12 Mayıs 2019 - Pazar

DAHA YAŞANILABİLİR BİR TAVŞANLI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 13 dk.
2321 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
       DAHA YAŞANILABİLİR BİR TAVŞANLI
          İÇİN  :
” NEREDE KALMIŞTIK?” DİYEREK
  GÖREVİNE BAŞLADI 
 
      3.kez Tavşanlı Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan  Şehir Planlamacısı,pırıl pırıl bir köy çocuğu, benim de aralıksız 1O yıl müdür yetkili öğretmen olarak görev yaptığım Derecik Köyü’nde doğmuş,büyümüş,Yakuplar olarak bilinen  köklü bir ailenin mensuplarından ,merhum  Abdullah Güler’in  sevgili oğlu  Mustafa Güler ‘i ilk tebrik edenlerdenim.Bundan önceki yerel seçimlerde  Tavşanlılı seçmenin 54.3’nün oylarını alarak 2.kez seçilmişti. Bu son yerel seçimde de  yine seçmenin 45.42’sinin oylarıyla ,19.97O oy alarak3.kez Tavşanlılıların teveccühüne  mazhar oldu. Ben ilk yerel seçimlerde yani 2OO9 yılında seçildiğinde  kendisine” çırak”ikinci kez seçildiğinde” kalfa” diyenlere katılmıyorum.Bu kez ” Usta”olarak anılmasına da  karşıyım. Çünkü   bugüne kadar gördük ki  Mustafa Güler  başından beri ustaymış.Yaptıkları ortada  ve yapacakları da   bundan böyle yapacaklarının teminatıdır.Diyeceksiniz,hizmetleri tek başına mı yaptı?.Belediye Meclisi yok mu? Olmaz mı? Başarılar hep ekip çalışmalarının ürünüdür.İp çarığı,çarık ayağı sıkar.
     Mustafa Güler Tavşanlı’nın kabuğunu kırmış bir belediye başkanıdır. Ben Tavşanlı dışında olduğum için yapılanların farkındayım. Ama  maalesef şairin dediği gibi.” Ol mahiler ki derya içre yüzerler derya yı bilmezler” misali  Tavşanlı’da sürekli ikamet edenler bunun farkına  pek  varamıyorlar..Bir aile yıllar önce küçük bir buzağıyı özenle beslemektedir.. Buzağı her geçen gün biraz daha kilo almakta ,serpilip,büyümektedir.. Evin sakinleri  bu buzağıyı yani sütten  kesilmemiş inek yavrusunu  her sevmeye gittiklerinde  kucaklarına almakta ,sevip öpmektedir.. Ama buzağı giderek ağırlaşmaktadır.  O’nun kocaman bir inek olduğunun farkına bile  varamamış olmalılar ki  yine de aynı şeyi yapmakta ,hala o küçücük buzağı sandıkları ineği  zar zor da  olsa kaldırmaya çalışmaktadırlar.  Ama gün gelir kaldıramaz olurlar. Buzağı etlenmiş.butlanmış,semirmiştir. .Baba.”Artık buzağıyı kaldıramıyorum. Yaşlandım her hal” deyince   evin küçük oğlu atılır.”Baba  artık gerçeği kabul et. O artık buzağı değil kocaman inek oldu.” dediğinde  uyanırlar. ve  gerçekle    yüzleşirler.“  
     .Bizler de Tavşanlılı olarak sevgili Güler’in 2OO9 yılından bu yana yaptıklarını düşünürsek gerçeği daha  iyi görebiliriz..Ben bugün tam 82 yaşındayım. Tavşanlı’nın 1946 yılındaki halini bilenlerdenim.Tavşanlı’ya sihirli bir el değmiş ve Tavşanlı bugün böyle bir Tavşanlı olmuşsa bunun nedenlerini oturup düşünmeli ve ,bu sihirli elin kim olduğunu bulmalıyız.
                            Mazbatasını aldığı andan itibaren artık Mustafa Güler eskiden olduğu gibi  yine 19 mahallesi olan , Tüik verilerine göre  belediye sınırları içinde yaşayan 7O bin 63O Tavşanlılı’nın belediye başkanıdır.Ceketinin yakasında AKP Rozeti yoktur.  Çünkü Tavşanlı’da sadece AKP’liler yaşamıyor.
          Yazımın başlığında” Daha yaşanabilir bir Tavşanlı “  ifadesi var. Sakın yanlış değerlendirmeyin. Tavşanlı yaşanamaz bir kent değildir anlamı çıkarmayın.Mustafa Güler ekip arkadaşlarıyla beraber hazırladığı  projeleri gelecek yerel seçimlere kadar hayata geçirmenin çabası içinde olacaktır.Mustafa Güler ekmeğini yediği,suyunu içtiği,sokaklarında koşturduğu Tavşanlı ve havalisine  hizmet  ve   vefa borcunu ödemek için göreve yeniden talip olmuştur.Arkasındaki mevcut destek O’na    yetecektir.Bu destek ile  de  herkesi kucaklayacaktır.Tavşanlı ,Kütahya’nın en büyük ilçesi.Böyle bir ilçeyi yönetmek Kütahya’nın diğer ilçelerini yönetmekten, üstelik Tavşanlılıların istediği şekilde yönetmek açısından daha  zordur.Dün olduğu gibi  bundan sonra da  Sivil Toplum Örgütlerinin  sayın Mustafa Güler’e verdiği desteği sürdürmelerini  bekliyorum..
          Tavşanlı Belediyesi’nin kırsala destek projesi üretmesini isteyenler var.  Bu konuda   sayın başkanın  mutlaka bir projesi veya sürprizleri vardır. Bana göre  bu nasıl  bir destek olabilir? Kanımca“ Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi,yaygınlaştırılması ve ıslahı”  konularında  neden olmasın?Tavşanlı Belediyesi isterse  kooperatiflere destek dahi  verebilir.Süt fidan,çiçek  üretiminde ağırlığını koyabilir. .Tarım alanında ben şahsen  onlarca projeyi  belediyemizin hayata geçirebileceğini düşünüyorum.Kentin kırsal   noktalarında  dar gelirlilere  hayvan dağıtımı sağlanabilir..Küçükbaş ve büyükbaş hayvan üreticilerine  hayvancılık  konusunda  çağdaş ve bilimsel  yöntemlerin uygulanması  için eğitim programlarına ev sahipliği yapabilir.
            Ben Tavşanlı Belediyesi’nin  öncelikle ekonomik anlamda katkı koyacağına inanıyorum.Tavşanlı  önce ekonomik anlamda büyümeli,girişimcilerin Tavşanlı’da iş yapmaları  sağlanmalıdır.Üniversitelerle (Kütahya’daki  iki üniversite).ve Sanayi arasında  iş birliği şarttır.Her iki üniversitemizdeki  akademisyenlerin  projelerini  Tavşanlı’da  hayata geçirmeleri sağlanmalıdır.Gençlere ve özellikle  kadınlara (bayanlara) ekonomik anlamda  rahat edecekleri  işletmeleri  ve kooperatifleri kurmak ta  önemlidir.
                Bugüne kadar Tavşanlı’da görev yapan belediye başkanları  belli alanlarda  karınca kararınca  katkı vermişler Derler ya.”Bir taş koyanlardan  Allah razı olsun.” .Ama bu yeterli olmuş mudur? Belediye Başkanı Mustafa Güler’e öncelikle mensup olduğu siyasi parti sahip çıkmak zorundadır. O’nu her şeyden öte  elinden tutacak olan mensup olduğu siyasi partidirBu arada .İlçe örgütünün de  desteği önemlidir.Çünkü bilindiği gibi  örgüt  başarının kalbidir Mahalle temsilcileri,mahalle muhtarları ,sivil Toplum Kuruluşu üyeleri de  başarıda pay sahibidirler. .Tavşanlı daha iyi yönetilmeye layık bir kenttir.Bu da etkili bir belediyecilikle  gerçekleşebilecektir.Tavşanlı’da  devam eden projeler en kısa sürede bitirilmelidir.Yenilerine fırsat yaratılmalıdır.Tavşanlılıların daha yeşil ,daha ferah,daha mutlu,daha yaşanabilir,sosyal donatıları  ile, kültür-sanat etkinlikleriyle( kültür ve sanat Tavşanlı’nın kimliğidir) yüzünün güleceği bir ilçe görmek isteyenler  başkana biraz izin versinler isterim.. Evvel Allah hepsinin üstesinden gelecektir İnancım odur ki:.Belediye başkanımız Mustafa Güler dün olduğu gibi bundan sonra da belediyedeki  işçi,memur ve bürokratlarla iletişim içinde olmayı, onlara dokunan,onların da kendisine istediği zaman ulaşabilecekleri bir belediye başkanı olmayı sürdürecektir.
               Mustafa Güler’in tüm projeleri akılcı ve sorun çözücü  projeler olarak görünüyor.Ben şahsen sayın başkanın çok sevdiğim ,saygı duyduğum Kütahya Belediyesi’nin değerli başkanı ,Prof. Alim Işık ile  Filiz Kooperatifi minibüslerinin Kütahya merkezine kadar girip çıkmaları için bir protokol imzalamalarından  yanayım.                                                Bugüne kadar Tavşanlı Filiz Kooperatifi Minibüsleri bir vebalı gibi Kütahya şehir merkezine sokulmamıştır. Lütfen DDY yakınlarında şehir girişte  bir noktaya kadar gelmelerine izin verilmiştir. Bu ayıp mutlaka  giderilmelidir.                                
     FARZIMUHAL  
                       Farzımuhal sözcüğü, farz sözcüğünden türetilmiş,”varsayma,farzetme,mümkün olmayan,olması imkansız ama farzedelim ki .tutalım ki” ifadelerinin Arapça  karşılığıdır. Ben de bu yazımda bu sözcükten esinlenerek  ilçemizde Tavşanlı Belediye Başkanı olmak için mensup oldukları siyasi partilerce aday gösterilen hemşehrilerimizden  bir nebze söz etmek için bu yazımı kaleme aldım.Çünkü onlar da   yeniden Tavşanlı Belediye Başkanlığı koltuğuna 3.kez oturan sayın  Şehir Plancısı  Mustafa Güler gibi yerel seçimler öncesinde vaadlerde bulunan hemşehrilerimizdir. Ve diyorum ki farzımuhal,CHP’nin Tavşanlı Belediye Başkan Adayı sayın Fisun Aktakka Yıldız  yarışı göğüsleyip,başkanlık koltuğuna oturabilseydi  neler  yapmayı düşünüyordu?
                        O’nun da  vaatleri vardı.Bu vaatlerin neler olduklarını biliyor muyuz?Bilmeyenler olabilir.Arapçası va’d,Türkçesi  söz verme, üstüne alma, taahhüt etme olan bu sözcüğü çeşitli vesilelerle kullanıyoruz. Vaadini tutmak,verdiği sözü yerine getirmektir.Söz verdiği şeyi yapmaktır.Öyleyse gelin Fisun Hanım’ın dağarcığını açalım.
                        O,Belediye  bünyesinde  “ Psikolojik Danışmanlık Merkezi” kuracaktı.Üniversite öğrencilerine  karşılıksız burs verecekti.Belediye Huzur Evi ve Yaşlılar Bakım Evi kuracaktı.Halkımızın kendi emekleriyle ürettiği” Yöresel Ürünleri” sergileyip satış yapabilecekleri pazar alanları oluşturacaktı.Tüm cenaze işlemlerini ücretsiz yaptıracaktı.İhtiyaç halinde şehirlerarası cenaze nakil ücreti alınmamasını sağlayacaktı.Özel mezarlıklar dışında mezarlık ücretinin alınmasını kaldıracaktı.Tavşanlı’da ilk kez” Halk Kart” ile indirimli ulaşım imkanını  sağlayacaktı.Yeni bebeği olan annelerden ve on yaş altı çocuklardan ulaşım ücreti alınmayacaktı.İhmal edildiği düşündüğü mahallelere “ Yeşil alanlar” ve “ Çocuk Oyun Parkları”yaptıracaktı.Kurulacak” İstihdam Ofisi” ile iş arayan-işveren buluşması sağlayacaktı.İstihdam odaklı olarak,ticaret ve sanayi kuruluşlarıyla beraber saha araştırmaları yaptıracaktı.Yeni öğrenci yurtları inşa ettirecekti.Toki ile  işbirliğine giderek yeni yerleşim birimlerinin yaratılmasına gayret edecek,dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmelerine imkan sağlayacaktı.
                          İhtiyaç sahibi gençlere “ Evlenme  yardımı” yapacaktı.Sosyal tesislerimizde,halkımıza düğün yapma imkanı sağlayacakşher mahalleye” Belediye Kreşi” açılacak,İlçemizde kültür,sanat ve spor faaliyetleri daha etkin hale getirilecekti. Halkımızın yaşam şartları yükseltilecekti. Her mahallede “ Deprem Toplanma Alanları” oluşturacaktı.Tavşanlı’nın yıllardır süren  otopark ve trafik sorununu çözmeyi düşünüyordu.Araştırma,bilgi teknolojileri ve proje geliştirme merkezi oluşturacaktı.Yaşlı,bakıma muhtaç kimsesizler için” Belediye Aşevi” kuracaktı.Göbel Kaplıcaları’nda  turizmin geliştirilmesine yönelik  faaliyetlerde bulunacaktı.Göbel Kaplıcaları, spor,eğitim ve kültürel açılardan bir cazibe merkezi haline getirilecekti.Tavşanlı’yı  Sivil Toplum Kuruluşları,Muhtarlar ve Halk Meclisleriyle birlikte yönetmeyi düşlüyordu.Belediye gelir ve giderlerini  her üç ayda bir halkın  denetimine açacaktı. Belediyede asgari ücreti en az 2 bin 2OO TL olarak uygulayacaktı.” Mahalle Meclisleri” ile  mahallenin sorunları o mahallede yaşayanlarca birlikte çözümlenecekti.Mevcut belediye çalışanlarının yasal hakları korunacak ve iyileştirilecekti.Organize Sanayi alanı genişletilecek,burada orta ölçekli sanayi alanları kurulacaktı. İlçemizdeki   ibadet yerleri,cami ve tekkelerin  bakım,onarım ve temizliği belediyece yaptırılacaktı.Engellilere kolay ulaşım ve sosyal yaşama katılım imkanı getirilecekti. İlçe  Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine gidilecek,Öğretmen Evi  Sosyal  Tesisleri  yaptırılacaktı. Asıl önemlisi “Dünya Dilleri Öğrenme Merkezi”ni açacaktı.
                             
                           CHP’nin bugüne değin   Tavşanlı’daki en aktif ilçe başkanı olarak gördüğüm   değerli  kardeşimiz Fisun Aktakka Yıldız’a  bu güzel düşünceleri,halkımıza verdiği vaatler adına teşekkür etmeyi kendim için bir  görev bildim.Bir bayan olarak çok önemli bir göreve talip olması da taktire değerdi. Başlığımdaki ifadeyle Farzı muhal Tavşanlı Belediye Başkanı olsaydı  CHP’nin yıllardır özlemini çektiği  bu görevde bugün CHP’li  bir başkan olacaktı Ama siyaset işte böyle bir şeydir. İzahı mümkün olmayan bir  kavramdır.                   
 
                                                                                                                   
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları