03 Haziran 2022 - Cuma

SEVGİLİ ARKADAŞIM AKIN KARAVEYİSOĞLU

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 11 dk.
436 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 SEVGİLİ ARKADAŞIM AKIN KARAVEYİSOĞLU’NU
 KAYBETTİM AMA  1959 YILINDA AVRUPA’DAN
  GÖNDERDİĞİ  MEKTUBU  ARŞİVİMDE  DURUYOR
 
       Akın Karaveyisoğlu,Büyük  Tavşanlı Fotoğrafı’nın  bir karesiydi.  Bir süredir rahatsızdı. Diyaliz hastasıydı.Böbrekleri  artık görev yapamaz hale geldiği için  hayata tutunmaya çalışıyordu. En son birkaç  gün önceydi,  Artur’daki yazlığına ne zaman gideceğini sorduğumda “Perşembe günü gideceğim “demişti. Gitmiş. Birkaç gün sonra rahatsızlanmış. Edremit Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış. Burada yoğun bakıma alınmış. Muhterem eşi Eczacı Gönül Hanım ve  değerli oğlu  Saffet ile sürekli telefonlaştık.28 Mayıs akşamı  telefonum çaldı. Baktım,Ethem  Ünal( Kancı Ethem) arıyordu. Bana ilk sözleri:” Başımız sağ olsun,Akın Bey’i kaybettik” demesin  mi? Başımdan aşağıya kaynar sular döküldü. Sevgili arkadaşım,dostum,Tavşanlı’nın  simgelerinden  biri daha  ebediyete göçmüştü. Bu hafta  bu beni ağlatan ikinci ölüm haberi ydi. Sevgili arkadaşım,merhum M. Ali Özel’in biricik oğlu,elektrik mühendisi Sedat’ın ölümüne  kendimi yeni alıştırmıştım, bu kez bir başka dostum,arkadaşım hayata veda ediyordu. 
        Arşivimin bir bölümünü İzmir’e,bir bölümünü de Özdere’deki yazlığa getirmiştim. Merhum kardeşim Akın Karaveyisoğlu’nun 25 Ağustos 1959 tarihinde  Danimarka’dan  gönderdiği mektubu okudum.Bir kez daha duygulandım.  Akın merhum,yurt dışına staja gitmişti. Bu ülkede  hem hayvansal hem de bitkisel  konularda  gelişen teknolojiyi   inceliyordu.  Aldığı bilgileri pekiştiriyordu. Türkiye’ye  daha çok bilgi ile dönecekti.  Nitekim öyle oldu; merhum Akın  vatanına   döndüğünde artık değerli bir ziraat mühendisiydi.Keşke  edindiği tecrübeleri,kazandığı bilgileri ülkemizin yüce menfaatları doğrultusunda değerlendirebilseydi. Keşte Tavşanlı,kendisinden yararlanabilseydi.  Sevgili arkadaşım köklü bir ailenin bireyiydi.  Bugün ilçeye bağlı Göbel Köyü’nde bir çiftlikleri  olduğunu biliyorum. Varlıklı bir büyük ailenin bireylerindendi. Bu çiftlikte  kendi alanında çalışmalar yapardı.  Hangi tür toprakta hangi meyve ve sebzelerin yetişeceğini,iyi bir budamanın,aşılamanın  nasıl yapıldığını ondan öğrenmiştim. Ama sevgili Akın değerli eşi Gönül Hanım ile evlendikten sonra   vaktini daha çok eşinin eczanesinde geçirmiştir. Gönül Hanım’ın  koltuğunda sürekli O oturmuştur. . Bu nedenle eczaneye gelen müşteriler genelde hep kendisiyle muhatap olmuşlardır. Bu da sevgili Akın’ın   eczacı olarak anılmasını,tanınmasını sağlamıştır.  Herkes “ Gönül Hanım’ın eczanesi” dememiş” Akın Karaveyisoğlu’nun eczanes‘ne gidiyorum” demeye başlamıştır. Akın,eşine yıllarca destek verdi. Eşi de Akın’a elinden geldiğince  koştu. Uyumlu bir ikiliydiler. Sonra Saffet adlı bir erkek çocukları,Nazlı adlı bir kızları oldu. Her ikisi  de kolejlerde okudular. Yabancı dil  öğrendiler. Saffet,halen Harmancık’ta aileye ait akaryakıt istasyonu ve ek tesislerini yönetiyor. Kızımızın nerede olduğunu bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla kendisine Özbaşaran  MTSK’da müdürken sürücü ehliyeti vermiştim. 
       Akın Karaveyisoğlu  Tavşanlı’nın ekonomik gelişmesinde emeği olan insandır. Bir ara S.S Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Zamanında  bu kooperatif,Türkiye’de  en güçlü araç filosuna sahip birkaç kooperatiften biri olmuştur. Binin üzerinde çeşitli tonajda kamyona sahip bu kooperatif  Kütahya ve ilçe ekonomisine büyük gelir kapısı aralamıştır.Merhum Akın’ın en büyük hayallerinden birisi Tavşanlı’da binlerce şoföre, bir Şoförler Sitesi kurmaktı. Bu amaçla Beyköy Mahallesi altında,Tavşanlı-Tunçbilek Karayolu üzerinde ,halen mevcut kooperatif  binası ve  tesislerinin yakınında   bu site için bir arsa  bile belirlenmişti.  Akın Karaveyisoğlu’nun bu kooperatif bünyesinde  hizmet verirken  şoför esnafı altın çağını yaşamıştır.  Ziraat Mühendisi Akın,sosyal bir insandı. Tüm etkinliklere  fırsat bulduğunda katılırdı. Cumhuriyet’in tatlı meyvalarındandı.  Büyük Tavşanlı Fotoğrafı’nın karelerinden biriydi. Sohbet adamıydı.  Yardımseverdi.  Tavşanlı’da en büyük Beşiktaşlı olarak bilinirdi. BJK Kulübü’nün  divan üyesiydi. Tavşanlılılar’ın bir çoğunu BJK’lı yapmıştı. Eczanede bile masasının  üzerinde bir BJK flaması  hep olmuştur. Akın Karaveyisoğlu merhum, Tavşanlı’da bir adresti. Bir uğramadan geçilemeyecek mekandı. Babası merhum Saffet Bey tam anlamıyla bir ağa idi.  Tavşanlılı Akın’dan çok önce bu büyük insanı tanımıştır. Atatürk hayranıydı. Demokrattı. Bildiğini söylemekten çekinmezdi. Çok dostu vardı. O artık Tavşanlılılar’ın  ebedi konuğudur. Asri Mezarlık’ta aile bireylerinin yanında  halkımızın dualarıyla huzur bulacaktır. Ben Tavşanlı Halkı’na başsağlığı diliyorum. Bir daha bir Akın Karaveyisoğlu gelmeyecektir. Mekanı cennet olsun. 
“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””” 
   “ BAY  KAHKAHA  “ SEVGİLİ  ÖĞRETMEN   SAMİ    AKARSU’YU
             22  MAYIS  2011  TARİHİNDE  KAYBETMİŞTİK 
     
     Nasıl ki  törenler,etkinlikler,kutlamalar,uğurlama ve karşılamalar,temel atma ve açılışlar,çelenk koyma törenlerinde  “ arz ederim” sözcüğünü  çok kullandığım  için sayın halkımız   bana “ Bay arz ederim”lakabı nı  takmışsa,sevgili ,merhum öğretmen Sami Akarsu’ya da ” Bay kahkaha” lakabını takmıştır.
      Merhum ilkokul öğretmeni Sami Akarsu’nun kahkahaları çok uzaklardan işitilirdi. Merhum Akarsu,yerinde 7-8  banka kartı  kullandığı günlerde dahi kahkahasından vazgeçmemiştir.  Gün gelmiş,kredi kartlarının taksitlerini ödeyememiştir. Gün gelmiştir,emekli olmasına karşın bazı yerlerde çalışanlara yemek hazırlamış,aşçılık yapmıştır. Gün gelmiş,açtığı kırtasiye dükkanında( bugünkü Tahsin Buruk,eski adıyla PTT Caddesi) kırtasiye ürünleri satmıştır. Fotokopi makinesini  ilk kullananlardan olmuştur. Zaman zaman çıktığı kahvehaneler olurdu. Orada buluşur,alır verirdik,Kahvehanelere  gelen gazetelere bakar,eleştiriler,yorumlar yapardık. Karnımız acıktığında bir simit alır bölüşürdük. Merhum Sami Öğretmen oyun bilmezdi. Ben O’nun tavla,iskambil,okey,domine oynadığını hiç görmedim.
      Sami Hoca, Tavşanlı’da doğmayan  Tavşanlılılardandır. 1927 Emet doğumluydu. evli ve bir erkek çocuk sahibiydi. Oğlu da kendisi gibi öğretmendi. Cahit Akarsu’dan söz ediyorum.  Savaştepe  Köy Enstitüsünün başarılı öğrencilerindendi. Bunu ben söylemiyorum, bana tanıştırdığı okul arkadaşları söylerdi. Ki yılın bir gününde arkadaşlarıyla Tavşanlı dışında bir yerde; örneğin,Didim’de, Burhaniye’de, Akçay’da, Edremit’te, Savaştepe’de toplanırlar,hasret giderirler,mutlu birkaç gün geçirip dağılırlardı. Bunu vefatından birkaç yıl önceye kadar sürdürmüştür. Merhum Sami Hoca, ilk olarak  Günlüce’de görev yapmıştı( 9 yıl).Yedek subaylık hizmetini Siirt’te yapmıştı. Merhum Abdullah Toyran ile birlikte olmuştu. Kendisi merhum Cemal Madanoğlu’nun Tümeninde  hizmet vermiş. Kendisini  Askeri Fırında görevlendirmişler. “ Ben bu fırının müdürü gibiydim” derdi. Merhum Sami Hoca’yı Tunçbilek- Köprübaşında,ilçeye bağlı Derecik Köyü’nde, Tavşanlı Üç Eylül İlkokulu’nda merhum Mehmet Günyüz ,merhum Beyköylü Abdullah Avcı ve merhum Mustafa Ertaş’la birlikte ,Kütahya’nın Bayat Köyü’nde (buraya sendika faaliyetleri nedeniyle sürülmüş) Mehmet Çakır (sonra müfettiş olmuştu),Sabuncupınar’da, Domaniç Sarıot Köyü’nde ve Tavşanlı Fevzipaşa İlkokulu’nda    görev yaparken görüyoruz. Binlerce öğrenci yetiştirmişti. Oğlu Cahit Akarsu da  bir ara halen  mahalle,Çardaklı Köyü İlkokulu’nda öğretmendi. Çardaklı’ya her gün bisikletiyle gider gelirdi. Benim Derecik Köyü’ne bisikletle gidip geldiğim gibi.  Zamanın ilköğretim müdürü  merhum İbrahim Özcan ile arası açıldığı günlerden bir gün  sinirlenerek  istifa eden  oğlu Cahit,daha sonra babasıyla Kırtasiye dükkanında çalışmıştı. O da halen Tavşanlı’dadır. Bir Tavşanlı sevdalısıdır.
          Sami Hoca gibi  değerli ilkokul öğretmenleri bugün de mutlaka vardır. Ama  Sami Hoca bir başkaydı. Okuttuğu öğrencilerini özellikle birinci sınıf öğrencilerine kısa zamanda  okuma yazma öğretirdi.Öyle ki ilköğretim müfettişleri dahi bunun sırrına vakıf olamamışlardır. Kendisine takılırdım;” Hocam,sahi bu işi nasıl beceriyorsun?” dediğimde, bana”  o da benim sırrım,  söylersem  uğurum kaçar” diye yanıt verirdi. Biz tebessüm ederken o kahkaha atardı.  Ben bugün artık O’nun gibi kahkaha atanları göremiyorum. o her küçük şeyden tıpkı Polyanna gibi mutlu olurdu. Mekanı cennet olsun. Gidenlerin yeri maalesef dolmuyor. Bir daha Sami Hoca gibi bir öğretmen asla gelmeyecektir O artık . Bir hoş sedadır. 
“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””  
      MAYIS  AYI İÇİNDE  NELER Mİ OLDU?
 
        4 Mayıs 1954 yılında doğan Op. Dr. Ünal Ünalan doğum gününü kutladı.7 Mayıs 2022 tarihinde öğretmen İbrahim Erdem  doğum gününü  kutlayacak. 80 yaşına bastığını anlayacak.  Bir zamanların İl Genel Meclisi üyesiydi, Demirbilekli  Raşit Balı 27. Mayıs 2022 günü ölümünün  15.nci yıldönümünde anılacak. 31 Mayıs  1963  tarihinde ölen Manisa Tarzanı   Manisa’da anılacak. 6 Mayıs 2022 tarihinde Kütahya’nın efsanesi Hisarlı  Ahmet’in oğlu,Mustafa Hisarlı  83 yaşına basacak.Tavşanlı’nın unutulmaz öğretmenlerinden Sami Akarsu ölümünün  11.yıldönümünde sevenleri  tarafından hatırlanacak.  14 Mayıs 2022 tarihinde Kütahya Lisesi mezunu,ünlü eleştirmen,yazar Vasıf Öngören  vefatının  28.yılında  birçok yerde etkinliklerde anılacak. Öğretmen Abdurrahman Kaçar vefatının  8.yılında  Tavşanlı’da  anılacak. Yıllar yılı Tavşanlı’da çektiği fotoğraflarla unutulmazlar arasına katılan,emekli öğretmen Mehmet Özkök’ün eşi Nezire  Özkök ölümünün 6 .yılında  anılacak. Kütahya Lisesi mezunu,Sakarya milletvekili,eski bakan Cevat Ayhan ölümünün  3.yılında  Sakarya’da anılacak. 20 Mayıs 2022 tarihinde  Tavşanlı Atatürk Lisesi’nin efsane müdürü Veli Korkmaz ölümünün  3,yılında  hatırlanacak. Tavşanlı’da görev yaptığı dönemde  herkesin gönlünü kazanan Tapu Dairesinin efsanesi Simavlı Sami Boz   ölümünün   3,yılında  dostları tarafından rahmetle anılacak.  Tavşanlı’nın yetiştirdiği,nazik,kibar,güzel insan öğretmen Moymullu Ahmet Ceyhun vefatının  2,yılında  hatırlanacak.  Cumhurbaşkanlarımızdan Kenan Evren vefatının  7.yılında   unutulmayacak. Tavşanlılı, Kütahya Milletvekili CHP’li  Halil Benli  vefatının 72,yıldönümünde  CHP Teşkilatı tarafından rahmetle anılacak. 18 Mayıs 2022 tarihinde Tavşanlılı Kütahya  DP Milletvekili Mehmet Diler ölümünün 26.yılında   bir kez daha rahmetle anılacak. 4 Mayıs 2003 tarihinde vefat eden, Tavşanlı’nın eniştesi  Hakim Abdurrahman Serel( Av. Hüsamettin Alpagut’un damadı)  vefatının 19.yılında  rahmetle anıldı. Vefat ettiğinde Bursa 3. Ağırceza Mahkemesi Üyesiydi. Afyonkarahisar’da toprağa verildi. 
**********************************************************************************               
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları