12 Haziran 2021 - Cumartesi

HERKES BİR ŞEY SÖYLÜYOR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 17 dk.
1208 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
    HERKES   BİR ŞEY SÖYLÜYOR; BENİM TEKLİFİM
   ZAFER  ULUSLAR ARASI  HAVALİMANI 
           TSK’LERİNE  TAHSİS EDİLEBİLİR  
    Bir süredir Kütahya-Afyonkarahisar – Uşak İlleri’ni yakından ilgilendiren Zafer Uluslar arası Havalimanı’yla ilgili  haberler çıkıyor. Birgün, Sözcü  Gazeteliri’nde de çıktı. Benim gazetem Kütahya Ekspres te de  okudum. Haberin başlığı:” YOK MU BU ZAFER ‘İN ÇARESİ”’ydi. 
    Zafer Havalimanı’na  son dört ayda sadece 61 yolcu gelmiş. Yıl sonunda da  uçmayan yolcular için(buna ben de dahilim)  ödenecek  garantiler ile  şirketin 50 milyon avroluk yatırımının tamamı ödenecekmiş. Bilindiği gibi  bu Zafer Uluslararası  Havalimanı, Yap- İşlet Devret modelinin şaheserlerinden ve simge yatırımlarından birisi olarak nitelendiriliyor. Bu havalimanına 2044 yılına kadar yolcu garantisi verilmiş. 2021 yılının ocak-Şubat-Mart-Nisan ayları için  garanti edilen ortalama  440 bin yolcuya karşı sadece  61 yolcu uğramış. IC İçtaş, kendi açıkladığı  rakamlara göre  Zafer Uluslar arası Havalimanı için 50 milyon Avro  yatırım yapmış.Havalimanı hizmete açıldığından bugüne kadar geçen 9 yılda  havalimanından  10 milyon 233 bin 144 yolcunun gideceği öngörülerek  şirkete  garantı verilmiş. 
     Ancak  havalimanını  kullanan yolcu sayısı  bu dönemde 318 bin 996’da kalmış. Üstüne üstlük Pandemiyle  birlikte havalimanındaki  trafik te durma aşamasına gelmiş. Covid 19 salgını nedeniyle düşen yolcu sayısı da  dikkat çekiyor.Bu havalimanı,Kütahya-Afyonkarahisar- Uşak İlleri üçgeninde  bulunuyor. Üç orta ölçekli ilimizde yaşayan bir milyonun üzerinde vatandaşımıza sunulan bir hizmet.Bu havalimanını  2020 yılında 16 bin 645 yolcu kullanmış.  Bir milyon 279 bin 352 yolcu için garanti verildiği için şirkete  uçmayan yolcular için 6 milyon 738 bin Avro  garanti ödemesi yapılmış. 2021 yılı,yani bu yıl için, verilen garanti ise, önceki yıla göre 38 bin 381 yolcu artışıyla  bir milyon 317 bin 733 olarak belirlenmiş.
     Yukarıda ifade ettiğim gibi   bu yılın ilk dört ayında  verilere göre sadece 61 yolcu görülüyor. Yani Kütahya’dan şehirlerarası yolcu taşıyan bir yolcu otobüsünün  taşıdığı bir seferdeki  bir buçuk otobüs yolcusu kadar! 2021 yılı  içinde, Ocak-Şubat-Mart aylarında  hiçbir yolcu gidiş-gelişi yok. Yurtdışına  çıkış yapan bu 61 yolcuyu merak ettim. DHM  İşletmesi’nin verilerine göre,  yolcu trafiği tahminlerdeki sapma  95 ‘in altında görülüyor. Bu ,yıl sonunda 100 olacak gibi. 2012 yılından,yani açılıştan bu yana  sapma da 96 olarak  kesinleşmiş. Havalimanını yapan ve hizmete sokan şirket yatırımlarının karşılığını fazlasıyla almış görünüyor. Ezcümle; ilgili şirkete,  9 yıl boyunca ödenen para,45 milyon 891 bin 152 Avro olarak görülüyor. Devlet kasasından IC İÇTAŞ’a  2044 yılına kadar yapılacak ödemenin tutarı ise 208 milyon 131 bin 332  Avro’yu bulacakmış.
     Sayın Milletvekilimiz Ahmet Erbaş ta bu konuda şunları söylemiş:” Zafer Havalimanı Hesapsız Kitapsız Yapılmış Bir Şey”  demiş.Sevgili  Erbaş,bizim çocuğumuz. Çok ta doğru söylemiş. Sayın milletvekiline göre Zafer Havalimanı  50 yıl boyunca Kütahya’da konuşulacak,sürekli gündemde olacaktır. Bugün  doğan Kütahyalı bir bebek  50 yaşına geldiğinde de  bu gündemde kalacaktır. Sayın milletvekiline göre  Zafer Havalimanı bu kafayla ve düşünceyle bir yere varamaz. Sayın milletvekilinin  bu konuda hiçbir toplantıda olmaması  da ilginç. Davet dahi edilmediğini, çağırılmadığını da ifade ediyor. Üstelik sayın Erbaş, Turizm alanında  göz ardı edilemeyecek bir kardeşimiz. Sayın Erbaş,THY Yöneticilerine gerekli bilgileri göndermiş. Hassasiyetlerini dile getirmiş. Ulaştırma ve Altyapı sayın Bakanı’na  dahi konu hakkında  sakıncalarını anlatmış. 
     Sayın valimiz Ali Çelik Bey’in de  bir açıklamasını okudum. Uçak seferlerinin başladığını ,İstanbul’dan Zafer  Uluslararası Havalimanı ‘na  Pazar,Pazartesi, Çarşamba –Perşembe  uçuşlar olacağını, ifade etmişler. Bu kadar kötü  bilgilere göre sevindiren bir haber. İnşallah başta Kütahya olmak üzere bölge illerimize hayırlı olur. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı sayın Ceyhun da:” Artık günü birlik İstanbul seyahatimizi  konforlu bir şekilde gerçekleştireceğiz”  demiş. Hiç şüphesiz sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu,milletvekillerimiz Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, THY Genel Müdürü  Bilal Ekşi , Kütahya valisi sayın Ali Çelik Bey’in de  bu son gelişmelerde payı olmalı. 
      Kütahya Milletvekili,değerli kardeşimiz Ahmet Tan’ın da  Zafer Uluslar arası Havalimanı  için duygu ve düşüncelerine yer vermek isterim. Sayın milletvekiline göre Yatırım itibarsızlaştırılmak isteniliyor. Özellikle bu havalimanı üç ilin ortak bir havalimanı Sayın milletvekiline göre,” Devletin  yapmış olduğu havalimanları sanki kar ediyor.  Hepsinin üç aşağı beş yukarı zararı söz konusu. Zafer Havalimanı’nın işletme giderleri  biraz fazla olabilir.  Şu anda devletin bir işletme  maliyeti söz konusu değil. Devlet 30 yıl sonunda 205 milyon Avro öderken, kaç milyon Avro’dan,faizden  kurtulacak? Bunu hesaplayan var mı?  Yap-İşlet- Devret modelini bilmeyenler bu hesapları bilmezler. Devlet elini cebine sokmadan  vatandaşa hizmet veriyor. Eğer bu havalimanını devlet yapacak olsaydı; önce yatırım programına alacaktı. İhale süreci başlatılacaktı.  4-5 yıldan önce de bitmezdi.  Bana göre, Zafer Uluslar arası Havalimanı Organize Sanayi Bölgeleri’ne,Fabrikalara yaramıştır. Her üç ile çeşitli firmaların gelmesine neden olmuştur.Bu  havalimanı üç ilimizin de gelişmesine  yardımcı olacaktır.Uçuş sayılarının, rakamların artması beklenmelidir. Zafer Organize Sanayi Bölgesi için bu havalimanı bir hayat öpücüğü,bir taze kandır. Hızlı trene de yakınlık söz konusu. Çünkü hızlı tren bu sanayi bölgesinden geçecektir. Hızlı tren-OSB-Havalimanı  entegre olduğunda  varın ötesini siz düşünün. Akla ,mantığa uygun olanları kabulümüz. Eksik ve yanlışlar zaman içinde düzeltilir.”  
     Diyorum ya herkes konuşuyor. İzin verin ben de  konuşayım. Bakın bu Zafer Uluslararası  Havalimanı gerçekten sorunsa benim de  bir önerim var, Türk Silahlı Kuvvetleri ne güne duruyor.? Veririz bu havalimanını Hava Kuvvetlerimizin emrine . Hazır hazırcık bir havaalanı . Pek te güzel olur!         
 “ÜRETKEN BELEDİYECİLİKTE  730 GÜN”BAŞLIKLI   KİTAPCIK
 
           Sevgili dostum,saygı duyduğum Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık  önce bir parlamenter olarak Kütahya’ya hizmet vermiş ,dürüst,içi dışı  bir,yalan söylemeyen,namuslu bir insan. Her ne kadar MHP’liyse de Kütahya Belediye Başkanı seçildikten sonra  Kütahya Partisi’nin bir mensubu olarak hizmet vermektedir.Her sabah namazı öncesinde kendisine bir mesajım vardır. Sağ olsun yanıt ta verir. Ama bugüne kadar bir bardak çayını içemedim. Çünkü aramızda 500 km kadar bir uzaklık var.Koca koca dağlar var. Kilometrelerce uzunluğunda yollar var.  
           Kütahya Belediye Başkanı, seçildikten bu güne aradan geçen 730 günde  gerçekleştirilen çalışmaları  içeren bir kitapçığı  tüm Kütahyalılar’ın  görüşüne sunmuş. Bu tam anlamıyla  dürüst bir insanın   ,bir sorumlunun,yapması gereken bir  husustur. Bu kitapçığı okuyan Kütahyalılar öyle inanıyorum ki,bilmiyorlarsa ,sayın başkanın çalışmalarından  haberdar olacaklardır. Üretken belediyecilik kapsamında  1 Nisan 2019-31 Mart  2021 tarihleri arasında  gerçekleştirilen  faaliyetler  tek tek  başlıklar halinde  anlatılmış.Lafı gelmişken söylemek isterim; Sayın başkanım bu kitapçıktan bana da ,” Orta Mahalle, Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı 1084 Sokak No  5  Özdere-Menderes- İzmir” adresime göndermek nezaketinde bulunurlarsa bundan mutluluk duyarım. 
        Bu kitapçık,sanırım,Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından  hazırlanmış.Kitapçığın ilk sayfasında sayın başkanın”Birlikte Başaracağız” ve “ Sevdamız Kütahya” önsözleri  yer alıyormuş. Başkan bu kitapçıkta  öncelikli hedefleri  dile getirmiş. Kütahya’nın,milli,manevi,tarihi,kültürel hak ve çıkarlarını  korumanın   başlıca görevleri olduğunu  açıklamış.31 Mart 2019 günü oy verme  bitimine kadar MHP rozeti taşıyan  Prof. Dr. Alim Işık  artık  yakasında Türk Bayrağı rozetini taşıyor. Çünkü,artık, Kütahya’da tüm siyasi parti sempatizanlarının,hiçbir siyasi partiye gönül vermeyenlerin,merkezde yaşayan 250 bini aşkın, Kütahyalının  ortak  başkanıdır. Gönlü MHP’dedir.Ama  O da artık şunu iyi biliyor ki   yukarıda ifade ettiğim gibi bugün  Kütahya Partisi’nin bir sempatizanı,gönüldaşı,hayranıdır. 
       Kütahya’da her siyasi görüşten Kütahyalı  teveccüh göstererek kendisini bu makama getirmiştir. Ben de inanıyorum; Sayın Işık, ilkeli,şeffaf ve katılımcı  bir yönetim anlayışıyla kadim şehrimiz,kadirşinas Kütahya Halkı’na hizmet vermenin haklı gururunu yaşamaktadır. Sayın Işık,Kütahya’yı  hak ettiği seviyelere  taşıyacaktır. Kütahya’da sosyal barışın devamını sağlayacaktır. Göçü durduracak,Kütahya’yı büyütecek, Kütahya’yı  yaşayanlar ve  yatırımcılar açısından ülkemizin,Türkiye’nin tercih edilen 5 şehrinden birisi  yapacaktır. Her kesime,herkese   saygı ve sevgi çerçevesinde  yaklaşmayı sürdürecektir. Kütahya tohumunu çimlendirerek,önce fide,sonra,fidan,ağaçcık ve kocaman bir çınar ağacı yapacaktır. Bence sayın Prof. Dr. Alim Işık, 730 günün hesabını vermekle büyük bir gönül rahatlığı içindedir. Açık kapı belediyecilik anlayışı Kütahya Belediyesi’nde ,birçok belediyeye örnek olabilecek düzeydedir. Katılımcı belediyecilik,şeffaf belediyecilik,sosyal belediyecilik,yerinde hizmet ve buluşmayı merak edenleri Kütahya’ya gelmeye davet ediyorum. Kütahya’da  belediyenin birçok vizyon projesi hayata geçirilmeyi bekliyor. En az acil olandan en acil olana doğru peyderpey ele alınacaktır.Sayın Işık,yorulana kadar  hizmet yarışını sürdürmeye kararlı görünüyor. Pes etmek yok. Bu maraton yarışından da her halükarda birinci olarak çıkacaktır. Sayın Alim Işık her geçen gün daha da  büyümekte,sevilmekte,taktir toplamakta ve  yerini sağlamlaştırmaktadır. Kütahyaspor’u bile yerden kaldıran, güçlendiren kendisidir.Kimse Kütahyaspor konusunda sayın başkana tek bir söz söyleyemez. Çünkü O ,üzerine  düşeni yapmıştır. Bazen kulüplerin şanslarını yenmeleri  gerekiyor. “ Vermeyince Mabud,neylesin Sultan Mahmut” örneği unutulmamalıdır. Felek Kasr-ı Mualla’da Kütahyaspor için  yardımcı olmamıştır. Bu da dünyanın sonu değildir.  
        SAYIN  SÜLEYMAN  CAHİT  CEYLAN’IN ŞAHSINDA TÜM
           ECZACILARIMIZIN GÜNÜNÜ GEÇ TE OLSA KUTLARIM             
               Eczacı;İlaç yapan,hazır ilaçları satan,yerinde basit merhem,diğerlerini hazırlayan, diploma sahibi kimselere denir. Eczacılar,Eczacılık Fakültesi mezunudurlar. Eczanelerinde kendilerine yardımcılık yapanlara da eczacı kalfası denir. Bunlar,eczacı yardımcılarıdır. Ama her halükarda eczacılar kadar da sorumludurlar.Eczacılık;ilaçların hazırlanmasıyla  uğraşan uygulamalı bilimin adıdır. Eczacının mesleği veya görevidir. Eskiler “ Eczahane” derlerdi. Bu sözcük Arapça ve Farsça ‘dan alınmıştır.Bir yerleşim biriminde ne kadar çok eczane varsa ,o yerleşim birimindeki insanlar o kadar huzurludur.5. Bölge Kütahya  Eczacı Odası  Başkanı sayın  Süleyman Cahit  Ceylan,14 Mayıs Eczacılar Günü münasebetiyle  vefakar ve cefakar arkadaşlarını unutmamış. Şunları söylemiş:“ Bugün bu topraklarda, bilimsel eczacılığın  kuruluşunun  182. yılını kutluyoruz. 14 Mayıs günü,biz  eczacılar  için  önemli ve simgesel  bir tarihtir.  14 Mayıs 1839  tarihinde  Mekteb-i  Tıbbiyye-i  Şahane  içerisinde  açılan eczacılık sınıfı ile ülkemizde  eczacılık,akademik bir mesleğe  dönüşmüştür.” Sayın bölge ,oda başkanı, bu günde kaybedilen  sevgili meslektaşlarını  da unutmamış. Bu konuda da söyledikleri dikkate değer:” Bir yılı aşkın süredir, bütün dünyayı saran,sarsan COVİD -19  pandemisi  nedeniyle  kaybettiğimiz 415  sağlık çalışanının 50si  meslektaşımızdır.19’u da eczane teknisyenidir. Bunları sadece sayıyla,rakamla telaffuz edemeyiz,çünkü bunların her biri , birer,candı.Arkadaştı. Kardeşti. Anne ve babaydı. Evlattı. “. Bu günde ülke genelinde tüm kaybedilen bu değerli insanlar için saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada birlik binalarına  asılan   afişlerde anlamlı sözlere,ifadelere yer verildi. 
    Sayın Oda Başkanı  Ceylan’a göre, eczane  tam anlamıyle güven sözcüğüyle adeta özdeşleşmiştir.dir. Konu hele hele  insan sağlığı olunca bu daha da  önem kazanıyorSayın başkana göre;. Pandemiyle birlikte insanlarımız,  haklı olarak kendilerini güvenli hissedilmeleri açısından    eczanelere bel bağlamıştır. Ama bu güveni fırsata çevirme eğiliminde olanlar da  olmuş hatta bugün de vardır . İstisnalar asla kaideyi bozamayacağı gibi bu tür zihniyette olanlar şiddetle   kınanmalıdır.  İnternetten satılan ,saklama ve dağıtım koşulları  denetlenmeyen, denetimden kaçan,  takviye edici  ürünler, merdiven altı  üretimi  ne idüğü belirsiz  destek ürünleri, ruhsatsız,kalitesiz maskeler,dezenfektanlar ,yarar yerine zarar vermıştır.Vermeyi de sürdürmektedir.Bunların bir çoğuna  herkes tanıktır. Meslektaşlarımızı uyardık. Doğru,güvenilir  ürünlerin adreslerini  titizlikle  meslektaşlarımıza  bizzat verdik. Halkımız, vitamin ve gıda takviyelerinin ,eğer bazı ilaçlarla birlikte alındığında   etkileşime girebileceğini bilmiyor. Bunlar,kişilerin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bir eczacı olarak şunu kesinlikle ifade etmek isterim; Bazı vitaminler ve  gıda takviyeleri ,bazı hastalıklarda ve hali hazırda kullanılan ilaçlarla asla  kullanılmamalıdır. Maalesef bugüne kadar, eczane dışında halkımıza sunulan  sağlıkla ilgili olduğu ısrarla belirtilen ürünler, ne dağıtımı, ne  saklanma  koşulları  dikkate alınmamış, denetimlerden  uzak kalmıştır. Sadece sağlık konusunda profesyonel,kariyer sahibi,bilgili,tecrübeli  sağlık mensuplarının  doğru gıda konusunda yönlendirmeleri kabul edilebilir. Eğer eczane dışında bir ürün satılabiliyorsa iyi bilinmelidir ki artık ne  hekim ne de eczacı danışmanlığı  diye bir husus söz konusu edilemez. Çünkü bu beraberinde  hatalı kullanımı da getirmektedir. Yasal düzenlemelerle bu yanlış yollardan ilaç,destek ürünleri ve vitamin ve diğerlerinin  halkımıza intikali  önlenmelidir. Ancak yasal düzenlemeyle bu önlenebilir. Günü kurtarmaya yönelik çözümler durumu daha vahim kılıyor. Eczacılık tarihiyle,insanlık tarihi birbirinden soyutlanamaz.  Türk Eczacıları, Lokman Hekim’in, Hipokrat’ın   gösterdiği doğru yolu seçmiştir. Nasıl bir doktor Hipokrat Yemini ediyorsa aynısını bir eczacı da yapmaktadır. Biz eczacılar kadim bir mesleğin temsilcileriyiz Her birine,sağlıklı günler diliyorum. Ne insanlarımız hasta olsun ne de  eczanelerimiz den yoksun olalım. Halkımız hekimlerine,eczacılarına  kesinlikle güvenmelidir. Eczacı hiçbir  zaman yanlış yapmaz.Savaşta,seferberlikte,barışta eczacılar  olmazsa olmazlarımızdır. Naçizane  bir tavsiyem olacaktır; Halkımız sağlık konusunda  sadece eczanelere gitsinler. Unutmasınlar ki, eczacılarımız en yakınımızdaki sağlık danışmanlarıdır. “
         Bu yazımı kaleme aldığımda   Kütahya merkez,merkez ilçe,ilçe ve beldelerinde kaç eczanemiz olduğunu  bilmiyordum. Sadece ilk etapta Kütahya’nın en gelişmiş,en büyük ilçesi  Tavşanlı’da kaç eczane olduğunu tespit edebildim. Sayın oda başkanımız  il bazında kaç eczanemiz olduğunu bir vesileyle  açıklarlarsa bundan mutluluk duyarız. 
         14 Mayıs Eczacılık Günü münasebetiyle   memleketim,Tavşanlı’da görev yapan  eczacılarımızı  saygıyla ve sevgiyle anıyorum. 
        Tavşanlı’da  Şifa, Hatıplar, Tavşanlı, Ömür, Sağlık, Selçuk, Deva, Emek,,Akyol, Şule, Akcan, Ordu, Hülya, Karatürk, Gökkaya, Yeni Hayat, Nilgün, Şerifoğlu, Polen, Zemzem, Nergis, Tolga,  Çağlar, Sıla,  Limon, Çağla, Özden, Merve, Tunçbilek, ( Tunçbilek Beldesi), Derman( Kuruçay Beldesi), Aksoy( Tepecik Beldesi),Balıköy( Balıköy Beldesi)   Eczanelerinin değerli eczacıları,kalfaları, teknisyenleri ve diğerlerini   selamlıyorum.  
               Sayın oda başkanımdan bir istirhamım da olacaktır; Tavşanlı’ya bir ilaç deposu yakışıyor.Çünkü Tavşanlı bunu aslında hak etmektedir.  Bu vesileyle Türkiye’ye bir ara Dünya çapında  bir ödül kazandıran,bir ara Eczacılar Birliği yönetiminde yer alan duayen eczacı Şerif Boyacı’ya da  Kütahyalılar adına en samimi başarı,sağılık dileklerimi iletiyorum.  GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN……..
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları