04 Mart 2024 - Pazartesi

İNSANLAR YİNE İNSANLAR TARAFINDAN BİR ŞEKİLDE ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLEBİ

İNSANLAR YİNE İNSANLAR TARAFINDAN BİR ŞEKİLDE ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLEBİLİYOR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
64 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 
        İNSANLAR  YİNE İNSANLAR TARAFINDAN 
BİR ŞEKİLDE    ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLEBİLİYOR                           
 
             İnsanların sadece gönüllerde yaşaması yetmiyor.binalarda  tesislerde,stadlarda,fabrikalarda ,köprülerde,anıtta,büstte, caddelerde,sokaklarda, ürünlerde, yemeklerde,tatlılarda,dağlarda ,tepelerde ,ormanlarda,korularda,park ve bahçelerde,hastane odalarında,okul dersliklerinde,kütüphane ve kitaplıklarda,camilerde,akarsularda,
İlaçlarda,aşılarda  da yaşatılması gerek. Durup dururken    bunlar da  nereden mi aklıma geldi? 4 Şubat günü ,25 yıl önce  aramızdan ayrılan Anadolu Rock Müziği’nin efsane ismi Barış Manço’dan geldi. Merhum sanatçı,öldükten sonra İstanbul’da bir yolcu vapuruna adı verilmişti. Yine yıllar öncesinde Tavşanlı Belediye Meclisi’nin, belediye başkanı sayın Hüsnü Ordu’nun önerisiyle çevre yolunda bir üst geçite verilmesi bunu takip etmişti.  Bilmiyorum daha nerelerde,nelerin “Barış Manço”adı yazılıdır?Nerelerde ölümsüzleştirilmiştir. 
             Beni asıl üzen husus nedir bilir misiniz?  Bir şeye birilerinin,bir heyetin,cemiyetin,meclisin ,makamın   adını vermesinden sonra yine birilerinin ve diğerlerinin bu verilen adı değiştirmesidir.Onun için  bu ayıp mutlaka terk edilmelidir.  Adı değiştirilen insanın hayatta olmasa dahi yakınlarının buna üzüleceğini hiç mi hesaplamazlar? 
             Çok  uzağa gitmeye gerek yok. Bugün halkımızın “ İstasyon Caddesi” olarak bildiği caddenin ilk adı:” Recep Peker Bulvarı”ydı. Yine halkımızın” Tahsin Buruk Caddesi” olarak bildiği caddenin adı” PTT Caddesi”ydi. Yine bir zamanlar şehrin tam ortasında bulunan  parkımızın adı” Üç Eylül Parkı”dır. Daha önce neydi? “ Kanal Caddesi”nin adı bugün” Haşim Ordu Caddesi”dir.  Kültür Merkezimizin adı” Hüsnü Ordu Kültür Merkezi”ydi bugün  “ Tavşanlı Kültür Merkezi”dir.  Bana göre bir şeyin,yerin adının zaman içinde değiştirilmesi hem ayıp,hem yanlış hem de  kabul edilemez bir husustur.  Haydi gelin” Ali Akseven” adını değiştirelim. Bu efsane kaymakamın adını değiştirmek bize yakışır mı?” Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan” adını değiştirmek bize yakışır mı?
             Fakat bir de madalyonun öteki yüzü var; Halkın verdiği isimler ebediyen yaşıyor. Onları birileri değiştirmeye kalksa,değiştirse bile halk  koyduğu ismi kullanmaya devam ediyor.  “ Komutan” Tavşanlı ile özdeşleşmiştir.  Bu  ünvanı Tavşanlı Halkı vermiştir. Bugün “ Komutan” denilince akla  Sabri Tevfik Okyayuz gelir.  Tavşanlı’nın kabuklarını kıranlardan,Tavşanlı’nın sosyal yapısının tuğlalarından olan bu efsane gönüllerde yaşamaktadır.  Bülent Alpagut adı’nı bir yerlerde görebiliyor musunuz? Ben gönüllerdeyim .İlla da bir tabelada adımın olmasına gerek yok. 
             Merhum hakim eniştem Abdurrahman Serel,aynı zamanda Tavşanlılının da eniştesiydi; Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde ceza hakimiyken sürekli mesai bitiminde olta malzemelerini  hazırlar, soluğu  ünlü gölün kenarında  alırdı. Kovado’nun  kıyısında  kocaman bir kayanın altına çöker,gölün ünlü balığı sazan ve dişli avlardı. Yanından,uzağından,kıyısından,köşesinden  gelip geçen kendisini hep  görürlerdi.Bir gün baktım,bu kayanın üzerine,  yıllar içinde avlanan  merhum hakim eniştemin adını yazmışlar.  Bu  kayanın adı hala “ Hakim Kayası” olarak anılır.
            Bir ilim adamı,bir uzman hekim,bir kurucu doktorun adı genelde hastanelerde odaların tabelalarındadır. Medarı iftiharımız Doç. Dr. Mustafa Kalemli’nin adı  Sağlık Bakanlığı tarafından hastanemize verilmişse de sayın Kalemli’nin  adı gönüllere nakşolmuştur.  Tunçbilek’in efsanesi  Mehmet Tunçbilek kıyamete kadar gönüllerde kalacaktır.  Efsane Hakim,”Bodrum Hakimi” olarak ünlenmişse de aslında Tavşanlı mozaiğinin bir parçasıdır. Adı Adalet Sarayı  yakınında bir güzergahtadır. Fahri Ergun adı,GLİ’nin efsane müessese müdürü  bir caddede yaşıyor. Ama her karışında emeği bulunan eseri Atatürk Lisesi binası artık yok.  İnşallah birileri bir gün yanılıp:” Bu isim de ne?” diyerek adını  bu caddeden kaldırmaz. Ünlü TEMA VAKFI Onursal başkanı,ağaçsever,botanikçi, Hayrettin Karaca,merhum Belediye Başkanımız  Fevzi Coşgun’un önerisi ve belediye meclisimizin onayıyla  “ Tavşanlı’nın Fahri Hemşehrisi”ilan edilmiş ve bir şekilde onurlandırılmıştı. Yani ölümsüzleştirilmişti. 
              Bir makamın,kurulun,topluluğun verdiği ünvanlar,halkın verdikleriyle kıyaslanamaz. Çünkü halkın  yakıştırdığı ünvanlar,lakaplar ölümsüzdür.  Merhum ,terzi Ahmet Ün,hala “ Karga Ahmet” tir.               
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları