23 Eylül 2021 - Perşembe

LEBLEBİ DENİLİNCE AKLA TAVŞANLI GELİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 7 dk.
1003 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

                                      LEBLEBİ  DENİLİNCE   AKLA  TAVŞANLI   GELİR   

 

 

 

 

 

           Leblebi,sözcüğü  Farsça bir sözcüktür. Bu sözcüğü,Yunanlılar. Bulgarlar ve  Sırplar da telaffuz eder. Eğlencelik olarak yenen kavrulmuş nohutun adıdır. Tavşanlılı leblebi üreticileri leblebinin bildiğim kadarıyla 43 buçuk çeşitini ürettiler. Buçuk ta ne? diyenler olabilir. Buçuk,kırık leblebidir. Ben bile bazen leblebinin bu kadar çeşitini  alt alta yazarak listeleyemem. Sarı leblebi,adı belli  sarı leblebidir. İşlenmemiştir. Yani üzerine bir giysi giymemiştir. Sakız leblebi de öyledir. Ama şekerli leblebi renk renk şeker rengindedir. Renklerin her türlüsü bu şekerli  leblebide bulunur. Tavşanlı leblebisi,   leblebinin piri Şeyh Murat Gazi ile  taçlanmıştır. Çünkü leblebinin piri bu zattır. Mezarının İstanbul’da olduğunu biliriz. Ama makamı Tavşanlı’dadır. Tavşanlı Leblebisi boşuna coğrafi işaret almamıştır.TSE  Belgesi   olan  tek leblebidir.  Leblebinin efendisi Tavşanlılı  leblebi üreticileridir. Gururumuz,Kütahya’nın siyaset tarihinde önemli bir yeri olan,bakanlıklar yapmış,milletvekili Doç. Dr Mustafa Kalemli  döneminde  Tavşanlı Leblebisi’nin  THY UÇAKLARI MENÜLERİNDE YER ALMASI İÇİN  ÇABALARINI BİLİYORUM. Olmadı.Keşke olsaydı.  Ama Tavşanlı Leblebisi’nin en büyük reklamı merhum  Tavşanlı’da çok sayıda yerel gazete çıkarmış Ahmet Körhasan döneminde  yapılmıştır. Bir zamanlar Tavşanlı Anavatan İktidarı döneminde il olmaya soyunmuştu.ANAP’ın kalelerindendi. Ben de İl olma  komitesi  üyesiydim. İlk etapta  TBMM ‘de bulunan tüm milletvekillerine  birer kutu Tavşanlı Leblebisi  hazırlanmış ve bizzat kendilerine sunulmuştu. Bu ne demekti? Tüm ülkemizi temsil eden sayın milletvekillerinin  Tavşanlı Leblebisi’ni tanıması anlamına geliyordu.

             Hani bir zamanlar ABD’    lerinde   Küba  gündemdeydi.  ABD’leriyle Küba arasında soğuk rüzgarlar esiyordu. Hatta Sovyetler Birliği bu küçük ülkeye silah bile göndermeye kalkmıştı. ABD’lerinde   bir senatör :” Beyler ya Küba bize saldırırsa “ dediğinde bu  soru  gülüşmelere neden olmuş ama  bir senatör :” her olasılık  olabilir” diyerek az da olsa bir ihtimale yer vermişti. İşte Tavşanlı da ANAP Dönemi’nde gerçekten il oluyordu. Ama bu  rüya Simavlılar tarafından  bozulmuştu. Çünkü Simav da Anap için önemliydi,onlar da “ Biz de il olmak istiyoruz” diyerek ayağa kalkmışlardı. Simav il olsaydı, çevresinden bazı  yerleşim birimleri ilçeye dönüştürülecekti. Tavşanlı il olsaydı ilk etapta Domaniç, Harmancık, Çavdarhisar ve Hisarcık  Tavşanlı’ya bağlanacak, Tunçbilek, Balıköy beldeleri ilçe yapılacaktı.

              Lafı dağıtmayalım; Şu anda hatırladığım kadarıyla   acı biberli,kimyonlu, tarçınlı, karanfilli, portakallı,limonlu,naneli, çifte kavrulmuş,sakız , sarı, muzlu, aromalı,tuzlu,susamlı,kavunlu,nostalji,haşhaşlı,çıtır,frambuazlı, kakaolu  leblebi  aklımda kalanlar.Leblebi  öğütüldükten sonra toz haline de getiriliyor.Artık bu undan kurabiye bile yapılıyor. Prof. Dr. George  Lexington, leblebi hammaddesinin  nohut olması nedeniyle  sağlıklı  atıştırmalıklar arasında  yer aldığını söylüyor.  Vitamin ve  minerallar açısından zengin olduğunu belirtiyor. Ancak beyaz leblebinin  sarı leblebiye oranla  daha  daha fazla lif  ve protein içerdiğini belirtiyor. Az tuzlu leblebiyi öneriyor.

                 Tavşanlı bugün itibariyle  pahalı bir ikramdır. Yani birkaç kilo leblebi  cepleri yakabiliyor. Beni en çok üzen Kütahya’nın bu en ünlü ilçesi Tavşanlı’da neden nohut piyasasının olmaması. Yani nohut fiyatları tıpkı Başmakçı’da yumurta fiyatlarının belirlendiği  gibi Tavşanlı’da belirlenebilir. Tavşanlı’da bir silo olmalı,Türkiye’nin nohutu,Tavşanlı’da toplanmalı ve   Tavşanlı’dan  ihtiyaç merkezlerine gitmelidir. Bu pekala yapılabilir. KÜTAHYA VE TAVŞANLI Ticaret ve Sanayi Odaları  bu işe bence eğilmelidir.

                  Bugün nasıl kayısı  denilince Malatya,incir denilince Aydın,portakal denilince Finike,muz denilince Alanya, kaymaklı şeker denilince Afyonkarahisar, fındık denilince Rize ve Ordu ,pastırma denilince Kayseri ,şeftali denilince Bursa akla geliyorsa  leblebi denilince de akla ilk gelecek yer Tavşanlı’dır. Tavşanlı Leblebisi’nin kendine özgü bir damak tadı vardır. Bu tad şeyh Murat Gazi Hazretleri’nin  küçük kerametlerindendir. Tek bir Tavşanlılı leblebi üreticisi kalıncaya kadar Tavşanlı’da yükselen bayrak kesinlikle aşağıya inmeyecektir.  Tavşanlı Leblebisi’ni yüceltmek için çaba harcayan değerli hemşehrilerime en samimi selam ve sevgilerimi sunuyorum. İmam Bin Mehmet’in torunlarından Mehmet Harmancıklıoğlu’na,sevgili dostum ,Zeynel Korkmaz’a selam ve sevgilerimi gönderiyorum.   Hemşehrilerim,Tezerler,Ahmet Eraslan, Lebaş  ,Ağdabaşlar, Çavdaroğlu ve  diğerlerine de Hz. Ali kuvveti diliyorum.

               Leblebinin mide suyunu aldığını,hazımsızlığa çözüm olduğunu, mide bulantılarına iyi geldiğini de duyarım. Tavşanlı’dan AB Ülkeleri’ne, Ortadoğu ülkelerine ve hatta uzakdoğu’ya bile leblebi gittiğini biliyorum.

                Tavşanlı’da sayın kaymakamların ve belediye başkanlarının,hatta bazı kurum ve kuruluşların yöneticilerinin odalarında leblebi ikramı mutlaka yapılır. Kulakları çınlasın Tavşanlı7da leblebi tanelerinden ilk Türkiye Haritası’nı zamanın kaymakamı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu yaptırmış ve makam odasının girişine  bu leblebi haritayı astırmıştı,Tavşanlı’yı ziyaret eden en üst dereceden yetkili,sorumlu ve görevlilerin ilçeden ayrılırken araçlarının bagajlarında mutlaka Tavşanlı Leblebisi bulunur. Tavşanlı’da özellikle yerel bayramlarda konser için  gelen sanatçılara ilk ikram edilen de yine Tavşanlı Leblebisi’dir. Tavşanlı’nın Moymul Mahallesi’ndeki  kutsal havuzdaki balıklar bile leblebinin sadesini yemez ama tuzlusuna bayılır.Tek tesellimiz,Tavşanlı’da yıllar içinde hiç kimsenin leblebi yüzünden hayatını kaybetmemiş olması  ise sevindiricidir. Tavşanlı Leblebisi’ni yıllar öncesinde Eskişehir- Balıkesir arasında çalışan posta treni ve ekspreslerde  yolculara satan da  DDY’da merhum Büfeci Ahmet olmuştur. Tavşanlı Leblebisi Ankara’ya giden yetkililerin götürdükleri  yegane   hediyedir.  Tavşanlı’da yıllar içinde küçücük dükkanlarda üretilen leblebi bugün fabrikalarda üretiliyor. Leblebicilik,yani leblebi yapma vesatma işi  zor bir iştir,uğraştır. Leblebi yapan ve satan kişiler mübarek insanlardır. Leblebi fakir ve fukaranın yerinde  açlığını giderdiği  atıştırmalıktır. Tavşanlı Leblebisi artık  kaliteli kutularda,özenle  satılır hale gelmiştir. Kayseri  cadde ve sokakları nasıl pastırma-sucuk kokuyorsa Tavşanlı cadde ve sokakları da buram buram leblebi kokar.                                     

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları