20 Ekim 2021 - Çarşamba

KARAK HASAN VE OĞLU MEHMET ÇERÇİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 3 dk.
1197 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

KARAK   HASAN  VE OĞLU  MEHMET ÇERÇİ  
      Kimilerine göre “Karak” kimilerine göre “ Garak”  Hasan aslında aynı kişidir.Halkımızın yakinen tanıdığı merhum  bir zamanlar(1950-1952 yılları arasında) belediye başkanımızdı; Carsan Mustafa( Mustafa Baysal) ‘ın  eniştesi olan Karak(garak( Hasan  Hakk’a kavuşalı yıllar oldu. Ama oğlu ,Mehmet Çerçi’yi   birkaç gün önce  kaybettik.
      Mehmet,sevecen bir insandı. Tavşanlı sebze ve meyva pazarlarının vazgeçilmezlerindendi. O’nu  bazen bir Pazar yerinin ortasında,köşesinde,biraz uzağında,biraz yakınında Pazar  torbası(naylon-bez),sabun,veya bir başka şey satarken görürdük. 
      Yıllar öncesinde özellikle İstanbul’a alış veriş için gittiğinde  nakit parayı beline sardığı bir kuşağın içine koyarmış. İstanbul’a,bir şekilde ulaştığında bazen kendisini bir hamalın sepeti içinde gören de olmuştur. Kendisini hırsızdan uğursuzdan korunmanın ilginç bir yöntemi olmalıydı.. Aslında kimsenin aklının ucuna gelmeyecek bir önlem. Akıl kokan bir davranış 
       Tavşanlılı O’nu dürüst bir hemşehrisi olarak tanımıştır. Babası rahmetli Karak(garak) Hasanın küçük dükkanı,bir zamanlar merhum Carsan Mustafa’nın,(zamanında Uzun Çarşı’nın  en canlı iş merkeziydi, mütevazi  dükkanının(mağazasının)hemen bitişiğindeydi.  Dükkanının ön yüzü tamamiyle kapalıydı. Bir giriş kapısı vardı. O da sürekli kapalı dururdu.  Zaten dükkanın içine girseniz oturacak yer bulamazdınız.  Sadece küçük bir pencereden alış veriş yapardı.  Size bu pencereden kafasını çıkararak ne istediğinizi sorar,alır getirir aynı pencereden verirdi. Günahı boynuna; Birkaç kez gaz lambası şişesi almaya gitmiştim. Bana” Oğlumuz Avrupa mı olsun,yerli mi?diye sormuştu. “ Tabii ki Avrupa “  derdim.Şimdi yıllar sonra aklıma geliverdi; Acaba satın aldığım gaz lambası camı gerçekten Avrupa mıydı?”.
          Şöyle veya böyle; (Karak veya garak )  Hasan Efendi,Tavşanlı’nın aradan yıllar geçmesine karşın unutmadığı renkli karelerindendir. Keza  merhum oğlu Mehmet Çerçi de öyledir. Ama bir gün gelecek Tavşanlı’da  belki kimse  ilçenin bu renkli simalarını anımsamayacaktır. Sorarım sizlere; Kaçımız çoluğumuza  çocuğumuza  merhum  ,ilçenin  çekirdek ailelerinin bireylerinden söz ettik? Örneğin benimle birlikte  birçok  Tavşanlılı da  kaybolacaktır. Bugün binlerce yıl önceki medeniyetlere ait buluntuları bir şekilde bulup ortaya   çıkarıyorlar. Peki Karak veya Garak Hasan Efendi’yi,oğlu Mehmet  Çerçi’yi nereden bulup çıkaracaklar? Varsa sevgili Metin Ertekin’de  fotoğrafları vardır.Birilerinde de olabilir. Ama  yaşayan hafızalar da  zaman içinde birer ikişer kaybolup gittiğine göre  bu  fotoğraflar da,anılar da ,eserler de   kaybolup gidecektir. 
           Allah Mehmet Çerçi’ye rahmet eylesin. Bana göre O artık bir hoş 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları