13 Temmuz 2024 - Cumartesi

BİR KURBAN BAYRAMI DAHA GELİP GEÇTİ

BİR KURBAN BAYRAMI DAHA GELİP GEÇTİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
250 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News


       BİR KURBAN BAYRAMI DAHA GELİP GEÇTİ 
      Vay be! Aklıma geliverdi, kendi kendime;” Nerede o eski Kurban Bayramları ?” deyiverdim. Haksız mıyım? Tavşanlı  yıllar öncesinde mütevazı bir yerleşim birimiydi,küçük bir ilçeydi. Belediye sınırları içinde bu günkü kadar yani 19 mahallesi yoktu.   Belli  başlı; Durak Mahallesi, Kavaklı Mahallesi,Moymul Mahallesi, Yeni Mahalle Ulucami Mahallesi  gibi mahalleleri vardı. Örneğin benim kaydım hala Durak Mahallesi’ndedir. Bundan da büyük bir bahtiyarlık duyarım. Yani benim şu anda adresim ilçe dışındadır ama makamım hala Tavşanlı’dadır.       Kurban Bayramları  yaklaştığında  bu beş mahallenin uygun yerlerinde kurbanlıklar için  geçici  barınaklar yapılırdı.  Tavşanlılı bu hayvan satış yerlerine gider,pazarlık ederek kurbanlıklarını alırlardı. Kesim yeri diye bir sorun da yoktu. Herkes hayvanını dilediği ,uygun gördüğü bir yerde,bir ağacın altında,bir bahçenin köşesinde,evlerinin kapılarının önünde, yakınlarındaki boş bir arsada ve başka yerlerde keserlerdi.   Toprağa karışan kan lekeleri,yağmur yağıncaya kadar olduğu yerde  kalırdı.Bunlar ne zaman bir yağış olursa o zaman silinirdi.   Rabbim yağmur gönderince de yerler yıkanır ve etraf kendiliğinde tertemiz olurdu. Ben kurbanlıkların  yıllar içinde  yine  uygun yerlerde  parçalara ayrıldıklarını,dağıtılması gerekenlerin bir kenara,evde kalacakların bir yere,konu-komşuya  verileceklerin bir başka  yere   konulduklarını bilirim.  O zamanlar nerede buzdolabı?   Doğru dürüst kasap bile yoktu. Kurbanların etleri,  Elle  çekilen makinelerde veya satırla kıymaya dönüştürülür,parça etler  hafif pişirilerek  evin soğuk bölümlerinde,teldolaplarda  bir süre saklanırdı.  Merhum  babamın bir et makinesi vardı.  Rahmetli mahallede komşular her talep ettiklerinde bu el kıyma  makinesini  verirdi. Komşular yıllar içinde  bu et makinesini  istemekten,merhum babam da  makinenin bıçağını bilemekten yorulmadı.
       Kurbanlıklar kesildikten sonra   ilk etapta hayvanların başları,ayakları ütülenmek için hemen demircilere götürülürdü.  Merhum İzzet’in demirci dükkanına az mı kelle götürmedik? Şimdi ne o kurbanlık hayvan başları ne de o demirciler var.  THK  Kurban derilerini  sokak  sokak   toplatırdı.  Bu iş zaman içinde   tek atlı arabalar  tedarik edilerek yapıldı. Zaman içinde kurum ve kuruluşların THK’na tahsis ettiği  kamyonet ve kamyonlarla  yapıldı.  Tavşanlı’da Kurban derilerini  yıllar içinde merhum Kasap Orhan’ın aldığını,tuzlayarak,depoladığını bilirim.  Kurban Derileri  Tavşanlı’da yıllar önce bu kuruma verilirken artık başka başka yerlere de verilmeye başlamıştır Aslında  bu milli servettir. Keşke Devlet bu işi kendi halletse ve geliri  Hazine’ye intikal etse ve işe yarasa Bugün  bile hala düşünürüm; gerçekten Devlet Baba bu işi neden önemsemez?
      Tavşanlı’da   Kurban Bayramları geldiğinde   hırsızlık mırsızlık olmazdı.  Ama bağlandıkları yerlerden bir şekilde   kurtulup kaçan kurbanlıklar olmuştur.  Ben kaçıp ta bayram geçtikten sonra bir şekilde bulunan nice kurbanlıklar bilirim. Merhum  gözlükçü Halil Abi’nin aldığı danayı bayramdan sonra Ovacık Köyü yakınlarında bulmuştuk. Kurban Bayramlarında ilk deri Benliler’den gelirdi. 
      Kurbanlık deyince aklıma merhum Ellez Halil gelir.  Kasaplar içinde en  hesabı tutanlardandı.  Bir canlı hayvanı görsün,kaç kilo üç aşağı beş yukarı geldiğini eliyle yoklar,göz kararı  tartardı. Hem de  üç aşağı beş yukarı tuttururdu.   Tavşanlı’da zaman içinde  kendi kurbanını kesenler yerine kurbanını başkalarına vekaleten kestirenler doğmuştur.  Geçtiğimiz yıllarda da bazı kişilerin,grupların bu işi yaptığını biliyorum. Örneğin iş insanımız Abdurrahman Şirin’in eski tesisinde  bu iş çok güzel şekilde yapılıyordu. Aynı  şekilde Kuruçay’da da bir kesimhanede bu işin yapıldığını duymuştum. İyi bir kasabın kısa sürede birçok kurbanı kesip  da  bilirim.  Tavşanlı’da yıllar içinde 7 kişinin,5 kişinin  bir araya gelerek büyükbaş bir kurbanlığı kestiği  çok görülmüştür.  Beni asıl düşündüren bu 7 kişinin kurbanlığı nasıl  aynı ağırlıkta  taksim ettiğidir.  Kurban kestiğimiz yıllar  merhum babamın ve annemin sağ olduğu yıllarda  ayrı bir mutluluk yaşardık.Merhum babam koç keserdi. Derisini de tabakçılara verir,tabaklatır,boyatır namazlık olarak değerlendirirdik. Evimizde kestiğimiz keçilerin tabaklanmış postları misafir odamızın bir köşesini süslerdi.  Şimdi ne o tabaklar,ne o tabaklanmış deriler ve ne de bu işi yapanlar kaldı.   Gün  bizler de  kurban  kesemez olduk. Çok  kez  konu komşudan gelen kurban payları  ile bayramı yaşadık.    Merhum Çukurköy Belediye Başkanı  Nazmi Sarı  üşenmez,o kadar işinin arasında payımı evimin kapısına kadar getirirdi. Mekanı cennet olsun.  Sevgili kardeşim Hüseyin Yumurtacı’ya Tepecik Köyü’ne bayram ziyaretine bisikletimle gider, ziyaret bitiminde ,   heybem dolu olarak dönerdim.  Sevgili meslektaşlarım merhum M. Ali Özel, halen sağ sevgili meslektaşım Taktak Hoca, Avukat Muammer Uslu, merhum Polat  Onat ,sevgili patronum iş insanımız Ahmet Baş paylarımızı  hazırlar ve gönderirlerdi.  Haklarını helal etsinler. 
        Tavşanlı’da kestiği kurbanlarının etlerini yıl içinde tüketen,difrizde muhafaza edenler bugün de vardır. Hatta bir dostum geçtiğimiz kurbandan bu kurbana hala bir parça eti kaldığını bile söylemişti. Ama genelde kesilen kurbanların etleri adaletli şekilde dağıtılmamaktadır. Bunu duyuyorum.  Allah kabul etsin ama  söyleyecek bir şey yok.   Bulunduğum yerde Allah için bir hayvanın bağırmasını işitmedim.  Sadece cami önünde bir küçük araçta birkaç  bir yaşında kuzunun 21-23 bin lira arasında  satıldığına tanık oldum.  Hani derler ya:” Gidemediğin yer senin değildir.” Öyleyse bayramı yaşayamıyorsan bu  da senin için  bayram değildir.  Allah bu necip,güzel millete daha nice güzel bayramlar nasip etsin. 
        Bu arada Tavşanlı THK’nun efsane,çalışkan,gerçekten alnından öpülecek fedakar çalışanı,sayman Nuri Duğan’dan küçük bir bilgi de aldım. Bilindiği gibi Tavşanlı T.H.K Şubesi  görev alanında sadece Tavşanlı yok. Bildiğim kadarıyle son olarak eklenen  Bilecik ve Bozüyük dahil, Altıntaş,Domaniç, Hisarcık, Simav, Emet ve çavdarhisar ilçeleri de  var. Bütün organizasyonları,yapılacak edilecekleri Tavşanlı THK yapıyor. Deri toplama, ihalesi ,fitre ve bağış  gelirleri,eğitim ve diğerleri bunun içinde. Bu arada bu Kurban Bayramı sonunda Tavşanlı THK’ne gelen  503 büyükbaş hayvan derisi ile 513 küçükbaş(keçi) derisi  uygun koşullarda toplanıp,tuzlanıp ilçe esnaflarından Karakafalı’ya ihale edilmiş. Geliri de THK başkanlığı’na gidecek.  Ama ne gariptir ki bir zaman iş hanına sahipken kendi mülkü üzerine inşa edilmiş bir apartmanın zemin katında kiracı konumuna düşmüş bir THK Şubesi’ne  Tavşanlı’da bir yer bulamadık. Bugüne kadar THK’na milyarlar veren bu şube böyle  bir durumu kesinlikle hak etmemiştir.  Sayın yetkililere,görevlilere,sorumlulara saygıyle iletirim. Sayın yeni Belediye Başkanı Ali Kemal Derin kardeşimden hassaten rica ediyorum; kendileri  bugüne kadar hiçbir yetkilinin yapamadığını yapabilir,  şu yıllardır bir türlü  canlandırılamayan  Belediye Pasajı’ndan bir yeri THK’ne tahsis edebilir.  Gerekli izni Belediye Meclisi’nden alabilir. İnşallah bu dileğimi bir şekilde  duymuş olur. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları