25 Eylül 2021 - Cumartesi

NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
1079 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

NEREDE  O   ESKİ    BAYRAMLAR 
    Neden  özellikle yaşlananlar hep “ Eski Bayramlar”derler?Önce bunu diyenler gerçekten eski bayramları doya doya yaşayanlardır. Bugünün bayramlarına bakıp aynı lezzeti alamayan,aynı damak tadına ulaşamayanlardır. Örnek mi istiyorsunuz?
    3 Eylül 1922 Tavşanlı’nın ve Emet’in düşman işgalinden kurtuluşunun  tarihleridir. Her iki ilçemiz aynı günde işgalden kurtulmuşlardır. Ben 1978 yılı 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ,meslektaşım  merhum  Kamil Çil’den görevi teslim aldıktan sonra nice milli bayramları  yönettim. 
    Bunlar arasında Tavşanlı’nın düşman işgalinden kurtuluşu olan   3 Eylül günü kutlanan   yerel bayramları da vardır. Son yıllarda  bu bayram eski günlerden uzak,bir anlamda sessiz sedasız kutlanıyor. Düşünebiliyor musunuz? Bu tarihte Tavşanlı’ya Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu  da gelirdi.Tavşanlı7da Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi’nin de bir bandosu  olunca iki bando bayrama renk katardı. Askeri Bando Tavşanlı’dan  töreni müteakip  komşu Emet’e giderdi.  Bu bando Emetliler için de önemliydi. Emetliler haklı olarak gururlanırlardı. 
     Tavşanlı Belediyesi’nin temizlik işçilerinden 8-10 çalışanı  yerel bayramda Yunanlı kıyafetine bürünür,halkın arasından geçerken,protesto edilirdi. Bu da bayramın bir başka  ilginç karesiydi. Avcılar en az 40-50 avcı,geçit törenine katılırlar,birkaç gün önceden avlanan özellikle yaban domuzları,keklik,bıldırcın, üveyik ve diğerleri   araçların muhtelif yerlerine  asılırdı. Avcıların özellikle  Atatürk’ün  manevi huzurunda saygı duruşu yapılırken göğü taramaları insanımızı  coştururdu. Çiftçi birlikleri  tarım araç ve gereçleriyle bir ayrı güzellikti. Geçit törenine  itfaiye örgütü tüm araç ve gereçleriyle katılırdı. Öyleki tören alanına şehiriçi ve şehirdışı minibüs kooperatifi,şehirlerarası otobüs firmaları  onlarca minibüs,midibüs ve otobüsle  girer,ortalık  tam anlamıyla bir mahşer yerini andırırdı.Okullarımız henüz eğitim ve öğretime açık  olmamalarına arşın sembolik öğrenci grupları  halktan alkış alırdı. Çeşitli meslek kuruluşları araçlarıyla törene katılırdı.  Leblebi yapan leblebici, traş yapan berber,  demir döven demirci,  halı-kilim yapılan tezgahların başında genç kızlarımız, daha niceleri  dakikalarca  tören alanından geçerdi. Kortejin boyu birkaç kilometreyi bulurdu. Benim en çok yorulduğum bayram yerel bayramlardır.  Çünkü bu bayram halkıyla,memuruyla işçisiyle,emeklisiyle,öğrencisiyle halkın bayramıydı. Yerel bayram geceleri konserler de verilirdi. Tavşanlı yerel bayramlarda ülkemizin nice ünlü ses ve saz sanatçılarını görmüştür. Diyeceksiniz bu bayramlar bugün var mı? Hayır yok.  İşte onun için benim yaşımda olanlar hep” Nerede o eski bayramlar” başka bir şey demezler. Tavşanlı’da özellikle milli bayramlarda ve Çocuk bayramında  şeker ikramı, ekmek arası helva ikramı  yapılırdı. Genelde GLİ Müessesesi  bu işi üstlenir ve binlerce çocuğumuzun gönlünü alırdı. Onun içindir ki GLİ , TKİ’nin Amiral Gemisidir diyoruz ya!.  Tavşanlı’da Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenlerinin bir eşi ve benzeri Türkiye’nin hiçbir yerinde olmamıştır. Bu çelenk koyma töreni  20 dakika kadar sürerdi.  Sevgili  iş insanımız,gururumuz Nafi Güral bile bu çelenk koyma törenlerinden en az  birkaçını izlemiş ve taktirlerini belirtmiştir.     Bugün GLİ Bandosu(ünlü selamsız bando) var mı?  Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu  Tavşanlı’da bayramlarımıza geliyor mu?Tavşanlı Cumhuriyet Alanı’nı ne kadar doldurabiliyoruz?  Bir bölük te olsa  askerimizi gören var mı? Bunlar sadece üç örnek. Bayramlarda her taraf gelincik tarlası gibi olurdu. Çıkın sayın bakalım kaç bayrak göreceksiniz?  Belki birkaç konserle işi  geçiştiriyoruz. Bir bayram kutlama komitemiz var mı? Tüm kurum ve kuruluşlarımız bayramlarımıza ne katkı  veriyor?  GLİ ,Cumhuriyet Alanı’na özel olarak kömür galerisi yapardı. İçinden geçerdik. Futbol takımlarımızın oyuncuları geçerdi. Flamalarıyla birlikte. Öyleyse bırakın birçok kişi “ Nerede o eski bayramlar?” desin. Haklı değiller mi?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları