15 Ağustos 2015 - Cumartesi

TAVŞANLI’DA DEKORATİF IŞIKLANDIRMANIN BABASI RAHMETLİ BELEDİYE BAŞKANLARINDAN ENVER GİRGİNDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 6 dk.
3526 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

    Sevgili benim büyükşehirim Tavşanlı’nın belediye başkanı Mustafa Güler “ Tavşanlımızı daha yaşanabilir ve daha güzel,estetik açıdan bir ilçe  merkezi konumuna getirmek istiyoruz” demiş.Yerden göğe kadar da haklıdır.Yıllar öncesinde çevre ilçelerden Tavşanlı’ya hareket eden araçların muavinleri:” Vilayete vilayete “ diye bağırırlardı.Araç hareket halindeyken bile arka kapıyı aralar ilçe merkezinden çıkıncaya kadar bağırmayı sürdürürlerdi.Bazılarına göre Tavşanlı Dubai’dir.Katar’dır.Zenginlik açısından böyle yakıştırmalar yapılır.Bazılarına göre Tavşanlı’yı sıksan birkaç ton altın çıkar.Düğünlerde,nişanlarda,kınalarda boyunlarına,kollarına taktıkları altınlarla boy gösteren bayanlar belki başkalarında böyle bir intiba uyandırmış olabilirler.
        Tavşanlı’da bugüne kadar bir çok belediye başkanı görev yaptı.Çoğunu tanırım.Ama ne kadar büyük sıkıntılar çektiklerini de.Gün gelmiş belediye personelinin maaşlarını ödeyemeyen belediyemiz arsa satmıştır.Ne kadar ekmek o kadar köfte  diyerek hizmet vermişlerdir.Eski deyimle trilyon,bugünün parasıyla milyon  liralarla ifadesini bulan belediye bütçelerinin en büyüğü eski milletvekilimiz Hüsnü Ordu’nun belediye başkanlığı dönemine rastlar.Bu bütçe o günden bugüne artarak büyümüş ve bir çok belediyede görülmeyen bir rakama ulaşmıştır.2009 yılı verilerine göre Türkiye’deki belediye sayısı2903’tür.2015 yılı itibariyle bu rakam bugün kaçtır bilmiyorum.Bu rakam bile baz alınsa bütçesi göze batan belediyeler arasındayız.
       Memurunun ve işçisinin maaşını ödemekte zorlanan belediyelerden bir çok gözün kıskandığı seviyeye gelen bir belediyemiz var.Araç ve gereç zenginliğinden,personel çokluğuna,mahalle sayısından  alt yapı  varlığına,sos-yal faaliyetlerden  diğerlerine her alanda aktif bir belediyeden söz ediyorum. Artık tatlıyı kaymaklı ve üzerinde dondurma ile tüketebiliyoruz.Ele güne karşı dinlence merkezlerimiz var.Koşturan bir belediyeye karşı borçlu durumdayız.
       Gelelim dekoratif ışıklandırmalara.Bu uygulamanın en ilkeli rahmetli,DYP Genel Başkanı Çiller’in Koca Başkanlarından Belediye Başkanı  Enver Girgin Dönemi’ne  rastlar. Enver Reis değişiklik olsun diyerek bugünkü İstasyon Caddesi’ni(eski adıyla Recep Peker Bulvarı) ortasından ikiye bölmüş ve ortada oluşan refüjlere geceleri yanan ateşböceklerinden yerleştirmişti.Bu refüjler sabahları yaylıma çıkan yüzlerce büyükbaş hayvanın ayakları altında kısa sürede bozulmuş ve darmadağın olmuştu.İkinci dekoratif uygulama Ada Mesireliği’nde  eski gazino( şimdi yok) karşısındaki Kocaçay’a  çekilen   100 metrelik duvarın içine evlerdeki duvar aplikleri gibi yapılan ışıklandırmalar olmuştu.Sonra bu dekoratif uygulama da kısa ömürlü oldu ve  anılarda kaldı.
       Tavşanlı’nın tarihi diyemeyeceğim ama rahmetli Enver Reis’in tabiriyle eskimiş evlerine,binalarına ışıklandırma uygulaması başlatılmış.Önce eski belediye( şimdi müze) den başlanılmış.İsabetli olmuş.Bunu tarihi ortaokul,Moymul Mahallesi’ndeki zincirli Kayalar,yeni devlet hastanesi,türbelerimiz,okullarımız takibetmelidir.Bu arada yanıp sönen dekoratif uygulamalara da yer verilmelidir.Bu şekilde hem geçmişimize hem de kültürümüze sahip çıkabiliriz.Neden Zeytinoğlu Evi,Ulucami,Mülayim Kırı,Çukurköylülerce yaptırılan Huzurevi binası,Asri Mezarlık pırıl pırıl bir görüntüye kavuşmasın?
       Kurumuş tarihi ağaçlar varsa verniklersiniz ve ışıklandırırsınız.Atatürk Anıtı’nı,Madenci Heykeli’ni de.Aslında ışıklandırma uygulaması şehirlerin uyumasını engeller.Şehirleri ayakta ,canlı tutar.Bu uygulama Tavşanlı’ya kanımca yeni bir soluktur.Tavşanlı 19 mahallesiyle aslında geceleri Büyükşehir olarak görünüyor.Hiç unutmam İzmir’den bundan yıllar önce  ekspresle gelirken gecenin geç saatiydi. Bir yolcu:” Beyler Eskişehir’e geldik” derken sözünü kesmiş:” Hemşehrim burası Tavşanlı” demek zorunda kalmıştım.
       Mustafa Güler’i kutlarım.Tavşanlı için kafasında güzel duygu ve düşünceler var.Bunları biran evvel hayata geçirmek istiyor.Acele ediyor.Bugüne kadar kaybedilmiş zamanı geri almayı planlıyor. Ama bunu yaparken mutlaka bazı sıkıntılar yaşıyor.Hissediyorum.Ama bizim insanımız ilginçtir.Önce tepki verir.Bakar ki güzel olmuş bu defa tam bir U dönüşü yapar.Taş atılanlara ben daha sonra gül atıldığını çok gördüğüm için böyle söylüyorum.
       Tavşanlı’ya birkaç yıl aradan s onra gelenlerden hep işitmişimdir. Tavşanlı’nın modern bir kente dönüştüğünü saklamıyorlar.
  BELEDİYE-OKUL  İŞBİRLİĞİ  SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALIDIR
           Belediyemizin  geri dönüşebilir özellik taşıyan atıklar konusunda  okullarla kurduğu  dialog  küçümsenmeme-lidir.Çünkü okullarımızda binlerle ifade edilen bir öğrenci topluluğu var.Bu öğrencilerin de birer ailesi  mevcut.
      Ambalaj Atığı Toplama Yarışması” adı altında yenileri hayata geçirilmelidir.Ama okullarımız tatile girdi.Bu ancak yeni öğretim yılında olabilir.Evlerde gazete kağıdı,plastik ürünler,pil,yanık yağ,pet şişe,cam,konserve kutuları,yağ,peynir,turşu,salça tenekeleri,,okunmuş kitaplar var.Bu atıklar mutlaka belediyeye yarıyor.Belediye de karşılığını mutlaka bir şekilde veriyor. Çocuklar en küçük bir şeker,bir küçük çikolata ile bile mutlu olur.Bir küçük defter ve kalem onları sevindirir.Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilçemizdeki tüm anaokulu,ilköğretim okulu ve liseler belediyemiz için büyük bir kaynak oluşturabilir.Belediyemizin puanlama sonucu dağıttığı leptop,bilgisayar,led tv ve yazıcılar yanında yeni yeni hediyeler de gündeme gelebilir.Belediyemiz okulları sıkı tutsun. Tavşanlı’da 19 mahallede yaşayan yaklaşık 70 bin hemşehrimizin gözden çıkardıklarıyla büyük hizmetler verilebilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları