28 Mart 2020 - Cumartesi

Yangın söndürme teşkilatı

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 10 dk.
1531 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 TAVŞANLI  YANGIN  SÖNDÜRME  TEŞKİLATI               
             Tavşanlı Yangın Söndürme Teşkilatı bir başka ifadeyle Tavşanlı Belediyesi  İtfaiye Amirliği  bugün itibariyle  94 yaşındadır. Efsane itfaiyecilerin  yuvası bu amirlik  sayesinde Tavşanlı birçok büyük,orta ve küçük yangınların üstesinden gelmiştir. Öyle ki bu kuruluş sadece belediye sınırları içindeki yangınlara müdahale etmekle kalmamış köylerdeki ve arazilerdeki yangınlara,,orman yangınlarına kadar  gücünün üzerinde müdahalelerle  adını Tavşanlı Tarihi’ne yazdırmıştır.
              Tavşanlı’da bazı kurum ve kuruluşların elinde bulunan  mini itfaiye birimlerinin’GLİ ,Tunçbilek Termik Santralı,DDY, ilçe müdürlükleri) envanterinde bulunan araç ve gereçler de düşünülecek olursa Tavşanlı İtfaiye Teşkilatı küçümsenemeyecek büyüklükte ve   güven veren bir örgütümüzdür.
               Görev yapan bunca belediye  başkanıyla zaman içinde  bugünlere kadar  gelen bu belediye bünyesindeki amirlikte  her biri efsane olmuş nice itfaiyeciler görev yapmıştır. Çoğu hala unutulmamıştır. 
                Tavşanlı İtfaiyesi özellikle Milli Bayramlarda  törenlerin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Belediyemizin Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün çeşitli faaliyetlerine katkı sağlamıştır. Rahmetli Belediye Başkanlarından Enver Girgin özellikle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atlı Atatürk Heykeli’nin  temizlenmesinde İtfaiye örgütünden yararlanırdı. İtfaiye, zaman içinde Anıta konan kanatlıların  verdiği kirliliği  arazözler ve itfaiyeciler yardımıyle temizletirdi.Bugün bu heykelin sağlam duruşunu da  Enver Başkan’a borçluyuz. Çünkü bu heykelin içi boştu ve hafifti. En şiddetli rüzgarda  sallanırdı.  Hiç unutmam bir gün şimdi Müze olan eski belediye binasının Cumhuriyet Alanı’na bakan yönündeki Başkanlık odasındayız. Yine itfaiye elemanları  Atatürk Anıtı’nı yıkıyorlardı. Hortumdan çıkan  çok iddetli olduğundan heykel sallanmıştı. Enver Reis hemen müdahale etmiş,” Suyun şiddetini azaltın “ diye odasının balkonundan itfaiye erlerini uyarmıştı.  Daha sonra  fiberglastan heykelin içine sıvı beton atıldı. Heykel ağırlaştırıldı. Rüzgara ve dış müdahalelere  güçlü kılındı.
                 Tavşanlı’da çok katlı binalar çoğalınca bu kez daha yüksek hareketli merdivenlere sahip itfaiye araçları gelmeye başladı. Bugün Tavşanlı’da İtfaiye yüksek katlılarda meydana gelen yangınlara da başarıyla   müdahale edebilmektedir. Bol malzemeye sahiptir. Köpük dahi kullanılmaktadır. 
                  Önümde bir bilgi var Tavşanlı Ekspres’te yayımlanmış.” İtfaiye 2O19’da  229 Yangına Müdahale Etti” diye başlayan haberi okumasaydım bu  köşe yazımı yazmayacaktım.Bana ilham verdi. Haberden öğreniyoruz ki Tavşanlı İtfaiye Örgütü günün 24 saatinde aktif. Ayakta,tetikte.Her türlü beklenmedik bir yangına en kısa sürede müdahale deneyimine , araç ve gerece sahip.Örgütün geçtiğimiz yılda 229 yangına müdahale ederken  127 kurtarma operasyonuna katıldığını anlıyoruz. 2O ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında görev almış. Bununla kalınmamış  örgüte ait cenaze aracıyla  talepler doğrultusunda 717 cenazenin naklini gerçekleştirmiş. Tavşanlı  belediye sınırları ve içinde  59 arazi,18 ev,17araç,3O baca, 4 iş yeri ,85 çöp alanı, 5 dam-samanlık, 4 odunluk-kuruluk,4 elektrik trafosu ve de 3 tüpten,doğal gazdan kaynaklanan yangına müdahale edilmiş. 
                  Belediye Başkanı Mustafa Güler’in  saygı duyduğu ve üzerinde titrediği bu  birim her geçen gün daha da güçleniyor.Yıllar öncesinde  araç ve gereç yönünden zayıf olan bu birimin  envanterinde bugün  her şey mevcut. Tavşanlı İtfaiye Amirliği hizmet binası ve ekleri Asri Mezarlık bitişiğinde. Zaman içinde özellikle sıcak yaz sezonunda mezarlıktaki ağaçları bile bu örgütün araç ve gereçleriyle  yine  itfaiyeciler  suluyor.  Gönlüm ister ki bu amirliğin hizmet binası yanına görkemli bir kule bina yapılsın ve tüm Tavşanlı tepeden bu amirliğin kontrolünde olsun.Tavşanlı’nın şöyle karkas,görkemli bir kulesi ta uzaklardan görünsün. Kuleye çıktığımızda  Kuruçay Belde Belediye Başkanı sevgili Erhan  Demiray’ı, Tepecik Belde Belediye Başkanı sevgili Ahmet Tekin’i,Tunçbilek Belde Belediye Başkanı sevgili Mustafa Durmuş’u, hatta Balıköy Belde Belediye Başkanı sevgili Ahmet Artun’u makam odalarında çay yudumlarken görebilelim
                   Bugün örgütün elinde eski belediye başkanları döneminde sağlanan itfaiye arazözleri var. Bunlara bazıları Enver Reis,M.Ali Reis,bazıları da Mustafa Reis adını takmışlar. Ama  örgütün en güçlü olduğu an bu an. İtfaiye Örgütü en güçlü dönemini Mustafa Güler ile yaşıyor. 
                   İtfaiye  Amirliği’nde görev yapan itfaiyeciler(personel) periyodik biçimde hizmet içi eğitim faaliyetlerine  de   katılıyor. Okullarımızda her yıl kutlana gelen  “ İtfaiye Haftası” nda  Tavşanlı Belediyesi İtfaiye Amirliği yetkilileri  öğrencilere  uygulamalı eğitim de veriyormuş. Bu arada 44 adet faaliyet yürütüldüğünü öğreniyoruz.  Tavşanlılı zaman zaman itfaiye örgütü yetkililerine  taleplerde bulunuyormuş.. Bacalarını temizletmek, tıkanan kanalizasyon hatlarını açtırmak, yaptığı inşaata su  taşıtmak,beklenmedik sel felaketlerinde bodrum katlarına  giren atık suları tahliye etmek ,bir kaza sırasında   aracını kaldırtmak , aracı yanıyorsa söndürtmek, araçta sıkışanları kurtarmak,yüksek yerlere afiş ve benzerlerini astırmak v.b  konularında   itfaiyeden yardım talebinde bulunuyormuş..  
                     Laf Tavşanlı İtfaiye Örgütünden,Belediye İtfaiye Amirliği’nden ve İtfaiyecilerden açılmışken  Tavşanlı’nın unutulmaz itfaiyecilerine değinmemek ayıp olur.Benim adlarını yazdığım bu fedakar insanlar arasında unuttuklarım mutlaka olacaktır. Onlardan ,hayatta değillerse aile bireylerinden ve dostlarından  da peşinen özür dilerim. 
                     1926 yılında rahmetli Belediye Başkanlarımızdan  Ahmet Başkan(İğillioğlu)  döneminde hayata geçirilen bu örgütte bugüne kadar hizmet verenleri saygıyla,hayatta olmayanları da rahmetle anıyorum. Bu listeyi de İtfaiye Amirliği’ne taktim  ediyorum. 
                      Amirlerden, Kantarcı Mehmet(Toprak) ,Mustafa Yalavaç( Yalvaç), Kalaycı Yusuf(Yumuşak), Takoz Ali, İğdeci Arif,Cadaloz Hakkı(Onur), Hicabi Tarı( Tellal Hicabi) Rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Celal Bayar’ın Tavşanlı’daki sevdiklerindendi, Hüseyin Duray( Ramazan Topu patlatırken görev başında şehit düşen itfaiyecimiz), Mıhçı İhsan, Amirlerden Taharna Ahmet( Cahaktomur) İyi bir baca  açıcı ve kagir ev yıkandı)Saim Çankaya, Helvacı Ahmet( Demirci), Amirlerden Topal İhsan(Kocakurt),Uzunboğaz İhsan( Sevil),Amirlik yapanlardan Pembe Talat(Tavşanlı’da Kayınna duymaz,ışıklı terliklerini üretmişti  saz  da çalardı)  Amirlerden İğde İsmail(İğdeci),Cemal Sakarlı  İtfaiye Şoförleri : Nafiz Kocagöz, Fikret Yalvaç ,Bahattin Akdoğan, Gıyasettin Öztürk, Şinayder Selahattin( Kahraman), Şerafettin Yaşa, Amirlerden Hüseyin Hoca( Ceylan), Cemil Yıldırım( 12 Eylül sonrasında İçişleri Bakanlığı’nca atanan amir) Mustafa Demir( 25 yıl İtfaiye Amiri olarak görev yapan  ve kendi isteğiyle emekli olan itfaiyeci)
                        Şimdi Tavşanlı’da Bülent Hoca bunları nereden buldu? diye soranlar mutlaka olacaktır. . Ben ne zaman Asri Mezarlığa  gitsem 1O-15 dakikamı İtfaiye personeliyle birlikte geçiren biriym Hiç birine selam vermeden oradan geçmemişimdir. . Onların demlediği çaylardan içmişimdir. Dertlerini dinlemişimdir. Sorunlarını sayın başkanlarımıza bizzat anlatmışımdır.Yerel gazetelerde  yazılarım olmuştur.  Allah için kim bugüne kadar laf olsun,torba dolsun “ diyerek  itfaiyecilerimizin yanına gidip te bir bardak çaylarını yudumlamıştır? İşimiz düşerse Polis Karakolu’na,Jandarma Karakoluna , gideriz. Polisimiz de Jandarmamız da İtfaiyecimiz de konuk severdir. Allah hiç birini başımızdan eksik etmesin. 
                        Çalışkan başkanım,Mustafa Güler’e , Ta İzmir’den sesleniyorum. Başkanım itfaiye örgütüne yeni,çok amaçlı bir itfaiye arazözü daha al. Üzerine de Mustafa Reis yazdır.Tavşanlılılara  armağan et. İstersen örnek bir itfaiye binasına imzanı at. Özellikle insanlık için yapılan yatırımlar boşa gitmeyen yatırımlardır. Borcum olabilir.  Ama arazözümüz  kesinlikle olsun. 
                         Öğrendiğim kadarıyla yakın bir gelecekte Tavşanlı İtfaiyesi  taşınacakmış. Örgüt için  çok amaçlı bir hizmet binası düşünülüyormuş. İtfaiye binasının da taşınmadan sonra restore edilerek başka bir amaçla değerlendirileceği ifade ediliyor.Yazımda  bir kule yapıdan söz etmiştim. Belki bu kule yapı yeni hizmet binasında düşünülebilir.                

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları