JANDARMAMIZA YAKIŞIR
JANDARMAMIZA YAKIŞIR
Bülent Alpagut
- 05062218413
KEŞKE TAVŞANLI CUMHURİYETİMİZİN 100.YILINA MODERN
TAVŞANLI’YA VE JANDARMAMIZA YAKIŞIR BİR İLÇE JANDARMA
KOMUTANLIĞI HİZMET BİNASI VE EKLERİNE KAVUŞMUŞ OLARAK
GİREBİLSEYDİ
Ben Asker kökenli bir aile bireyiyim. Bu nedenle herkesi bilmem ama özellikle bir geçit töreninden asker geçiyorsa,ağlarım. Bir rütbeli görsem hayranlıkla izlerim. Bir emekli asker görsem bir koltukta oturuyorsam kalkar yerimi O’na veririm. Bir Asker görsem gidip boynuna sarılasım gelir. Yani Asker ile ilgili bir konu varsa O benim de konumdur. Ben Hasan Tahsin Paşa’nın hayattaki tek torunuyum.
Benim çocukluğum, İstanbul’da Fatih’deki merhum Paşa Dedem’in evinde geçti. Evimizde iki Emir Eri vardı. O zamanlar Emir Eri Müessesesi diye bir müessese vardı. Ordu mensubu ,yüksek rütbelilere Emir Eri verilirdi. Bu Emir Erleri evin evlatlarıydı. Biri çarşıya çıkar evin ihtiyaçlarını alır,diğeri ev işlerine yardımcı olurdu.
Tavşanlı’da uzun yıllar boş zamanlarımda mutlaka ya Askerlik Şubesi’ne ya da Jandarma Komutanlığı’na giderdim. Genelde dairelerin paydos saatinde ya sayın Kaymakamla ya da bir başka bürokratla gittiğimiz yerler buraları olmuştur. İlçeye gelip giden hemen hemen her sayın Kaymakamın mesai bitiminde ziyaret ettiği üç yer olmuştur; Askerlik Şubesi,İlçe Jandarma K. Lığı, Emniyet Md.lüğü. Ben de Protokol Amiri olarak bu üç yere sürekli gidenlerdendim. İlçe Garnizon Komutanları genelde Askerlik Şubesi Başkanları olmuştur. Bir ara bu görevi Jandarma Komutanları da yapmıştır. Ama Askerlik Şubelerinde yüksek rütbeliler olduğu için ağırlık hep Askerlik Şubeleri olmuştur.
Çünkü Asker, kendi nevi şahsına münhasırdır. Özel konumu münasebetiyle Asker her yere gidip oturamaz,vakit geçiremez. Bu nedenle sivil yetkililer için en kolayı bu üç yere gitmek olmuştur
Merhum Kaymakam Ahmet Ülkü Onursal( Aktuğ) ne zaman bir Asker rütbeli gelse hemen yanına beni çağırırdı. “ Asker’in dilinden en iyi sen anlarsın”deyip beni tebüssüm ettirirdi. . Kısacası Asker denildiğinde beni kimse tutmasın…. Gelelim konuya; Tavşanlı yıllar içinde maalesef şöyle güzel bir Jandarma Komutanlığı Hizmet binası göremedi. Jandarma Komutanları derme-çatma yerlerdeki binalarda görev yaptılar. Jandarma Eğitim çalışmaları için uygun bir alan bulamadığı için belediye sınırları dışında tenha yerlerde atış talimi yaptı. İç açıcı bir ek bina dahi yaptıramadık. Bugün Menderes Caddesi7ndeki mevcut İlçe Jandarma Komutanlığı hizmet binası bazı değerli komutanların çabalarıyle hizmete açılmıştır. Mükemmel midir? Hayır. Kütahya’da belki en büyük ilçeye layık,yakışan bir hizmet binası değildir. Tavşanlı7da Jandarma için yer mi yoktur? Güzel bir hizmet binası, lojmanlar,yatakhane, Yemek salonu, mini hamam, bir mini sosyal tesis, atış poligonu, kafeterya, dinlence salonu olsa fena mı olur? Bakın Cumhuriyetimiz 29 Ekim 2023 tarihinde tam 100 yaşında olacak. Ama Tavşanlı bu 100 yıl içinde modern,AB NORMLARINDA GÖZE HOŞ GELEN,KULLANIŞLI BİR JANDARMA HİZMET BİNASI’na sahip olamaz mıydı? Belki hata bizde. Jandarmamıza gerek duyduğu arsayı belki bulup veremedik. Belki hata bürokratlarda, “ Tavşanlı işini bilir” diyerek gerekeni yapmadılar .O veya bu , önemli olan vakit geçirmeden böyle bir Jandarma külliyesini Tavşanlı’ya nasıl kazandıracağımızdır. Bunu gerçekleştirecek babayiğitleri bulmamız gerekiyor. Tavşanlı’nın bir süredir eli kolu bağlıdır. En azından bir Tavşanlılı Milletvekilimiz yok. Allah bir zamanlar bir anda üç verdi ama sonra birini dahi bulamadık. Tavşanlılı sessiz ve derinden gittiği sürece birçok hizmeti bu şartlarda göremeyecektir. Benim en büyük korkum,birilerinin altımızdaki kilimi çekmesi ve bunun farkında olamamızdır. Yani eskiden olduğu gibi Tavşanlılı bir İlçe Jandarma Komutanlığı Hizmet Binasını da mı yapsın? Merhum Kaymakam Ali Akseven yıllar önce bakmış olmuyor, Tavşanlı’ya bir Ortaokul binası için kolları sıvamış, devlete bir eğitim yuvası kazandırmıştı. Mekanı cennet olsun. Ama derlerse ki “Tavşanlı bu hizmeti de yapsın” Bunu da evvel Allah yaparız. Ama Allah’a güç gelmez mi?