POLİS GÜNÜ VE “ ADAM GİBİ ADAM “ POLİSLER
Bülent Alpagut
- 05062218413
Her dilde “ Polis” sözcüğü üç aşağı beş yukarı birkaç harf değişikliğiyle aynıdır.Fransız’cada:”Police” Yunanca’da ”Politeia” Latince’de:”Politia” gibi.Bugün sade bir vatandaşa polisin ne olduğunu sorun. Size en azından:”Kamu düzenini,huzur ve güvenliği sağlamakla görevli teşkilat,kolluk,zabıta” diye yanıt verecektir.Halkımız arasında “ Polis hafiyesi”,Polis karakolu”,”Polis komiseri”,” Polis noktası” “155””polis düdüğü” sık sık telaffuz edilir.Halkımız polis konulu “ Polisiye dizi “ ve “ Polisiye olay” gibi yapımlara her zaman ilgi göstermiştir. .Şahsen ben bile ne zaman bir polisiye film olsa kaçırmam( Arka Sokaklar) dizisi gibi..
Polis,kendisine güvenilen kendisine itimat edilen ,mutemet insandır.Güvenilirliğini kaybettiği an sıkıntı başlar.Türk Milleti bugüne kadar polisine her zaman güvenmiş ve saygılı olmuştur. O’nu güvenli bulduğundandır ki hep mutlu ve ,huzurlu yaşamıştır ve yaşamayı sürdürmektedir..Polislik mesleği diğer meslek gruplarına bakılacak olursa riskli bir meslektir.Çünkü polisler yerine göre bizlerin mal ve can emniyetimizi sağlamak uğruna yaralanmakta, sakat kalmakta ve şehit düşmektedir Ülkemizin dört bir yanında mezarlıklara gidin en azından 5-1O polis mezarı görebilirsiniz Çoğu da şehitliklerdedir....
İçişleri Bakanlığı,Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm birimlerinde çalışan Polisler ,güvenlik sistemimizin önemli bir halkasını teşkil ederler... Tıpkı Jandarma,bekçi,köy korucusu,banka güvenlikçisi ve büyük manketlerdeki güvenlikçiler ve diğerleri gibi. Polis Günü kutlamaları Anap İktidarı döneminde başladı. Allah ganı gani rahmet eylesin,o tarihlerde bir ilçeye ilk atanan Emniyet Müdürü ünvanlı,Tavşanlı Halkı’nın saygı ve sevgisini kazanmış Şuayip Doğanç ile birlikteyiz. İlk Polis Günü arefesinde şimdiki Tavşanlı Hükümet Konağı’nın zemin katındaki Emniyet Müdürlüğüne tahsis edilen bölümde bir araya gelmiş , hazırlanan programı gözden geçiriyoruz. Türkiye’de bir ilçeye ilk atanan Emniyet Müdürü olarak Şuayip Doğanç haklı olarak heyecanlıydı. Bütün derdi ilçede,Tavşanlı’da kutlanacak Polis Günü programının ,kazasız belasız, aksaksız uygulanması ve mutlu sona ermesiydi.Gözümün içine bakışından bu heyecanını hmiştim. Dayanamamış:” Müdürüm korkma,,Bülent Hoca bugüne kadar sunduğu tüm etkinliklerde sancağı yere düşürmedi. Bunu da kazasız belasız atlatacağız” demiş ve kendisine güven vermiştim.
O gün, belki de Türkiye’de en detaylı kutlamalardan birisi Tavşanlı’da yapılacaktı Çünkü Tavşanlı, Türkiye’de ilk Emniyet Müdürü atanan ilçe ünvanına sahipti..... Şiir,kompozisyon ve resim dalında bir hafta öncesinde dereceye girenler belirlenmiş,armağanları bile hazırlanmıştı.Bu armağanların kimler tarafından verileceği dahi belliydi..Üzerinde polis yazılı kahve fincanları bile sipariş edilmişti. Protokola mensup zevata sunulacaktı.( Bu fincanlardan biri hala evimde özenle koruyorum). Bir polis timi ilk kez böyle bir gün için hazırlanıyordu. Polis koşusu bile düşünülmüştü.. GLİ Bandosu Cumhuriyet Alanı’nda marşlar çalacaktı..O gün rahmetli Doğanç ilk konuşmasını yapacaktı. GLİ Tarafından özenle hazırlanan çelenk bizzat Emniyet Müdürü ve iki polis memuru tarafından Atatürk Anıtı’na konulacaktı. . Geçit töreni de yapılacaktı Emniyet Müdürlüğü’nde Emniyet Müdürü, protokola mensup zevat ,kurum ve kuruluş yetkilileri ve halkın tebriklerini kabul edecekti. Bir de öğle yemeği vardı... Şehit polisler için bir camimizde mevlit okutulacak,kabristanlardaki polis mezarları ziyaret edilecekti...Her taraf Türk Bayraklarıyla donatılacaktı.. .Rahmetli Emniyet Müdürü Şayip Doğanç ilk görev yeri Tavşanlı’da bu gün için bir hafta büyük bir mesai vermişti. belki de en mutlu günlerinden birini işte bu ilk Polis Gününde yaşayacaktı..Törenleri bizzat ben yönetmiştim.Hiç bir aksilik olmadı. Güzel bir gün oldu.
Bugün “ Yıkalım mı,dursun mu?” diye sorguladığımız Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası rahmetli Doğanç’ın çabalarıyla gerçekleşmiştir. O zamanın koşullarında o zamanın teknolojisiyle inşa edilen bu binanın neden yıktırılmasının istendiğini de anlamış değilim. Zamanın güçlü bakanlarından Doç. Dr. Mustafa Kalemli tarafından bizzat hizmete açılmıştı.
1O Nisan Polis Günü geldiğinde içim cızzz eder.’ Adam gibi adam’ polisler aklıma gelir.Herkesin gönlünde muhakkak bir polis yatar. Bakın Tavşanlı’da bir caddenin adı:” Gaffar Okkan” dır. Şehit Diyarbakır Emniyet Müdürü’nün adıyla anılır.. Ben belki yetişmez ama kısa vadede rahmetli Emniyet Müdürü Şuayip Doğanç’ın adının da Tavşanlı’da bir yerlerde ölümsüzleştirileceğine inanıyorum. Bunu da değerli belediye başkanımız Mustafa Güler ve değerli Belediye Meclisi Üyeleri birlikte kararlaştıracaklardır.
Daha düne kadar bir çok kaymakamımızın teveccühünü kazanmış bir polis memuru vardı. Şimdi emekli. Tavşanlı O’nu her zaman sevmiştir. Behçet Aslan’dan söz ediyorum. ‘Adam gibi adamdır’ o da.Bir Trafik polisi vardı rahmetli oldu. Sadece adı dillendirilir. Trafik Polisi Süleyman.Biri daha vardı Şah İsmail Yerlitaş.Emniyet Amiri, Amir yardımcısı,komiser,komiser yardımcısı ,polis memuru olarak adını Tavşanlı’da her yere kazıyanlar vardır.Unutulmamışlardır.Ali Ata ve Halil Çalık sonraları Emniyet Müdürü olmuşlardı. Ali Ekber Bektaş, Temel Sepetçi Hasan Saray,Hikmet Zehir,Osman Zati Temiz,Seliköylü Kadir Girgin,Halis Kahraman,Emniyet Müdürleri Ömer Çoban ve Süleyman Parmaksız yine de Tavşanlı’da bir yerlerde ve birilerinde yaşarlar.
Bir Polis Günü münasebetiyle tüm polislerimizi kutluyor. Onların her birini Cenab-ı Allah’a emanet ediyorum.