17 Nisan 2023 - Pazartesi

TUVALET DEYİP GEÇMEMELİ

TUVALET DEYİP GEÇMEMELİ

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
196 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

          TUVALET  DEYİP GEÇMEMELİ   TUVALET SON YILLARDA
                  ÖNEMLİ BİR GELİR KAPISI OLDU 

   TUVALET, son  haftalarda  kendisinden    en çok   bahsettiren   sözcüklerden . Bana göre de  TUVALET deyince bir kere duracaksınız, İnsanoğlunun  yaşamının  bir bölümünü tuvaletlerde geçirdiği  gerçek.Hatta bir Arap Atasözü bile var:” İnsan bir ucu mutfakta ,diğer  ucu tuvalette  bir borudur” der. İnsanoğlu da  diğer canlılar gibi   günün muayyen  dilimlerinde  def-i ihtiyaç  için  tuvalete gider.  Ama bu sadece yaratılanların “ Eşref-i mahlukat” olarak  ifade edileniyle,yani insanla ilgilidir. İnsanın dışındaki  diğer yaratılan canlılar için tuvalet diye bir sorun yoktur. Onlar için  her yer tuvalettir. Yıllar önce  bir anekdot okumuştum;  Oğlanın annesi  evde  tekneye un elermiş. Bir ara o kadar coşmuş ki  elekteki unların bir bölümü teknenin dışına  taşmış.Oğlan dayanamamış annesine” Ana  un  teknenin dışına taşıyor.” deyince annesi  eleğini çevirmeye,unu elemeye devam etmiş ve oğluna da yanıt vermiş:” Oğlum anan için her yaka  tekne”demiş. Yukarıda ifade ettiğim gibi  insan dışında yaratılan her canlı için  her yer def-i  ihtiyaç için  sorun değildir. 
     TUVALETLER de  yıllar içinde  büyük bir değişim yaşamıştır. Hele bir düşünün; bir katlı bir evin bir köşesinde  bir tuvalet vardır.  İçinde bir ıbrık,def-i ihtiyaç yapacağı yerde de iki kalın  tahta. Tahtaların arasında bir karış kadar bir aralık.  İnsanlar bu iki tahtanın üzerine  tavuk gibi tüneyip  gaitasın(pisliğini) aşağıya bırakıyor.Dahası da var; Özellikle kırsal alanlarda  bir köy evini düşünebilirsiniz.? Pisliğin yere düştüğü yerde saman serilidir. Pisliğiniz bu samanın üzerine  düşer.  Bu arada bazı kanatlılar bu fırsatı kaçırmaz.  Böyle olmasa da biriken gaita kürekle  derlenip toplanır bir çiçeğin,fidanın altına bırakılır. Alın size doğal bir gübre.  
      Yıllar içinde insanımız  tuvaletlere  adeta gözünü kapayarak,burnunu tıkayarak girerdi. Haklıydı da.Çünkü  tuvaletlerde yerinde su yoktu. Şişelerin,ıbrıkların,teneke kutuların  vb’larının içindeki  su ile tahret almak zorunda kalırdı.  Bugünkü gibi kağıt  da yoktu.  Öyle tuvaletler bilirim;  tuvaleti kullanan,def-i ihtiyacını yapanlar parmaklarını bile kullanmışlar. Gaita artıklarını  tuvalet duvarına  silmişler.  Kimse işgüzarlık etmesin ve bunları yalanlamasın.  
      Zaman geldi  Batı Ülkeleri’nden  modern tuvalet aksesuarları gelmeye başladı.  Çökerek veya oturarak ihtiyaç giderme gerçekleşti. Benim merhum Kore Gazisi amcam Kore Savaşları  sırasında Güney Kore’deydi. Bazı askerlerin  daha o zamanlar  ülkemizde çok az yerde bulunan  klozetlerin üzerine  tünediklerinden söz etmişti.  Adam görmemiş,ne yapsın ki?  Erkekler  çişini artık  modern tuvaletlerin ayrılmaz bir parçası olan  pisuvarlara yapıyor. Tuvaletlerde  çok sayıda bugün bile birçok kişinin bilemediği düğmeler var.  Modern tuvaletler bilinmeyenlerle dolu.  İhtiyaç giderenler bir kolu çektiklerinde  tuvalet yaptıkları mahal temizleniveriyor.  Tuvaletlerden çıkarken elinize kolonya bile dökülüyor.  Bugün öyle tuvaletler var ki  duvarlarındaki bembeyaz karolarda bir nokta bile göremiyorsunuz.  Yeni  okudum, bir AVM ‘de tuvalet ücreti 25 TL olmuş.  Dört kişiyseniz 100 TL vereceksiniz. 
      Modern tuvaletlerin giriş bölümünde para tahsil edilen camekanlı odalar var. Bu odalarda  görev yapanların altında modern bir koltuk,altlarında  halı, biraz uzaklarında  ısıtıcılar var.  Mini bir buzdolapları dahi bulunuyor.  Bu tuvaletlerde görev yapanların aldıkları ücretler de dudak uçurtuyor. Tuvaletler artık eskiden olduğu gibi idrar ve pislik kokmuyor.  Gül kokuları altında  işinizi  görüp çıkıp gidiyorsunuz. 
      Türkiye’de  şehirlerarası  yolcu taşıyan otobüs firmalarının  bile özel terminalleri var. Yollarda  bir süre ihtiyaç molası veren otobüs yolcuları da   tertemiz tuvaletleri görünce  mutlu oluyorlar. Artık büyük kentlerdeki apartman dairelerinde de modern tuvaletler var.  Hem bir değil iki ve üç tane bile olanları var.  Aslında Türk Halkı Müslüman bir Halk. Temizliğe önem veren insanlarız.  Bizim Batı’dan alacağımız değil Batı’ya vereceğimiz şeyler olmalı.  Avrupa’da Hamam kültürü yokken Türk insanı hamamlara gidiyordu. Beş vakit namaz öncesi dahi alınan abdest bile  bizi  temiz tutuyor. Bugün ülkemizde 5300 tarihi camimizde,yine 1586 cemevimizde  modern tuvaletler var. Sadece İstanbul’da 3 binin üzerinde camimiz bulunuyor. Yine ülke genelinde  89 bin 817 camimiz  mevcut.Her caminin kesinlikle bir tuvaleti var. Kütahya’da sadece Tavşanlılı olduğum için söylüyorum  mevcut    194 camiden 47’si merkezde,31’i beldelerde,116’sı da köylerde. Hepsinin de bir tuvaleti var. 
       Büyük şehirlere,bilmediği şehirlere  yolculuk edenlere tavsiyem ihtiyaç gidermek için önce minare arasınlar. Çünkü her minarenin altında bir cami ve bu caminin de bir tuvaleti bulunuyor. 
       Türkiye’de tuvaletücretlerinin bugüne kadar  % 16.6 kat arttığını duyunca şaşırmadım değil.  Kuruşlarla girilen tuvaletlere bugün büyük paralarla ancak girilebiliyor. Ama onu bilir onu söylerim, Tuvalet medeniyet demek.  İşte son örneğini  bölgesel  deprem felaketine uğrayan 11 ilimizde gördük; İnsanlar ekmek ve sudan öte tuvaleti gündeme getiriyor.  Şimdi deprem bölgesini ziyarete gidip dönen yeğenime hak verdim. Bana “Dayı üç gün tuvalet bulamadık” demişti. Abarttığını sanmıştım. Doğruymuş……Bugün milyonlarca hanenin iyi-kötü tuvaleti var. Ama var. AMA MAALESEF PİKNİK ALANLARINDA AYNI HASSASİYETİ GÖREMİYORUZ. …

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları