16 Şubat 2017 - Perşembe

SAMİMİYET ÖZEL SAYGI GENELDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3057 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

 

 

                                             SAMİMİYET ÖZEL  SAYGI  GENELDİR

 

                                                                                                                                                Bülent  Alpagut

                                                                                                                                           Gazeteci  Araştırmacı  Yazar

                                                                                                                                                      KÜTAHYA

                                                                                                                                           Gazeteciler  Cemiyeti   Üyesi

 

              Yazımın başlığı ünlü devlet adamı  Thedore  Roosevelt’indir.Sevgili Muammer Uslu ile sık sık telefonlaşırız. O, önceleri öğrencimdi. Sonra avukat babamın avukat  meslektaşı oldu.,En önemlisi  aile dostumuz dur Rahmetli babam ile  rahmetli babası  birbirlerini çok severlerdi.Yazımın başlığına  da  bu güzel sözcüklerin oluşturduğu cümleyi yerleştirdim..Bu sözleri de bir vesileyle bana ilk söyleyen de aziz dostum Muammer Uslu’dur..İyi ki  bu anlamlı sözü bana söylediğinde hemen bir kenara yazmışım

             İki şeyi birbirine karıştırıyoruz. Bunlar samimiyet ve saygıdır.Samimiyet,samimi olma,içten,candan ve riyasız olma durumudur.Ünlü yazarımız Cenap Şahabettin eserlerinden birinin bir yerinde askerlerimizden söz ederken aynen şu cümleyi kullanmıştır.” Neferlerimizin samimiyeti inanılamayacak  bir dereceye çıkıyor”  .Ünlü yazarlarımızdan Ahmet Haşim’den de bir  cümle aklımda kalmış::”Muhatabım biraz düşündükten sonra  samimiyetinden şüphelendiğim bir eda ile itirazlarıma cevap verdi” . Refik Halit Karaay’ın da bir cümlesi var.” Karşılıklı birbirimizin  samimiyetimize inanmış haldeyiz” Her üç cümlede de samimiyet sözcüğü  vardır.

              Hani sık sık :” Aziz kardeşim,aziz dostum samimi bir şekilde,içten,riyasız  olarak söylüyorum” deriz ya Aslında bu sözcükleri kullanarak karşımızdaki insana olan samimiyetimizi  bir nebze pekiştiriyoruz .Gelelim saygıya. Saygı,bir şeye,bir kimseye  değer vermekten  ileri gelen ölçülü davranma hissi,çekinme ile karışık bir sevginin verdiği dikkat ve itina gösterme duygusu,hürmettir.Saygı,başkalarına karşı  nazik davranma,karşısındakini düşünüp hakkına riayet etme duygusudur.Bir toplulukta herkesin birbirine  saygı göstermesi kadar güzel bir şey olamaz.

               Yazımın başlığı tam değil. Bu sözlerin arkası  da var.”Rahmetli Roosevelt  samimiyet özel saygı geneldir” derken devam ediyor.” Herkese karşı kibar olunuz Ancak az sayıda kimseyle samimi olunuz. “ İşte bu  ikinci cümle çok şey ifade ediyor.

               Ben 32 yıl  3 ay  bilfiil öğretmenlik yaptım. 1978 yılı 23 Nisan  Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı sunduktan sonra bir daha  sunuculuktan,protokol Amirliği ve Tören Komutanlığı görevlerinden yakamı kurtaramadım Bu ek görevler bana saygı ve samimiyet konularında  büyük fırsatlar oluşturmuştur.Beni hamken pişirmiştir..Hani derler ya:” Çok gören mi çok okuyan mı daha iyi bilir?” Ben çok gezmedim ve  çok okumadım ama çok insanla  bir arada oldum.Bir anlamda insan sarrafı oldum. Huyluyu-huysuzu,serti-yumuşağı,.güzeli-çirkini,değerliyi-değersizi, ciğerliyi-ciğersizi,dürüstü-dürüst olmayanı,hırlıyı-hırsızı,vefalıyı-vefasızı,selamlıyı-selamsızı,helal lokma  yiyeni,çoluğuna çocuğuna helal lokma yedireni-yedirmeyeni,,oturduğu koltuğu dolduranı-dolduramayanı,müdürü-müdürcüğü  iyi bilirim.Sevgili dostum berber Ergun Ekiz ‘in de bir insan sarrafı olduğunu iyi bilirim.Rahmetli arkadaşım Öğretmen M. Ali Özel de bir insan sarrafıydı.

               Samimiyet gerçekten özeldir.Benim Tavşanlı’da ve Tavşanlı dışında samimi olduklarım vardır.Samimi  olduklarımın adlarının yanına” cığım-ciğim” gibi ekler de koyarım.Kulakları çınlasın Hasan Hoca’ya” Hasancığım”,Mustafa Hoca’ya” Mustafacığım”, Ali Hoca’ya “ Aliciğim” derim.Av. Muammer Uslu da “ Muammerciğim” şeklinde  aradıklarımdandır Ama bu kişilerle kalabalık bir ortamdaysak  bu defa  adlarının yanına “ Bey” eklemeyi de ihmal etmem.Yazışmalarda karşınızdaki samimi bir dostunuz olabilir. Ama zarfın üzerine adı geçenin titrini tam olarak yazmak da bir nezakettir. İlçemizin,dolayısıyla Kütahya’nın gururu, milletvekili,bakan olmuş,TBMM Başkanlığı yapmış Doç. Dr Mustafa Kalemli’ye hiçbir zaman çok samimi olmama rağmen” Mustafacığım” diyememişimdir.Böyle söylememi  kendisine olan genel bir saygı engellemiştir.Her ne kadar kendisi “ Sayın bakanım,sayın başkanım “ dememe tepki vermişse de bunu yapmamışımdır.Babamın arkadaşları da öyledir. Bir elin beş parmağı kadar kalmış olsalar  da onlarla genel bir saygı çerçevesinde  dostluğumu sürdürmüşümdür..Herkese karşı kibar olmayı yeğlemişimdir.Ama rahmetli Roosevelt gibi  az sayıda insanla samimi olmayı tercih etmişimdir. Devlet büyüklerine, ilim adamlarına,topluma örnek olmuş insanlara,milletimizin yüzünü ak çıkarmış kim olursa olsun bireylerimize,anonim kişilere olan genel saygı tartışılamaz. Ama bu insanlara karşı kesinlikle tam anlamda bir  samimiyet söz konusu  olmayabilir.. Diyeceksiniz:” Hem samimi olduğunuz,hem saygı duyduklarınız yok mu” Elbette var. Allah’a olan ,Yüce Peygamberimize olan olan saygıda,samimiyette asla  bir sorun yoktur. Rabbimize  her zaman  saygılıyız. Yüce Peygamberimize de saygı duyuyoruz. Yüce Rabbimizin “ Habibim” diye hitabettiği  o sevgili insanla kim samimi olmak istemez? Eğer sünnetlerine uyuyor,riayet ediyorsak O’nun da mutlaka sevgisine nail olacağız.Ama hem Rabbimize hem de peygamberimize olan saygımız geneldir. Gerek Yüce Yaradan ile gerekse  yüce peygamberimizle  samimi olmak özel bir durumdur.özel insan  olmak gerektirir. Bu insanlar. Allah ve peygamber dostlarıdır Veysel Karani,bir Bilal-ı Habeşi ,Hz. Ebubekir,Osman, Ömer ve Ali gibi.

               .Bir evladın anne ve babasına olan saygısı  Allah indinde de değerlidir.Bunlara gösterilecek saygı dolayısıyla Allah’a gösterilen saygıdır. Dolayısıyla anne ve babalara gösterilen saygı samimiyeti de beraberinde getirmiştir.. Hiç unutmam İlköğretim Müfettişimiz Kamil Gündüz Bey’e bir gün bir teftiş sonrasında aynen şunları söylemiştim.” Sayın müfettişim biz sizleri çok seviyoruz.Başarılıysak bu size karşı olan saygımızdandır” Böyle söyleyerek başarımızı saygıya bağlamıştım ve çok mütehassis olmuşlardı.

      .Bir dilekçede bile son cümle:” Saygılarımla arz ederim”dir.Burada bu saygı geneldir. Ama  bir cümle :” Yanaklarından,gözlerinden öperim,canım benim” diye sonlanıyorsa bu bir samimiyetin göstergesidir. Ve özeldir..

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları