10 Haziran 2024 - Pazartesi

İYİ Kİ BİR MİLLETVEKİLİMİZ VAR

İYİ Kİ BİR MİLLETVEKİLİMİZ VAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
187 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

İYİ  Kİ BİR MİLLETVEKİLİMİZ VAR 
        Allah hiçbir yerleşim birimini milletvekilsiz bırakmasın. Ama bugün 81 ilimizde onlarca  ilçemizin kendi evladı milletvekili yok.  Tavşanlı Cumhuriyet Tarihinde yani Cumhuriyet’in ilanından bugüne TBMM Çatısı altına  10 Milletvekili gönderme başarısı gösterdi.  Bu milletvekillerinden ikisi şanslıydı; bakanlık ta yaptılar. Sayın Anap’lı  Doç. Dr. Mustafa Kalemli: Hem TBMM Başkanı , hem de   1983 yılında Çalışma Bakanı ,1983-1986 yılları arasında  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, 1987-1991 yılları arasında İçişleri Bakanı,1991 yılında Orman Bakanı oldu. Merhum  AP’li  Av H. Cavit Erdemir Çalışma Bakanı oldu. 
         Tavşanlı’da ilk kurulan siyasi Parti  C.H.P  ise  iki Milletvekili çıkardı.  Merhum Halil Benli Kütahya’nın ilk C.H.P’li  Milletvekili,merhum Ec.Haşim Benli de 2. CHP’li  Milletvekili oldular. Tavşanlı’da kurulan  2.siyasi Parti Demokrat Parti de merhum Ahmet Kavuncu ile merhum Mehmet Diler’i Ankara’ya gönderdi. Tavşanlı’da 3.kurulan siyasi parti Millet Partisi’dir.  Zaman içinde diğer siyasi partiler de kurulmaya başladı.  Merhum Ahmet  Derin TBMM’ne hafif sakalıyla giren Tavşanlılı  Refah Partisi Milletvekilidir. Hüsnü Ordu  ,Prof. Dr. Vural Kavuncu da AKP’li Milletvekilleri olarak TBMM’ne girdiler. Son genel seçimlerde  bu defa iş insanımız Mehmet Demir AKP Milletvekili oldu ve halen TBMM’de çalışmalarını sürdürüyor.  Tavşanlı’nın aralıklarla milletvekilsiz kaldığı da olmuştur. Bunun acısını hepimiz derinden hissetmiştik. Bir ilin mutlaka milletvekilleri o ilin her ilçesinin milletvekilidir. Ama  eğer bir milletvekili o ilin bir ilçesindense o zaman iş değişir.  Önce can sonra canan derler ya doğrudur.  Bir ilin bir milletvekili merkezden değil de ilin bir ilçesindense o ilçeden mutlusu yoktur. “ Bizim oğlan”tabirini severim. Bu samimiyetle söylenen bir sözdür.  Halen Mehmet Demir bizden birisidir.  Curamanlar Ailesi’nin bir bireyidir. Has ve has Tavşanlılıdır.Tavşanlılı hiç çekinmeden kendi evladından her şeyi isteyebilir.  Bu da işin güzel yanıdır. Derdini en azından telefonla,mesaj çekerek kendi evladına mı anlatmak kolay , yoksa kendinden olmayan başka bir yerleşim biriminin evladından istemek mi daha kolaydır?  Hangisine nazın geçer?  Tavşanlılı şanslıdır. Birçok yerleşim birimindekilere oranla daha şanslıdır.  Çünkü Tavşanlı ile Ankara arasındaki manevi köprünün bir başında Tavşanlılı,öte başında sayın Mehmet Demir vardır.  Bakın  sevgili meslektaşım  Şevki Eser ile birlikte  dillerimizde tüy bitti.  Şu yılan hikayesine dönen Tavşanlı Öğretmenevi konusunda son noktayı sevgili milletvekilimiz Mehmet Demir koymadı mı? Sevgili Mehmet Demir olmasaydı bizim sesimizi  sevgili hangi milletvekilimize duyuracaktık? El elin merkebini türkü çağırarak ararmış. Çok ta doğrudur. Ben bunu iyi bilirim.  Sevgili TBMM eski başkanlarından ,hemşehrimiz, Tavşanlı sevdalısı Doç. Dr. Mustafa Kalemli döneminde   Tavşanlılı yürürken yollar kıskanırdı. Araç plakası bile yani “ 43” kod numarası O’nun döneminde altın harflerle yazılıydı. “ Ye kürküm ye” misali  teveccüh Tavşanlılılara    tavan yapmıştı. Ben Ankara’dan  GLİ’nin  makam aracıyle Linyitspor’a yardım amacıyle gidip dönerken yolda  tüm trafik polisleri “43” ü görünce selam dururlardı. Bu “43”rakamının sihirli ve ayrıcalıklı  bir  rakam olduğunun işaretiydi.                                                       
          Ben şu anda 86 yaşındayım. TBMM’ne bir kez gittim.  Sevgili Kalemli bakandı. Merhum İlçe Emniyet Müdürümüz Şuayip Doğanç TBMM Koruma Amiriydi.  Meclisin kapılarından evimizin kapısı gibi rahat geçmiştim.  Sevgili okul arkadaşım bir ara Dışişleri Bakanıydı, Yaşar Yakış beni  karşıladığında,meclis lokantasında karnımızı doyururken   hiç yabancılık hissetmemiştim.  Tavşanlılı bir milletvekili çıkarmanın  zevkini doya doya yaşasın.  Ama şu gerçek kesinlikle göz ardı edilemez; Artık sevgili İ Mehmet Demir AKP’li bir Milletvekili değildir. Tüm Kütahya Halkının milletvekilidir. Ama  bir Tavşanlılıdır.  Yani  o bizim oğlumuzdur. Ben kendisinden önümüzdeki   gelecek genel seçimlere kadar çok hizmetler bekliyorum.  Babasının ve annesinin ruhunu şad edecek girişimlerini bekliyorum.  Tunçbilek için  verdiği mesaiden haberdarım.  Milyonlarca ton kaliteli Linyitimizi  güvence altına aldı. Bu zenginliğimizin Kamu İşçilerince  yeryüzüne çıkarılması yolundaki çabaları sevindiricidir. O hala bizim kapımızın önünden merhum babasıyle elel e geçerken  saçlarını okşadığımız  ailemizin küçük Mehmet’idir.  Kendisini seviyoruz. ….

  NE KADAR LOBİN VAR O KADAR BAŞARILISIN          
       Lobi; Çıkar sağlamak amacıyle bir araya gelerek parlamento,basın,nüfuzlu  çevrelerde siyasetlerini  geçerli  kılmaya çalışan  kimselerin meydana getirdiği topluluk anlamındadır. Tavşanlı’nın,ilçe dışında  birçok evladı var.  Kimisi doktor,mühendis,avukat,kimisi öğretim üyesi,görevlisi,mülki idare amiri, kimisi, öğretmen,ebe,hemşire, subay,kimisi  iş insanı,üretici,işçi ve memur emeklisi. Zaman zaman muhtelif illerde,ilçelerde  Tavşanlı’da doğmuş,yaşamış,Tavşanlı’da görev yapmış,Tavşanlı’nın ekmeğini yemiş,suyunu içmiş, Tavşanlı’da akraba-hısım ilişkisi içinde olanların  bir araya toplanıp,” altın günleri”,birlikte yemek yeme,pikniğe ve geziye çıkma, sergi açma,ürün tanıtımı ve diğer hususlarda  birbirleriyle  hasret giderdiklerini biliyorum.  Örneğin” Madenciler Günü”  eski görkemli biçimiyle artık kutlanmıyorsa da  küçük gruplar halinde bir mekanda   bu gün vesilesiyle toplanılabiliyor. Birbirlerini çok iyi tanıyan insanların zaman zaman birbirlerini tanıyamadığı da oluyor. “ A! Nasıl da değişmiş?” dediğimiz kimseler  de oluyor. Zaman insanlardan her hafta,ay,yıl bir şeyler alıp  götürüyor. Bu doğaldır.   İşte Tavşanlı dışında yüzlerce hatta binle ifade edilen sayıda Tavşanlılı var. Bunlar  kısa aralıklarla olmasa da  bir araya bir şekilde gelebiliyorlar.  İşte her ilde,ilçede,beldede ,hatta köyde  bu zaman zaman bir araya gelen küçük gruplar birer lobidir. Lobilerin zararı yok ama faydası çoktur. Bir an olur kana ihtiyacınız olur; harıl harıl kan ararsınız. Ama bir başka yerde bulunan dostlarınızı arar ve sorunu çözebilirsiniz.  Bilmediğiniz bir rahatsızlık gelir çatar,bir başka yerleşim birimindeki lobi mensuplarıyle haberleşir, bir uzman hekimin  adresine ulaşabilirsiniz. Çocuklarınız hiç gitmediğiniz bir yere gider. Ev arar,dost arar.Yapılacak bir işin çözümünü ister. O yerdeki küçük bir lobi bile  işinizi çözmeye yeter de artar bile.  Bir ahbabın oğlu öğretmendi. Türkiye’nin en doğusundaki bir ile atanmıştı.  Ev bulamamış. Otel de hak getire.  Benden ricada bulunmuşlardı.  Açtım o yerleşim birimindeki  Polis Evi’ni ve rica ile bu genç öğretmen arkadaşımıza  yer buldum. Hem aile mutlu oldu hem de ben. Hepimizin aile bireyleri bir yerde. Mutlaka büyük-küçük sorunları oluyor. Ama çocuğunuzu gönderdiğiniz yerde en azından küçük bir Tavşanlı Lobisi varsa üzülmenize  gerek yok. Onlar bir telefon kadar size yakındır. Açarsınız,mutlaka ilgileneceklerdir.  Tavşanlı’da görev yapıp ayrılan ve başka yerlerde olan herkes Tavşanlı sevdalısı,dostudur.  Hiç biri ricanızı kesinlikle kırmaz. Çünkü her birinin arkada bıraktığı dostları hala vardır. 
       Sevgili hakimlerimizden Hakim Davut Bey bir ara Marmara Adası’nda noterdi. Şimdi hala orada mıdır bilmem.  Bir Tavşanlılı kardeşimizin  işi düşmüş,notere gitmiş. Noter  bakmış,karşısında bir Tavşanlılı.  İlk sorusu.”Sen Tavşanlı’da Bülent Hoca’yı tanır mısın?” der demez bizimki.” Tanımam mı noter bey” deyivermiş. Ne olmuş? Sevgili Hakimimiz  Davut Bey.”Öyleyse Bülent Hoca’nın hatırına senden 75 lira almıyorum” deyivermiş. . Bunu bana anlatan kişiyi unuttum.  Bana bir vesileyle.” Hocam senin hatırına 75 lira kazanmıştım” demiş gülüşmüştük. 
      Tavşanlı’da görmek istediğiniz bir tesis için Ankara’da  bazı yapılacak işleriniz vardır. Yapılacak iş Ankara’da Tavşanlı Lobisi’ni harekete geçirmektir.  İzmir’de yine bir sorununuzu çözmek istiyorsunuz. İşte Tavşanlı Lobisi burada önem arzediyor.İzmir’den Tavşanlı’ya bir şampiyon okul takımı gelecekti.  Bir Tavşanlı dostu meslektaşım benden rica etmiş,bir kalacak yer temini için yardımımı talep etmişti. Aklıma GLİ Tunçbilek Misafirhanesi gelmiş ve dostlarla  bir telefon konuşması yaparak sorunu  halletmiştik.  Geçtiğimiz günlerde TKİ Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen hemşehrimiz Mehmet Uygun’u telefonla arayarak kutladım.  Bu ne demek? Tavşanlı için Ankara’da  bir açık kapı daha demektir.Tavşanlı dışında her Tavşanlı dostu,sevdalısı,sempatizanının kapısı Tavşanlılılara her zaman açıktır. Merhum kızkardeşim,merhum hakim eniştemin eşi de bir Tavşanlı sevdalısıydı. Merhum eniştem Isparta/Eğirdir Hakimiyken  Tavşanlı’dan Eğirdir Kemik Hastanesi’ne giden herkes hem merhum eniştemden hem merhum kızkardeşimden büyük bir ilgi görmüştür.Hatta merhum kızkardeşim bana her vesileyle:” Ben Tavşanlı’nın eniştesiyim” der beni güldürürdü. Tavşanlı ve havalisinden kolu-bacağı kırılan kim Eğirdir’e gittiyse mutlaka bizimkileri arayıp bulmuştur.  Merhum gazeteci ağabeyim Abdurrahim Börekoğlu’nu bile Eğirdir’e hastaneye götürdüğümüzde  gerek merhum eniştem gerekse merhum kızkardeşim  büyük bir ilgi göstermişlerdi. Mekanları cennet olsun. Bugün örneğin Tavşanlı’dan bir hemşehrimiz Tokat’a gitse  mutlaka sayın eski kaymakamımız Numan Hatipoğlu’nu görmeden gelmez. Çünkü sayın Hatipoğlu Tokat Valisi’dir.  Didim’e giden de Kancı Ethem’i gördüğünde yüreği Emirellerin Harmanyeri gibi kocaman olur.  Kulakları çınlasın bir ara Tavşanlı C. Savcısıydı,halen başsavcıdır, Selami Hatipoğlu Alanya C. Savcısıydı.  Alanya’da Adliye yakınlarında gür sesimi işitmiş olmalı ki Adliye’nin kapısına gelip .” bu Bülent Hoca’nın sesi” demiş beni görmüş ve kucaklaşmıştık. Kendisini birkaç gün  önce tekrar aradım. İstanbul’da,Kartal’da  İstinaf Mahkemesi ‘ndeymiş. 58 yaşındaymış. Tavşanlılılara selamlarını iletmemi istedi.  
   

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları