08 Şubat 2022 - Salı

C E M İ L K A L F A

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 10 dk.
1073 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                                           C E M İ L     K A L F A

 

 

 

 

            3 Şubat 2022  Perşembe sabahı  her zamanki gibi Yasin, Tebarake,Amme, Vakıa ve Cuma  surelerimi okuyorum. Saat 06.00 ile 07.00 arası,ezanın okunmasına 15 dakika kadar bir süre vardı.  Her sabah mesajlaştığım sevgili Yasin Karaarslan’dan bin mesaj düşmüştü. Sevgili kardeşim Yasin Karaarslan  kandilimi kutluyordu.Bir de not düşmüş:” Tavşanlı’mızın çınarlarından Cemil Kalfa’yı yitirdik” demiyor mu? Başımdan aşağı kaynar sular dökülmüş gibi olmuştu.Vay be! benim aziz kardeşim Cemil Kalfa  bu fani dünyaya veda etmiş gitmiş.Hemen   uyumadığını  düşündüğüm oğlu Alihan’ı arayıp üzüntülerimi bildirmiş ve  merhum babasına  bir Yasin hediye edeceğimi belirtmiştim. Okudum da. Allah  kabul etsin. Zaten bundan böyle  aramızdan sadece fiziksel olarak ayrılan,gönüllerimizde yer almış Kalfa’ya verilebilecek en güzel armağan Yasin-i Şerif değil midir? Merhum arkadaşımı,Pandemi başladığından bu yana hiç görmedim. En son 2020 yılı sonlarında iş yerinin önünde bir masada  eski  Endüstri Meslek Lisesi efsanelerinden Ali Atlas ile birlikte  sohbet etmiş tik.Bu  belki de son beraber yudumladığımız  çaylarımızmış Merhum Cemil Kalfa son yıllarda iş yerini oğlu Alihan’a emanet etmişti. Alihan da babasını müşkül durumda bırakacak bir şey yapmadı .Bugünlere gelindi. . Genelde evinde istirahat  ederdi. Bir keresinde  Moymul’daki evinde bir saate yakın sohbet etmiştik. İki aile cenazesi  sırasında Moymul Mezarlığı’nın içine kadar girememiş,mezarlığın kapısı karşısındaki bir yerde cemaatın çıkışını beklemişti.  O da benim gibi seksenliklerdendi. 19   Aralık 1938’de doğan  merhum Cemil Kalfa 02.02.2022 günü hayata veda etmişti. İşte merhum Cemil Kalfa  bu fani dünyada  tam tamına  83 yıl bir ay 13 gün misafirlik etmiştir. Han bildiğimiz aynı handı. Ama  han yolcuya baki değildi. İşte merhum Cemil Kalfa bu handan ayrılan kim  bilir, kaçıncı Allah’ın fani kuludur?

            Merhum Cemil Kalfa,Tavşanlı Belediyesi sınırları içindeki 19 mahalleden biri olan,kendi nevi şahsına münhasır mahallemiz birilerine göre” Federe Devlet)’nın  mütevazi bir aile bireyi olarak  yine mütevazi bir ahşap evinde  doğdu. Bu mahalledeki okulda okudu. Terzilik  mesleği nedeniyle Moymul Mahallesi Çarşısı’nda bir iş yeri açtı. Yıllarca  bu mütevazi iş yerinde insanlarımıza giysiler dikti. Terzilik mesleğinde yükseldi.  Bugün Cemil Kalfa  birkaç erkek ve bayan giysisi diken  nadir ustalardandır. Ama” Usta” lakabını asla kullanmadı.” Kalfa” lakabıyla ünlendi. Yıllar içinde  mesleğini bıraktı.  Kırtasiye ağırlıklı  iş yerleri açtı. Bunlar arasında,özellikle Cumhuriyet Meydanı’nda, Tekke Camii yanındaki iş yeri  ilçenin en  ilgi çeken,müşteri çeken,devamlı açık olan iş yerlerinden  biri olarak bilinir.Ne gariptir; adresi bulunamayanlar PTT yetkililerince bu adresten sorulurdu.Yerine ulaşamayan mektuplar,belgeler bu iş yerine bırakılırdı. Merhum Cemil Kalfa yıllarca Moymul ile Tavşanlı Merkezi arasına  gidip gelmiştir. Öğle yemeğini bile Moymul’daki evinde yemeği tercih ederdi. Hatta vakit namazlarını Moymul’daki camilerde   kılmayı tercih ederdi. Moymullular,kesinlikle Tavşanlı merkezinden Moymul’a giderlerken   birisi “ Nereye?”diye sorsa hep “ Moymul’a”yanıtı vermiştir.Moymul Mahallesi örf ve adet yönünden Tavşanlı’nın diğer 18 mahallesinden  ayrılır. Gurbetteki biri bile  Tavşanlılı bir dostuna,arkadaşına mektup gönderdiğinde  hep   mektubunun altına”  Moymul’un üst başına  da selam söyle”notunu düşmeyi ihmal etmemiştir.Moymul Mahallesi  en çok öğrenci okutan,mürekkep yalayan insan  yetiştiren,,okuma oranı en yüksek mahallemiz olarak bilinir. Tavşanlı’nın 18 mahallesi halkıyla,Moymul Mahallesi Halkından olanları aynı kazanda kaynatamazsınız. Şivesi bile değişiktir. Çünkü Moymul bir zamanlar Tavşanlı’nın mahallesi olmadan, küçük bir yerleşim birimiyken bile  çevreden,uzak çevreden gelenlerin  girişte ve çıkışta ilk durak yeriydi.Bugün Tavşanlı Mezarlıklarında  sadece Moymullular’ın gömüldüğü tek mezarlık Moymul Mezarlığı’dır. Moymul Mahallesi’yle Tavşanlı’nın diğer mahallelerini ayıran  Moymul Mezarlığı Moymul Halkı’nın kırmızı çizgisidir. Merhum Cemil Kalfa Tavşanlı merkezde açtığı iş yerlerinde   bir anlamda Moymullular’ın irtibat bürosu olmuştur. Her kim olursa olsun merhumun iş yerine uğramadan edemezdi.  Cumhuriyet Meydanı’nda, Tekke Camii yanındaki iş yeri  dar olmasına karşın   sevdikleri için  vazgeçilmezdi.  7/24 açık bir  yerdi. Öyle ki merhum Devlet Sanatçımız Abdullah Taktak  bile çok kere Cuma namazlarını bu iş yerinin bir köşesinde dostlarıyla birlikte kılmıştır.

             Cumhuriyet Meydanı’nda,Milli bayramlar kutlandıktan sonra protokola mensup zevatın  tören bitiminde uğradığı tek yer merhum Cemil Kalfa’nın iş yeri olurdu. Bu gelenek yıllar yılı sürmüştür. Benim bile tören Amiri olarak birçok   anım vardır. Eski kaymakamlarımızdan,Bekir Sıtkı Hancıoğlu’nun  tören bitiminde protokola mensup zevata ki en az 50 kişi olurdu;.” Haydi arkadaşlar bayram çayı kalfa’dan “ hepsini merhum  Cemil Kalfa’nın küçücük iş yerine yönlendirdiğini hiç unutmam.  Sayın kaymakamların  yeri bulamadığında merhumun küçücük masasına  oturduğunu da bilirim. Merhum Cemil Kalfa’nın mütevazi iş yerine niceleri gelip gitmiştir. Bakanından milletvekiline,daire başkanından genel müdüre,valisinden kaymakamına , belediye başkanından,garnizon komutanına birim müdürlerinden  subayına,öğretmenine,doktoruna,mühendisine kadar   hemen hemen her kesimden  birçok kişi bu mütevazi iş yerine mutlaka uğrardı.Merhum okul arkadaşım,eski bakanlardan Av. H. Cavit Erdemir seçim tahminlerini bir pusulaya yazar bize bu iş yerinde  saklayalım diye bırakırdı. Bakardık üç aşağı beş yukarı  tahminleri doğru  çıkardı. Milletvekillerimiz örneğin Hüsnü Ordu ve Prof. Dr. Vural  Kavuncu  bile sık sık bu iş yerinde  olmuştur.

                İlçe dışından gelenlerin ilk uğradığı yer bu iş yeri olurdu .Merhum, Kütahya’da merhum Cemil Kalfa gibi Amatör sporun anıtlarından Asım Alkış bile arabadan iner inmez ilk olarak bu iş yerine gelirdi.Beraberce bazen birlikte İnegöl Köfte’ye,merhum Halit Zengin’in lokantasına gider beraberce karnımızı doyururduk.  Ben merhum Cemil Kalfa’nın birçok kişiyi yemeğe götürdüğünü,kendilerine Tavşanlı konukseverliği gösterdiğine tanığım. Kütahya’nın efsane isimlerinden merhum   Asım  Alkış neyse  Cemil Kalfa da öyleydi. Her ikisi de Kütahya’da Amatör spor’un gelişmesi için  emek vermiş insanlardır.Mekanları cennet olsun.Her ikisi de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun kurucularındandı.   Belediye Meclisimizin  geçtiğimiz yıl,  üç spor tesisinden birisine merhum Cemil Kalfa’nın adını vermesi  yerinde olmuştur.

                Merhum Cemil Kalfa, Kütahya’yı bir ara Bal Ligi’nde temsil  eden  Moymulspor Kulübü’nün de yıllarca  başkanlığını yapmıştır. Tavşanlı’da futbolun gelişmesinde etkili üç kulüpten biri O’nun sayesinde   ünlenmiştir.

                Bugün Tavşanlı’da  bir Ticaret Lisesi  varsa bunu merhum Cemil Kalfa’ya borçlu olduğumuzu da bilmeliyiz. Kurulan derneği yaşatmış,amacına ulaştırmıştır.

                 Merhum Cemil Kalfa  Tavşanlı’daki gerçek,saf,pırıl pırıl Demokratlardan birisiydi. Sağ görüşlüydü. Ama her görüşten insana saygılıydı. Cemil Kalfa  Beşiktaşlı’ydı. Moymul  Mahallesi’nin her sorununa ilk sahip çıkan  insandı. Moymul Ovası O’nun kırmızı çizgisiydi. Bu doğal meranın  bir şekilde yok olmasına izin vermeyenlerdendi.  Kızılcakayalar’ın   Moymul Mahallesi’yle özdeşlendiğini söylerdi. Balıklı Havuz’un   her halükarda Moymul’un  vazgeçilmezlerinden olduğunu, Moymul’un tarihi hamamının   gelecek kuşaklara  bugünkü durumuyla   bırakılmasının savunucularındandı En büyük üzüntüsü,Türk Milli Eğitimi’ne bir okul kazandırmak için  gözden çıkardıkları Moymulspor Kulübü binası yerine  yeni bir kulüp binası için bir arsa temininde gerekli ilginin gösterilmemesiydi.O’na  göre devlet,Moymul’a vefa borcunu ödemeliydi.  Merhum Cemil Kalfa  Moymul Çarşısı’nın eski görkemli günlerine geri dönmesi için de mücadelesini sürdürüyordu.Çarşının tekrar o görkemli günlere dönmesini dört gözle beklemiştir.   Evi,Moymul Mezarlığı’na birkaç yüz metre mesafedeydi. Bu dünya ile öte dünya arasındaki mesafe  de zaten  bu kadar olmuştur. Moymul    Aşağı  Mezarlığı’nda  kılınan ikindi namazına müteakip evinin hemen yakınındaki mezarlıkta toprağa verildi. Merhum Cemil Kalfa aramızdan sadece fiziki olarak ayrılmıştır. Anıldığı sürece de ölmeyecektir. Zaten kanımca hiçbir Tavşanlılı Cemil Kalfa’yı unutamaz,unutulmasına da izin vermez.  O artık  Gönüllerde yaşayacaktır. Arkasında gözü yaşlı bir eş,iki kız ve bir erkek çocuk bıraktı.  Oğlu genç iş adamı Ali Han Sarıfedai inanıyorum ki babasın emanetlerine sahip çıkacaktır. Ne de olsa Cemil Kalfa’nın oğludur. Babasından aldığı bayrağı şerefle taşımayı sürdürecektir. Tavşanlı Halkı’na  başsağlığı  diliyorum. Tavşanlı’nın kibar,efendi,nazik, efendi  evladı,Tavşanlı’nın ulu çınarlarından birisiydi. Yolu  açık olsun. Ben kendisini asla unutmayacağım. Yıllardır dostlarıma  nasıl her fırsatta bir  Yasin hediye ediyorsam artık O da  benden hediyesini her daim alacaktır. Merhum Cemil Kalfa mübarek bir günde toprağa verildi .Ona da bu yakışırdı.  Regaip Kandili  yıllar içinde kendisini hep aydınlatsın. Sevgili arkadaşları  Ali Çakıroğlu ve Dedelerli Hasan Kılıçarslan ile buluştuğunu görür gibi oluyorum.

   

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları