16 Aralık 2023 - Cumartesi

MARKETLERİN PAZAR GÜNLERİ KAPALI OLMASI

MARKETLERİN HAFTANIN BİR GÜNÜNDE ÖZELLİKLE PAZAR GÜNLERİ KAPALI OLMASI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
74 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                       
   MARKETLERİN   HAFTANIN  
BİR GÜNÜNDE ÖZELLİKLE  
   PAZAR GÜNLERİ KAPALI OLMASI FİKRİNE  NE DERSİNİZ
                         
       Ülkemiz ,birçok ülkede olduğu gibi  bir market zengini. Bu marketler de  bazı yerlerde  daha büyük alışveriş merkezlerine dönüşmüş durumda. Örneğin;  Migros,Bim, A 101, Şok,Karfur SA   bunlardan .Ama ne garip bir tecellidir ki ülkemizdeki 85 milyonu aşkın yurttaşımız ın bir ayakları bu marketlerde. Eskiden Bakkallar vardı.  Benim güzel memleketim Tavşanlı’da 1946 yılından bu yana birçok hemşehrim bakkal dükkanı açmıştır. Bu bakkal dükkanlarında  halkın ihtiyaç duyduğu gıda,temizlik  de dahil temel ihtiyaçları satılırdı. Merhum babam Simav Hakimi’yken mesleğinden kendi isteğiyle ayrıldıktan sonra Tavşanlı’da Orman İşletmesi Avukatı olarak  hizmet vermişti. Yıl 1946 ve Tavşanlı o zamanlar bir avuç insanın yaşadığı küçük bir ilçeydi.  Bakkal Amcalar   bu bir avuç insanın her türlü ihtiyacına cevap verirlerdi.  Hiçbir  bakkal amca bir diğer bakkal amcaya yan gözle bakmazdı. Hepsi de Allah’ın verdiğini satarlardı.  Yeri geldiğinde komşusuna borç para bile verirlerdi. Veresiye defterlerinde gün gelir yazacak yer kalmazdı.  Hiçbir bakkal amca bu borç alışveriş yapan müşterilerinin bir gün gelip borçlarını ödemeyeceğini düşünmezlerdi.  Bu güven duygusu zaman içinde Tavşanlı Halkı ile bakkal amcaları  bir ailenin bireyleri durumuna getirmiştir. Ben henüz  8-9 yaşlarında   Tavşanlı Fevzipaşa İlkokulu öğrencisiyle  merhum arkadaşım Kenan Sözen’in  merhum babasının bakkal dükkanına gider ,5-10 kuruşa leblebi tozu satın alırdık.  Yemek için aldığımızı zannetmeyin, Leblebi tozlarını teneffüslerde birbirimizin yüzlerine üfürür,sözüm ona eğlenirdik.  Bir avuç Tavşanlı’nın orasında burasında çeşitli  mal,eşya,içecek,giyecek vb satan bakkal amcalar zaman içinde  bir hayli çoğalmışlarsa  da   artık  bugün sayıları bir elin beş parmağı kadar kalmışlardır. En azından bakkal amcalardan ekmeğimizi,şekerimizi,çayımızı, peynirimizi,zeytinimizi, yağlarımızı,sigaramızı  alırdık. Bir gün baktık Uzunçarşı’da merhum Babir Ahmet ( şimdiki Şerif Boyacı’nın eczanesinin bulunduğu yer)bir büyük  sebze-meyve ve diğerlerinin satıldığı  mini market açmıştı.  Merhum oğlu Mehmet Babir ve halen hayatta diğer oğlu Nihat Babir ile  akraba derecesinde yakınlığımız söz konusudur.  Tunçbilek’te yeni yeni şirketler dekapaj çalışmaları yaptıkları, Termik Santral  çalışanlarının  çokca oldukları sıralarda  bu mini market ilçe merkezindeki en aktif işyeriydi.  Gecenin belli saatlerine kadar da açık olurdu.  Yani bana göre Tavşanlı’da ilk market  örneği merhum Ahmet Babir’in açtığı  gelişmiş,bakkaliyedir.  Zaman içinde  bakkal amcalar çoğaldı. Her mahallede birkaç tane oldular.  Halkımızın eli ayağı konumundaydılar.  
      Aradan uzun yıllar geçti son 10-15 yıldır Tavşanlı Belediye sınırları içindeki market sayısını inanın bilmiyorum. Ama elinize bir taş alıp fırlatsanız mutlaka bir marketin camını kesinlikle kırar.  Bu kadar çok  market nitice itibariyle bakkal amcaların sonu getirmiştir. Sayın TESK Genel Başkanı  Bendevi Palandöken son günlerde sık sık konuşuyor,ekranlara çıkıyor. Bu defa da  marketlerin en azından haftanın bir gününde kapalı olmasını istiyor. Diyelim ki Pazar günleri marketler kapalı olacak.  Peki C.tesi ve Pazar günleri haftanın iki günü evinde olan çalışan ve emekli   Pazar günü ne  yapacak? Bakkal arayacak. Bakkal kalmadı ki. Küçük esnafa nefes aldıracak bir önlem olarak kabul etsek te  ben Türkiye7de marketlerin haftada bir gün bile olsa kapılı olmasının  büyük fırtınalar koparacağına inanıyorum.  Çünkü insanımız artık marketlerle özdeşleşmiştir.  Hem küçük esnaf ta pek kalmadı gibi.  Sevgili Palandöken’in hassasiyetlerine saygı duyarım. Ama olmayacak duaya amin demek gibi bir durum söz konusudur.  Sanırım İstanbul’da bu uygulamaya geçilecekmiş.25 milyonu aşkın bir nüfusun bulunduğu ,bir ülke nüfusu kadar nüfusa sahip İstanbul’un  sakinleri  bu bir günlük market tatili fikrine nasıl bakar? 
          Eğer eskiden olduğu gibi küçük esnaf hayatta olsaydı teklife saygı duyardım. Ama o  küçük esnafı bir yerlerde  bulursanız bana da haber verin.Çünkü bildiğim kadarıyle biz bakkal amcaları çok zaman önce  toprağa vermedik mi?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları