NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR
Bülent Alpagut
- 05062218413NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR
Neden özellikle yaşlananlar hep “ Eski Bayramlar”derler?Önce bunu diyenler gerçekten eski bayramları doya doya yaşayanlardır. Bugünün bayramlarına bakıp aynı lezzeti alamayan,aynı damak tadına ulaşamayanlardır. Örnek mi istiyorsunuz?
3 Eylül 1922 Tavşanlı’nın ve Emet’in düşman işgalinden kurtuluşunun tarihleridir. Her iki ilçemiz aynı günde işgalden kurtulmuşlardır. Ben 1978 yılı 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ,meslektaşım merhum Kamil Çil’den görevi teslim aldıktan sonra nice milli bayramları yönettim.
Bunlar arasında Tavşanlı’nın düşman işgalinden kurtuluşu olan 3 Eylül günü kutlanan yerel bayramları da vardır. Son yıllarda bu bayram eski günlerden uzak,bir anlamda sessiz sedasız kutlanıyor. Düşünebiliyor musunuz? Bu tarihte Tavşanlı’ya Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu da gelirdi.Tavşanlı7da Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi’nin de bir bandosu olunca iki bando bayrama renk katardı. Askeri Bando Tavşanlı’dan töreni müteakip komşu Emet’e giderdi. Bu bando Emetliler için de önemliydi. Emetliler haklı olarak gururlanırlardı.
Tavşanlı Belediyesi’nin temizlik işçilerinden 8-10 çalışanı yerel bayramda Yunanlı kıyafetine bürünür,halkın arasından geçerken,protesto edilirdi. Bu da bayramın bir başka ilginç karesiydi. Avcılar en az 40-50 avcı,geçit törenine katılırlar,birkaç gün önceden avlanan özellikle yaban domuzları,keklik,bıldırcın, üveyik ve diğerleri araçların muhtelif yerlerine asılırdı. Avcıların özellikle Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşu yapılırken göğü taramaları insanımızı coştururdu. Çiftçi birlikleri tarım araç ve gereçleriyle bir ayrı güzellikti. Geçit törenine itfaiye örgütü tüm araç ve gereçleriyle katılırdı. Öyleki tören alanına şehiriçi ve şehirdışı minibüs kooperatifi,şehirlerarası otobüs firmaları onlarca minibüs,midibüs ve otobüsle girer,ortalık tam anlamıyla bir mahşer yerini andırırdı.Okullarımız henüz eğitim ve öğretime açık olmamalarına arşın sembolik öğrenci grupları halktan alkış alırdı. Çeşitli meslek kuruluşları araçlarıyla törene katılırdı. Leblebi yapan leblebici, traş yapan berber, demir döven demirci, halı-kilim yapılan tezgahların başında genç kızlarımız, daha niceleri dakikalarca tören alanından geçerdi. Kortejin boyu birkaç kilometreyi bulurdu. Benim en çok yorulduğum bayram yerel bayramlardır. Çünkü bu bayram halkıyla,memuruyla işçisiyle,emeklisiyle,öğrencisiyle halkın bayramıydı. Yerel bayram geceleri konserler de verilirdi. Tavşanlı yerel bayramlarda ülkemizin nice ünlü ses ve saz sanatçılarını görmüştür. Diyeceksiniz bu bayramlar bugün var mı? Hayır yok. İşte onun için benim yaşımda olanlar hep” Nerede o eski bayramlar” başka bir şey demezler. Tavşanlı’da özellikle milli bayramlarda ve Çocuk bayramında şeker ikramı, ekmek arası helva ikramı yapılırdı. Genelde GLİ Müessesesi bu işi üstlenir ve binlerce çocuğumuzun gönlünü alırdı. Onun içindir ki GLİ , TKİ’nin Amiral Gemisidir diyoruz ya!. Tavşanlı’da Atatürk Anıtı’na çelenk koyma törenlerinin bir eşi ve benzeri Türkiye’nin hiçbir yerinde olmamıştır. Bu çelenk koyma töreni 20 dakika kadar sürerdi. Sevgili iş insanımız,gururumuz Nafi Güral bile bu çelenk koyma törenlerinden en az birkaçını izlemiş ve taktirlerini belirtmiştir. Bugün GLİ Bandosu(ünlü selamsız bando) var mı? Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu Tavşanlı’da bayramlarımıza geliyor mu?Tavşanlı Cumhuriyet Alanı’nı ne kadar doldurabiliyoruz? Bir bölük te olsa askerimizi gören var mı? Bunlar sadece üç örnek. Bayramlarda her taraf gelincik tarlası gibi olurdu. Çıkın sayın bakalım kaç bayrak göreceksiniz? Belki birkaç konserle işi geçiştiriyoruz. Bir bayram kutlama komitemiz var mı? Tüm kurum ve kuruluşlarımız bayramlarımıza ne katkı veriyor? GLİ ,Cumhuriyet Alanı’na özel olarak kömür galerisi yapardı. İçinden geçerdik. Futbol takımlarımızın oyuncuları geçerdi. Flamalarıyla birlikte. Öyleyse bırakın birçok kişi “ Nerede o eski bayramlar?” desin. Haklı değiller mi?