06 Haziran 2021 - Pazar

KÜTAHYALI AKILLI OLMALIDIR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
914 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

   KÜTAHYALI    AKILLI   OLMALIDIR    
HOKUS  POKUSÇULARA
          DİKKAT 

  Öyle bir zamandayız ki   hepimizin çok akıllı  olması gerekiyor. Kimin  doğru kimin yalan söylediğini bilemiyoruz. Kütahyalı  dürüst insanların,geleneklerine l,inançlarına bağlı, art düşüncesi olmayan içinde Allah korkusu taşıyan ,her güzel söze inananlarla dolu.
   Tavşanlı’da yıllar öncesinde Aslanbey Caddesi’nde  bir iş yerinde sohbet halindeyiz. Bir kamyon çıka gelmişti. Yabancı plakalıydı. Sanırım Gaziantep Plakalıydı. Araçtan inen şoför ve yanındaki hemen kamyonun arka kapağını açmış,yere bir anda 15 20 kiloluk tenekeler indirmişti. İçinde ne olduğunu bilmiyorduk. Sonra anlaşıldı. Tereyağıymış. Hem de Urfa Yöresinden. Fiyat ta gayet makuldü. Bir anda kamyonun etrafını çevirenler  birer ikişer ne kadar tereyağı tenekesi varsa alıp uzaklaşmışlardı. Bize  düşmemişti.
   Sonra kamyon vızzzz deyip gitmişti. Yarım saat oldu olmadı,tereyağı tenekelerinden ilk kapan bir hemşehrimiz yanımıza gelip.” O kamyoncu nereye gitti?” diye sorduğunda meraklanmıştık. Neden soruyordu? Eve gider gitmez tenekeyi açmış. Neyle  karşılaşmış biliyor musunuz?   3-4 parmak tereyağının altı toprak değil mi?  Tavşanlılı bu kazığı yıllar önce yedi.
   Bir gün Derecik Köyü’nde köy odasındayız. Gecenin bir vakti,odanın kapısı aralanmış,içeriye elinde onlarca halka sucukla biri girmişti. Sucukları bir kenara koyup,ikram edilen çayı içtikten sonra sucuğu övmeye kalkmıştı. Kendisini dinleyen köylü dostlar birer ikişer sucuktan almışlardı. Adam  önce biraz para almış,kalanını harman sonu  alırız diyerek odadan ayrılmıştı.Sucukların nasıl bir etten üretildiğini bilmiyorduk. Hatta bu arada bir dilim sucuğu da adam zorla ağzıma sokmuştu. Allah’tan dilimin altına almış,adam gittikten sonra çıkarıp atmıştım. Sucukları yiyenler sucuktan sadece kendilerinin çıkmadığını anlamışlar. 
    Okuldayız. Körler konser verecek denilmiş,hepimizi salona almışlardı. Yarım saat kadar  şarkı ve türküler söylendi. Çalanlar da söyleyenler de kördü.Bizlere yardım için zarf dağıttılar. Evlerden üç-beş kuruş gelmişti.  Sonra tahsil için biri geldi  zarfların içindekileri toplayıp kayboldu.  Meğerse ne çalgı çalanlar ne de okuyup söyleyenler görme engelli değilmiş. 
    Bir gün Cumhuriyet Meydanı’nda    birisi “ Gediz’de bir çocuk annesine karşı gelmiş. Taş olmuş” gibi laflar etmişti. Ne oldu biliyor musunuz? En az 40-50 kişi kiraladığı bir araçla sırf taş olmuş çocuğu görmek için Gediz’e gitti. 
    Hampadan para kazanmanın peşinde olanlar mutlaka Kütahya’ya da uğrayacaklardır. Bir koyup beş almak,avantadan mal mülk sahibi olmak isteyenler mutlaka Kütahya’ya geleceklerdir. Çalışmadan,çabalamadan köşeyi dönmek isteyenler genelde  inançlı,dürüst,Allah’tan korkan,iyi niyetli yerleri arayıp buluyorlar. Kütahyalı akıllı olmalıdır. Hiç unutmam ,Kütahya’da öğrenciyken, Yer altı tuvaletlerinden birinde ilginç bir oyun sergilenmişti.  Timur Hamamı’na yakın bu yer altı tuvaletine giren bir hemşehrimiz  tam tuvalete girerken tanımadığı biriyle karşılaşır. Adam,elinde bir demet parayı   tuvaletten çıkıncaya kadar tutmasını ister.  Çıktığında teşekkür eder. Kütahyalı hemşehrim gayri ihtiyari sorar:” Paranı tanımadığın halde bana verdin”deyince karşısındaki.”Hacı ağabey bu devlet parası. Tuvalete  parayla girmek günah olur.Onun için verdim” deyince   bu kez sevgili hemşehrim cebindeki   bir tomar parayı bu kez bu adama çıkıncaya kadar tutmasını ister. Adam parayı alır. bizimkisi tuvalete girer. Çıktığında  bakar ki adam vınnnnn gitmiş.  Hemşehrimizin iyi niyetine bakar mısınız?Böylelikle hemşehrimiz bal gibi soyulmuş oldu. 
      Kayseri’de Emmiler Köyü’nde geceleyin  köy odasında oturuyoruz. İçeriye tanımadığımız üç kişi selam vererek girmişti. Kapı yakınına oturmuşlar ve bir süre sonra  koyun almak istediklerini söylemişlerdi.  Para peşindi. Kendilerine 30 kadar koyun verildi. Para da dolar olarak alındı. Ertesi günü baktık dolarlar İran’da basılmış,sahte dolarlar değil mi? 
     Hele hele şu günlerde,Allah,Peygamber ağzıyla yanınıza sokulanlardan  vebadan kaçar gibi kaçın. Bizim yumuşak karnımız dinimiz,imanımız.Köşeyi dönmek için yapamayacağı şeyler olmayan,tamahkar insanlara selam dahi vermeyin. Abra kadabra diye göz boyayanlara dikkat. Bu ülkede devletten izinsiz tek kuruş toplanamayacağını herkes bilmelidir. Ne idüğü belirsiz kişilerin kurduğu şirketlere de pek itibar etmeyin. Ben artık insanımızın akıllı olmasını istiyorum.  İnsanlarımızı  hemen hemen her gün bir punduna getirip bir şekilde soyanlar,kandıranlar o kadar çoğaldı ki. Şeytanın dahi  aklına gelmediği numaraları çevirenlere dikkat.  “ Oğlum,tuvaletim geldi. Bir izin varsa girip def’i ihtiyaç giderebilir miyim?” diyene bile   inanmayın. Bırakın altına doldursun.Ben bile camiye giderken eski ayakkabılarımı giyiyorum. Ne olur ne olmaz. Çünkü rahmetli babam bir Cuma namazı sonrasında eve imam efendinin ayağına verdiği takunyalarla gelmişti. Artık:” minare  gölgesi, davul tozu “ satanlara  pek rastlamıyoruz ama,olsun Kütahyalı yine dikkatli olsun!....Bu arada kısa zamanda eşek yüküyle para kazananlara karşı da ihtiyatlı olmada fayda görüyorum.   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları