29 Nisan 2024 - Pazartesi

ALİ KEMAL DERİN’DEN İSTİRHAM OLACAK

YENİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ ALİ KEMAL DERİN’DEN İSTİRHAM OLACAK

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
346 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 
        Tavşanlı 51.nci Belediye Başkanı,sevgili hemşehrimiz,mekanı cennet olsun merhum milletvekilimiz Ahmet Derin’in oğlu Ali Kemal Derin  görevine başladı. Kendisini kutladım. Tavşanlı için hayırlı ve uğurlu olsun.  Genç başkan   propaganda döneminde  vaat ettiklerini mutlaka yerine getirecektir. Çünkü söylenen sözler  biliniyor,anlattıkları unutulmuyor,bilgi ve deneyimlerini mutlaka  hizmete dönüştürecektir. Ben kendisinden  ilk etapta Tavşanlı’da bir BELEDİYE  MİSAFİRHANESİ Talebinde bulunuyorum.  Böyle bir hizmet gerçekleşirse Tavşanlı’ya dışarıdan gelenler bu misafirhanede en güzel şekilde ağırlanacaktır. Üstelik bu misafirhane uygun bir ücretle müşterilerine  nefes te aldıracaktır.Sevgili Derin  bilmem biliyor mu? Sevgili babası milletvekilimiz  merhum Ahmet Derin Ankara’da bir bina  kiralamış ve bu binada yıllar içinde yüzlerce insanımızı ağırlamıştı. Ankara’ya gidenler sokakta kalmayacaklarını bilirlerdi. Bilirlerdi ki  merhum Ahmet Derin  Ankara’daydı.
           Bakın gururumuz GLİ’nin hem merkezde hem de Tunçbilek’te bir numarada bir misafirhanesi var. Her iki misafirhane bugüne kadar kimleri ağırlamadı ki?Bakanından, Meclis başkanına,milletvekilinden genel müdürüne,daire başkanından valisine,kaymakamına,siyasi parti mensuplarına, Askeri ve Adli Erkana, sosyal birimleri nedeniyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı.  Düğünlere,nişanlara,sünnet törenlerine,konferanslara,açık oturumlara,panellere kapılarını açtı.  Cumhuriyet Baloları bile  bu misafirhanelerde  yapıldı.  Başımız sıkışsa Tavşanlı’ya gelen Televizyon Bakım ve Yayın  elemanlarını bu misafirhanelerde ağırladık.  Misafir futbol takımlarının yetkilileri,sporcuları bile bu misafirhanelerden yararlandı.  İlçeye gelen bir birim sorumlusu,ilçeden ayrılan bir makam sahibi bu misafirhanelerden uğurlandı ve bu misafirhanelerde kendilerine “ Hoş geldiniz”dendi.   Bu misafirhaneler genel kurullara sahne oldu. Konserler bu misafirhanelerde verildi.  Maden İşçisine ödül törenleri  yine bu misafirhanelerde  yapıldı. 
          Ama artık Tavşanlı’da özellikle belediyeye ait bir modern misafirhane mutlaka  hayata geçirilmelidir.  Bunu yapmak hiç te zor olmayacaktır.  Sayın yeni belediye başkanımız kardeşimizden bu konuda  karar almasını bekliyorum.  Misafirhane deyip geçilmemelidir.  Misafirhaneler yüz güldüren yerlerdir.   Sayın eski TBMM Başkanımız Doç. Dr. Mustafa Kalemli  Tavşanlı’daki misafirhaneleri( GLİ  ve  TERMİK SANTRAL) her zaman överdi.  Artık Tavşanlı Üniversitelerimize bağlı Yüksek okullarla taçlandırıldı. Birçok öğretim görevlimizi bu misafirhanede bal gibi ağırlayabiliriz.  Hele hele bu misafirhane modern bir mutfak,geniş bir salon, ibadethane, banyo,oyun salonu ile taçlandırılırsa  tadından yanına varılmayacaktır.  Uzaktan Tavşanlı’yı,en mutlu,huzurlu geçirdiğim günlerin Tavşanlı’sını izlemeye devam edeceğim.  Sevgili belediye başkanımız Derin’i de bu arada mercek altına aldım.  Yapacaklarını  göreceğim. Bu da beni mutlu edecektir. 
              Sevgili  Ali Kemal Derin bilir bilmez; merhum babası Kütahya Milletvekili Ahmet Derin bile Ankara’da,Ankara’ya iş takibi veya bir başka amaçla gelenler için bir bina kiralamıştı. Hiçbir Kütahyalı Ankara’ya gittiğinde aç ve açıkta kalmamıştı.  Bu kiralanan bina mütevazi bir misafirhaneydi.  Böyle bir misafirhane Tavşanlı’da hizmete girerse sanırım merhumun ruhu da şadedilmiş olacaktır.                                                 
 
  EMNİYET TEŞKİLATININ (ZAPTİYE  MÜŞİRİYETİ) 
KURULUŞUNUN 179.NCU YILDÖNÜMÜ  
RAMAZAN BAYRAMI’NA DENK GELDİ   
         İlk  polis teşkilatı  Osmanlı döneminde  Zaptiye Müşiriyeti adı altında kurulmuştu. Yani bundan 179 yl öncesinde. Aradan geçen bunca yılda bugünkü modern Polis Teşkilatı doğdu. Milli sınırlarımız içinde  büyük bir asayiş şemsiyesi altında  çeşitli alanlarda  görev yapan polis birimleri hayata geçirildi. Gümrük Polisi,Deniz polisi, Hastane polisi, Adliye Polisi, Kaçakçılık polisi, Narkotik polis, Havaalanı (limanı)polisi, Çevik Kuvvet polisi, Ahlak polisi, Trafik polisi, Atlı polis, Turizm polisi, Otogar polisi, Asayiş polisi ve daha birçok dalda polis  bugün  hizmet veriyor. Polis Teşkilatı içinde son yıllarda sayısı bir hayli artan bekçilerimiz de var.  Güvenlik Güçlerimiz adı altında hizmet veren Polisimiz,jandarmamız  üzerine düşeni yapmayı sürdürüyor.  Ben henüz küçücük bir çocukken,1946 yılı başlarında o zaman Simav Adliyesi’nde hakim olan ve kendi isteğiyle  mesleğinden istifa ederek Tavşanlı Orman  İşletmesi’de avukat olarak   göreve başlamak üzere geldiğimiz Tavşanlı’da  birkaç polis ve bekçi görmüştüm. Bugünkü adıyla İstasyon Caddesi’nde,eski adıyle Recep Peker Bulvarı’nda  merhum iş insanı Mehmet Tarhan’ın inşa ettirdiği Tayyare Sokağı başındaki (bir ara alışveriş merkeziydi ve THK’na ev sahipliği yapmıştı binanın olduğu yerde mütevazi bir Polis  merkezi vardı.  Ahşap bir binanın üst katını kullanılıyordu.  En büyüğü Başkomiser,en küçüğü  polis memuru ve bekçi  birkaç Emniyet mensubu bu  merkezde görev yapıyordu. 
           O zamanlar Tavşanlı bir avuçtu. 4-5 bin nüfusu vardı.  Bu kadar görevli Tavşanlı’ya yetip te artıyordu. Bugün Tavşanlı Belediye Sınırları içinde 19 mahalle var. Sadece Yeni Mahalle benim Tavşanlhı’ya ilk geldiğimde Tavşanlı’nın nüfusundan fazladır.  Tavşanlı nicedir polis bölgesidir. Ama her  dönemin bir altın çağı vardır; Tavşanlı7da Polis Teşkilatının altın devri merhum İlçe Emniyet Müdürümüz,bir ara  TBMM’de Koruma Amiriydi, Şuayip Doğanç dönemidir.  Türkiye’de ilk kez ilçelerde İlçe Emniyet Müdürlüğü  kurulduğu günlerde belki de Tavşanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü( Anap dönemi)  ilk ilçe Emniyet Müdürlüğü’dür.  Merhum Doğanç  görevine bi hakkın vakıf,başarılı,çalışkan,dürüst,adil ve sevecen bir müdürdü.  Tavşanlı’ya bir Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası yaptırma fikri O’nun döneminde  doğmuştur.Ama gelin görün ki bu muhteşem bina(halkın mermer saray) dediği hizmet binası  geçtiğimiz haftalarda yıktırıldı. Nedeni de binanın son deprem yönetmeliğine göre yetersiz olduğu,risk teşkil ettiğinden içinde oturulmasının  can ve mal emniyeti konusunda    güvenilemez olması nedeniyle….. Bu bina zamanın koşullarında(Anap dönemi)  o zamanın deprem yönetmeliğine uygun olarak yaptırılmıştı.Milli Emlak’a ait arazinin üzerine  yeni bir hizmet binasının ne zaman yaptırılacağı da şu anda kesin olarak ifade edilemiyor.  Ekonomik sıkıntılar bilindiği gibi inşaat hususunda  en acil olandan en acil olmayana doğru  hesaplamalara  karşı  en büyük engel. Gerçi Tavşanlı Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası için sıkıntı yaşamaz. Bir şeklde polisimizi  layık olduğu yerde veya yerlerde  ağırlarız ama  netice itibariyle bu geçici bir durumdur. Önemli olan polisin kendi evinde hizmet vermesidir.  Tavşanlı ağırlığını koyarsa bu da yakın bir zamanda mutlaka çözülebilir. Bakın İlçe Jandarma  Komutanlığı  Hizmet Binası  ve ekleri   için bile bugüne kadar   yapılan çalışmalar da bir sonuç vermedi. 2022 yılı verilerine göre Milli sınırlarımız içinde 330 bin polisimizin olduğunu not etmişim. Bu rakam bugün biraz daha fazladır.Yine buna paralel olarak  bekçi sayımız da aynı yıl itibariyle  21 bin 318 olarak görülüyor. Bu rakamın da biraz  daha fazla olduğunu düşünüyorum. 
          Eskilerde gerek polis gerekse bekçi  kız istemeye gittiğinde bir zorlukla karşılaşmazdı. Ben bir kız annesinin  komşularına  bekçi damat adayı için.” Amanın niden vermecem gomşular,pat patı va,çat çatı va” dediğini bilirim. 
          Tavşanlı Tavşanlı olalı nice polisler,bekçiler gördü. Bunların bir çoğu bugün belki unutulmuş olabilir ve doğaldır da,ama içlerinde gerçekten unutulmayanlar var; Örneğin bir Trafik Polisi Süleyman ve  bir trafik polisi  Şah İsmail   hala toprağa gömülmüş olsalar da  gönüllerde yaşıyorlar. Orhan Kalpaklı  Başkomiserimiz  eniştemiz , İlköğretim Müdürümüz duayen öğretmen ve THK’nun en kıdemli  başkanıydı merhum  Hüseyin Tarhan’ın damadı ve merhum kızımız  Nahide’nin eşi ydi.Tavşanlı’da görev yapmış birçok polis memuru zaman içinde Polis teşkilatının çeşitli kademelerinde  yükselerek ya Komiser,Başkomiser ya da , Emniyet müdürü olmuşlardır. Efsane  ilçe Emniyet Müdürümüz, merhum Şuayip Doğanç TBMM Koruma amiri olmuştu.  Ömer Çoban, Hikmet Zehir, Şükrü Yolcu, Em. Amiri  Halil Bey, Süleyman  Parmaksız da keza  çeşitli mertebelere  yükselmişlerdi. Eniştemiz Mustafa,polis Mithat,polis Kara  Memiş,polis Topal Hasan,  Polis Mehmet Balcı,,polis  Sami Koçaker,polis Cemal Coşkun, Em. Amiri Nihat Bey, polis Oğuz Atak,Bekçi Yaşar Yaylacık , bekçi Ali,Bekçi Hasan  unutulmamıştır.Uzun süre Kaymakamlık Makam polisi ve makam şoförü olan  Behçet Aslan ile hala haberleşiriz. Moymullu polis Mustafa Yörük,Tavşanlılı trafik polisi  Bülent Ünal  ile de  haberleşiyoruz. Moymullu Tümgeneral Mustafa Kalender de bir  Emniyet mensubu  damadıdır. Sevgili polis dostum Polis Medya  Gazetesi  Yazı ailesinden  Halis Kahraman bir Tavşanlı sevdalısıdır. Merhum Yd. Sb Öğretmen arkadaşım bir ara  Emniyet Teşkilatında   Kriminalistik asistanı ve emniyet müdürüydü Esmerlerin Tekin Özdoğan unutulur mu? Seliköylü polis memuru Abdullah ile Yumurtacı Hüseyin’in iş yerinde zaman zaman buluşur konuşuruz.Polis Halil Karasu,Polis Topal Hasan, Polis Mithat  Yılmaztürk,Bekçibaşı Mehmet bugün de en azından hatırlanırlar.   Hafızamı karıştırdım bu kadar bulabildim. Hayatta olanlara sağlık ve afiyet, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet,halen çalışanlar varsa güç ve kuvvet diliyorum.  Polis Günleri geldiğinde Cumhuriyet Alanı’nda olurdum. Polis etkinliklerini yönetirdim. Ne güzel günlerdi…… Bir polis gününde  üzerinde polis amblemi olan 6 adet kahve fincanı vermişlerdi. Hala saklıyorum.  Bazı Yılbaşı geceleri  Emniyet mensuplarıyla bir araya gelirdik. Kulakları çınlasın B. Sıtkı Hanlıoğlu ve zamanın Emniyet Müdürü Ömer Çoban ile bir Yılbaşı’nı  birlikte kutlamıştık.  Ben yıllardır bir polis dostuyum.  Herkes bir polis merkezine  korkarak girer. Ben evim gibi girmişimdir.  Allah polisimizin ayağına taş düşürmesin. Gözüne yaş  vermesin. Sırtı pek,gönlü geniş,huzuru tam,neşesi eksik olmasın. Nice yıllara sevgili polis kardeşlerim……
 
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları