03 Temmuz 2021 - Cumartesi

TAVŞANLI’NIN 18.MÜFTÜSÜ SAYIN HÜSEYİN AKSOY’A YENİ GÖREVİ ATAŞEHİR’DE

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
967 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   TAVŞANLI’NIN  18.MÜFTÜSÜ SAYIN HÜSEYİN
           AKSOY’A YENİ GÖREVİ ATAŞEHİR’DE  BAŞARILAR
                                           DİLİYORUM      
     
         Arşivimi karıştırdm. Tavşanlı bugüne kadar tam 18 sayın müftüyle tanışmış. Benim yaşım icabı ilçenin ilk müftüsü ki rahmetli olduğunu sanıyorum  Halil Zeyrek’i tanımıyorum. Ama rahmetli hakim-avukat babam  Hüsamettin Alpagut’un özellikle rahmetli Esifler’in Hakkı Efendi’nin,eski PTT, bugünün adıyla Tahsin Buruk Caddesi  üzerindeki  evinin  altındaki yazıhanesinde    ilçenin rahmetli 2.Müftüsü Ali Rıza Eren’le  sohbetlerine tanık olanlardanım.Oğlu, rahmetli eski İş Bankası Müdürlerinden İbrahim Eren zaten arkadaşımdı. Babam hakimlikten kalmış olmalı asabi mizaçlıydı. Yüzü ender gülerdi. O’nu tebessüm ettirmek için ilginç  bir şeylerin olması  gerekirdi. İşte rahmetli ilçe müftüsü Ali Rıza Eren bunu başaranlardan birisidir. 
         Okul bitiminde,genelde eve gitmeden rahmetli babamın yanına uğrardım. En azından yazıhanesinin kirlenen camlarını siler,mevcut çiçekleri sular,hatta yazıhanenin zeminini  biraz ıslattıktan sonra çalı süpürgesiyle süpürürdüm. Yazıhaneye gelip gidenlerin  çay-kahve   siparişlerini  verirdim. Yazıhanenin giriş kapısının hemen yanında raptiyeyle kapı kasasına   tutturulmuş bir kağıt parçası  olurdu. Kahve ve çayları getiren kimse  kulağının hemen arkasına gizlediği kalemi çıkarır,bu kağıt parçasına getirdiği çay ve kahve sayısı kadar  çarpı çekerdi Daha sonra hesap toptan bir süre sonunda kahveciye ödenirdi.
         Rahmetli ilçenin 2. Müftüsü yine bir gün rahmetli babamı ziyarete gelmişti.Kapının girişinde selam vermişti.Hemen ayağa kalkıp buyur etmiştim. Ama rahmetli  babamdan bir ses çıkmamıştı. Rahmetli müftü bir türlü  adımını yazıhanenin içine atmıyordu.Yine selam  vermişti. Babam rahmetli de daktilosunun başında. ama yine tık ses yoktu.Selamı duymaması mümkün değildi. Daktilosuna adeta  sarılmış,yazıyor,yazıyor,yazıyordu Ben rahmetli müftünün yerine olsam yavaşcacık çekilir giderdim. Ama O öyle yapmamıştı. . Rahmetli müftü birkaç kez daha selam vermişti..Rahmetli babamın işinin üzerine yoğunlaştığı  bir  gerçekti.  Rahmetli  müftü pes etmemiş,bu kez  de :”Hüsamettin Bey;  manda sıçtı,teker geçti. Yarısı Halk,yarısı Demokrat. Biraz  sıçradı. O da Millet Partisi . “ deyince  ,rahmetli babamın bu espri üzerine,  bir anda yerinden kalkarak,özür dileyerek,rahmetli müftü Ali Rıza Eren’in  boynuna sarıldığını asla unutmadım. 
         İlçenin rahmetli müftülerinden ki 4.müftümüzdü; Ramazan Arslanbaba,gerçekten Tavşanlı’da iz bırakanlardandır. Bir gün şimdiki Ulucami Avlusu’ndaki eski ahşap  belediye binası  o zamanlar müftülük binası olarak değerlendiriliyordu. Bir defasında  rahmetli babam,kendisine çok değerli bir kitap hediye etmek için  kendisini ziyaret etmiş,beni de yanında götürmüştü.  Bir başka kitabı da o gün rahmetli müftüye gösterdiğinde rahmetli müftü Arslanbaba.”Aman! Hüsamettin Bey,bu kitap çok tehlikeli. İçinde çeşitli büyüler anlatılıyor. Bu kitabı sabahleyin erken saatte,namaz sonrasında,el ayak değmedik bir yerde,bir ağaç altına gömün ve bu kitaptan kurtulun” demişti. Babam rahmetli aynısını yapmış.  Sonra bizlere bir ara bu kitabın öyküsünü anlatmıştı. Kitap  1911 Balkan Savaşı sırasında Yugoslavya’dan Osmanlı Toprakları’na göç eden  bir Arnavut Ailesi’nden  nasılsa  rahmetli dedemin eline geçmiş. Bir kenara atılmış. Merak edilip te Allah için açılmamış Rahmetli dedem,Fransızca bilen nadir Osmanlı- Türk subaylarındandı. Limon Fon Sandrs  Paşa, Ali Hikmet Paşa ve Ali Sait Paşa’nın  sevdiklerindendi.  Fransızca kitaplarını vefat ettikten sonra Tavşanlı’ya bizzat getirmiştim. Birazcık Fransızca biliyorsam bu kitapların büyük faydası olmuştur. İşte bu kitap,bir ihtimal bu kitaplar arasındaydı.  Rahmetli müftü Arslanbaba’yı   ki  o zamanlar 1. No’lu Sağlık Ocağı binası için para topluyorduk ;yardım talep ettiğimizde ne selamımızı alan ne de   teberruda  bulunmayan bugün rahmetli kişiyi şikayete gitmiştim. Bana.” Bülent Hoca,üzülme bu gibilerle karşılaştığında  bir şeyler alamazsan” Allahuekber”deyip geçiver öğüdünde bulunmuştu.      Sayın müftülerimiz,eğer hayattalarsa sağlık ve afiyet,vefat etmişlerse   rahmet dileklerimi sunarım; Sayın  Rıza Deniz( iki kez)Mustafa Kutlu(iki kez), Kamil Turhan(vekaleten), Şerif Bedirhan,Necati Alagöz,Baki Yıldız, Ümit Çimen, Yahya Polat, İbrahim Çetin,Galip Akın,İlyas Gümüş, Mecit Amil ve Ataşehir’e atandığını öğrendiğim müftümüz Hüseyin Aksoy ile uygar ilişkiler içinde olmuşumdur. Çeşitli etkinliklerde iyi-kötü bir araya gelmişliğimiz vardır.  Tavşanlı’da görev yapan sayın müftüler kanımca Tavşanlı’nın en  değerli misafirleri olarak   saygı ve hürmet görmüşlerdir.     Lafı gelmişken,söyleyeceğim; Bugün sanırım yurtdışında yüksek bir görev ifa eden Konyalı eski müftümüz Galip Akın da tüm hemşehrilerimizin sevgisini.,saygısını kazanmış bir hoş sedadır. Tavşanlı’da merkezi ezan sisteminin  mimarıdır.Bilmiyorum bugün bu sistem   bugün  de mevcut mudur? Tavşanlı, müftülük binasını gerçekleştiren ve Türk Diyanet’ine,ilgili kuruma armağan eden ilçelerdendir.  200’e yakın camisi,Kur’an Kurslarıyla Tavşanlı  Türkiye’nin nazar boncuklarındandır. 
             18. Müftümüz  sayın Hüseyin Aksoy,Tavşanlı’da  sanırım 4 yıldır hizmet ifa ediyordu.Gereken saygıyı ve sevgiyi gördüğüne inanıyorum.  Tavşanlılı vefalıdır. Kendisine hizmet edenleri yıllar geçse de  unutmaz. En azından  hayırla yadeder. Önemli olan hoş bir seda bırakmaktır. Üstelik sayın Aksoy, Türkiye’nin en büyük ili İstanbul’a gidiyor. Bu da biz Tavşanlılılar’ı  gururlandırdı. Önemli olan sayın müftü Aksoy’un da bizleri unutmamasıdır. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları