05 Mart 2022 - Cumartesi

DUALI AĞIZLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
851 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 DUALI AĞIZLAR  ŞEHRİ TAVŞANLI  SOKAK HAYVANLARI    İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMALIDIR  

            Tavşanlı’da bildiğim kadarıyla 200’e yakın cami var. Maşallah camilerin iyi de cemaatı bulunuyor. Tavşanlı Allah’tan korkanların yaşadığı şehirdir. Kadife yürekli,helal ekmek  yiyenlerin oturduğu ilçedir. Babam merhum avukat-hakim Hüsamettin Alpagut,Simav Adliyesi’nde hakimken,kendi isteğiyle mesleğini bırakmış bazı dostların” Emin şehir”dediği Tavşanlı’ya gelmişti. Biz aile olarak  namusumuzu şerefimizi bu emin şehirde  koruduk. Ben ve aile bireylerim helal ekmek kazanan bir avukatın  evlatlarıyız. Bize helal ekmek sunanlar da Tavşanlılılar olmuştur. Tavşanlı’nın her türlü afat ve felaketten(deprem,yer kayması,sel,fırtına,bulaşıcı hastalık,fakirlik ve yoksulluk)  en az şekilde olumsuz etkilenmesinin ana sebepleri arasında  Tavşanlı Halkı’nın  harama  kapalı olması  gelir. 
             Vicdan sahibi insanların yaşadığı Tavşanlı’da son zamanlarda sokak hayvanlarından söz edilmesi beni derecesiz rahatsız etmektedir. Allah razı olsun; belediyemiz  bir hayvan barınağı yaptırarak bir nebze bu ağzı var dili yok sokak hayvanlarını  barındırmaya başladı. Ama  bu yeterli değil. Sadece Tavşanlı’da değil,ülkemizin her ilinde,ilçesinde,beldesinde bu barınakların sayısının artırılması gerekiyor.Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki hassasiyeti biliniyor. Ülkemizdeki  1389 belediyenin   en kısa sürede bu sorunu çözmesini bekliyoruz. Öncelikle bu sokak hayvanları için geçici kulübeler,evler yaptırılmalıdır. Ardından da  kurulacak sokak hayvanları kısırlaştırma tesislerini hayata geçirmeliyiz. Yemek artıkları son zerresine kadar biriktirilmeli ve hayvanseverlere  verilmelidir. Kurum ve kuruluşlarımız hayvanseverlere araç desteği de vermelidir. Nasıl ki  kurban bayramlarında kurum ve kuruluşlarımız bir zamanlar THK  emrine araç veriyorlardı,sokak hayvanları için de verebilirler. Biz:” Yerdekilere merhamet ediniz k,göktekiler de sizlere merhamet etsin” diyen bir sevgili peygamberin ümmetiyiz. Bakın insanların bir kısmı  mutlaka  cehennemi göreceklerdir. Ama hayvanlar için cehennem yoktur. Çünkü  hayvanlar   günahsızdır,çaresizdir,derdini kimselere açamazlar. Bir dostum,bir hayvansever geçtiğimiz günlerde bir karşılaştığımda  bana.” Bülent Hocam,ne zaman ki hayvanları sevdim,onları anlamaya çalıştım. İnsanlardan soğudum”demişti. Bir dostumun dediği gibi  örneğin,atlar,eşekler alınlarını kaşıyamazlar. İnsan ne zaman ki bir atın ve eşeğin alnını kaşır,ovar,bu yaratıkların alnından öperler,onlar da bunu asla unutmazlarmış. Bu hareket bile bu hayvanları insanlara olan dost etmeye yetermiş. İnsanoğlu ezan okunurken ön patilerini kulaklarına götüren tilkilerden ders almalıdır. Sabah ezanlarında öten horozdan  ibret almalıdır. Herkes özellikle sabahın kör karanlığında  okunan ezanlar sırasında  uluyan sokak köpeklerini bilir. Onlar ulumazlar,Allah’a şükrederler. İnsanların yapmadığını yaparlar. 
             Sevgili, merkezi Bursa’daki  Nuh’un Gemisi Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Kütahya sorumlusu hemşehrimiz  Necdet Demirat ile sık görüşürüm.  O öyle güzel bir insandır ki,Allah’a dua ederken.” Allah’ım bu perişan,bakımsız,çaresiz,aç sokak hayvanlarını değil beni   imtihan et” diyecek kadar bir hayvanseverdir.  Tavşanlılı  sokak hayvanlarını düşünmeye başlarsa sonuç itibariyle yine kazanacak olan Tavşanlı olacaktır.Binlerle ifade edilen Tavşanlı İlçesi’ndeki sokak hayvanları ağzı dualı Tavşanlılılar’ı bekliyor. Bin türlü musibetten korunmak istiyorsak bu sokak hayvanlarına mutlaka yardım elimizi uzatmak zorundayız. Bazen bazı alışveriş merkezlerine yardım kutuları konuluyor. Sokak hayvanları için de konulamaz mı? Baromuz zaman içinde sokak hayvanlarına mama dağıtıyor. Tavşanlı’daki sokak hayvanları için de bir jest yapamaz mı? Ben sevgili dostum Baro Başkanımız Ahmet Atam Bey’den bu konuda  destek bekliyorum. Bir zamanlar GLİ Müessesesi binlerce Tavşanlılı öğrenciye şeker,ekmek arası helva dağıtırdı. O GLİ Müessesesi  bugün istesin neler olur.Türk Maden- İş Batı Anadolu Şubesi sevgili başkanı Yusuf Yaman’dan da destek bekliyorum. Maden işçilerimizin kazadan beladan uzak kalmaları için sendika elini taşın altına sokmalıdır. Kooperatiflerimiz var. Derneklerimiz var. Vakıflarımız var. Afrika’da su kuyuları kazdıranlar da Allah rızası için  sokak hayvanlarına eğilsinler.  Allah rızası için sokak hayvanlarının sorunlarına eğilelim.  Gelin bunu hemen yapalım.   
 MİLLİ  SINIRLARIMIZ İÇİNDE  YAŞAYAN  KÜTAHYALI SAYISI 732 BİN  718 BİNİ BULDU    

    Her il göç alıp göç veriyor. Bunu önlemek mümkün değil. Tüik   2021 ADNKS ( Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) verilerine göre  Kütahya nüfusuna kayıtlı olanların  473 bin 641’i,Kütahya’da,259 bin 077’si Kütahya dışında yaşıyor.Bu duruma göre,Kütahya nüfusuna kayıtlı olup ta Türkiye’de yaşayan 732 bin  718 kişi var. 
    “Keşke ,bu nüfus bugün Kütahya il sınırları içinde olsaydı” diyoruz ama dediğim gibi olmuyor.En çok Kütahyalı’nın İzmir İli’nde yaşadığını öğreniyoruz. İzmir’de yaşayan Kütahyalı sayısı  56 bin 682 kişi. İzmir’den sonra en çok Kütahyalı  sırasıyla İstanbul’da( 33 bin 955  kişi),Bursa’da(28 bin 812 kişi), Manisa’da(24 bin 18 kişi,Uşak’ta(21 bin 486 kişi) Eskişehir’de(16 bin 186 kişi) olarak belirtiliyor. Bu arada Türkiye’de en az Kütahyalı sayısı da  sırasıyla  Ardahan(50 kişi), Kilis(51 kişi),Adıyaman (71 kişi),Artvin(71 kişi) Sinop( 93 kişi)  dir. 
       Ben,eşim ve kızım  Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi Durak Mahallesi’ne kayıtlıyız. torunlarımdan biri Ankara’da üniversitede. Diğeri ise Bandırma’da üniversitüede öğretim görevlisi . Onlar da  Tavşanlı nüfusuna kayıtlı. Adresleri başka yerlerde.  Benim gibi nice Tavşanlı Nüfusuna kayıtlı Tavşanlılı başka illerde ikamet ediyor.  Adresleri de bulundukları illerde.
       Aslında Kütahyalı olarak öyle abartıldığı sayıda Kütahya dışında değiliz. Örneğin Bursa’da çok sayıda Artvinli olduğu için Bursa’nın bir adı da BURVİN olmuş. Benim halen bulunduğum Menderes İlçesi’nin  mahallelerinde  Konyalılar, Sivaslılar, Niğdeliler,Denizlililer var. 
       Her zaman diyoruz ya” Kütahya göç  veriyor” bazıları buna karşıdır. Kütahya göç vermiyor diyorlar. Demek ki bal gibi göç veriyormuş. 
       Tüik verilerine göre ,Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Verilerine göre  Kütahya’da nüfusu tek aran Gediz İlçesidir. Ki bu ilçe geçtiğimiz 1970 yılında birçok kişinin hayatının kaybettiği ilçedir. Nüfusu 6.3 artmış. Merkezde nüfus 25 bin 762 olurken köy ve beldelerde  24 bin 340  nüfus oluşmuş. Gediz ilçesinin toplam nüfusu böylelikle  50 bin 102  ‘ye ulaşmış. Gediz İlçesi’nde nüfusun artmasına neden olan husus  her konuda ve alanda gerçekleştirilen yatırımlar. Kütahya’nın yegane göç alan ilçesi. Öyle nerede yatırım var,o şehir,belde,köyde buna paralel olarak nüfus artıyor. kütahya’da nüfusu en çok olan ilçe Tavşanlı( 100 bin 832) en az nüfusa sahip ilçe ise Dumlupınar( 2 bin 944). Simav 61 bin 845 nüfusuyla ilin ikinci ,Gediz 50 bin 102 nüfusuyla üçüncü,Emet  19 bin 380 nüfusuyla dördüncü ilçesi oldu.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları