AMATÖR BALIKÇI ÖĞRETMENLER
ÖĞRETMENLER

Bülent Alpagut
- 05062218413 AMATÖR BALIKÇI ÖĞRETMENLER VE ÇİFTEYLE ATTIĞINI
VURAN ÖĞRETMENLERE SELAM OLSUN
Tavşanlı’da yaşamış,halen yaşamakta olan ve ebediyete göçen öğretmenlerimiz arasında amatör balıkçılar,attığını 12’den vuran avcı öğretmenler vardı. Şöyle hafızamı zorladım; elinde oltasıyla Kocaçay’a,ilçe sınırları içindeki irili ufaklı akarsulara ,göletlere giden öğretmenlerimizi bulmaya çalıştım. Bir kısmını bulurken bir kısmını da arkadaş ve dostlarım sayesinde buldum. Atladıklarım mutlaka olmuştur ama öyle olduysa beni bağışlasınlar.
Taktak Hoca( İhsan Tandoğan), Bekir Zeytinoğlu, Hüseyin Yumurtacı,Mustafa Ertan’a teşekkür ederim.Meslektaşlarım arasında; KOCAÇAY’da ve diğer akarsu ve göletlerimizde uzun olta( mesina)kullananların sayısı bir hayli az olsa da olta ile daha çok kamış oltayla balık tutanlar bir haylidir. Örneğin Nasrettin Hoca misali hani merkebi üzerinde sayarken başka,inince başka sayı bulduğu gibi kendim özellikle hem uzun mesina kullanarak ,hem de kamış oltamla nice yıllar içinde nice balıklar tutanlardanım. Benim ustalarım,; Merhum, Açkarınların Halil, Agaların Mehmet, Abeş Mustafa, Karga Ahmet’tir. Herbiri usta birer olta ustasıydı. Örneğin merhum Aga Mehmet pıhtılaşmış kanla balık tutardı. Merhum Abeş Mustafa tuzlu dalakla, merhum karga Ahmet Danaburnu,merhum babam Hüsamettin Bey de solucanla balık tutardı. Bir ara meslektaşım merhum Moymullu M. Ali Özel İle Çardaklı yakınlarındaki bataklıklardan sülük toplar onlarla yayın balığı yakalardık. Sazan balığı iri sinek,çekirge,ağaç kurdunu çok sever. Vişne ile bile yakalanır. Bu arada tavuk derisi de işe yarar.
Öğretmen arkadaşlarım özellikle tatil günlerinde hep akarsu ve gölet kıyılarında olurlardı. Aracı olan aracıyla,olmayan arkadaşının aracıyla, kimisi bisikletle,kimisi motorsikletle ava giderdi. Balık tutan arkadaşların çoğu:2 Kırk gün taban eti,bir gün av eti2 hesabı ya birkaç balıkla ya da daha çok balıklar dönerlerdi.
Taktak Hoca , merhum Enver Nail Altın, Tepecikli merhum Talip Fidan, Tepecikli merhum Celal Karaca, merhum Talip Düzdemir, Alim Güngör, hem balık tutar hem de ava çıkarlardı. Ava çıkanların ellerinde genelde 12 kalibrelik çifteler olurdu. Bu meslektaşlarım genelde bıldırcın,üveyik,keklik,çulluk avlamışlardır. Ama aynı zamanda balık ta tutmuşlardır. Bazı balık tutan meslektaşlarımın iri yayın balığı tuttukları da olmuştur. Ama bazıları merhum Moymullu meslektaşım gibi bir kıyıya çekilip bağırarak sanki büyük bir avı kaçırmış gibi yaptığını görmüşümdür. Balık tutmak gerçekten dinlendirici oluyor. İnsanın aklı sadece oltanın ucunda oluyor. Ben saatlerde bir tek balık tutabilmek için oltanın ucuna bakanlardanım. Amatörce balık avlayan meslektaşlarım arasında bugün çoğu cennettedir. Çok azı hayattadır. Belki yeni meslektaşlarım arasında mutlaka vardır amatör balıkçılar da boş zamanlarını mutlaka avlanarak geçirmektedirler. Ama Tavşanlı’da başta Kocaçay olmak üzere diğer ilçe içindeki irili ufaklı derelerde, göletlerde olta sallayan meslektaşlarım içinde merhum Mehmet Memiş, merhum Ali Çakıroğlu, merhum Recep Dönmez, merhum M. Ali Özel, halen hayatta Alim Güngör, halen hayatta Necati Yavuz, merhum Erdoğan Paçal, merhum Şevket Süreyya Sayın, merhum Mustafa Özyaşar, halen hayatta Mustafa Avcı, merhum Mustafa Kudu, merhum Neşat Gülsever, sağ mıdır bilemem Abdullah Arslan, merhum Çoban Hüseyin( Hüseyin Yılmaz), halen hayatta Abdullah Öztoprak, merhum Talip Özdemir, merhum Enver Nail Altın, merhum Talip Fidan, merhum Mürsel Aksoyoğlu, sanırım hayattadır Serdar Özkan, hlen hayatta Sabri Belli ve merhum Celal Karaca unutulmayanlar arasındadır.
Bu arada odla,ağla, dinamit atarak ,balık tutulmuştur. Ama bunlar arasında öğretmenler yoktur. Bakmayın siz öğretmenlerin sadece okulda eğitim ve öğretim faaliyetleri yapmalarına,öğretmenler her şeyden anlarlar. Yemek yapan, bulaşık yıkayan,çocuk bakan, çamaşır yıkayan, şarkı ve türkü söyleyen,çeşitli müzik aletleri çalan,zanaatkar ,kiremit aktaran,sıva yapan,badana yapan, çeşitli meslek dallarında başarılı olanları vardır.
Bu yazımda değişiklik olsun diyerek balık tutma merakı, av merakı olan meslektaşlarımdan öğretmenlerden bir nebze bahsetmek istedim. Hepsine tabii ki hayatta olanlarına selam ve sevgilerimi,aramızdan ayrılanlara da dualarımı gönderiyorum.