07 Ağustos 2015 - Cuma

ÇUKURKÖY KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
4213 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

ÇUKURKÖY KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
                                                                                                                                              

     Yıllar oldu rahmetli arkadaşım GAZETECİ-ÖĞRETMEN Ahmet Körhasan ile oturuyorduk.Bir ara kapıda kulakları çınlasın Mustafa Demirli belirdi.Selamlaştık.” Haydi gelin sizi Çukurköy  Küçük Sanayi Sitesi7ne götüreyim dedi. Rahmetli Ferit Akyol’u da alarak Çukurköy’e gittik. Her taraf köstebek yuvası gibiydi. Demirli o zaman Tavşanlı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi’nin başkanıydı. Tavşanlı için çok güzel bir yatırımdı.
     Zaman içinde temel atma töreni bile hazırlanmıştı.Bana :” Bülent Hoca hazırlan sayın Demirel gelecek” denildiğinde ister istemez heyecanlanmıştım.Çünkü bir devlet büyüğü gelecekti.Ben ise bir yerel sunucuydum.Ne oldu bilmiyorum rahmetli Demirel Bosna-Hersek’e gitmeye hazırlanıyormuş.” Tavşanlı’ya gelmesi zor” denildi ve açılış görkemli bir şekilde yapılamadı.
    Tavşanlı’ya her geliş ve gidişimde gayri ihtiyari gözlerim bu siteye kayar.Son gelişimde çok büyük bir değişikliği fark ettim.Köprülerin altından çok sular geçmiş.Şimdi direksiyonun başında usta bir başkan var.Yasin Demirci’den söz ediyorum.O kadar mütevazı bir insan ki:” Başkanım gel siteye adını verelim” diyenlere kızıyor.Kendisinin sadece bir hizmet eri olduğunu söyleyerek teklifleri nezaketle ittiriyor.Etiket düşkünü olmayan bir başkan
    Çukurköy,Tavşanlı’nın vazgeçilmezlerindendir.Tavşanlı’nın önemli köşetaşlarındandır.Bu nedenle aslında Tavşanlı Küçük Sanayi Sitesi olarak gösterilen yerde Çukurköy adı Çukurköylülere gösterilen sevginin bir nişanesidir.Bu nedenle bu ad yıllarca devam edecektir.
    Küçük Sanayi Sitesi’nin yani Çukurköy’deki dev yatırımın dört dörtlük açılışının önümüzdeki yıl ortalarında olması bekleniyor.Belki gelecek Ramazan Bayramında.Sevgili Demirci ile sık sık konuşuruz.Sağolsun beni bilgilendirir.2014 Eylül ayında sanayi sitesinin ihalesi yapıldıktan sonra temel atma çalışmalarının hemen başlaması insanımıza güven vermiştir.Bugüne kadar sitenin % 60’lık bölümü bitirilmiş durumda.Şu anda Çukurköy Küçük Sanayi Sitesi’nde 362 işyeri dışında 80 de ticari iş yeri bulunuyor.Ancak büyük bir talep patlaması yaşanıyor.Sanki sihirli bir değnek tüm esnafı harekete geçirmiş..İşte sihirli bu değnek sayın Yasin Demirci ve mesai arkadaşlarıdır. Güvene dayalı bir birlik ve beraberlik siteyi bugünlere getirmiştir.Ama ben vefasızlığı sevmem.Burada sevgili eski başkan Demirli’yi de saygıyla anmak isterim.At sahibine göre kişner Atasözü doğrudur. Yasin Demirci’nin ayrı bir yoğurt yiyişi olduğunu,apayrı bir şekilde ata bindiğini söylemeye gerek yok.Asıl önemlisi Demirci namuslu,dürüst,çalışkan bir başkandır.Babası rahmetli babamın dostuydu.Sırf bir bardak çay için babasının işyerine giderdik.Yasin Demirci helal lokma ile büyümüştür.Böyle başkanları ölünceye kadar bir yere göndermeyeceksin.Öleceklerse masalarının başlarında ölsünler.
    Şimdi yaklaşık 100 talep daha varmış.Olsun.Bu sevindiricidir.Tavşanlı nasıl büyük olacak?Böyle tab.iatıyla.Arsa arayışlarının olumlu sonuçlanacağına yürekten inanıyorum.Üyeler birbirine saygılı.Sayın başkanın tek isteği var.:” Yeter ki üyelerimiz üzerlerine düşeni yapsınlar.Gerisi kolay” diyor.Bu defa sevgili Yasin’i biraz yıpranmış gördüm.Aman ha başkanıma iyi bakın.Böylesini bir daha bulabilmek belki mümkün olmayabilir.Önemli olan başkanı üzmemek.

         ÇOBANKÖY - DEVEKAYASI - ŞAHMELEK - ALİKÖY
             GELECEĞİN ŞANSLI YERLEŞİMLERİDİR

    Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi yakın bir gelecekte belki de Kütahya ile aramızdaki boşluğu doldurarak hem Kütahya’yı Tavşanlı’nın,hem de Tavşanlı’yı Kütahya’nın arka bahçesi konumuna getirecektir.Bu da her geçen yıl nüfusu eriyen Kütahya’da dengeyi sağlayacaktır.Sayın Kütahya Valisi Şerif Yılmaz’ın zaman zaman Tavşanlı Organize Sanayi Bölgesi ve yeni bir bölge konusunda Tavşanlı ile dirsek temasında olması da sevindiricidir.Vali en büyük il yönetim görevlisidir.Devletin tüm birimleriyle doğrudan teması olan bir yetkilidir.Her zaman derim sayın valilerin bir sabah kahvaltısı için bile ziyaretlerinden bazen önemli kararlar çıkabilir.Önemli yatırımlar doğabilir.Bir valinin bir ilçeyi sık ziyareti her zaman diğer ilçelerde eleştirilmiştir.Ama kimse kusura bakmasın Tavşanlı,Kütahya’nın sosyal,ekonomik ve kültürel alanlarda en gelişmiş ilçesidir.Hani biri Mevlana’ya bir gün cami çıkışında “ Ef    endim biz namaz kılarken sizi namaz kıldığınız safta görebiliyoruz. Daha boylu görünüyorsunuz” dediğinde:” O kadar olsun” yanıtını vermiş ya.Ben de aynı şeyi söylüyorum.” O kadar olsun artık”.
    Keşke Tavşanlı’da iki değil üç sanayi bölgesi olsa. Sanayi bölgeleri bulunduğu yörenin gelişmesinde çok önemli birer faktördür.Sanayi bölgeleri işsizliği önler.Rekabeti körükler.Yeni iş çevrelerini bulundukları yerlere taşırlar.
   MANDACILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN BAŞLATILAN ÇALIŞMALARI                                                SAYGIYLA KARŞILIYORUM

    Bir zamanlar Tavşanlı’nın iki ovasından en büyüğü Moymul Ovası’nda  boncuk mavisi gözlü,Afrika mandası görüntüsünde boynuzları olan mandalar yaylıma çıkarken Tavşanlı-Tunçbilek arasındaki karayolu 5-10 dakika trafiğe kapatılırdı.Yüzlerle ifade edilen mandanın geçişi yüzünden.Bir ara yolun altına bir alt geçit yapalsın denilerek mevcut karayolunun altına Moymul içinden Emniyet Müdürlüğü arasında bir çalışma  yapılmıştı.Netice itibariyle yan yana iki hayvanın geçebileceği bir yer altı geçiti doğmuştu.Bu geçit bugün var mıdır bilmiyorum.Nerede şimdi o mandalar? Derecik Köyü’nde görevime giderken bisikletimle ovadan geçmek zorunda kaldığım için özellikle giderken ve dönerken Moymul Ovası’nın muhteşem mandalarının yürüyüşüne ayak uydurmak zorunda kalırdım.o mandalardan bugün eser kalmadı.Keza Tepecik Beldesi’nin ovasında bile ne kadar çoktu.Manda gitti.Manda tereyağı,kaymağı,sütü,yoğurdu ve peyniri de kayboldu? Tepecik Beldesi’nde manda sütünden dondurma üretildiğini duyduğumda şaşırmıştım.Demek ki manda hatırlanmış.
   Tavşanlı Ziraat Odası’nın duayen başkanı İsmail Akpınar’ı kutluyorum.
İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası arasında organik manda yetiştiriciliği  konusunda işbirliğine gidilmiş.Kurs açılmış.Bu kursa 164 Tavşanlılı bayanın başvurusu ise ayrıca sevindirici. Bu şunu gösteriyor.Yeniden eski görkemli günlere geri dönebileceğiz. Özellikle Moymul,Karakova, Tepecik,Gümüşgölcük,Örenköy, Göbel,Karaköy,Emirler’de manda üretimi geliştirilebilir.Manda beyaz topak tereyağına,kaymağına,sütüne yeniden kavuşabiliriz.Ben Kütahyalıların sebze ve meyve pazarlarının kurulduğu günlerde Tavşanlı’dan manda tereyağı ve kaymağı taşıdığı günleri iyi bilirim.Yetiştiriciler,üreticiler özellikle yeni tesisler kurmayı denemelidir. Artık evlerimizin altında,bahçesinde hayvan yetiştiremeyiz.Bu işi şehir merkezinden,yerleşim birimlerinden uzakta yapmak doğrudur.Bu kursa katılan bu kadar bayanın niyetleri gerçekse bu iyiye işarettir.Mandalı günler yakındır.Mandayı sevmem.Çünkü Derecik Köyü’nde öğretmenken mecburen bisikletimle bazen Moymul Ovası’ndan bazen Tavşanlı-Balıkesir Demiryolu boyunca gider gelirdim.Buralarda da karşıma hep mandalar çıkardı.Bir keresinde Tepecik Manda kelesi beni gözüne kestirmişti.Eğer rahmetli Hakkı Hoca’nın babası yol çavuşu Abdullah Çavuş derezinine almasaydı belki beni haklayacaktı.Ama bu işin esprisi.Önemli olan manda varlığının yeniden tesisidir.Bu alkışlanacak bir karardır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları