30 Mart 2018 - Cuma

A R K A D A Ş V E A R K A D A Ş L I K L A R

Yazar - Bülent Alpagut
Okuma Süresi: 5 dk.
2365 okunma
Bülent Alpagut

Bülent Alpagut

- 05062218413
Google News

 

 

                                                      A R K A D A Ş   V E   A R K A D A Ş L I K L A R

                                                                                                                                                 

 

 

                Aralarında yakınlık,dostluk ,saygı ve sevgi  bulunan kimselerden her birine arkadaş diyoruz.Bir yerde veya işte birlikte bulunup belli bir süre beraber olanlardan her biri  arkadaştır.

                8 Ocak 2OO5 tarihinde rahmetli olan meslektaşım,arkadaşım Moymullu Mehmet Ali  Özel , ortaokul ve lise yıllarımda, İstanbul Üniversitesi Iktısat Fakültesi’nde,Yedeksubay öğretmen olarak görev yaptığım günlerde Kayseri’de, Manisa’daki  1. Piyade Er Eğitim Tugayı’nda kısa dönem askerlikte,Tavşanlı’da  öğretmenlik yaptığım yıllarda,akabinde Özbaşaran MTSK’ da müdürken  hep yanıbaşımdaydı. Yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi..Bugün hayatta değil. İçimde bıraktığı boşluk öylesine duruyor.

                22 Kasım 2O17 tarihinde İzmir’de Menemen’de  özel bir hastanede vefat eden ve Dedeler Köyü Mezarlığı’nda Uzunkollu Sarı İsmail Sultan’ın Türbesi’ne  yakın kabristanda  yatan  arkadaşım öğretmen Hasan Kılıçarslan ile 1972  yılından beri  arkadaştık.Görev yaptığım Atatürk İlkokulu’nda okul bitiminde arkadaşım öğretmen Ali Çakıroğlu ile birlikte onu alır,yürüyerek ikamet ettiği Dedeler Köyü’ne( halen mahalle) bırakır akabinde aynı güzergahı takiben geri dönerdik. Bu yıllarca sürmüştür.  Arkadaşlık ile kardeşlik arasında  bir saç teli kadar uzaklık vardır.Kardeş  her zaman arkadaş olamaz Ama arkadaş her zaman kardeştir.Çok arkadaşım olduğu için mutluyum.Her meslekten kişinin bir samimi arkadaşı mutlaka vardır.Bir avukatın bir avukat,bir doktorun bir doktor,bir mühendisin bir mühendis,bir öğretmenin bir öğretmen,bir bayanın bir bayan,bir hakimin bir hakim,bir müftünün bir müftü arkadaşı olduğu gibi.Sadece  Allah’ın yarattığı “ Eşref-i mahlukat “ olarak ifade edilen insanların mı arkadaşı vardır?Hayvanların da ( kuşların,börtü-böceğin, v.b) de  arkadaşları vardır.

                Arkadaşlıklar çeşitlidir. Yol arkadaşı, hayat arkadaşı,askerlik arkadaşı,yurt arkadaşı,okul arkadaşı,hastane arkadaşı,hapishane  arkadaşı,hac arkadaşı,cami arkadaşı, balık arkadaşı,av arkadaşı,kamp ve gezi  arkadaşı,piknik arkadaşı, sohbet arkadaşı,kahve arkadaşı,dernek ,cemiyet,sendika,kooperatif,vakıf,oda arkadaşı seminer ,film ve tiyatro arkadaşı,futbol arkadaşı,oyun arkadaşı( domino,tavla,iskambil,okey v.b) kız arkadaşı,oğlan arkadaşı bunlardan bazılarıdır. Bir de mezarlık arkadaşı var. Bu da nereden çıktı derseniz ilginçtir gerçekten böyle bir arkadaşlığa Tavşanlı’da tanık olanlardanım.

                 Tavşanlımızın değerli din adamlarından,imamlarından,hocalarından ,hafızlarından,imam hatiplerinden dört kişiyi bilmeyen yoktur. İbrahim Aslan,İsmail Doğru,Seyit Ahmet Özdemir ve Davut Özay Hocaefendiler-den  söz ediyorum.  Hem dünyada hem de Ahrette   beraber olmak için ellerini birbirlerinin  elleri üzerine koyarak  karar vermişler. Önce dünyada   beraber olmuşlar. Sonra da ölümleri halinde mezarlarının yan yana olmasını istemişler.Bu karar aslında onların vasiyetidir. Vasiyet yerine getiriliyor mu? Evet. Seyit Ahmet Özdemir ile Davut Özay bugün Asri Mezarlık’ta yan yanalar yani mezar komşusudurlar.. Yanlarında iki boş mezar daha var. Allah hayırlı,sağlıklı uzun ömürler versin,bana derseniz bin sene yaşasınlar. Birisi   İbrahim Aslan’a, diğeri İsmail Doğru Hocaefendilere ait. Belki ileride bu dört Allah Dostu’nu dört duvar arasına alıp mezarlarını  mütevazi bir türbeye bile dönüştürmek isteyenler olabilir.. Gelenin ve gidenin  ziyaret ine açarlar.Çünkü bu insanlar asla lalettayin,sıradan insanlar olarak görülmemelidir.

                 Hz. Muhammet S.A.V :” Gördüğünüzde size Allah’ı hatırlatan,konuştuğunuzda bilginizi arttıran,ilmiyle de size ahireti hatırlatan,sizin için en hayırlı arkadaştır “ der.Allah herkese hayırlı arkadaş versin.Dost mu arıyorsunuz? En iyi dost arkadaşınızdır.Mevlana’nın dediği gibi,dost dediğin seni sevmeli.Sarılınacak biri olmadığın zamanlarda bile sana sarılmalı.Dayanılmaz olduğun zamanlarda bile sana dayanmalı.Bütün dünya seni üzdüğünde sana moral vermeli.Güzel haberler aldığında seninle  oynamalı..Ağladığında ,seninle ağlamalı Güldüğünde seninle gülmeli..Ama hepsinden daha çok,bir matematikçi gibi:Sevinci çarpmalı,üzüntüyü bölmeli,geçmişi çıkarmalı,yarını toplamalı. İşi bitince seni bir kenara atmamalı.İşte Mevlana’nın anlattığı bu insan ,arkadaşın ta kendisidir..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları