19 Ekim 2015 - Pazartesi

ÇED HER YATIRIMDA BÜYÜK SORUMLULUK ALTINDA

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 4 dk.
6647 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                 

 

 

                    ÇED   HER YATIRIMDA BÜYÜK SORUMLULUK ALTINDADIR       

 

 

 

Kısa adı ÇED olan Çevresel Etki Değerlendirme Kurulu’nun önce en azından bir köye, mahalleye sonra yöre halkına karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk sonuç itibariyle milli sınırlar içinde yaşayan bu aziz millete kadar gider.

 

Beni önce can, sonra canan ilgilendirir. Benim şüphelerim, kararsızlıklarım, endişelerim önce Tavşanlı içindir. Çünkü ip çarığı, çarık ayağı sıkar. Bir zamanlar anımsıyorum ilçenin bağrına hem de en büyük doğal mera Moymul Ovası civarında hepimizin “Hayır, olamaz” diye feryat ettiğimiz bir haberle çalkalanmıştık. Neden mi? Çünkü bir mini çimento fabrikası gündemdeydi. Peki bu sırada ÇED neredeydi? Hele hele şu MESS konusu gündeme oturduğu günlerde Tavşanlı’lı önce ÇED’in yanıbaşında olmasını beklerdi. Oldu mu? Zehirli katı atık bertaraf tesislerinin kurulması gündemdeydi. Saman alevi gibi bir avuç insan sokaklara döküldü, birkaç kişide Ankara’nın yolunu tuttu. Zamanın sayın çevre bakanıyla görüştü. Bunlar olurken ÇED neredeydi? İnsanlarımızı sokağa dökmenin, uykularını kaçırmanın anlamı var mıydı?

 

Yıllar yılı özellikle Tunçbilek Beldesi’nin belediye başkanları Termik Santral bacalarının püskürttüğü pudra inceliğindeki kanserojen tozların bir gün genç kuşaklar için bir felaket olacağını görmüşler ve üzerlerine düşeni yapmışlardı. Ama ÇED’den tık ses çıkmadı. Bunun sonucu olarak bugün Tavşanlı Mezarlıkları’nda yüzlerce kanserden ölen insanların mezarları vardır. En azından o zamanlar ÇED üzerine düşeni yapsaydı sayın başkanların çabalarına katkı sağlamış olurdu. Sayın başkanlar maalesef yalnız bırakılmışlardır. Kanımca ÇED vebal altındadır. Bana göre bu kurulun sayın üyeleri sadece üstlerine karşı değil, yöre halklarına hatta Allah’a karşıda suçludurlar. Anladığım kadarıyla ÇED, Ülkemize, ekmeğimize, suyumuza, kültürümüze, onurumuza saygılı olmak zorundadır.Eğer bu kurulun üyeleri gittikleri yerlerde ellerini vicdanlarına koymuyorlarsa doğal olarak tepki görmektedirler. Basında sık sık ÇED’in protesto edildiğini okuyoruz. Eğer ÇED tepkilerin kaynağına inebilse buna gerek kalır mı? Hiçbir Türk vatandaşı yatırıma, ekmek kapılarına karşı değildir. Türk halkı akıllı yatırım istiyor. Mantığın kabul etmediği yatırımlara tepki veriyor. Nasıl yanlışı protesto ediyorsa, doğruyu da alkışlıyor. Ne yazık ki halkımız zaman zaman yanlışlara karşı güvenlik güçlerimize tepki veriyor. Ben burada güvenlik güçlerini töhmet altında bırakmak istemiyorum. Onlar da aldıkları emirler çerçevesinde haklı olduklarını bile bile insanımıza sert davranıyor ve hiçde hoş olmayan durumlar meydana geliyor.

 

Temennim odur ki bundan böyle Tavşanlı’da yapılacak insan sağlığını olumsuz etkileyecek yatırımlara ÇED daha büyük bir hassasiyet göstermelidir. Tavşanlı’da yanlış yatırımlar vardır. Bunlar resmi binalar, lojmanlar, siteler ve diğerleridir. Örneğin Palazoğlu Yıldız Sitesi bile, Polis Lojmanları, Mülayim kıyısına yaptırılan inşaatlarda yanlış yatırımlardır. Gurur duyduğumuz Devlet Hastanemiz dahi böyledir. Nihayet bazı birimleri içine alacak bir Hükümet Konağı’na kavuşuyoruz. Keşke bu tür yatırımlar daha da çoğalsa.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları