31 Ağustos 2018 - Cuma

KARTAL HEYKELİ VE BU KONUDA YAŞANANLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 12 dk.
2775 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

                18  NİSAN   1999   MAHALLİ  SEÇİMLERİNDE

                İLLERDE BELEDİYELERİ KAZANAN SİYASİ

               PARTİLER  VE  2O19  MAHALLİ SEÇİMLERİNE DOĞRU

                              

 

 

      Yazımın başlığına bakacak olursanız 18 Nisan 1999 Mahalli seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP)’ni göremeyeceksiniz. Ama  Adalet ve Kalkınma Partisi 2O19 yılı Mart ayında yapılması beklenen yerel seçimlerde  olacaktır.  18 Nisanın ertesi günü  19 nisan sabahında 8O        ilimizdeki(halen bir fazlasıyla 81 ilimiz var)  il, ilçe belediye başkanları,,İl Genel Meclisi ve belediye meclisi üyeleriyle köy ve mahalle muhtarları belli olmuştu..Çok ilginç bir görüntü veren listeyi aynen sunuyorum.

       Adana ANAP,Adıyaman FP,Afyonkarahisar  MHP, Ağrı HADEP,Aksaray MHP, Amasya MHP, Ankara  FP,Antalya CHP,Ardahan DSP,, Artvin  CHP,Aydın ANAP,Balıkesir ANAP,Bartın DSP,Batman HADEP,Bayburt MHP,Bilecik CHP,Bingöl HADEP,Bitlis FP,Bolu DSP,Burdur CHP,Bursa DSP, Çanakkale CHP,Çankırı MHP,Çorum FP,Denizli DYP, Diyarbakır HADEP,Edirne ANAP,Elazığ FP, Erzincan MHP,Erzurum  MHP,Eskişehir DSP,Gaziantep  CHP,Giresin CHP,Gümüşhane  MHP,Hakkari  HADEP,Hatay CHP,Iğdır MHP,Isparta  MHP, İçel CHP,İstanbul FP,İzmir DSP,Kahramanmaraş FP,Karabük DYP,Karaman MHP,Kars ANAP,Kastamonu MHP,Kayseri FP,Kırıkkale  MHP,Kırklareli MHP,Kırşehir MHP,Kilis DSP,Kocaeli CHP,Konya  FP,Kütahya FP,Malatya  MHP,Manisa ANAP,Mardin DYP,Muğla CHP,Muş MHP,Nevşehir FP,Niğde  MHP,Ordu ANAP,Osmaniye  MHP,Rize ANAP, Sakarya FP,Samsun ANAP,Siirt HADEP,Sinop ANAP,Sivas FP,Şanlıurfa FP,Şırnak ANAP,Tekirdağ  ANAP,Tokat FP,Trabzon FP,Tunceli CHP,Uşak MHP,Van HADEP,Yalova ANAP,Yozgat MHP ve Zonguldak’ta  DSP’li belediye başkanları  kazanmıştı.İlçe ve beldelerde de durum üç aşağı beş yukarı aynıydı..

        Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduktan kısa bir süre sonra    O3 Kasım 2OO2 tarihinde yapılan Genel seçimlerde de   tüm siyasi partilere  büyük bir üstünlük  sağlamış ,adeta ezber bozmuştu.  siyasi partilerin aldıkları oylar ve oy oranları da aşağıdaki şekildeydi:

                   Siyasi Partinin adı                     Aldığı  oy                     Yüzde oranı          Çıkardığı Milletvekili 

                             AKP                          1o.8O8. 229                           34.28                         363

                             CHP                            6.113.  352                           19.39                         178

                             Bağımsızlar                   314.251                               1.OO                           9

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

                                                                               TOPLAM                                                        55o

 

 

      Bu genel seçimlerde  MHP  2 milyon 635 bin 787 oy,GP 2 milyon 285 bin  598 oy,DEHAP  bir milyon 96O bin  66O oy, ANAP  bir milyon 618 bin  465 oy,SP 785 bin 489 oy, DSP 384 bin OO9 oy,YTP 363 bin 869 oy,BBP  322 bin O93 oy,YP 294 bin 9O9 oy,İP 159 bin  845 oy,BTP 15O bin 482 oy,ÖDP 1o6 BİN o23  oy,LDP 89 bin 331 oy,MP 68 bin 271 oy TKP 59 bin 18O oy, bağımsızlar da  8 milletvekili çıkararak 314 bin 251 oy  almışlardı.

 

           O3 Kasım 2OO2 tarihinde yapılan erken genel seçimlerde  sahneye çıkan ve ülkeyi 16 yıldır yöneten  ve  geçtiğimiz günlerde  kuruluşunun 17. Yıldönümünü kutlayan  Adalet ve Kalkınma Partisi  bir iki kez hafif sallansa da  TBMM’ de hep üstünlüğü korumasını bilmiştir.

           Bugün Ülkemizde,milli sınırlarımız içindeki belediyelerin sayısı  1296 olup bu belediyelerden sadece 23o’u CHP’ li  belediyedir.

            Ama ilginçtir Adalet ve Kalkınma Partisi meydana çıkmadan önce  yukarıda ifade ettiğim tarihte yani  18 Nisan 1999 tarihinin ertesi günü  8O  İlimizin( daha sonra 81 oldu) 12’si CHP’li,21’i MHP’li, 16’sı  FP’li,13’ü ANAP’lı   8’i DSP’li, 7’si HADEP’li 3’ü DYPLİ  Belediye olmuştu.

             3O Mart 2O14 Tarihinden sonra  295O belediyeden sadece bugün hayatta olanların sayısı 1296’dır.

         2O19 Mart ayında yapılması beklenen mahalli(yerel) seçimlerde   değişmeyen sonuçlardan birisinin  daha Kütahya ilinde yaşanmasına muhakkak nazarıyla bakılıyor. Büyük bir olasılıkla Kütahyalı   Adalet ve Kalkınma Partisi’ne teveccüh ettiği sürece bu ilde genel seçimler olsun yerel seçimler olsun ibre her zaman AKP yönünde  olmaya devam edecektir.Görünen köy kılavuz ister mi? O zaman yerel yöneticilerin üç aşağı beş yukarı aynı siyasi partiden olacağı muhakkaktır ve sonuçların da Kütahya açısından  doğal olarak karşılanması  gerekir.Ben sadece Kütahya için yorum yapıyorum.

         Alın size son Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler’in aldığı oy bir ölçü olsun.. Tavşanlı’da 19 mahalle içindeki  seçmenin  23 bin 366’sı O’na dolayısıyle AKP’ye  oy vermiş. .Zaten Tavşanlı’nın halen 2O17 Tüik verilerine göre nüfusu da 71 bin 157’dir.Kütahya’da  böyle giderse  istisnalar kaideyi bozmayacak derseniz  görünen köye kılavuz gerekmeyecektir.Kütahya’da  kazanacaklar hep sağ siyasi partilerden olacak  gibi görünüyor...

 

 

                                                                                                                                

 

   

 

                                                                                                                

            KARTAL  HEYKELİ VE  BU KONUDA YAŞANANLAR

 

 

     Yazlıktayım. Telefonuma bir mesaj düştü. Tavşanlı’nın genç,dinamik,sevecen ve çalışkan Kaymakamı bir ara Kütahya Vali Yardımcılarındandı Yüksel Kara Beyefendi’den geliyordu.Mesajın içeriği aynen şöyle.” Bülent Hoca’m,kartal anıtının verilmesiyle ilgili  talebinizin gereğinin yapılması için  Jandarma Komutanına  talimat verildi.” Bu mesaj beni çok gerilere götürdü.198O’ li yılların başındayız.  12 Eylül 198O  Darbesi  yapıldığı gün  bugünlerde yıktırılması beklenen ve Vergi Dairesinin kullandığı eski Tavşanlı Halkevi’nin son kalan parcası Hükümet Konağı’ndayız. Kaymakam,rahmetli Ahmet Ülkü Onursal. Garnizon Komutanı da aynı zamanda Askerlik Şubesi Başkanıydı   rahmetli İ Hv. Plt. Kd. Alb. Remzi Diren.Ben de  Atatürk İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim ve aynı zamanda Anadolu Ajansı Tavşanlı Muhabiriyim.Sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Ama bir fırsatını bulup kimselere görünmeden Kaymakamlığa ulaşmıştım.Yakama bir kart taktılar ve dokunulmaz olmuştum.

      İşte  sözünü ettiğim o albay rahmetli Remzi Diren  uzun süre Tavşanlı’da görev yapmıştır.Tavşanlı’yı çok sevmişti. Tavşanlı da bu bir eli demir,diğer  eli kadife eldivenli albayı  çok sevmişti.Şubedeki askerler O’na :” Baba” derdi.TSK’lerinin bu centilmen,vatansever,sevecen albayının adını bugüne kadar ilçede bir yerlere verememenin ezikliğini hep yaşamışımdır.O ne yapmıştı? Bir ara Askerlik Dairesi Başkanı olarak ilçeden ayrılırken Tavşanlı’ya Ramazan Aylarında kullanılmak üzere bir top bile düşünmüştü.Bütün ilk ve orta dereceli okullara  sık sık ziyaretlerde bulunmuş ve karınca kararınca hediyeler götürmüştü.Gerek darbe sırasında,gerekse darbenin ardından Tavşanlılı O’nun sayesinde   hiçbir sıkıntı yaşamamıştır. Sosyal bir insandı. Birim müdürlerini,kooperatif,dernek,sendika,vakıf,cemiyet  başkanlarını haftanın  bir gününde bir araya toplar,birlikte yemekler yenilir,ilçenin sorunlarının  masa başlarında çözülmesinde etkili olurdu.Bir gün  bir köşe yazım yüzünden Tavşanlı’ya gelen Yavuz Yarbay  beni alıp Kütahya’ya götürmek istemiş rahmetli de kendisine.” Yavuz bana bak ben Tavşanlı’nın Garnizon Komutanıyım. Bülent Hoca benim korumam altında bir yere götüremezsin “ diyerek beni kendisine vermemişti.Yazdığım köşe yazısı birilerine batmış olmalıydı.

     Bir gün Askerlik Şubesinin önünden geçiyorum. A  o da ne ? Rahmetli Albay Diren,yanında beş on kadar şube askeri ve diğerleri bir kartalı giriş kapısı üzerine yerleştirme faaliyeti  içindeydiler..Ağırlığı  yaklaşık 5OO kg olan bu heykeli bir süre sonra   GLİ’den gelen bir ekip bir ray üzerine  yerleştiriverdi.Görkemli bir manzaraydı. Dev bir kartal giriş kapısı üzerinde ve altından girip çıkanların hayran bakışları arasında  binaya da yakışmıştı.

      Bir gün  şubenin önünden gelip geçenler kartal heykelinin yerinde olmadığını fark etmişler.Bana.”Hocam kartal uçmuş”diye telefonlar gelmişti.Hemen yerimden kalkıp gidip baktığımda şok olmuştum. Askerlik Şubesine bir müfettiş albay gelmiş”Bu  heykelin burada ne işi var? Demiş. Akabinde de bizim kartal heykeli Afyon’a gönderilmiş. İlk yaptığım şey Genelkurmay Başkanlığına  bir yazı yazmak olmuştu. İşi büyütmüştüm. Ne mi oldu? Kartal heykelini Tavşanlı’dan aldırtan müfettiş albay  sıkışınca .” Ben heykeli bakımı için Afyon’a gönderttim” deyip işin içinden sıyrılmamış mı? Allah razı olsun Tunçbilek Belediyesi’nden temin ettiğimiz bir kamyon Afyon’a giderek bizim kartalı geri alıp getirdi. Ama bu defa eski yerine değil Askerlik Şubesi binasının bahçesindeki şimdiki yerine konuldu.

     Rahmetli Remzi Albayın o gün söylediklerini bugün gibi anımsıyorum.” Bülent Hoca,ben Hava Kuvvetlerinin personeliyim.Bu kartal bizim simgemiz. Kartalı Tavşanlı Halkı’na armağan ediyorum. Olur ki bir gün bu heykeli görenler beni anarlar,bana bir Fatiha okurlar” demişti. Vay Remzi Albayım vay…Biz seni unutur muyuz? Seni unutanların gözü kör olur.Tavşanlılı vefalıdır. Duydum ki Tavşanlı Askerlik Şubesi binası boşaltılıyormuş.Belki de boşaltılmıştır.. Rahmetli Mermer Fabrikası sahibiydi Bey Mahalleli  İş adamı Remzi Özerdem’in bir sözü vardı:” Bu heykelin kaidesine: Bu kartal Hv. Plt. Kd. Alb. Remzi Diren’in Tavşanlı Halkı’na armağanıdır” diye yazdıracağım” demişti..Remzi Özerdem rahmetli oldu ve söz yerine getirilmedi. Bu gün bu heykeli taşıyan kaidenin yüzünde bu ifadeler yoktur.  .Bunları aziz Tavşanlılılar bilsin diyerek yazıyorum.

      Hep içimde bir hicrandı. Bu heykelin  bir şekilde  anlamı ‘kartal’ olan Moymul Mahallesi’nin bir köşesine  alınmasını istemişimdir.Allah bana bunu gösterdi. Henüz gerçekleşmedi ama ben gerçekleşmiş olarak kabul ediyorum. Moymulspor’un ambleminde kartal vardır. Moymulspor Tavşanlı’nın Beşiktaşı’dır Bu kulüp ki geçtiğimiz yıl Kütahya’yı Bal Ligi’nde temsil etti.Bu kulübün yönetimi . sırf Türk Milli Eğitimi zarar görmesin diyerek kulüp binalarının yıkılmasına bile  izin vermiş,yeni Moymul İlköğretim Okulu binasının yaptırılmasına yardımcı olmuştu. ,Ama bu sefer  kulüp binasız kaldı.  Moymulspor Kulübü  halen Tavşanlı Belediyesi’nin bilgisi altında  ünlü  Balıklı Çay Bahçesi içinde mütevazi bir yapının içindedir. .Çözüm olarak kulübe armağan edilecek  bu heykelin bir şekilde bu parkın girişine konulması düşünülebilir. .Allah yardım etti. Sorun kalmadı ve bu kartal heykeli asıl yeri olan Moymul Mahallesi’nde gelecek kuşaklara emanet ediliyor..Sevgili Moymulspor Kulübü Başkanı İbrahim  Sarızeybek te bu vesileyle  Moymulspor Kulübü Tarihinde yerini  alacaktır.

     Lafın kısası  güzeldir. Tavşanlımıza uğur getiren,sorunlarımızın çözümünde kısa sürede büyük başarılara imza atan değerli kaymakamımız  Yüksel Kara Beyefendi’ye,ilçemiz Jandarma Komutanı aynı zamanda Garnizon Komutanımız sayın  j.Bnb. Tuğrul Demiryürek’e  kartal heykeli konusunda  gösterdikleri hassasiyet için  ayrıca teşekkür ediyorum. Böylece Moymullular bu kurban bayramında iki bayramı birden yaşayacaklar.Çok güzel olmuştur. Heykel yerini bulmuştur. Böylelikle, rahmetli Hv. Kd. Alb. Remzi Diren’in de  ruh şad olmuştur.Kartal Heykeli de  kısa sürede  yerinden alınıp Moymul’a  getirilecektir. Ama rica ediyorum Rahmetli Remzi Diren’in yukarıda ifade ettiğim  cümleleri bir şekilde Moymulspor Kulübü tarafından mutlaka bu heykelin kaidesine  geç te olsa yazdırılsın.Sayın kulüp başkanı bunu mutlaka yapacaktır.Bu kartal heykeli inanıyorum ki mutlaka Beşiktaş Kulübü’nün de dikkatini  çekecektir.

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları