07 Ocak 2022 - Cuma

MANDA SAYISININ ARTMASI

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 8 dk.
876 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  MANDA  SAYISININ ARTMASI   DEMEK  
MANDA SÜTÜNDEN YOĞURT,  KAYMAK, TEREYAĞI, 
DONDURMA ÜRETİMİNİN ARTMASI DEMEKTİR                                 
 
         Manda; geviş getirenlerden seyrek kıllı,öküze benzeyen,fakat ondan daha iri,siyah derili,memeli hayvandır.Mandaya,su sığırı da denir.Mandalar derileri ince oldukları için haşarattan etkilenmemek için genelde çamurlu alanlarda gezip tozmayı severler. Çamura yatarlar ve derilerini çamurla örterler. Bir başka  ifadeyle  biraz doğal  merası olan,bu merada yeterli suyu olan  her köyde en azından 5-10 manda vardır. Tavşanlı’da manda en çok Tepecik Beldesi’nde,Kuruçay Beldesi’nde,  Balıköy Beldesi’nde,Aliköy, Devekayası, Kayaarası,Ayvalı,Derecik, Merkezyeniköy , Gümüşgölcük ve Gümüşyeni,Çobanköy, kayıköy,Beyköy ve bazı köylerde  bugün de vardır.Yıllar önce Moymul Ovası ve Karakova’da yüzlerce  büyükbaş arasında mandalar da  ağırlıklı olarak vardı. Camus,Camız ,Dombey  de   manda  adıyla özdeşleşmiştir. Mandanın yavrusuna Malak denir.Tavşanlı’da,Moymul Mahallesi sakinleri’nin özel ilgi gösterdiği mandalar  evlerin bahçelerinde,bazılarının zemin katlarındaki ahırlarda  yaşardı. Bu nedenle  mahallede  ister istemez, hem hava , hem de çevre kirliliği yaşanırdı.Tavşanlı Belediyesi’nin mahalle içinde büyükbaş beslenemeyeceği   kararı ardından bir anlamda bu mahallede  hayvancılık ta ölmüştür.Moymul Ovası’na ve Karakova’ya zamanında 2000’nin üzerinde büyükbaş sürüsü  girerdi.Bu sürü,şehrin içinden sabahları  yaylıma çıkarken ve dönüşlerinde trafiği olumsuz etkilerdi.Bu yasaktan sonra Moymul Mahallesi ‘nde ailelerin çoğu gelir kaybı yaşamıştır.  özellikle bayanların Moymul Mahallesi’nde   manda sütünden  ürettikleri nefis yoğurt,kaymak,tereyağı hatta peynirini    ta Kütahya’dan sebze ve meyva pazarlarına gelerek satın alan  Kütahyalılar’da oluşan damak tadına bir daha ulaşılamamıştır. . Bugün için manda sütünden üretilen tereyağının kilosu Tavşanlı’da, 100 liranın,kaymağı 130 liranın üzerinde  alıcı bulmaktadır. Öyle ki bu ürünlerin pazarlığı dahi yoktur.  Moymul Ovası  doğal bir mera olduğu için bugün de istenildiği taktirde en az 2000 büyükbaş için bulunmaz bir potansiyel  oluşturmaktadır.Tepecik Beldesi’ndeki  manda  varlığı  sayesinde bu belde halkının ev ekonomileri  de bundan olumlu olarak etkilenmektedir.Son birkaç yıldır bu beldede manda sütünden dondurma dahi üretilmeye başlanmıştır. Bu beldede üretilen manda dondurması yani Mando adı verilen dondurma,birçok yerde üretilen ROMA dondurması’yla kıyaslanamyacak kadar kaliteli ve lezzetlidir.Tavşanlı-Emet Karayolu üzerindeki  Tepecik  Beldesi’nden gelip geçenler bu dondurmadan yemeden edemezler. 
         Halen Tavşanlı İlçesi’nde  kaç manda olduğunu şahsen ben  de merak ediyorum.Ama sayın yetkililer mutlaka biliyorlardır. Öğrenmek isteyenler,en sağlıklı bilgiyi İlçe Tarım Müdürlüğü’nden  alabilir. .Sayıları giderek azalan mandaların son zamanlarda yeniden eskiden olduğu gibi sürüler haline geleceğine dair işaretler alıyorum ve mutlu oluyorum.Tavşanlı’da ilçeye bağlı Çobanköy’de  manda projesi çerçevesinde  manda sayısının artmakta olduğunu yerel gazetemiz,benim de aile bireylerinden olduğum Tavşanlı Ekspres Gazetesi’nden öğrendim. Çünkü bu köy ailemin  uzaktan mensuplarıyla dolu.  Neredeyse tüm köyün eniştesiyim. .Gümüşgölcük Köyü’nden Mustafa  Yavuz’un  bile uzun süre manda tereyağını   tükettik. Mustafa da hısım sayılır. Aliköy’de Kel Berber bile bana  enişte derdi. Çünkü eşimin aile büyüklerinden Havva Hanım’ın  bir zamanlar,yıllar yıllar öncesinde  eski belde bu köyde büyük arazileri varmış. 
        ORKÖY Kredileri  çerçevesinde  manda  yetiştiriciliğine  destek veren bakanlık,Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’nde,Çobanköy’de, 9 aileye 27 manda vermiş. Bunların sayısı mutlaka artacaktır. ORKÖY  desteğinden yararlanan bir kardeşimiz, Ayşe Çetin bundan  fazlasıyla  memnun olmalı ki. “ Mandalarımızdan ürettiğimiz sütle  ürettiğimiz  manda yağı,kaymağı peyniri,yoğurdu   hem ailemize  bir gelir kapısı,hem de  insanlarımıza bir hizmet ve damak tadı oluyor” demiş.Bu kardeşimiz  üç manda almanın sevincini yaşıyor. 
        Çobanköy Muhtarı  Murat Hava ise  daha mutlu” ORKÖY desteğiyle  9 kişiye  5 yılda  geri  ödemeli  27 manda aldık. Bu kadar manda bile köyümüzün ekonomisini olumlu olarak etkileyecektir. Köy halkı memnun.Manda sayısı bir hayli azalmıştı. Artık uzun vadede manda sayımızda artış olacaktır.Böylelikle köyümüzde daha çok manda sütü işlenecek,daha çok manda kaymağı,tereyağı,yoğurdu ve peyniri üretilecektir” demiş. Köy muhtarı   ,Çobanköy’ün iklim koşullarının, doğal meralarının manda üretimi için elverişli olduğunu söylüyor. Verdiği bilgilere göre halen yeni mandalarla birlikte Tavşanlı’nın sadece Çobanköyü’ndeki manda varlığının,  230’a çıktığını belirtmiş. 
         Mandaların erkeklerinin yay gibi boynuzları vardır.Hele hele  manda keleleri,Afrika’nın vahşi manda sürülerindekilerine taş çıkartacak kadar   güçlü ve  kuvvetlidir.  Genelde bu büyükbaşların  kırmızıyı sevmedikleri,yanlarına yaklaşan kırmızı giysililere tepki verdikleri anlatılır.
                Yazıma son vermeden okuyucularıma bir manda öyküsü:1962-1972 yılları arasında Tavşanlı’nın Derecik Köyü’nde müdür yetkili öğretmenim. Tavşanlı ile köy arası 5km olduğu için  okuluma bisikletle gidiyorum. Mesai bitiminde de dönüyorum. Derecik Köyü ile Tavşanlı Merkezi arasında o yıllarda sadece toprak bir yol vardı. Moymul Ovası  yakınından geçen Kocaçay( Adranos Çayı) taştığında  yapay bir göle dönüşür,toprak köy yolu su altında kalırdı. Ben de bu defa alternatif bir başka yerden Eskişehir- Balıkesir Demiryolunu takiben gitmek zorunda kalırdım.  Demiryolunun iki yanı kömür curufuyla  kaplı olduğu için çamur olmazdı. Bu demiryolu aynı zamanda Tepecik Beldesi  Merası içinden geçtiği için,  bu beldenin  büyükbaş hayvanları  bu meranın dört bir yanına dağılmış olarak otlardı. Kimisi de demiryolunun hemen yakınında olurdu.  Bir gündü,bisikletimle Derecik Köyü’ne okuluma gidiyorum. Bisikletimi bir ara  kenara çekerek  karşımdaki muhteşem büyükbaş hayvan sürüsünü izlemeye koyulmuştum.  Bir ara bir manda kelesinin(erkek manda) dikkatini çekmiş olmalıyım ki, cüsseli hayvan yattığı yerden doğrularak bana doğru gelmeye başlamıştı. Yapılacak tek şey kaçmaktı. Hemen bisikletime atlamış ve  demiryolu boyunca pedal çevirmeye başlamıştım. Manda kelesi  birkaç yüz metre arkamdaydı.Olanca gücümle kaçmaya devam ediyordum.  Bir ara arkamda bir motor gürültüsü htim.Baktım bir demiryolu derezini.  İçinde de mutad hat kontroluna çıkan meslektaşım Hakkı Hoca’nın merhum babası Abdullah Çavuş yok mu? Çocuklar kadar sevinmiştim.  Derezin Yanıma kadar gelip durdu. Merhum, bana,” Atla hocam  atla  yoksa manda sana zarar verecek” demişti .Zaten mandayla aramda  20-25  metre kadar bir mesafe  kalmıştı. . Mekanı cennet olsun.Hem beni hem de bisikletimi derezine almış ve beni Derecik Köyü’nün tam karşısında bırakıp yoluna devam etmişti.  Hep o günü hatırlarım ve kendi kendime sorarım.” Manda bana zarar verir miydi?” Bilmiyorum ama  en doğrusunu  yaptığıma  inanıyorum. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları