11 Haziran 2023 - Pazar

TÜRK HAVA KURUMU TAVŞANLI ŞUBESİ

TÜRK HAVA KURUMU

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
176 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 TÜRK  HAVA  KURUMU   TAVŞANLI ŞUBESİ’NDE
                GENEL KURUL HAZIRLIĞI VAR 
 
       Türk Hava Kurumu( T.H.K) Tavşanlı Şubesi   Atatürk’ün direktifleriyle kurulan  kurumun kanımca en başarılı şubeleri arasındadır.  Çünkü ben de bu kurumun bir neferiyim.  Sevgili şube saymanı Nuri Duğan’ın mesajını aldım. Genel kurul Allah bir aksilik vermezse 12 Haziran 2023 tarihinde, ekseriyet sağlanamazsa bir hafta sonra yapılacakmış.
        Tavşanlı THK Şubesi  deyince  duracaksınız; Çünkü bu şube  yüzlerce şubenin imamesi mertebesindedir. Kuruluşundan bu güne değerli,gönüllü başkanların  sayesinde THK’na büyük kazançlar sağlamıştır. Diyeceksiniz  bunda sayın başkanların yanında  başkaları yok mudur? Elbette vardır. Örneğin  şubenin en duayen çalışanlarından sayman Nuri Duğan neredeyse 40 yıla yaklaşan bir  hizmet abidesidir. 
         “ At binenin,kılıç kuşananındır”sözü boşuna söylenmemiştir. Ben merhum babam Simav’da hakimken  çocuktum.  Merhum babam hakimlik görevini kendi isteğiyle sonlandırdıktan sonra Tavşanlı’ya geldiğimizde  THK Tavşanlı Şubesi    o zamanki  adıyle  Recep Peker Bulvarı’nda,bugünkü adıyle İstasyon Caddesi’ndeydi.Cadde ile  Tayyare Sokağı’nın kesiştiği yerdeydi.  Hemen hemen bugün  bulunduğu yerde diyebilirim.
           Merhum iş insanımız İbrahim Tarhan(1949-1951) şubenin ilk başkanıdır.Merhum  Emin Sıtkı Uykucuoğlu (1951-1953)  yılları arasında  şubenin 2.başkanı olarak hizmet vermiştir.  1953-1958 yılları arasında şubede(  1950-1960 yılları arasında milletvekili oldu)merhum Mehmet Diler’i  başkan olarak görüyoruz.  1958-1960 yılları arasında merhum bir ara Tavşanlı Belediye Başkanı’ydı  İbrahim Çırak   şube başkanıdır.  Şubenin duayen başkanı, merhum Eğitimci-Öğretmen- Maarif Memuru  Hüseyin Tarhan  tam ( 1960-1984 yılları arasında ) 24 yıl şubenin başkanı olarak hizmet vermiştir. Bu rekoru bugüne kadar hiçbir başkan kıramamıştır. Hüseyin Tarhan’dan sonra şubeye  yine bir öğretmen-okul müdürü  merhum Ahmet Gürsoy ‘un  başkanlık yaptığı biliniyor. Merhum Gürsoy da aralıksız (1984-1993 yılları arasında)  tam  9 yıl   görev yapmıştır.  Şubenin  7. başkanı merhum Cemal Eker de bir öğretmen ve okul müdürüydü. ( 1993- 2008 yılları arasında)  15 yıl şubenin  müdürüdür. Merhum Hasan Kılıçarslan   (2008-2017 yılları arasında) THK Tavşanlı Şube müdürü olarak çalışmıştır.  Halen Tavşanlı THK Şubesi Müdürü iş insanımız  Hüsnü Çelik’tir.  2017 yılından bu yana başarıyle görevini ifa ediyor.  Görüleceği üzere THK Tavşanlı Şubesi’nin başkanlarından biri dışında hepsi bugün hayatta değildir.  Ama her biri   bu kuruma  ihanet içinde olmamış, kurumun yücelmesi yolunda ellerinden geleni yapmış,fanilerdir. Bu arada  Tayyare  Cemiyeti Reisliği de yapan ilk milletvekilimiz  merhum Halil Benli’yi de vefatının  73.yıldönümünde rahmetle anmak isterim. 
             Dün olduğu gibi bugün de Tavşanlı THK Şubesi emin ellerdedir. Sayman Nuri Duğan  şubenin tüm faaliyetlerinin aksaksız biçimde sürdürülmesi yolunda   büyük çaba içindedir. Rica minnet kendisini göndermedik. Bizleri kırmadı. Tavşanlı sevdalısı olduğu için   çalışmayı sürdürüyor. Bilindiği gibi  THK bir  süredir Kayyımdaydı.  İnşallah bu yıl eskiden olduğu gibi   yine THK BAĞIMSIZ BİR KURUM OLARAK İCRAATLARINI YENİDEN SÜRDÜRMEYE BAŞLAYACAKTIR.  
             Ama hala uktedir; Türkiye’de sadece birkaç yerleşim biriminde THK İş Hanları  vardı. Birisi de Tavşanlı’daydı. Bugün  bu iş hanı artık yok.  THK Üniversitesi’nin kuruluşu sırasında elden çıkmıştı.  bu iş hanını alan merhum iş insanı Mehmet Tarhan Allah mekanını cennet eylesin  bu iş hanının bir bölümünde THK Tavşanlı Şubesi’nin çalışmalarına devam etmesine muvafakat etti de bugün  mal sahibi olmasa da şube kiracı olarak eski binasının bir köşesinde hizmetini sürdürmektedir. 
               Tavşanlı THK Şubesi sadece Tavşanlı’ya değil birkaç ilçeye de hizmet veriyor.  Bunun yükü de bizde.  Allah SAYMAN Nuri Duğan’a Hz. Ali kuvveti versin derim. Şöyle geriye baktım;  Kurban bayramında toplanan kurbanlıkların derilerini şubenin önüne yığardık. Tuzladıktan sonra depolardık.  İhalelerle kuruma büyük paralar kazandırdık.  Kurumun    Tavşanlı’dan elde gelirleri yazmaya kalksam ne sayfalar ne mürekkep yeter.  Bugün bile bu yüce kurumun Tavşanlı Şubesi tek kuruşun hesabını verecek kadar düzgündür.  Bugüne kadar birçok teftiş geçiren Tavşanlı THK Şubesi  inşallah bundan sonra da yeni yönetimiyle hizmet yarışını sürdürecektir. Allah bugüne kadar hizmet veren biri dışında aramızda olmayan başkanlarımızıa rahmet eylesin. Sevgili halen başkanımız, Hüsnü Çelik’e de  iş hayatında başarılar,özel yaşamında sağlık ve afiyetler versin.  Tavşanlı THK Şubesi yıllar içinde nicelerine başarı plaketleri,şiltleri ,taktirname ve teşekkür belgeleri sunmuştur.  Köy muhtarlarımızdan,okullarımızdan gelen  fitreleri   toplamış  Gereğini yapmıştır.  Öğrencilere uçak modelleri dağıtmış,birçok kişiyi  aktif faaliyetlere itmiştir.  Bugün THK’nun  hamurunda Tavşanlı mayası vardır. Bu helal  maya sayesindedir ki THK  ayaktadır.   Ben dün olduğu gibi bugün de bu başarılı şubenin bir neferi olarak çalışmayı sürdüreceğim. 
              Benim THK’nun  büyüklerinden talebim var; THK’na yıllar içinde büyük katkılarda bulunmuş Tavşanlı THK Şubesi’ne yeni bir bina armağan etsin. Bu bina mütevazi bir yapı da olabilir.  Bunu istemek te Tavşanlılının hakkı olsa gerek. 

 

#
Yorumlar (1)
Mehmet Özbay
14.06.2023 09:58
Eskiden kurban derilerinin THK'ya verilmesi zorunlu idi. Helal maya, Tavşanlı mayası falan baya hikaye. Kurban derini kuruma vermezsen soluğu karakolda alıyordun yazsana bülent alpagut.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları