01 Mart 2021 - Pazartesi

MEHMET HARMANCIKLIOĞLU DA TEDİRGİN

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1264 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

TAVŞANLI’DA İMAM BİN MEHMET’İN
 TORUNLARINDAN
 MEHMET  HARMANCIKLIOĞLU   DA  TEDİRGİN 
         Leblebinin  ustalarının  yaşadığı Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’nde  “ Nohut”   ekmek ve su kadar azizdir. Bugün mezarı  İstanbul’da olan Leblebinin Piri Şeyh Murat Gazi’nin  evlatları  hala  Tavşanlı’dadır. Bunlardan birisi de Tavşanlı’da nohutu terbiye ederek leblebiye dönüştüren sihirli ellerin sahibi Mehmet Harmancıklıoğlu’dur.Ben kendisini “ İmam Bin Mehmet’in torunu nasılsın?” diyerek  selamlarım. Mehmet Harmancıklıoğlu Tavşanlı Leblebisi’ni ünlendirenlerin başında gelir. Zaman içinde İstanbul’da,Ankara7da, İzmir’de leblebi standları  açarak  satış yapmış,bu arada Tavşanlı Leblebisi’nin reklamını yapmıştır.Diyeceksiniz,Tavşanlı Leblebisi’ni bilmeyen mi var ?  Evet maalesef var. Çünkü leblebiyi bugün ülke genelinde, Denizli, Çorum dahil birçok ilimizde üretenler var. Ama bu leblebiler   Tavşanlı Leblebisi’yle kıyaslanamazlar. Çünkü Leblebide tek çoğrafi işaret sahibi leblebi Tavşanlı Leblebisi’dir. Tavşanlılı Leblebi Üretici,nohutu  bulmakta zorlanmaktaysa da   ne yapıp yapıp kendisine gerekli olan nohutu bir yerlerden arayarak bulmaktadır. Bulmak zorundadır. Bulgaristan, Yugoslavya, Kuzey Afrika Ülkeleri,Yakın doğu ve uzak doğu ülkeleri  bile  bir anlamda nohutu Tavşanlı için üretmektedir. Nohutun dönüp dolaşacağı yer tilki misali Tavşanlı’dır.Ben yıllardır Türkiye’de nohut piyasasının Tavşanlı’da belirlenmesini isteyenlerdenim. Nasıl fındık piyasası Karadeniz’de açılıyorsa ,nohut piyasası da Tavşanlı’da açılmalıdır.     Şu anda Tavşanlı’da nohuta bağlı olarak  leblebi üretiminde bir sıkıntı yaşanmaktadır. Leblebi üreticisinin gözü  kulağı iklim koşullarındadır.Nohut üretimi de bu koşullara bağlıdır. Şartlar elverişli olursa nohut ta bol olacaktır. Yoksa dışa bağımlı olmak kaçınılmazdır. Tavşanlı’da leblebi üretimi durmaz.  Tavşanlılı üretici Yemen’de de olsa  nohutu  bulup  getirir. Ama bu ekonomik olmaz. Suyun kaynağı yakınımdaysa  sorunlar da o derecede az olur. KÜTAHYA  İsterse  nohutun  patronu olabilir. Nohut KÜTAHYA ile  özdeşleşebilir. Kütahya’da il genelinde nohut ekimi özendirilmelidir. Bu mutlaka yapılmalıdır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz bu konuda  şimendifer görevi üstlenebilir. 
                    Tavşanlı’a leblebi üreticisi Mehmet Harmancıklıoğlu’na göre yeni çeşit leblebiler nohutla doğru orantılı olarak  hayata geçirilebilir.Halen 43 buçuk çeşit(buçuk ta kırık leblebi) üretilen Tavşanlı’da  leblebi üreticisinin  hayalinde nice çeşitler yatıyor.  Nasıl giysi için  kumaş gerekiyorsa,leblebi için de nohut gerekli. Dünyanın hiçbir yerinde  bu kadar çeşit leblebi üreten bir yer yok.Bu konuda bile Tavşanlı ‘nın değil rekorunu kıracak,egale edecek bir yer düşünemiyorum.Leblebinin  en azından mide ve  bağırksaklar için bulunmaz bir nimet olduğu  bilinseydi leblebiyi her şeyden önce eczacılar alır raflarına koyarlardı. Leblebi tozundan kurabiye,pasta,diğer birçok tatlının üretildiğini bilselerdi tatlıcılar,pastacılar leblebiyi kimseye bırakmazlardı. Cumhuriyetimizin banisi,Ulu önder Aziz Atatürk’ün memleket meselelerini çözerken çalışma masasının üzerinde bir tabak sarı leblebi olduğunu kaçımız biliyoruz?Bugün Tavşanlı’ya bir nezaket ziyareti yapan  bürokratlara,devlet büyüklerine  özellikle Tavşanlı Kaymakamlığı’nda sayın kaymakamlar,Tavşanlı Belediye’sinde sayın başkanlar Tavşanlı Leblebisi ikram ederler. Tavşanlı’dan ilçe dışına çıkarken götürülen en değerli hediye   leblebidir. Zamanın sayın TBMM Başkanı,birçok bakanlıklar yapmış devlet adamı,Tavşanlılı Doç. Dr. Mustafa Kalemli  THY Uçaklarında menüler arasına  Tavşanlı Leblebisi’nin alınması için az mı uğraşmıştı.  İstenildiği taktirde bu bugün de mümkündür. Sayın Ulaştırma v e Altyapı  Bakanımız  bile  bu konuda  bilgilendirilmeli  ve  Tavşanlı Leblebisi’nin yolcu uçaklarımızda menüler arasına alınması  sağlanmalıdır. Türkiye’da Kayseri’de sucuk ve pastırma,Malatya’da kayısı, Kırkağaç’ta kavun,Anamur’da muz,Finike’de portakal, Keçiborlu’da kükürt, Taşköprü’de sarımsak   ,Adana, Gaziantep, Urfa’da  kebap kokusundan geçilmezse Tavşanlı’da da leblebi kokusu   vardır. 
                  Tavşanlı’da yılmadan,bıkmadan,usanmadan leblebi üreten üreticileri ayağa kalkarak selamlıyorum. Onlara her konuda yardımcı olmak hepimizin görevi olmalıdır. Aksi halde Şeyh Murat Gazi’yi küstürürüz. Pirler küserse  bereket te olmaz. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları