27 Ocak 2024 - Cumartesi

ÜÇ AYLAR BAŞLADI

ÜÇ AYLAR BAŞLADI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 3 dk.
80 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  ÜÇ AYLAR  BAŞLADI  
    
    Mübarek  Üç Aylar başladı.  11 Aralık 2024 Perşembe akşamı Regaip Kandili’ydi.  Üç Aylar; Recep, Şaban ve Ramazan Aylarının ortak adıdır. Recep(Receb), Arabi ayların cemaziyelahir ile şaban arasında kalan yedincisi,üç ayların ilkidir. Receb’in  Müslümanlar arasında bir cihetten de itibarı vardır.  Ki dahilinde  umumi itibara göre  cevher-i Muhammedi  baba sulbünden  ana rahmine  intikal etmiş,İsra mucize-i celilesi  yine bu muhterem  ay içinde  vukua gelmiştir. 
         Şaban,Arabi ayların Recep ile Ramazan arasında  kalan sekizincisidir.Ramazan, Arabi ayların şaban ve şevval arasında  kalan ve devamı boyunca   oruç tutulan  dokuzuncu ayıdır. Üç aylar; kandil günleriyle ve Ramazan Bayramıyle taçlandırılmıştır. Oruç tutanlar   sahura kalkmaları  için davul ile uyandırılırlar. Bugünün koşullarında artık sahur ve iftar zamanları elektronik araç ve gereçlerle  tespit edilebiliyor. Ama davul geleneğin bir parçası olarak yaşatılıyor.  Oruç açmak için Ramazan Topu  da artık geleneğin bir parçasıdır.
        Başka yerleri bilemem ama Tavşanlı’da Üç ayların ayrı bir güzelliği vardır. İnançlı insanların ağırlıklı olarak  yaşadığı Tavşanlı ‘da bu mübarek aylar  çeşitli  etkinliklerle  taçlandırılıyor Bu mutluluğu uzun yıllar yaşadığım için söylüyorum. İlçe   bazında 200’e yakın  camilerde diğer ibadet mahallerinde   Üç Aylarda  hareketlilik yaşanır.Bu arada, Kabir ziyaretleri ihmal edilmez.Tavşanlı’da , Hayır ve hasenat kapıları sürekli açıktır. İlçedeki manevi  zenginliğin, ilçeyi her felaketten koruduğuna inanılır.Bu da  ilçenin  olalı beri büyük felaketlere karşı her zaman  korunduğunu gösteriyor, Hele hele her Ramazan Ayı içinde en az bir kişinin dünya ile adeta ilişkisini asgariye indirerek itikafa çekilmesinin her büyük tehlikeden Tavşanlılıları koruduğunu   gösteriyor.Tavşanlı’da büyük depremler,hortum felaketi,büyük yangınlar,salgın hastalıklar,sel  felaketi, yer kayması, fırtına,açlık ve kıtlık   gibi olumsuzluklar yaşanmamıştır.Tavşanlı’da  Komşuluk ilişkileri akrabalık kadar değerlidir. Tavşanlı ülkemizin pembe bölgeleri  içindedir.  Zaman içinde  birçok alanda bazı  aşınmalar olmuşsa da bu  bir elin beş parmağı mesabesindedir.  Bu mübarek aylara erişemeyenler oldu.  Mekanları cennet olsun.  Allah  hepimize nice üç aylar göstersin.  Üç Aylar hayırlara vesile olsun derim. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları