24 Mayıs 2017 - Çarşamba

TKİ’NİN AMİRAL GEMİSİ BUZDAĞINA ÇARPTI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
4431 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


    Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız A.B.D’lerindeyken   büyük bir sürpriz yaşandı. Yılların GLİ Müessesesi  bu ikinci oluyor yeniden işletmeye dönüştü. 
   194O’lı yılların başında kurulan müessesenin ilk müdürü rahmetli  Nadir Hakkı Önen Bey’di.GLİ, nin kuruluşu  ülke genelinde sevinçle karşılanmıştı. Cumhuriyet 17 yaşındaydı.Rahmetli Refik Saydam Başbakandı.Bugün yani müessesenin işletmeye dönüştüğü güne kadar  sırasıyla Refik Saydam,Şükrü Saraçoğlu,Recep Peker,Hasan Saka,Şemsettin Günaltay,Adnan Menderes,İsmet İnönü Cemal Gürsel,S. Hayri Ürgüplü,S.Demirel,Nihat Erim,Ferit Melen,Naim Talu,Bülent Ecevit,Sadi Irmak,Bülent Ulusu,Turgut Özal,Yıldırım Akbulut,Mesut YılmazTansu Çiller,Necmettin Erbakan,Abdullah Gül,R. Tayyip Erdoğan,Ahmet Davutoğlu  ve Binali Yıldırım Hükümetlerinin bürokratları  bu müesseseyi çok iyi  bilir..GLİ  Müessesesi için  “ TKİ’nin Akademisi” yakıştırması boşuna değildir.Çünkü ülkenin deneyimli,bilgili,geleceği gören  mühendisleri GLİ’de  zaman içinde müdür,TKİ’de genel müdür ve Daire Başkanı Bölge müdürü,müfettiş olmuşlardır.Bir çok işletme zaman içinde  GLİ Müessesesi’nin Bölge Müdürlüğü olarak hizmet vermiştir.Bugüne kadar Tavşanlı’nın sosyal,ekonomik ve kültürel başarılarına imza atan bu kuruluş Kütahya’yı da ünlendirmiştir.Ürettiği kömürü yaklaşık 77 yıldır fabrikalara,Askeri birliklere,çeşitli kuruluşlara,belediyelere  satıyor.Halkımız yıllarca bu müessesenin ürettiği kömürle ısındı. DDY  bu kömürü değerlendirdi  Müessesenin yıllar boyu zarar etmemesi,genel müdürlüğe hep olumlu olarak yansımıştır..Halen görünür rezervi 24O milyon ton olan müessesenin  görünmez rezervinin ne kadar olduğu ancak yeni sondaj çalışmalarıyla belirlenebilecektir.Kaliteli Tunçbilek ve yöresi linyitlerinin kalitesi hiçbir kömürle kıyaslanamaz.Bu kömürün de termik santrallarında kullanılması ise hepten akla ziyandır.Bu kömürlerde saçı bitmedik yetimin hakkı ,.  elleri kapkara maden işçilerinin alınteri,nefesi,kanı vardır.Tavşanlı  yakın ve uzak çevresindeki  mezarlıklarda binlerce maden işçisinin mezarı bulunmaktadır.Bugün ilçedeki 25 bine yakın emeklinin çoğu GLİ Müessesesi’nin çalışanlarıdır.Tavşanlı’yı Tavşanlı yapan bu kuruluştur.
       GLİ  Müesesesi’nin  Türk Sporu’na futbol,atletizm,basketbol,güreş dallarında verdiği hizmetlerin kanıtları mevcut müzesindeki şiltlerle,plaketlerle,taktir ve teşekkür belgeleridir ve   gözler önündedir.GLİ Müessesesi sayın Cumhurbaşkanları,Başbakanları, Bakanları,Daire Başkanlarını, Genel  Müdürleri, devletin her kademesindeki müfettişleri,Askeri ve mülki yetkilileri,yabancı misyon temsilcilerini ağırlayan bir kuruluştur..Tunçbilek Termik Santralı( Bugün özelleştirilmiştir) 1956’ dan beri  enerji üretmek için bu kuruluşun kömürünü kullanmaktadır..
       GLİ Müesesesi, zaman içinde dekapaj ve üretim çalışmaları dışında araç ve gereçlerini milletin hizmetine veren bir kuruluştur.Mezarlık duvarından köprüye,kanal açmadan  okul inşaatına,yangına müdahaleden  yol çalışmalarına,ağaç dikmeden  milli bayramlarda birim müdürlüklerine çiçek  yardımında bulunmaya,camia bünyesinde kurduğu  Yardım Sevenler Derneği  kanalıyla yoksullara,ihtiyaç sahiplerine, çaresizlere  derman olmaya,bayramlarda çocuklara şeker  dağıtmaya,milli bayram kutlamalarına kadar her alanda  koşmuş bir kuruluştur. Bu kuruluşun Tavşanlı için ayrı bir önemi vardır. Binlerce işçiye iş ve aş kapısı olmuştur.TKİ yıllar yılı bu kuruluşun sırtında kurban kesmiştir. 
      Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak Bey geçtiğimiz yıl bugünlerde Ramazan Ayı münasebetiyle Tavşanlı’yı onurlandırdıklarında  bu kuruluşun Tunçbilek’teki üretim sahalarını bizzat görmüştü.Yerin yüzlerce derinliğindeki galerilerde yer altı maden işçileriyle iftar açmıştı.Türk Maden-İş Batı Anadolu Şube Başkanı Yusuf Yaman kulakları çınlasın  telefonda bana.” Biz madenci ailesi olarak sayın bakanımızı çok sevdik. Bize ümit verdiler. İnşallah sayın bakanımız bize uğur getirecektir” dediğinde duygulanmıştım. Artık tüm Tavşanlılı ve Tunçbilekli sayın bakanın ayrılmasının ardından hep güzel şeylerin olmasını bekliyordu.Neydi bu güzel şeyler? Yeni yatırımlardı. Tunçbilek daha da büyüyecekti. Yerin derinliklerindeki milli servet gün yüzüne çıkartılacak,ülkemiz,milletimiz ve devletimize  olumlu olarak  yansıyacaktı. GLİ Müessesesi  altın yılını yaşayacaktı.Üretim alanlarına yeni kamu işçileri alınacak.İlçedeki işsizlik oranı büyük ölçüde  çözüme kavuşturulacaktı.
     Ama GLİ Müessesesi adlı bu TKİ’nin   Amiral Gemisi  birkaç gün önce hem de gece vakti  beklenmedik bir şekilde    Buzdağına çarptı ve parçalandı.Artık GLİ Müessesesi olmayacak. GLİ   olacak. Buna tenzil-i rütbe denir.Müessese  Süper Lig’tir. İşletme ise Bölgesel Amatör Lig Yani Bal Ligi. Zaten müessesenin yeni adıyla işletmenin futbol takımı da Bal Ligi’nde  birbirlerine “ cuk” oturdular.
      Şimdi bir Kütahyalı  olarak bilgi edinme hakkımı kullanıyor ve  Kütahyamızın  güzide milletvekilleri sayınAhmet  Tan,sayın Prof. Dr. Vural Kavuncu, sayın Şükrü Nazlı ve sayın İshak Gazel Beylerden      Kütahya   kamuoyunu aydınlatmalarını rica ediyorum. Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü’nün İşletmeye dönüştürüleceğinden sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey’in, sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak Bey’in haberleri var mıydı? Yoksa bu operasyonu bizzat TKİ Genel Müdürlüğü’nün bürokratları mı yaptı?İşletmeye dönüştürülmesinin ardından  özelleştirme mi gelecektir? Türk Maden-İş Batı Anadolu Şubesi  Tunçbilek’te  linyitin devlet eliyle işletilmesinden yana.Hatta mevcut kamu işçisinin sayısının artırılmasını bekliyor. Eğer gerçekten Tunçbilek’te” Harç bitti yapı paydos”deniliyorsa  bunun hesabını Tavşanlılılara kimse  veremez. .Tavşanlılı  2OO2 yılından beri gömgök Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sempatizanıdır.Son referandumda da 72 oy vererek  bağlılığını göstermiştir. Beyler yanlış yaptınız Tavşanlı’nın arı kovanına çomak sokulmuştur..Böyle bir operasyon keşke  yapılmamış olsaydı.. Diyeceksiniz:” Hata yapıldı” Öyleyse yanlıştan dönmek fazilettir. Yanlıştan hemen  dönülsün.Unutulmamalıdır ki   .İnsanoğlu  beşerdir. Bazen de şaşar. Hem de bir pire için minder bile yakar.
      Her yetkiliyi aklı selim sahibi olmaya davet ediyorum. Ben 8O yaşıma geldim. Gelecek kuşaklar bunun hesabını bizden fena halde sorarlar. Hazır mısınız?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları