29 Temmuz 2023 - Cumartesi

MUSTAFA BAŞKÖY SADECE BİR ÖĞRETMEN DEĞİLDİR

MUSTAFA BAŞKÖY SADECE BİR ÖĞRETMEN DEĞİLDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
813 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  MUSTAFA   BAŞKÖY    SADECE 
 BİR  ÖĞRETMEN DEĞİLDİR                                                               
       Ben hayatta  iki koltuğunun  altına dört karpuz sığdıranlara her zaman gıpta etmişimdir.  Çünkü bunu herkes yapamaz.  Evet,hobileri vardır.  Fobileri de olabilir.  Ama iki karpuzu bir koltuğa,diğer ikisini öteki koltuğa sığdırmak başka bir şeydir. 
        Mustafa Başköy  Tavşanlı’nın bir evladıdır. Uzun yıllar  ikamet ettikleri  Yukarıçimen’deki mütevazi,ahşap evde 21 Temmuz 1943’te doğmuştur.  İlk ve orta öğrenimini Tavşanlı’da, Lise öğrenimini ise merhum babasının iş icabı gittiği   Kastamonu Erkek Sanat Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Denilir ki; Mustafa Başköy okulun çalışkan öğrencilerindendir.  Öğretmenlerinin ilgi odağı olmuş,akıllı bir öğrencidir. Akıllı olmasaydı,yıllar içinde yazımın başlığında ifade ettiğim gibi iki  koltuğunun altına dört karpuz sığdırabilir miydi?
        Mustafa Başköy, ayrıca, Tavşanlı’nın Türk Milli Eğitimi’ne sunduğu  Yedek Subay öğretmen  gençlerimizdendir. MBK’SİNİN ALDIĞI BİR KARARLA BİNLERCE  GENCİMİZ ASKERLİK GÖREVLERİNİ BİR SÜRE  YD.SB ÖĞRETMEN olarak yapmışlardır. Ben de bunlardan biriydim.  Ben de  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi   öğrencisiyken Askeri Darbe sonunda okulumla ilişkim kesilmiş, tıpkı sevgili Başköy gibi  askerlik görevimi YD.SB ÖĞRETMEN olarak ifa etmiştim.  Şu gerçek bugün kabul edilmelidir; Yd. Sb Öğretmenler, gerçekten çok güzel birer öğretmen olmuşlardır.  Hem de başarılı,çalışkan ve   mesleğe   hasbelkader girmiş olsalar bile  öğretmenlik mesleğinden gelenlerle  omuz omuza hizmet vermişlerdir. Ben bile  zamanın koşullarında,ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde “ Öğretmenlikte kalmak ister misin?” sorusuna” Evet”demek zorunda kalanlardan,  ve  meslekte uzun yıllar başarıyle hizmet verip emekli olanlardanım.
        Mustafa Başköy’ün özellikle  Anamur-Karaçukur Köyü,Tavşanlı’nın Gümüşgölcük ve  Ören Köyleri’nde   öğretmen olarak  yaptığı çalışmaları anlatanların  bir kısmı bugün hayattadır. İlköğretim Müfettişleri’nin,verdiği raporlarda, “ Bu çalışkan öğretmeni Allah korusun,başarıları devam etsin” notu düştüklerini de biliyorum. Mustafa Başköy öğretmenlik mesleğini sevmeseydi,bu mesleğin yüceliğine  müdrik olmasaydı öğretmenlik yapar mıydı?  Belki  öğretmenliği tercih etmemiş olsaydı,bugün Mustafa Başköy başka yerlerde  olurdu. 
        Mustafa Başköy’ün bir ara  Ankara Elektrik İşleri Etüd  İdaresi’nde başarılı bir torna elemanı   iki yıl da olsa  çalıştığını kaçımız biliyoruz?Hangimiz sevgili Başköy’ün kendi çabasıyle  leblebi üreten küçük ölçekte  makineler ürettiğini,bu ürettiği  makinelerin  ilçe dışında,özellikle Kayserililer  tarafından   ilgi gördüğünü bilir? Üstelik bu leblebi üreten makineler  özeldi,mafrak hareket edebiliyordu. İşler bittiğinde kendini yukarı  çekebiliyordu. 
   Bu ilçe dışında ilgi gören leblebi makinesinin  neden Tavşanlı’da  insanımızın ilgisini çekmediğini anlamak mümkün değildir.İnsana şaka gibi geliyor.      Bakın Mustafa Başköy,  diploması olmadığı halde  acil bir durumda  bir hastaya iğne yapabilecek kadar usta  ve yetenekli  bir sağlık memuru gibidir. Bitkilere karşı duyarlıdır. Kalem aşısından tutun da bitkilere her türlü aşıyı yapabiliyor.  Kendi çabasıyle bir ara  hindi  yumurtasını  değerlendirerek  civciv üretti. Özel bir kuluçka makinesi kullandı. Bugün” Tavşanlı’da Bobinaj Ustası  kimdir?” diye sorsanız size; hemen  “Mustafa  Başköy” diyeceklerdir. Tavşanlı’da yıllar içinde birçok kurum ve kuruluş  motorlarını  sevgili Başköy’e emanet etmişlerdir.  Mustafa Başköy binlerce metre uzunlukta bobinaj tellerini bir gelin kızın gergef işlediği gibi işleyen kişidir. Çırakları,kalfaları olmuştur. Elektrik tesisatı denilince yine  akla o geliyor. Bana her defasında elektrikle barışık olduğunu,elektriğin kendisini  çarpmasına kıyamadığını söylerdi. Yani elektrik Mustafa Başköy’ü  hiç çarpmamıştır.
         Mustafa Başköy yıllar içinde başta  kapalı ve yarıaçık infaz kurumları(cezaevleri)’nda ,okullarda,kahvehane ve kıraathanelerde, toplantı salonlarında,dersliklerde  16 mm’lik uzun metrajlı filmler, tanıtıcı filmler, öğretici filmler  oynatmış, film makinesini başarıyla kullanmış bir makinisttir. 
Güneş enerjisini   çeşitli alanlarda değerlendiren kişidir.  Bisiklet-motorsiklet tamircisidir.  İyi bir yedek parçacıdır. Esnaf olarak  20 yıl koşturmuş bir iş insanımızdır. Basketbol de oynamıştır. İyi bir masa tenisi oyuncusudur. Öğrencisi olduğu Kastamonu Erkek Sanat Enstitüsü’nü   sportif dallarde  karınca kararınca temsil etmiştir. 
        Kendisine göre Tavşanlı’da  TORNACI öMER’i Allah korusun; Çünkü  bu hemşehrimiz, MERCEDES FABRİKASI’na  parça üretme yeteneğine sahip,gurur duyacağımız bir kardeşimiz. Üç gelişmiş tornasıyle harikalar yaratırken  bunu birçok hemşehrimiz maalesef  bilmiyor. 
        Mustafa Başköy’ü büyük yapan nedir biliyor musunuz? Tam üç kız bir erkek evladığını okutmuş olması. Hepsi de pırıl pırıl,gurur duyulacak evlatlar. Dört evlat okutmanın ne demek olduğunu  birçok  kişinin taktirlerine sunmak isterim.  Bugün bir evladını dahi okutamayanları düşünürsek bunun ne anlama geldiğini bulabiliriz.  Oğlu Ahmet Murat Başköy de gelecekte  babasının evladı olduğunu  gösterecek. Çünkü  iyi yetişti,pişti,kavruldu,o da genç bir iş insanımız.  Kızlarının üçü de babalarının prensesleri. Onlar da  verilen emeği inkar etmemişler. Hatta sevgili  Mustafa Başköy eczacı kızına,  eczanesinde de   ilerleyen yaşına rağmen yardımcı oluyor.
         Mustafa Başköy maç hastası.  Özellikle Linyitspor’un tüm karşılaşmalarını genelde  içerde kaçırmadı. Beni de  her maçta bilgilendiren kişi. Mustafa Başköy ata da biniyor.Gençlik yıllarında,öğrtmenken de  binmiş. Araç ve gereçin  bir elin beş parmağı olduğu dönemlerde   görev yaptığı  köy ilkokuluyla şehir merkezine 4-5 saat at yolculuğu  yaptığı da çok olmuş. Özellikle en çok ata bindiği dönem görev yaptığı Anamur’un  Karaçukur Köyü İlkokuluna  gidip geldiği dönemmiş.  
          Mustafa Başköy iyi bir motorsiklet,bisiklet sürücüsü.  B Ehliyeti var. Kamyonet,pikap ta kullanabiliyor. Yüzlerce öğrenci yetiştirmiş.  Öğrencilerinden tek bir hırsız,uğursuz,hain,ahlaksız,edepsizi  yok.Vatansever,vatanına milletine  hayırlı öğrencileriyle  öğünüyor.  Kendisine   81 yaşına bastığı  günden itibaren nice sağlıklı yıllar diliyorum.  Bir kanadı kırık. Yengemi kaybettikten bu yana tarifsiz kederler içinde olduğunu biliyorum. Hemen  hemen her gün kendisiyle birkaç dakikadan az olmayacak kadar konuştuğumu söyleyebilirim. Sabah namazlarında  bile ezan yaklaşırken   kendisini  arıyorum. Bana Tavşanlı’nın ezanını dinlettiriyor.Allah işlerini rast getirsin. …. 

 

#
Yorumlar (3)
Mustafa kahraman
09.09.2023 15:25
Ben anamur karaçukur köyünden hocamın öğrencisiyim. Hocamız gerçekten harika biriydi, köy şartlarında olmamıza rağmen ağaçlardan çeşitli aletler yapar onlarla bize deneyler yapardı. Köy şartlarında bizlere piyes oynattı, mezuniyette köylüler de seyretti
Saffet Bahadır
29.07.2023 21:03
Mustafa Başköy gümüş Gölcük köyünde 1965 senesinde öğretmenlik yapmıştır benimde öğretmenimdir saatden okul zili yapmıştır çok severim kendisini Allah uzun ömürler versin
Burhan UMUTLU
29.07.2023 11:48
Dünya'da değil eli, ayağı öpülecek nadir insanlardan birisidir. İlkokulda öğrencisi olma şerefine nail oldum. Canım öğretmenim, iyiki senin tezgahından geçmişiz. Allah razı olsun senden. Rabbim hayırlı ömürler versin.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları