25 Ekim 2020 - Pazar

FAHRİ GÖNÜLLÜ HAYVANSEVER

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 9 dk.
2173 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

  SOKAK  HAYVANLARI KONUSUNDA  
TEREDDÜTSÜZ
  NECDET  DEMİRAT  İLİN EN AKTİF  FAHRİ GÖNÜLLÜ      HAYVANSEVERİDİR
              Basından takip ediyorum. Son birkaç yıldır hayvanseverlerin sayısında bir hayli artış var. İnsanlar yıllar sonra  hayvansever kesildi. Ben yıllar içinde sokak hayvanlarının,öncelikle sokak köpeklerinin   zehirlendiklerine,silahla vurularak öldürüldüklerine,öldürülen sokak hayvanlarının çöp arabalarıyle  bir çöpmüş gibi çöplüklere atıldığına,atların,merkeplerin kırbaçlandıklarına ,insanların şiddetine maruz kaldıklarına,sevgisiz bir ortamda yaşadıklarına tanığım. Bu nedenle nerede sokak hayvanlarıyle ilgili bir habere rastlasam   okumadan geçemem. İnsanların çirkinliklerine boy boy yer veren basınımız sokak hayvanlarının sorunlarına  aynı hassasiyetle eğilemiyor. 4 Eylül 2019 tarihinde kaybettiğim  kurt kırması köpeğim  için İzmir’in Menderes İlçesi-Özderesi’nde,Orta Mahalle 1084 sokakta ,sokak sakinleri ÇAVUŞ  adlı   bu köpek için toprağa verilirken evlatları ölmüşcesine gözyaşı dökmüşlerdi.O gün, ben  de perişandım. Çünkü O benim arkadaşımdı,can dostumdu. O’nunla  her gün 4-5 km yol katediyordum. Komşum ki bir süre Almanya’da kalmış Tanfer Bey her karşılaştığımızda bana .” Hocam,keşke bütün dostlarımız  köpekle,kediler olsaydı”der Beni düşündürür ve tebessüm ettirir.Çünkü yaşadığımız dünya artık giderek çirkinleşiyor.Dünyayı çirkinleştiren hayvanlar değil maalesef insanlar oluyor. 
             Kütahya  Belediyesi’nin sayın başkanı  Prof Dr. Alim Işık(eski panlamenter)   her geçen gün kendisinden daha çok söz ettiriyor. Çünkü Alim Işık’ın ,bırakın hayvanları,insanlara bile özel bir sevgisi ,bir yaklaşımı var. Alim Işık’ı Alim Işık yapan özelliklerden sadece birisi  bu olmalı.
             Kütahya Belediyesi’nin  sokak hayvanları konusunda yaptığı çalışmalar  sadece Kütahya’da değil, AB Ülkeleri hayvanseverleri tarafından da yakından izleniyor olmalı ki  ta  Hollanda’dan bile  duyulmuş. Dünya artık küçüldü. İngiltere’de yere düşen bir taşın çıkardığı sesi Çin’den duyabiliyorsunuz. Uzak-yakın  mefhumu kalktı. Herkes birbirini takip ediyor,gözetliyor.Herkes kocaman bir göz olmuş.Eskiden Kütahya’da sokak hayvanlarıyle ilgili bir çalışmadan söz edilebiliyor muyduk?
           Bakıyorum, merkezi Hollanda’da bulunan” Dünya Hayvan Barınağı Örgütü)nün internet sitesinde, Belediye başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve Kütahya  Belediyesi’nin   sokak hayvanlarının barınma ve beslenmesi  konusunda yaptığı  çalışmalara yer verilmiş .Kütahya’daki çalışmalardan övgüyle söz edilmiş. Kütahya Belediyesi’nin farklı bölgelerde beslenme noktaları  tesisi, yiyecek ve içecek kapları  bulundurması  taktirle karşılanmış. Ayrıca sokak hayvanlarının(kedi-köpek)  tıbbi ihtiyaçlarının da karşılanmasına geniş yer verilmiş. Bu arada haksızlık yapmayalım; Kütahya’nın en büyük ilçesi Tavşanlı’da(merkezi nüfus 70 binin üzerinde)artık bir Hayvan Barınağı var. Bu barınakta sokak hayvanları (köpek ve  kediler) barındırılıyor. Bunlar tedavi ediliyor,gerekirse ameliyata alınabiliyorlar. Kısırlaştırılıyorlar.Sosyal tesislerden,cezaevi,öğrenci yurtları,lokantalardan,cadde ve sokaklara bırakılan kaplardan gelen yemek artıkları ve diğerleri  bu hayvan barınağına getiriliyor. Ama bazen yeterli olmuyor. İşte bu sırada devreye hayvanseverler, özellikle  Necdet Demirat giriyor. Necdet Kütahya’daki en büyük hayvansever.Bunu Kütahyalı biliyor mu bilemem ama ben biliyorum. 
            Kütahya Belediyesi ve Tavşanlı Belediyesi  örnek bir davranış sergiliyor. Bu kadar yoğun işlerinin arasında  sokak hayvanlarını da düşünüyor. Öyleyse söyleyecek tek bir şey şudur.” Yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsin” hadis-i şerifi unutulmamış. 
            Sevgili Kütahya Belediye Başkanı  Prof. Dr. Alim Işık’tan ve Tavşanlı Belediye Başkanı  çevre mühendisi  Mustafa Güler’den ve diğer Kütahya Belediyeleri’nin başkanlarından bir istirhamım olacaktır; Tavşanlı’da bir hemşehrimiz var.Tavşanlı’da yaşıyor.Flamanca da biliyor. Bu aslan yürekli  hayvanseverin ülke içinde ve ülke  dışında onlarca dostu var. Bugün elini oynatsa Kütahya’ya kuru mama ve diğer sokak hayvanları için çeşitli  imkanlar yağar.Çünkü kendisinin hatır kapısı geniş. üstelik binlerce sokak hayvanını anlatan öyküleri var. Yüzlerce gülümseten,insanı utandıran sokak hayvanlarının görüntülerini saklıyor.Bunların yayınlanması dahi hayvanseverlerin ayağa kalkmasına yeter de artar bile.  Bu hemşehrimiz yeri geldiğinde nerede rastlarsa bir sokak hayvanını kucağına alıp yetkililere götürüyor. Yapamazsa telefonuyla ilgililerle irtibat kuruyor.Tavşanlı’ya bugüne kadar gelen kuru mamalarda Necdet Demirat’ın çabası,alınteri,emeği, ilgisi vardır.Yerel imkanları da zorlayan kendisidir. Tavşanlı İlçesi’nin Tepecik Beldesi Belediye Başkanı halen ciddi bir rahatsızlık geçirmektedir, kendisine acil şifalar diliyorum. Ahmet Tekin’e Tepecik Beldesi’ndeki sokak hayvanları için önerilerde bulunan kendisi olmuştur. Çünkü bugün Kütahya’da Tavşanlı İlçesi ‘nde .Tepecik Beldesi’nde barınak kurulması için teklif götüren Necdet Demirat olmuştur.Çünkü Tepecik Beldesi’nde bugün itibariyle sokak hayvanlarının içinde bulunduğu durum   ilimiz adına hiç te olumlu bir görüntü vermemektedir.  ciddi bir  gündem maddesidir.Eğer sevgili Necdet Demirat’ın  elinden tutulabilseydi bugün Kütahya’da örnek bir hayvan barınağı da Tepecik Beldesi’nde olabilecekti.  Bu hemşehrimiz mesaisinin  büyük bölümünü hiçbir yerden ücret ve maaş almadan  Tavşanlı’da  sokak hayvanları için  veriyor.Kişisel girişimleriyle  Yem , kuru mama temin ediyor. Dağıtıyor.Barınak inşasında yardımcı oluyor. Uluslararası  hayvan kuruluşlarında da  önemli görevleri var. Bol kimlikli bir hayvansever.. Sayın belediye  başkanları keşke bu büyük hayvanseverle sık sık bir araya gelebilseler. bu hemşehrimizle bir sabah kahvaltısı   yapabilseler.Gücünden yararlanabilseler.Kendisiyle  Bir bardak çay,bir fincan kahve  içebilseler.. Necdet Demirat benim gözümde hayvanseverlerin  Kütahya’daki fahri elçisidir.Necdet Demirat’ın   Kütahya’ya çok faydası olacaktır diye düşünüyorum.
              4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle Kütahya’da bir etkinlik  yaşanmıştı. . Bu etkinlik,Kütahya Belediyesi  Veteriner İşleri  Müdürlüğü’nce düzenlenmişti. “ Sokak hayvanları ve Evcil hayvanlar Fotoğraf Yarışması”ndan söz ediyorum. Sizce , acaba ülkemizde böyle bir etkinlik  kaç yerde yapılmıştır?Bilen varsa söylesin. Kanımca hiçbir yerde. Tam 393 hayvan fotoğrafı arasından Erhan Başyiğit adlı hemşehrimizİn fotoğrafı  birinci olmuş. Kendisine  150 kg kuru  mama ve plaket sunulmuş. İkinci olan  Halim Cengiz’e 90 kg kuru  mama ve plaket,  üçüncü olan  Gizem Barış’a  60 kg  kuru mama ,   Ufuk Beyoğlu’na da  teşvik ödülü   ve 30 kg kuru  mama verilmişti. Her yıl tekrarını talep ederim. . Bunlar  özendirici çalışmalardır,etkinliklerdir.Hayvansever kişileri harekete geçirecek nitelikte faaliyetlerdir. Ödül töreni Covid-19’a takıldığı için ödül töreni ertelenmiş.  
               Yurtdışındaki hayvansever kuruluşlar Kütahya’ya mutlaka davet edilmelidir.Necdet Demirat bu konuda hazır kuvvettir.  Kütahya hayvanseverler açısından Türkiye’de neden  pilot bölge  olmasın ki?r.Nasıl Yalova’da rahmetli doğaseve,büyük botanikçi, Erozyon Dede, Tema Onursal Başkanıydı , Hayrettin Karaca bir ağaç müzesi kurmuşsa Kütahyalı da Kütahya’nın birçok yerinde  hayvanseverleri  mutlu edecek tesislere imza atabilir. Etkinliklere ev sahipliği yapabilir.Bir kardeşimle tanıştım. Necdet Demirat’ın yakinen tanıdığı değerli bir Uşaklı kardeşimiz. Pınar Sezer Hanım Simultane/ardil ve yazılı tercümen(İngilizce ve Türkçe  sunucu) . Kütahya’nın çığlığını dünyaya o duyuracak.Bu güzel hemşehrimiz ile Kütahyalı yetkililer hemen irtibat kurmalıdır.  Eğer Kütahyalı ve tüm ülkemiz insanları hayvanseverlerin gücünü bilebilseydi   bugüne kadar bunların temsilcilerini,bu alanda güçlü kişileri,firmaları,örgütleri de tanıyabilirdi. “ İş bilenin kılıç kuşananındır”. sözü boşuna denilmemiştir.   

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları