YILMAZLAR MADENCİLİK GURURUMUZ OLDU
Bülent Alpagut
- 05062218413 YILMAZLAR MADENCİLİK
SANAYİ VE TİCARET LİMİTED
ŞİRKETİ GURURUMUZ OLDU
Hani bir laf vardır.” Ol mahiler ki,derya içre yüzerler deryayı bilmezler” Tavşanlılı olarak Allah aşkına kaçımız Tavşanlı- Tunçbilek arasında,Bey Mahallesi(eski Beyköy) altında. S.S. Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin hizmet binası arkasında henüz hizmete girmeden önce”Ege’nin en büyük et entegre tesislerinden biri” olarak lanse edilen Tavşanlı Şirin Et ve Sucuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin dev tesisisini görmek zahmetinde bulunmuştur?Bu tesis bugün maalesef hiçbir yetkilinin ilgi göstermediği,kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan genç iş insanımız Abdurrahman Şirin ve ailesinin ,birkaç can dostunun sayesinde sadece sucuk üretimi yapıyor. Halbuki kuruluş amacı öyle değildi; Bu tesisin bir kapısından giren büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar tesisin öte kapısından salam,sosis,kavurma,sucuk,pastırma ,sakatat ürünü olarak çıkacak,bu tesis sadece Tavşanlı ekonomisi için değil,Kütahya Ekonomisi açısından da bir değer olacaktı. İşte hepimiz istisnalar dışında birer mahiyiz. Ben ,oğlum ve torunum iyi ki bu tesisi gezme fırsatı bulduk. İşte görüp göremediğim de bu oldu.
gelelim,ekmeğini taştan çıkaran, ömrünü linyit üretimine,bunu ülke ekonomisine kazandırmaya çalışan Süleyman Yılmaz kardeşimize. Bu iş insanımız bugün hayattadır ve ömrünün geri kalanını da yine bu aziz millete adamıştır. Bir köy çocuğudur. Bir mütevazi,hoş sohbet, yardımsever Tavşanlılı’dır. Derbent Köyü’nde mütevazi bir ailenin pırlanta çocuğudur. Ben sevgili Yılmaz ile yıllardır dost kalmış biriyim. Çeşitli vesilelerle bir şekilde bir yerlerde bir araya gelmişimdir. Ama en büyük üzüntüm, bu değerli kardeşimizin tesislerini gezememiş olmam. Telefonla zaman zaman konuştuk. Bana tesisleriyle ilgili bilgiler verirdi. Geçtiğimiz günlerde Tavşanlı Ekspres Gazetesi sahibi,meslektaşım Tuna İşleyen’den bir ricada bulunmuş,özellikle sayın Süleyman Yılmaz’ın modern tesislerini gezmesini rica etmiştim. Sağ olsun. Tuna iş insanımızın değerli oğlu Mehmet Yılmaz7dan randevu almış ve tesisleri gezmiş. Çok mutlu olmuş. Bana hemen bilgiler göndermiş. Ben de gönderdiği bilgileri dikkatlice okudum. Bir Tavşanlılı olarak bunları ,mahilere,yani etrafında olmasına rağmen göremeyenlere bir nebze anlatmak istedim. Yazmazsam ayıp olacağını düşündüm. Çünkü sevgili Yılmazlar’a ait tesisler nihayette hepimizin ortak malı,ortak paydası,ortak gururumuz. Sadece Madencilik alanında kalmayıp,kazandıklarıyla ülkemize başka alanlarda da hizmet vermeyi düşünen bu aileyi kutlamak gerekir.
Bilgileri,sorumlu müdür olarak Mehmet Yılmaz’dan alıyoruz. Hangi hemşehrimiz,Tavşanlılı Tavşanlı’dan ülkenin dört bir yanına düve gönderildiğinden haberdardar? Hangimiz Yılmazlar Tesisleri’nda 1.5 megawatt Biyogaz ve 2 megavwatt elektrik üretildiğini biliyor? Tesislerde mevcut şu anda sayıları 1300’ü bulan ineğin dıçkısı,gübresi enerjiye dönüşüyor. Bununla yetinilmemiş,tesis çatılarındaki güneş kolektörleri aracılığıyla elektrik üretimi de gerçekleştirilmiş. Yani Yılmazlar’a ait tesis dünyada nadir bulunan tesislerden; gübreyi de güneşi de enerjiye çeviriyor. 2012 yılında sessiz sedsız yükselen bu tesis 2013 yılında A.B.D’leri’nden getirilen 1300 gebe düve ile taçlandırılmış. 3000 adet halihazırda büyükbaş mevcut. Bu tesislerde süt üretiliyor. Günde 40 ton, ayda 1200 ton süt ekonomiye kazandırılıyor. Üstelik sütün alıcıları büyük firmalar. Soğutmalı araçlarla süt sürekli ilgili firmaların araçlarıyla taşınıyor. Süt verimi hayvan başına 37 litre/gün. Tesislerden her yıl 250 adet gebe düve satışı var. Yeni ek tesislerde süttozu ve peynir üretimi gerçekleştirilecek. Ön izinler alınmış bile. Yılmazlar Ailesi madencilik alanında kazandıklarını yeni yeni alanlara kaydırmayı hedefliyor. Derbent Köyü Yılmazlar ile özdeşleşmiş durumda. Tesislerde büyükbaşların kaşınmaları için de özel bölümler var. Hayvanlar kaşınma ihtiyaçlarını bu özel bölümlerde gideriyor. Hayvanlar tertemiz,pırıl pırıl. Sağlıklı,aşılı.Herkes hayvanları gözü gibi koruyor. Tesislere her önüne gelen giremiyor. Sağlık önlemleri alındıktan sonra girmek mümkün. 150 dekar alanda,60 bin metre kare alan kapalı alan. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ,sayın valimiz keşke fırsat yaratıp bu tesisleri ziyaret edebilseler. Hatta Yılmazlar bir başarı plaketini çoktan hak etmiş bile. Öğrencilerimiz zaman içinde bu tesisleri gezebilmelidir. Çünkü bu tesisler örnek teşkil etmektedir. Yılmazlar Ailesi sadece büyükbaş hayvan dıçkısını,gübresini değil,tavuk ham gübresini de organik gübreye dönüştürebilecek. Üretilen organik gübreler sadece, Derbent ve havalisinde değil,gerekirse başka yerlerde de bol ve kaliteli ürün almak için kullanılacak.
Sevgili iş insanımız Süleyman Yılmaz’a söz verdim. Tavşanlı’da olduğum zaman mutlaka tesislerini gezeceğim. Ben taktirlerimi sunuyorum. Süleyman Yılmaz ve ailesine teşekkür ediyorum. İnşallah bu aile yeni yeni alanlarda da ses getirecektir.
Sevgili Tavşanlılı hemşehrilerim lütfen etraflarına biraz daha dikkatli baksınlar. Tavşanlı’da nelerin olup bittiğini anlamamak ve görmemek bizim ayıbımızdır.