03 Haziran 2023 - Cumartesi

27 MAYIS BİR ZAMANLAR MİLLİ BAYRAMDI

27 MAYIS BİR ZAMANLAR MİLLİ BAYRAMDI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
169 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 27  MAYIS  BİR ZAMANLAR  MİLLİ  BAYRAMDI 
      Bayramlar da insanlar gibi bazen ölümlü olabiliyor.  Örneğin buna en güzel örnek 27 Mayıs  Hürriyet ve Anayasa Bayramı’dır.  Bir zamanlar 1 Mayıs Bahar Bayramı olarak kutlanırdı. Ama artık bu iki bayram kutlanmıyor.  Eğer  örneğin 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı hala kutlansaydı bugün ülkenin dört bir yanında  iyi-kötü,ama anlı ama şanlı bu bayramı kutluyor olacaktık. Ben Tavşanlı’da yılların sunucusu,protokol Amiri ve Tören Komutanı olarak kimbilir bu bayramı kaç kez  yönetmişimdir?
     27  Mayıs 2007  tarihinde  bir zamanlar  müdürlüğünü yaptığım ÖZBAŞARAN MOTORLU SÜRÜCÜLER  önce  ortaklarından sonra   usta  öğreticilerinden,yine Anap İktidarı’nda  üç dönem İl Genel Meclisi Üyeliği yapmış,değerli dostum, Demirbilekli Raşit Balı’nın ölüm yıldönümüdür. Raşit Balı  ile nice anılarımız var. Geride 8 evlat bıraktı. Bunlardan biri kız biri erkek te bugün hayatta değiller. Değerli eşi hastalığı esnasında yanından asla ayrılmamıştı.  Bana direksiyon öğretimi veren O’dur.  Ben sürücü kursu müdürlüğü yapıp ta ehliyet almayan  belki tek müdürüm.  Nedense araç kullanmaya karşı içimde bir heves olmadı. Bunun için ehliyet almayı da düşünmedim. Ama yüzlerce sürücü adayının yetişmesinde karınca kararınca katkım oldu.  Trafik,motor ve sağlık derslerine  de girdim. Direksiyon sınavlarında da bulundum.  Hatta hatta  kursun  araçlarıyle  yakın çevreyi çok turladığım olmuştur. Merhum Balı bana .”Hocam sen deli araç kullanıyorsun. Allah korusun başına bir iş gelir. Yapma etme. Dikkatin zayıf” derdi. Doğru söylerdi; çünkü ben araç kullanırken  caddede,yolda,alanda hangi dostumu görsem illa da onlara laf atarım. Bunu araçta yaptığımı düşünebiliyor musunuz? Ama ehliyetim de olmasa  bugün  Tavşanlı’dan İzmir’e kadar  araç kullanabilirim. Ama böyle bir riskin altına kesinlikle giremem .Sevgili dostuma Allah’tan rahmet diliyorum.      
      26 Mayıs gününü 27 Mayıs gününe bağlayan gece Tavşanlı’nın,Moymul Mahallesi’nin yetiştirdiği,naif,centilmen,sevecen,çalışkan,vatansever çocuğu  öğretmen Ahmet Ceyhun’u kaybetmiştik.  Ahmet’in kıymetini sağlığında bilemeyenler vefatından sonra   kendisini rahmetle anıyor. Sanırım en son  Sağlık Meslek Lisesi’ndeydi.  Bu arada  emekliliğini sonlandırdıktan sonra ve biraz evvelinden itibaren tam 25 yıl yani çeyrek asır kırtasiyecilik yaptı.  Merhum   Ziraat Yüksek Mühendisi Akın Karaveyisoğlu’nun  eşi Gönül Hanım’ın  eczanesine komşuydu .Merhum . Bacaksız Mehmet’in  iş yerinin   yanıbaşındaydı. Hiçbir şey almasalar dahi birçok insanın kendisiyle sohbet için iş yerine gittiğini bilirim.  Bunların içinde ben de varım.İş görürdü.  Kim bilir  kaç kişiye tolerans göstermiş,kaç kişiye yardımcı olmuştur? Kimse merhumun arkasından tek kelime söyleyemez.  O ,öz be öz Tavşanlılı,öz be öz Moymullu’ydu. Muhterem eşi Şükran Hanım gibi  değerli bir eşe sahipti.  Çok sevdiği torunu ki hala rahatsızdır O’nu derinden etkilemiş,hayatını karartmış, adeta dünya ile arasına girmişti. Mekanı cennet olsun. Ben kendisini hayırla yadediyorum. Sabah namazlarında okuduğum Yasin-i Şerif’ten ikramda bulunuyorum. 
      27 Mayıs  2018 tarihinde   Tavşanlı Kadastro Müdürlüğü’nün  en değerli  çalışanı,insan sevgisiyle dolu dolu, Tavşanlılının gönlünde  taht kurmuş Sami Boz’u kaybetmiştik. Sami Bey merhum bir Tavşanlılıdan daha Tavşanlılıydı . Bugün bile  herhangi bir Tavşanlılıya sorun; Sizlere kendisinden övgüyle söz edecektir.  Dürüst,namuslu,helal lokma yiyen bir devlet memuruydu.  Kendisini en son İzmir’in Dikili İlçesi’ndeki  mütevazı  evinde ziyaret etmiştim.  Simavlıydı.  Büyük bir konukseverlik örneği göstermişti.  Oğlu Barbaros’u arayarak gönlünü aldım.  Değerli  bir  babası olduğunu,Bu gururun  kendisine yeteceğini söyledim. Mekanı cennet olsun sevgili arkadaşımın….
      27 Mayıs  2022 tarihinde   Tavşanlı’nın gelecek vadeden genç bir mühendisinin,elektrik ve elektronik mühendisi  meslektaşım öğretmen Mehmet Ali Özel’in biricik oğlu Sedat Özel’in vefatının birinci yıldönümüdür. Kendisi Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü’nün sinyalizasyon biriminin vazgeçilmezlerindendi. Bugün birçok hatta sinyalizasyon şebekesinin  hizmete verilmesinde çabaları,gayreti ve emeği vardır.  Mesleğinde yükselebilirdi. Hatta  bu arada Azerbaycan olmak üzere birçok ülkeden  teklif bile almıştı.  Ama O “ Önce vatan” dedi ve ülkesinde kaldı.  Eşi Maden Mühendisi  kızımız hala Ankara’da çalışıyor.Bir oğlu ve bir kızı oldu.  Onlar da  Ankara’dalar. Biri okulunu bitirdi ve askerliğini yaptı biri de hala okuyor.  Ben acılı  annesi kardeşim Hesna’ya yeniden sabır diliyorum. Kayıp hepimizin kayıbıdır. Sedat’ı geri getirmek mümkün değildir. Ama O’nu dualarımızdan eksik etmemeliyiz….
        27 Mayıs günün 28 Mayıs 2022  gününe bağlayan gece ziraat Yüksek Mühendisi sevgili kardeşimiz Akın Karaveyisoğlu’nu kaybetmiştik. Sevgili Akın,benim aziz arkadaşımdı. Geride gözü yaşlı bir eş ve biri erkek biri kız iki evlat bıraktı.  Merhum Akın efsane  hemşehrimiz Saffet Karaveyisoğlu’nun  vazgeçilmeziydi.  Merhum Akın bir süre Tavşanlı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı da yaptı.  Bir zamanların en büyük araç filosunu yönetti. Tavşanlı ( Tunçbilek) Linyiti’nin kara yoluyla ülkemizin en ücra köşelerine taşınmasında emeği inkar edilemez.  Bir Şoförler Sitesi için çalışıyordu.  Aslında çok değerli bir mühendisti. Avrupa’da  bir süre mesleğiyle ilgili çalışmalar yapmıştı.  Tavşanlılı isteseydi kendisinden en güzel şekilde yararlanabilirdi. Tıpkı merhum Prof. Dr. Moymullu Cemal Sarıcan gibi   merhum Akın Karaveyisoğlu’ndan yararlanamadık. Mekanı cennet olsun…..
        27 Mayıs gününü  28 Mayıs  1950  gününe bağlayan gece  ilk milletvekilimiz  Halil Benli’yi kaybettik.Eğer  sağlıklı olsaydı , 3-4 gün  sonra , yıllar sonra ilçenin çıkardığı  merhum Ahmet Kavuncu’nun DP’den milletvekili seçildiğini de görecekti.   Ben kendisini tanıma fırsatı bulamadım. Çünkü o tarihte 12-13 yaşlarındaydım.  Tavşanlı’nın asil Ailelerinden  merhum Halil Benli   TBMM’ye  BUGÜNE  KADAR  10 MİLLETVEKİLİ GÖNDERME BAŞARISI GÖSTEREN Tavşanlı İlçesi’nin ilk  CHP’li milletvekilidir. Bu aile daha sonra  aile bireylerinden merhum eczacı Haşim Benli’yi de  yine aynı meclise CHP Milletvekili olarak göndermiştir. Halil Benli; Rüştiye mezunudur.Tüccarlık, çiftçilik,Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti   üyeliği, Vilayet Meclisi-i umumi azalığı , Tavşanlı Belediye Başkanlığı ,Tayyare Cemiyeti Reisliği,Türk Ocağı İdare Heyeti üyeliği,Tavşanlı Okutma Cemiyeti  kuruculuğu ve reisliği Türkiye TBMM 4-5 dönem  milletvekilliği  yapmıştı. 1898 Tavşanlı doğumluydu.Mekanı cennet olsun…..       
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları