12 Kasım 2023 - Pazar

HOŞ GELDİN SEVGİLİ RAŞİT REFİK KÜÇÜKKAĞNICI

HOŞ GELDİN SEVGİLİ RAŞİT REFİK KÜÇÜKKAĞNICI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
216 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

        HOŞ  GELDİN   SEVGİLİ  
RAŞİT  REFİK  KÜÇÜKKAĞNICI 
 
      Tavşanlı  ilçe olalıberi nice Eğitimciler,öğretenler okul müdürleri,müdür yardımcıları,öğretmenler, maarif memuru,ilköğretim müdürü,ilçe milli eğitim müdürleri gördü. Bunlardan  en şanslı olanı  bir zamanlar Tavşanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan sayın Sebahattin Dülger’dir. En son Ankara’daydı. Genel müdür olmuştu. 
       Ben Tavşanlı’da kendimi bildim bileli merhum Maarif Memuru olarak Hüseyin Tarhan’ı,  merhum İlköğretim Müdürü  İbrahim Özcan’ı,Mustafa Gürer’i, Ahmet Körhasan’ı, İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak Cemal Gencer’i,Cemal Dereli’yi, Sezai Kadıoğlu’nu, Sebahattin Dülger’i, Salim Karaboğa’yı gördüm. Arada  sevgili Hüseyin Kırkaş ve Levent Kayık ta   aynı koltuklardaydılar.  
        Sevgili  Salim Karaboğa  Hisarcık’a atanınca yerine kimin geleceğini merak etmiştim.  Duydum ki başarılı  bir müdürümüz,Tavşanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü  sayın Raşit Refik Küçükkağnıcı   tedviren bu göreve getirilmiş.  Bilindiği gibi atamalarda tedviren yani görevlendirme ile getirilenler daha sonra resmen bir kararnameyle asaleten bu göreve getirilirler. 
        Kendisini telefonla kutladım.  Tavşanlı’nın sorunlarının yabancısı değil Bir program çerçevesinde mutlaka  sorunların bir çetelesini çıkaracak,en önemsizinden en önemlisine doğru  çözüm yoluna gidecektir.  Ben Tavşanlı’da öğretmen camiasının  bir bütün olduğuna,birbirlerini seven bireylerden oluştuğunu düşünüyorum. Bu konuda bir sorun yoktur. Her öğretmenin mutlaka duygu ve düşünceleri vardır.  Ama netice itibariyle hepsi bu vatanın mümtaz mensuplarıdır.  Tavşanlı’da 1962-1972 yılları arasında ilçeye bağlı Derecik Köyü’nde müdür yetkili öğretmen olarak,Tavşanlı Atatürk İlkokulu7nda 1972-1992 yılları arasında  sınıf öğretmeni ve aynı yıllar içinde Atatürk Lisesi’nde Fransızca,İş ve Teknik ,Sosyal Bilgiler  branş öğretmeni  olarak,bu arada emekli olduktan sonra bir süre Özbaşaran MTSK Müdürü olarak ta hizmet verdim.  Ama bir görevim daha vardı; Protokol Amiri,Tören komutanı ve sunucu olarak tüm etkinlikleri yönettim. Bayramından,açılış ve temel atmaya, mtingden,şehit cenazesine, karşılama ve uğurlamaya,  kooperatif,vakıf,dernek,cemiyet toplantılarına,ödül törenlerine,hatta kömür sezonu açılışına, açık oturum,panel ve konserlere,balolara kadar aklınıza ne geliyorsa hepsinde görevliydim.  Bu arada şunu teşhis ettim, Tavşanlı’da öğretmen camiası gerçekten örnek bir camiaydı. Kimse kimseyle küs,dargın,kavgalı değildi. Din,dil,ırk,renk ayırımı söz konusu değildi.  Böyle muhteşem bir topluluğa hizmet vermek ne kadar güzel!...      
         Sevgili Raşit Hocam,tekrar hoş geldin. Allah işlerini rast getirsin.  Tavşanlı’da Milli Eğitim ile ilgili sorunların  senin döneminde en aza indirileceğini düşünüyorum.  Çünkü bugüne kadar yaptıkların yapacaklarının teminatı olacaktır.  Sevgiyle kal…

         MUHTAR  VE MUHTARLIK  MÜESSESESİ  
      Muhtar;Beğenilmiş,seçilmiş ,seçkin,mümtaz kişidir. Ülkemizde,yurdun kuzeyden güneye,doğudan batıya birçok yerleşim biriminde muhtarlar vardır. Bunlar ya il merkezi sınırları içinde,ya ilçe merkezleri sınırları içinde,ya belde sınırları içinde ya da köylerdedir. Muhtarlarla ilgili elimde sadece 2019 yılı verileri var. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle 50 bin 278  muhtarımız olduğunu  öğreniyoruz.Bunların  18 bin 290’ı köy muhtarı, 31 bin 988’i ise  mahalle muhtarıdır. Bu yıl itibariyle ,yani  Cumhuriyet’in  100.yılında  2022 yılı itibariyle  18 bin 211 köyümüz var.  Örneğin; İlimiz Kütahya sınırları içinde  546 köyümüz,Tavşanlı’nın ise   87 köyü var.  Öyleyse Kütahya’da tam tamına 546  köy muhtarı,Tavşanlı’da da 87 köy muhtarı var demektir. 
      Muhtar,başka bir ifadeyle; baskı ve emir altında bulunmayan,dilediği gibi hareket edebilen ,istediğini yapabilen anlamına da gelir. Ama bir muhtar için  böyle bir şey söz konusu değildir. Muhtar; özerk,otonom anlamına da gelir. Benim konumla ilgili değil. Ama asıl muhtar; bir köy veya mahalle  halkı tarafından ,o köy yahut mahallenin  kanunla belirlenmiş idari işlerini  yürütmek üzere seçilen  kimsedir. 
       Muhtarlık Müessesesi ulu önder, Cumhuriyet’imizin kurucusu ,Büyük ATATÜRK ‘ün sağlığında  şekillenmiş, gelişmiş, başarılı olmuş bir müessesedir. Öyle ki  yurdumuzda  ilk muhtar seçimi  1833 yılında,Kastamonu’da yapılmıştır. Bu nedenle Kastamonu  muhtar denildiğinde ilk akla gelecek olan ilimizdir.
       Tavşanlı’da  kala kala 87 köyümüz kaldı.  Ben Tavşanlı’ya çocuk olarak geldiğimde bu rakam daha yüksekti.  Önümüzdeki 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde  Tavşanlı’nın 87 köyünde  istisnalar dışında  yeni yeni yüzlere tanık olacağız.  Eskilerde özellikle köylerde muhtar olacak kimse bulunmazdı.  Olanlar da  ya hali vakti iyi olanlar,varlıklı,zengin köylü yurttaşlar ya da birilerince heveslendirilen kişilerdi.   Hep söylenir; Köylerde şöyle  hiçbir sorunu olmayan,huzurlu ve rahat bir ömür geçiren  kişilere  hep laf atılmıştır:” Mehmet Emmi, bak eledin ununu,astın eleği duvara, dünyada yapacak bir şeyin de kalmadı,ya Hacca git Hacı ol,ya da muhtar ol   etrafındakilerin işini gücünü  halletmek  için,sevap kazanmak için muhtar ol” derlerdi. Yıllar önce muhtarların  maaşları da yoktu. Köylü yurttaşlar aralarında topladıkları buğday,arpa,yulaf,mısırı  köyün muhtarına verirlerdi. Hiçbir sorunu olmayanlar ise bu görevi fahri olarak  yaparlardı.  Yıllar geçti,nihayet muhtarlar da artık bir memur gibi maaşa bağlandı.  Bugün neden  yerel seçimlerde  birçok kişi muhtarlığa talip oluyor?Daha şimdiden Tavşanlı’da özellikle mahalle muhtarlığı için çok sayıda hemşehrimizin  kollarını sıvadığı haberlerini alıyorum.  Muhtarlar,hiçbir siyasi parti mensubu değildir.  Ama bu demek değildir ki muhtar bir siyasi partiye sempati duymasın? Onun için özellikle çok partili dönemde  muhtarlar da bir siyasi partiye gönül vermişlerdir.  Bakın size bir örnek; Bir zamanların ünlü Kuruçay Köyü( bugün belde) muhtarı Ahmet Çavuş koyu bir CHP’liydi. Çukurköy’ün(bugün birkaç mahalle) muhtarı Ahmet Esen koyu bir DP’liydi.  Bazı köylerimizin  çeşitli siyasi parti sempatizanı muhtarları olmuştur. Mahalle muhtarları da böyleydi. 
       Muhtar konusu açılınca eskiden.” Muhtarın Cumhurbaşkanından fazla yetkisi var”denilirdi. Yani muhtar  yüksek rütbeliydi. Kimisine türkü yakılmıştır. Kimisi efsane olmuştur. Hele hele bir zamanlar muhtarın aile bireyleri dahi  önemli kişilerdi. Ben muhtarın merkebini vuran avcının öyküsünü hep anımsarım; Köy yakınında otlayan bir merkebi bir avcı yanlışlıkla vurunca o  merkebin yakınındaki köy halkının  nasıl ayağa kalktığını ,avcıyı sıkıştırdığını,korkuttuğunu,avcının da “ kardeşim bir hata oldu vurdum. Parası neyse borcumdur” dediğini,kalabalıktan  birinin “ para önemli değil,vurduğun merkep muhtarın merkebiydi” dediğini hep tebessümle anımsarım. Yani anlayacağınız  muhtarın her şeyi değerli,önemli, hatırlıdır.  Şimdi böyle muhtarlar var mı?  Mutlaka vardır. Ama istisnalar kaideyi bozmaz. 
          Bakın Tavşanlı Belediye Sınırları içinde 19 Mahalle var.  Bu mahallelerin de birer muhtarı bulunuyor. Bunların bir kısmı  önümüzdeki yerel seçimlerde değişecektir.Ama yerini sağlamlaştıranlar olduğunu biliyorum. Örneğin; Ada Mahallesi Muhtarı Halil Oral bunlardan sadece birisi. Sevgili Halil’in çalışmalarını yakından takip edenlerdenim.  Allah var iyi çalışıyor.   Bugüne kadar yaptığı hizmetleri  listelemiş.  Vallahi pardon!.  Yani hesap veriyor. Yapacakları da yaptıklarının teminatı. ….
           Bu arada aklıma geliverdi, Bir zamanlar Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nin İngilizce bilen,öğretmen muhtarı vardı. Kısa süre de olsa yaptığı hizmetleri  iyi bilirim. Şeytan dürttü de söylüyorum; Sevgili Şevki Eser yeniden muhtarlığa soyunur mu soyunmaz mı?  Bilemem. Ama  ben  kendisini tekrar uzun süreli muhtar olarak görmek isteyenlerdenim. Sadece öğrencileri,sevenleri,komşuları oy versin yeter.  Benim Yörük ve Roman dostlarımdan bir ricam olacak; gitsinler,sevgili Şevki Hoca’dan  tekrar muhtar olmasını  istesinler. İnanıyorum ki sevgili meslektaşım,İngilizce öğretmeni,yakinen tanıdığımız,bildiğimiz,bizden biri olan Şevki Hoca bu isteği geri çevirmeyecektir.Çünkü Şevki Hoca  bir Tavşanlı sevdalısıdır.  Tavşanlı’nın dertleriyle yakından ilgilenen bir kardeşimizdir. Yeri geliyor o oradan,ben buradan bombalıyoruz.  Şevki Hoca’nın paraya pula da  ihtiyacı  yoktur  O ünlü sözleri.” Mesele Tavşanlı ise gerisi teferruattır” diyenlerdendir.  O’nun Tavşanlı sevdasını kimse  ölçemez. İngilizce bilen,yüksek tahsilli  bir mahalle muhtarını kim  istemez ? “ At sahibine göre kişner” Atasözü doğrudur. Bugün merkezde 19 mahallenin yerine göre irili ufaklı birçok sorunu var.  Sorunu yok diyenler yalan söyler. Bir mahalle veya köy  muhtarı,  mahallesinin,köyünün sorunlarını bilir.Yine bir muhtar isterse  temsil ettiği  yerleşim birimini  cennete,isterse  sorunlar yumağına dönüştürebilir. Ama gelin biz,mahallelerimizi,köylerimizi   cennete çevirenleri seçelim…..
             Muhtar konusu açılmışken duayen muhtar Kerim Seçken ağabeyime Allah’tan rahmet diliyorum. Tavşanlı’da muhtarlık görevi ifa etmiş tüm hemşehrilerime hayatta iseler sağlık ve afiyet,aramızdan ayrılmışlarsa  Allah’tan rahmet diliyorum. Dünün merkeple,at üzerinde ilçeye sorun çözmeye gelen muhtarı yerine bugün modern araç ve gereçlerle aynı hizmet için gelen muhtarlarımız var. Hatta bir çatı altında bir araya gelmişler ve dernek te kurmuşlardır.  Bir güç olarak toplumun önündedirler. 

 

 

            
                                                   
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları