12 Nisan 2018 - Perşembe

POLİS GÜNÜ VE “ ADAM GİBİ ADAM “ POLİSLER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
2701 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

 

 

 

 

 

 

                Her dilde “ Polis” sözcüğü  üç aşağı beş yukarı  birkaç harf değişikliğiyle aynıdır.Fransız’cada:”Police”  Yunanca’da ”Politeia” Latince’de:”Politia” gibi.Bugün sade bir vatandaşa polisin ne olduğunu sorun. Size en azından:”Kamu düzenini,huzur ve güvenliği  sağlamakla  görevli teşkilat,kolluk,zabıta” diye yanıt verecektir.Halkımız  arasında “ Polis hafiyesi”,Polis karakolu”,”Polis komiseri”,” Polis noktası” “155””polis düdüğü” sık sık telaffuz edilir.Halkımız polis   konulu “ Polisiye dizi “ ve “ Polisiye olay” gibi yapımlara her zaman ilgi göstermiştir. .Şahsen ben bile  ne zaman bir polisiye film olsa kaçırmam( Arka Sokaklar) dizisi gibi..

                 Polis,kendisine güvenilen kendisine itimat edilen ,mutemet insandır.Güvenilirliğini  kaybettiği an sıkıntı başlar.Türk Milleti bugüne kadar polisine her zaman güvenmiş ve  saygılı olmuştur. O’nu  güvenli bulduğundandır ki   hep mutlu ve ,huzurlu yaşamıştır ve yaşamayı sürdürmektedir..Polislik mesleği  diğer meslek gruplarına bakılacak olursa riskli bir meslektir.Çünkü polisler yerine göre   bizlerin  mal ve can emniyetimizi  sağlamak uğruna yaralanmakta, sakat kalmakta ve şehit düşmektedir Ülkemizin dört bir yanında  mezarlıklara gidin en azından 5-1O polis mezarı görebilirsiniz Çoğu da şehitliklerdedir....

                 İçişleri Bakanlığı,Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm birimlerinde çalışan  Polisler ,güvenlik sistemimizin   önemli bir halkasını teşkil ederler... Tıpkı Jandarma,bekçi,köy korucusu,banka güvenlikçisi ve büyük manketlerdeki güvenlikçiler  ve diğerleri gibi. Polis Günü kutlamaları Anap İktidarı döneminde başladı. Allah ganı gani rahmet eylesin,o tarihlerde  bir ilçeye ilk atanan Emniyet Müdürü ünvanlı,Tavşanlı Halkı’nın saygı ve sevgisini kazanmış Şuayip Doğanç ile birlikteyiz.   İlk Polis Günü  arefesinde  şimdiki Tavşanlı Hükümet Konağı’nın zemin katındaki Emniyet Müdürlüğüne tahsis edilen bölümde bir araya gelmiş ,   hazırlanan  programı gözden geçiriyoruz.   Türkiye’de bir ilçeye ilk atanan Emniyet  Müdürü olarak  Şuayip Doğanç haklı olarak heyecanlıydı. Bütün derdi ilçede,Tavşanlı’da  kutlanacak Polis Günü  programının ,kazasız belasız, aksaksız uygulanması ve mutlu sona ermesiydi.Gözümün içine bakışından  bu  heyecanını hmiştim. Dayanamamış:” Müdürüm  korkma,,Bülent Hoca bugüne kadar sunduğu tüm etkinliklerde sancağı yere düşürmedi. Bunu da kazasız belasız atlatacağız” demiş ve kendisine güven vermiştim.

                  O gün, belki de Türkiye’de en detaylı kutlamalardan birisi Tavşanlı’da yapılacaktı Çünkü Tavşanlı, Türkiye’de   ilk Emniyet Müdürü atanan ilçe  ünvanına sahipti..... Şiir,kompozisyon  ve resim dalında   bir hafta öncesinde dereceye girenler belirlenmiş,armağanları bile  hazırlanmıştı.Bu armağanların kimler tarafından verileceği dahi  belliydi..Üzerinde polis yazılı kahve fincanları bile sipariş edilmişti. Protokola  mensup zevata sunulacaktı.( Bu fincanlardan biri hala evimde özenle koruyorum). Bir polis timi ilk kez böyle bir gün için hazırlanıyordu. Polis koşusu bile düşünülmüştü..  GLİ Bandosu Cumhuriyet Alanı’nda marşlar çalacaktı..O gün rahmetli Doğanç ilk konuşmasını yapacaktı. GLİ Tarafından özenle hazırlanan çelenk bizzat Emniyet Müdürü ve iki polis memuru  tarafından  Atatürk Anıtı’na konulacaktı. . Geçit töreni  de  yapılacaktı Emniyet Müdürlüğü’nde Emniyet Müdürü, protokola mensup zevat ,kurum ve kuruluş yetkilileri ve halkın  tebriklerini  kabul edecekti. Bir de öğle yemeği  vardı... Şehit polisler için bir camimizde mevlit okutulacak,kabristanlardaki polis mezarları ziyaret edilecekti...Her taraf Türk Bayraklarıyla donatılacaktı.. .Rahmetli  Emniyet Müdürü Şayip Doğanç ilk görev yeri Tavşanlı’da bu gün için  bir hafta   büyük bir mesai vermişti. belki de en mutlu günlerinden birini işte bu ilk Polis Gününde yaşayacaktı..Törenleri bizzat ben yönetmiştim.Hiç bir aksilik olmadı. Güzel bir gün  oldu.

                  Bugün “ Yıkalım mı,dursun mu?” diye sorguladığımız Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası rahmetli Doğanç’ın çabalarıyla gerçekleşmiştir. O zamanın koşullarında o zamanın teknolojisiyle inşa edilen bu binanın neden yıktırılmasının istendiğini de anlamış değilim. Zamanın güçlü bakanlarından Doç. Dr. Mustafa Kalemli tarafından bizzat hizmete açılmıştı.

                 1O Nisan Polis Günü geldiğinde içim cızzz eder.’ Adam gibi adam’ polisler aklıma gelir.Herkesin gönlünde muhakkak bir polis yatar. Bakın Tavşanlı’da bir caddenin adı:” Gaffar Okkan” dır.   Şehit Diyarbakır Emniyet Müdürü’nün adıyla anılır.. Ben belki yetişmez ama kısa vadede  rahmetli Emniyet Müdürü Şuayip Doğanç’ın adının da Tavşanlı’da bir yerlerde ölümsüzleştirileceğine inanıyorum. Bunu da değerli belediye başkanımız Mustafa Güler ve değerli Belediye Meclisi  Üyeleri  birlikte kararlaştıracaklardır.

                  Daha düne kadar bir çok kaymakamımızın  teveccühünü kazanmış bir polis memuru vardı. Şimdi emekli. Tavşanlı O’nu her zaman sevmiştir. Behçet Aslan’dan söz ediyorum. ‘Adam gibi adamdır’ o da.Bir Trafik polisi vardı rahmetli oldu. Sadece adı dillendirilir. Trafik Polisi Süleyman.Biri daha vardı Şah İsmail Yerlitaş.Emniyet Amiri, Amir yardımcısı,komiser,komiser yardımcısı ,polis memuru olarak adını Tavşanlı’da her yere kazıyanlar vardır.Unutulmamışlardır.Ali Ata ve Halil Çalık sonraları Emniyet Müdürü olmuşlardı. Ali Ekber Bektaş, Temel Sepetçi Hasan Saray,Hikmet Zehir,Osman Zati Temiz,Seliköylü Kadir Girgin,Halis Kahraman,Emniyet Müdürleri Ömer Çoban ve Süleyman Parmaksız  yine de Tavşanlı’da bir yerlerde ve birilerinde yaşarlar.

                  Bir  Polis Günü münasebetiyle  tüm polislerimizi  kutluyor. Onların her birini Cenab-ı Allah’a emanet ediyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları