaffuz ettikleri için değil mi? Bakın T.C Devleti ‘nin  nüfusu  bugün Dünya üzerindeki 197 ülke arasında nüfusu iyi-kötü  iyi denilebilecek bir düzeydedir. Beş on sene sonra  büyük bir olasılıkla 100 milyonu bulabileceğiz. Ama  TÜİK Verilerine  göre nüfusumuz azalıyor. Bu tespit ciddiye alınmalıdır.  Bir devlet güçlü olmak istiyorsa önce insan sayısı açısından kalabalık olmak zorundadır. Son günlerde Basında çıkan bir haber ilgimi çekti. Güney Kore’de bir firma çalışanlarını  çocuk yapmaları  konusunda  destekliyormuş. Yani ne kadar çok çocuk o kadar para veriyormuş. Az buz da değil, çocuk başına verilen paranın TL olarak değeri  2 milyon 300 bin TL….
      Güney Kore  nüfusu demek  ki   alarm eriyor. Üstelik bu devlet yıllar öncesinde büyük savaşlara sahne olmuş bir devlet. Biz bile bu devlete yardım olarak 1950’lerde bir tugay asker göndermedik miydi?
      Sevgili arkadaşım Mustafa Başköy’ü olur olmaz işler için rahatsız ederim, bu arada Güney Kore’nin nüfusunu bile sordum. 2023 yılı verilerine göre nüfusu  51 milyon 802 binmiş.  Yani nüfus azalıyormuş. Bunun da gelecekte bir güvenlik sorunu yaratabileceğini düşünen ülkesini seven iş çevreleri de  bu işe bir çözüm bulma ve katkıda  bulunmak için kendi çaplarında  bir çaba içine girmişler. Yukarıda ifade ettiğim firma Güney Kore’deki bir firma.      Nüfus büyüklüğü gerçekten bir ülke için hem iyi hem de kötü bir durum olmasına karşın  nüfus yoğunluğu  yerinde ülkeleri güçlü kılıyor.  Bakın bugün 2023 verilerine göre  dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’dir.  Ama hiçbir Çinli çıkıp ta nüfusun azalması yolunda bir davranışta bulunmuyor. Bir milyar 425 milyon 887 bin 337 nüfusa sahip. Üstelik nüfusunun 850 bin kişi azalmasına rağmen. Hiç unutmam bir yerde okumuştum; Çin’in ünlü diktatörü Mao Çeng bir toplantıda  İsrail konuşulurken nüfusunun çok az olduğunu işitince  yanındakilere .” Allah aşkına! bunlar hangi otelde kalıyorlar?” diye bir soru sormuş ve toplantıdakileri güldürmüş.
        T.C Devleti kurulduğunda  ilk nüfus sayımı  28 Ekim 1927 tarihinde yapılmıştı. Nüfusumuz 13 milyon 648 bin 270 olarak belirlenmişti.  Bu tarihten  sonra 22 Ekim 2000 yılına kadar  halkın evlere kapatıp nüfus sayımları yaptık. Son kapandiğimiz tarihte nüfusumuz 67 milyon 803 bin 927 olmuştu. Nüfus artışımız 1927 yılında yüzde kaçtı bilinmiyor. Ama 200 yılındaki son kapalı nüfus sayımı sonrasında nüfus artışımızın  % 18.28  olduğunu biliyoruz.  Bugün son yapılan Tüik nüfus verilerine göre,2023  yılı sonu itibariyle  T.C Devleti’nin nüfusu 85 milyon 372 bin 377’dir. Bu arada  1923 yılında birkaç binlik bir nüfusa sahip Tavşanlı bugün 2023 verilerine göre  ilçe bazında 100 bin 651 kişidir. Bu nüfusun 72 bin 645’i merkezde,  28 bin  006’sı belde ve köylerde yaşamaktadır.      Yine son aylarda bazı söylentilere göre  ki bu önerinin  MHP Lideri Devlet Bahçeli’den geldiği söyleniyor; Türkiye’de  il sayısı 100’e çıkacakmış!... Bu gerçekleşirse nüfusu 100 bini aşkın ilçelerden  seçim yapılacakmış.  Bakın nüfus artışı bu konuda da önemli.  Ben aday ilçeleri okudum. İçlerinde nüfusu 100 bini aşmasına karşın Tavşanlı yoktu. Çünkü listedeki aday ilçelerin nüfusları  100 binin çok üzerindeki ilçeler.   Bir de madalyonun  öteki yüzü var,  Bazı ülkeler gibi Türkiye de göç alıyor. Öyle ki bugün ülkemizdeki  yabancıların sayısının 10-14 milyon arasında olduğu söyleniyor.  Bu rakamı sağlıklı olarak bugüne kadar hiçbir krum tespit edemedi.  Bu durum  neyi getirir?  Eğer bu gelenler kalıcı olurlarsa mutlaka bir şekilde üreyeceklerdir.  Yine bir gazeteden bir kupür kestim. Haberin başlığı:” 2040 ‘ta ülkedeki Suriyeli sayısı  21 milyon olacak” diye atılmış.  Bunu da Muğla’da  Fethiye’de  gençlerle bir araya gelen  Zafer Partisi Genel Başkanı  Ümit Özdağ söylemiş.  Özdağ’a göre; Türkiye’ye kaçak yollarla  giriş yapan yabancıların  sayısı son 11 yılda 13 milyon sığınmacı ve kaçağa ulaşmış durumda. Özdağ bunun ciddi sonuçlarının olacağını söylüyor. Ülkemize daha önceki yıllarda gelenlerin  doğumlarla daha da arttıklarını ,Suriyeli nüfus artışının % 5.37e ulaştığını,  5 milyon kayıtlı ,2 milyon Suriyeli’nin   ise kayıtsız şekilde ülkemizde olduklarını, 2040 yılında  Suriyeli sayısının  21 milyona ulaşacağını ,böyle bir nüfusu  korumamızın  mümkün olamayacağını  söylüyor. Bir başka ifadeyle de yetkilileri uyarıyor.  Bu da bir başka tehlike. Diyelim bir ilimizde  bu insanlar çoğunluğu ele geçirdiler; kendi   insanlarını belediye başkanı,il genel meclisi üyesi,muhtar da seçebileceklerdir. Bunun dünyada birçok ülkede örnekleri var. 
           Nüfus artacaksa kendimiz artıralım.  Ama maalesef ülkemizde nüfus artış oranı giderek azalıyor.  Bakın evlenenler birden fazla çocuk yapmıyorlar.  Nüfusumuz giderek yaşlanıyor.  Biz Güney Kore örneğinde olduğu gibi  doğumu teşvik edecek kaynakları da bulamayız.   Onu demeye getiriyorum, nüfus azalması bir güvenlik sorunudur.  Nüfus artması ise sadece ekonomi bir sorundur. 
       

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları