07 Aralık 2020 - Pazartesi

HALKIMIZIN GÖZÜNDEN KAÇANLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1247 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

HALKIMIZIN      GÖZÜNDEN     KAÇANLAR 
  Halkımız,COVİT-19’a   o kadar  kendini kaptırdı ki, ilimizde  yaşan gelişmeler bunun gölgesinde kaldı.  Şimdi soruyorum; Kaçımız,Kütahya’nın  Hisarcık İlçesi’ne bağlı  Karbasan Köyü’nde  ADAÇAYI Üretimi  yapıldığından  haberdar? Evet ,bu köyümüzde Adaçayı  üreticilerine ilk kez 2016 yılı içinde İl Özel İdare kaynaklı   proje  ile 52 dekar alanda  bu sağlık açısından önem arzeden bitki için  bazı üreticiler özendirilmişti. Bunu köy muhtarı Mehmet Bilkaya söylüyor.Köy muhtarının verdiği bilgilere göre  4 yıllık bir süre içinde  verilen destekler  meyvelerini vermeye başlamış. Şu anda da  52 dekar alan  300 dekara ulaşmış . 2020 yıl Adaçayı  üretimli şimdiden  5o tona ulaşmış. 100’e yaklaşan  aile yan bir gelir kapısı açmış. Üretim aşamasında kadınların büyük payı varmış. Adaçayının yaş olarak  kilosu bir lira elli kuruş,ile 2 lira arasında  alıcı buluyormuş.Kuru Adaçayının ise kilosunun 8-10 liradan alıcı bulduğu haber veriliyor. Alıcılar İzmir,İstanbul ve Manisa’dan geliyormuş. Köy muhtarına göre üretici sayısı da ürün miktarı da artış eğilimi gösteriyor. Köy muhtarı  Mehmet Bilkaya  ürünün tek elden ve değerinde satılmasını istiyor. Ekim alanlarının da devletin yeni teşviklerle artırılmasından yana. 
    Yine soruyorum; Kaçımız,Safran Projesinden haberdar? Proje çerçevesinde  ilk hasatın Kütahya’nın Simav İlçesi’nde  yapıldığını duyan var mı?Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2020 yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projeleri kapsamında kadın çiftçileri  tarımsal yeniliklerle  buluşturduğu ,tarımsal kalite ve verimi arttırmaya  yönelik, tarımsal  yeniliklerin “Kadın Çiftçiler   Tarımsal  Yeniliklerle Buluşuyor” programı dahilinde Eskişehir  Geçit Kuşağı  Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği içersinde Kütahya’da ilk kez uygulanacak ve üç yıl sürecek” Kadın Elinden Safran” adlı proje ilk meyvelerini  Simav’da verdi. Bu bir ilk. Yakın bir gelecekte Simav denildiğinde safran da gündeme gelecek. 
     Tam da 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne cuk oturan bir haber; Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’nin Yalnızsaray Köyü’nde 66 yaşında bir emekli öğretmen var.1976 yılından beri  pancar  şekerpancarı  üretiyor. Köylü kardeşlerine öncülük yapıyor. Yıllar içinde kendi köyü olan Yalnızsaray Köyü’nde öğretmenlik yapmış.Hem köyünün  çocuklarını okutmuş,eğitmiş hem de onlara tarım alanında öncülük yapmış.Kendi ifadesine  göre Altıntaş’ta  ilk şekerpancarı nı  kendisi Yine köyde ilk yağmurlama sulama sistemini de  kendisi gerçekleştirmiş. Yağmurlama  sulama sisteminin ilk etapta  ilgi görmediğini de ifade eden emekli öğretmen daha sonra   tüm köylü üreticinin bu sisteme geçtiğini anlatıyor. Emekli öğretmen Abdullah Güngör’ün verdiği bilgilere göre halen ilgili köyde  60 aile,çarpın 5 ile 300 kişi  yılda toplam 25 bin ton şekerpancarı üretiminde elini ve yüreğini taşın altına sokmuş durumda.Güngör,tarımda her türlü yeniliği ve gelişmeyi  takip ediyor. Şekerpancarı tarlaları Porsuk Çayı’ndan alınan suyla sulanıyormuş.Emekli öğretmenin bir arzusu var;Pancar taban fiyatı zamanında açıklanmalı. Şekerpancarı fiyatının geç açıklanması üreticinin moralini bozuyor. Müteşebbislerin  keyfini kaçırıyor. Pandemi döneminde bile çalışan üreticinin alnından öpülmesi gerek. Taban fiyatlar hemen açıklanmalı. Ürün daha fazla stoklanamaz. 
     Emekli öğretmen Abdullah Güngör ‘e göre, istenildiği taktirde  Kütahya,,Türkiye’de, şekerpancarı üretiminde birinciliği  hiçbir ile kaptırmaz.  Kütahya,şekerpancarı konusunda   iddialı  konuma gelebilir. 
       Simav Belediye Başkanı Adil Biçer güzel bir iş yapmış. “ Kibrit  Medya Turizm  Ticaret  A.Ş ile  ambalaj atıklarının kaynağından toplanmsı,taşınması,ayırma tesisinde  ayrıştırılarak geri dönüşüme  işinin sözleşmesini  imzalamış. Sözleşme 5 yıllıkmış. Böylelikle  doğal kaynakların  azalmasının önüne geçilecek. Gelecek nesillere tertemiz bir Simav bırakılacak. Bu arada birçok çevresel  faktöre de katkı sağlanacak. Ben sevgili  ve bir zamanlar rahmetli babamın hakimlik yaptığı Simav’ın  belediye başkanı  Adil Biçer’in çalışmalarını uzaktan takip eden biriyim. İlkokula da Osmanbey İlkokulu’nda başlamış,Eynal Kaplıcaları’nın şifalı sularında yıkanmış,Kütahya Lisesi’nde birçok Simavlı arkadaşımla arkadaşlık  yaptığım  dikkate alınırsa birazcık ta Simavlı sayılırım.Sevgili arkadaşım rahmetli Akın Simav,baba dostu rahmetli  Asım Simav’ı unutmayanlardanım.  

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları