22 Kasım 2020 - Pazar

D İ L E R A İ L E S İ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
1139 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  D İ L E R       A İ L E S İ                                                                                                                            


             Diler,denildiğinde Tavşanlı’da Mehmet Diler akla gelir. Lütfü Diler, Ali Diler ve Mustafa Diler kardeşler akla gelir. Rahmetli Mehmet Diler’in rahmetli  eşi Hesna  Diler akla  gelir. Rahmetli Mehmet Tırpan ve Alb. Süleyman Tırpani, Comag çalışanıydı , İbrahim  Karaman gelir.Diler Ailesi bu kadar değil . Daha birçok aile bireyi var.  
            Diler Ailesi mütevazi bir ailedir.  Ama bünyesinden siyaset adına bir milletvekili ve bir siyasi parti ilçe başkanı çıkarmıştır. Rahmetli Mehmet Diler’i ben ta sünnet olduğum günden anımsarım. Mehmet Diler namuslu,işinde gücünde  bir berberdi. Sonra leziz yemekler üreten bir lokantanın sahibi oldu. Bir ara da otel çalıştırdı. Diler Ailesi  Demokrat bir ailedir.  1950-1960 yılları arasında (14 Mayıs 1950-27 Mayıs 1960)  rahmetli Mehmet Diler çok partili hayata geçtiğimiz yıllarda Demokrat kişiliğiyle  bu siyasi partinin önde gelenlerinin , teveccühünü kazanmış,rahmetli   milletvekilimiz Ahmet Kavuncu’dan sonra  Tavşanlı’nın TBMM’ne gönderdiği 2.DP milletvekili olmuştur. 
             Bana göre rahmetli,bizden biridir. Mehmet Diler bana göre, bir Demokrasi Gazisi’dir. Nasıl rahmetli Başbakan Adnan Menderes,  Demokrasi şehidimiz ise  o da bizim gazi siyasetçimizdir. Babam rahmetli, Simav’dan Tavşanlı’ya üzerinden   hakim cübbesini  çıkararak  geldiğinde  belki de ilk tanıştığı Tavşanlılılar arasında Mehmet Diler vardır. Rahmetli Diler ile dostluk kurmuştu.  Diler Ailesi’nin gururu rahmetli milletvekilimiz Mehmet Diler  mütevazi bir insandı. Kibirli değildi. Sevecendi. Gönül alıcıydı. Hiç unutmam  ben ve birçok Tavşanlılı arkadaşım  Yedek Subay Öğretmen olarak  Askeri Darbenin ardından gözümüzü Kayseri’de açmıştık Bedenimizin   yarısı  asker,yarısı  öğretmendi. Bir tarafımız Milli Savunma Bakanlığı’na,öteki tarafımız Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıydı.  Çünkü biz ,arkadaşlarımla Kayseri’ye atandığımız sırada ülke Askerler tarafından  yönetiliyordu. 
              Demokrat Parti İktidarı  artık yoktu. Milletvekillerinin tamamı Kayseri Cezaevi’ndeydi. Bu cümleden olarak rahmetli milletvekilimiz Mehmet Diler de  cezaevindeydi. Ben bugün bile hiçbir siyasetçinin bir nedenle cezaevine girmesini istemem. 
              Allah’tan o sıralarda  cezaevi ziyaretlerinde :” Nesi oluyorsun? Ne amaçla ziyarete geldin?” gibi sorular sorulmadı da sevgili  ağabeyim Mehmet Dileri  ziyaret imkanım oldu.
             Diler Kardeşler,sevgili Lütfü,sevgili,mekanı cennet olsunAli ve Mustafa  bir ara rahmetli   Ahmet Karatürk’ün(şimdiki T. İş Bankası Tavşanlı Şubesi karşısı) kagir evinde kiracıyken komşumuz olmuşlardı. Belki de Tavşanlı’da ilk kez mükemmel denilebilecek fotoğraf çekimi,banyosu ve çoğaltılması çalışmaları bu kardeşlerin Fotoğraf Stüdyosunda gerçekleştirilmiştir. Bugün bile albümlerdeki  kaliteli fotoğraflar bunun ispatıdır.  Diler Kardeşler  Gökmehmet’in Ahmet Efendi’nin  Meydan Sokak’taki evinin altında  kiracıydılarHemen yanı başlarında rahmetli İbrahim Ergun’un  rahmetli eşi  Necla Abla’nın iş yeri bulunuyordu. Karşıd rahmetliler, Domaniçli berber H. Hüseyin,hemen yanında saatçı Halil Palabıyık,biraz ileride Sarıadamlar’ın Hüseyin Efendi, Terzi Halit  vardı. 
              Gün geldi Anavatan İktidar oldu.  Lütfü Diler de bu siyasi partinin ilçe başkanı yapıldı. Lütfü  kimseye taviz vermeyen,dobra dobra konuşan,kimsenin adına konuşmayan bir siyaset adamı olarak hatırlanacaktır.Bugün  evinde yağlı boya ve sulu boya resimler yapıyor. Ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu’nun talebelerinden. Birkaç gün evvel rahmetli olan Ali ve Mustafa bir ara  ticaret hayatına atıldılar. Mustafa ne yapar ne eder bilmiyorum. Mehmet Diler 78 yaşında ,eşi Hesna Diler de 91 yaşında ebediyete uğurlandılar. Ali de sanırım 13 Kasım günü aramızdan ayrıldı. Bu arada bir gerçeği de itiraf etmek isterim.  Sevgili Lütfü Diler ,sevgili rahmetli Hasan Hüseyin Dönmez,rahmetli Fevzi Coşgun’a Tavşanlı Belediye Başkanlığı teklifi yapıldığı günlerde bana da gelmişti. Kendisine bu görevi yapamayacağımı ifade etmiştim. Gerçekten de yapamazdım. Çünkü  ben hep “evet”diyen bir insanım. İnsanlar kırılmasın diye”hayır”sözcüğünü asla kullanmam. 
              Lütfü,rahmetli Ali ve Mustafa bir milletvekili çocuğudur. Ama babalarının  adını asla bir yerde,bir işte,bir durumda telaffuz etmemişlerdir. Onun  içindir ki Diler Ailesi   mütevazi bir aile olarak hatırlanacaktır. Hanım çok kez :” Biz akraba gibiydik”
der. Hakikaten öyleydi. Bizde pişer onlara da düşerdi.  Eşim, kendilerine her zaman bir evlat gibi muamelede  bulunmuştur. Onların anneleri,ablaları olmuştur. 
             Sevgili Ali kardeşim,mekanın cennet olsun.Sabah namazları öncesinde okuduğum Yasin Suresi’nde hep olacaksın.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları