01 Nisan 2016 - Cuma

GÜVEÇ İÇİN EN İDEAL ET ERKEÇ ETİDİR

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
4231 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News
 

 

                                               GÜVEÇ İÇİN EN İDEAL ET ERKEÇ ETİDİR

 

 

 

        ,           Tavşanlı’da erkeçin önemli bir yeri vardır. Şu keçinin erkeğinden söz ediyorum.Çünkü Tavşanlılı güveç ustalarının,güveç yiyenlerin, güveç yemek için ilçe dışından gelenlerin  ilgi odağıdır.Bakmayın bugün sayıları 10 kadar kalan kasap dükkanına ,Tavşanlılı ne eder ne yapar canı çektiğinde bir erkeçi evinin bahçesinde,balkonunda keser yine de kemikli-kemiksiz(tercihe göre) güvecini yer.Rahmetli Op.Dr. Turgut Altay güveç için her ne kadar.” Güveç  içinde dert kaynayan yemektir” derdiAma kendisi de yerdi.Neden? derdik Güveç uzun süre ateşte kaynarmış. İçindeki yağlar bir anlamda zararlı olurmuş ya onu kastedermiş.Ama güveç başlı başına bir damak tadıdır.Hatırı büyüktür. Çok kişiyi gönüllemiştir. Gönüllemeyi de sürdürmektedir.Ama Güvecin de bir yeme usulü vardır. Önce güveç içindeki etler bir kabın içine özenle çıkarılarak konulur. Sonra mis gibi ekmek ceviz  kadar veya daha büyük lokmalar haline getirilip güvecin suyuna atılır. Bu sırada kuru soğan da birkaç parçaya bölünmüş olarak bekler.Acı biber sevenler yeşil acı biberi de hazır tutarlar. Önce güvecin içindeki bu güvecin suyunda ıslanan lokmalar kaşıklanır. Sonra sıra güveç etine gelir.Ben Tavşanlı’da uzun yıllar TV Yayınlarının izlenmesi konusunda mesai yapanlardan olduğum için güveci iyi tanırım. İlçeye gerek aktarıcı cihazı montajına gerek yayınları  kontrol etmeye gerekse arızalar için gelen TRT Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Vericiler MüdürlüğüYetkililerine ilk sunduğumuz Tavşanlı ikramı güveç olurdu.. TRT mensupları  güvecin tadını aldıkları için sık sık gelirlerdi. Onların yüzü suyu hürmetine bizler de güveç yerdik.Güveç için başta belediyemiz,Ticaret ve Sanayi  odamız,iş adamlarımız Allah var hep bizleri desteklemişler,ricalarımızı geri çevirmemişlerdir.. Amacımız TV   yayınları sürekli olsun,halkın biricik eğlencesine halel gelmesindi.Bugün artık Tavşanlılı  çatılardaki çok elemanlı antenlere bağımlı değil. Uydu çıktı,çatılardaki çok elemanlı antenlerin pabucu dama atıldı.Ama yine de her halükarda bugün Göbel Kaplıcaları’ndaki devlete ait ve özel aktarıcı istasyonlarına bağımlı olanlar olduğunu biliyorum..

                    Eskiler oğlağa,Davar-ül sakal-ı sivri derlerdi.Oğlak etinin kuzu etinden daha cazip olduğunu Tavşanlılı daha iyi bilir.Yine eskilere göre Sığır-ül camış yani boğa,dana,öküz,tosun,düve,kara manda etinden yapılan güveçlerin  erkeç  etinden yapılan güveçin yanında esamesi okunmaz.Yine eskilerin Davar-ül kurban olarak bildikleri koç ve koyun etinden de güveç yapılmaz.Eskiler güveç için gerekli olmayan etler için Haşerat-ül zehr-i zıkkım derlerdi. Yani erkeç dışında değerlendirilen diğer hayvanların etleri  akrep gibiymiş.Mideye şişkinlik verirmiş,sıkıntı yaratırmış Erkeç etinden yapılan güveç ise hamamdan yeni çıkmış bir insanın yaşadığı rahatlığı getirirmiş.

                   Yurdun muhtelif yörelerinde güveç artık  giderek yaygınlaşıyor. Ama Bursa’da  bile güveç yenilen mekanlarda  sunulan güvecin “ Tavşanlı Güveci” olarak lanse edilmesi  sizlere ilginç gelmiyor mu?. Bugün bile bırakın orayı burayı Kütahya Merkez’den Tavşanlı’ya sırf “Tavşanlı Güveci” için gelenler var.Bugün kabri Cennet olsun Koca Çete( Abidin’in babası)  Tavşanlı Güveci’nin babasıdır. Biz güveci onunla sevdik. Bir ara Abidin babasının adını yaşattı. Şimdi de birkaç kişi güveç yapıp insanımıza sunuyor ama hiç biri Çete ‘den el almamıştır

                  Bizim söhbet  arkadaşlardan rahmetli Madan Mehmet kemikli erkeçten, rahmetli Makatların İbrahim  kemiksiz dana etinden,rahmetli Polat Ağabey( Ahmet Kavuncu’nun damadı) da yine kemikli erkeç etinden güveci severlerdi.Bugün hala sağdan soldan TRT’ cilerden telefon alırım:” Hocam o güveçler duruyor mu?” derler ve gülüşürüz.Ne zaman Tavşanlı’ya gitsem kulakları çınlasın Şeker Ahmet hemen güveç verir. Toplaşır afiyetle yeriz.Meslektaşım Mustafa Başköy’ün işyerinin hemen bitişiğinde  Güveçci var. İkram Kebap,Mülayim Yokuşu’nda. Mustafa da kolumdan tuttuğu gibi beni oraya götürür.Gurbette Tavşanlı Güveci hoş bir seda gibi.Terzi Tahsin bile Didim’e giderken ne yapıp yapıp bir kertesine getirip güveç götürür.Bazıları da güveci buzdolabında difrize koyup gittiği yere götürüyormuş.Güveç kokusunun Cennet kokularından biri olduğu muhakkak. Ama Tavşanlı Güveci olacak.Tavşanlılının güveç için reklama ihtiyaç duymamasına şaşmıyorum. Çünkü Tavşanlı Güveci’nin tadını alanlar  eşine dostuna zaten anlatıyor olmalı ki  güvecin reklamına gerek kalmıyor.Kulakları çınlasın eski kaymakamlarımızdan Bekir Ergök,B.Sıtkı Hanlıoğlu,Cevdet Ekmekçi, H.Hüseyin Yazlık, İdris Kurtkaya , Ahmet Ülkü Onursal,Mehmet Suat İlhan ve Erol Türkmen de güveci severdi.Hani derler ya.” Güveci sevmeyen ölsün” doğrudur.Tavşanlılı güveç pişirenlere,güveç yiyenlere selam olsun.

                   

                                               

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları