15 Şubat 2016 - Pazartesi

YGS Öncesi Okunmuş Yazı

Yazar - Abdussamet Öztan
Okuma Süresi: 4 dk.
2881 okunma
Abdussamet Öztan

Abdussamet Öztan

-
Google News

 

            Bu haftaki yazımda; YGS öncesi, sınava girecek arkadaşlara ve ailelerine moral olacak bir yazı yazmayı düşündüm. Konumuz “YGS”

            “Sınava hazırlandım. Gecemi gündüzüme kattım çalıştım, ama yine de içimde bir endişe var.” diyen bir çok kardeşimiz var, eminim. Hazırlanmaya bir sene veya daha da öncesinden başladın belki. Denemeler, testler, soru bankaları, yaprak testler havada uçuştu. “Ya sınavdan düşük bir puan alırsam? Ya kaydırma yaparsam? Veya istediğim üniversiteye gidemezsem?” diye sürekli içinde bir korku var kardeşim. Sana bişey söyleyeyim mi kardeşim, bu korkuyla yaşanmaz sana söyleyeyim.:) “Öyleyse git kendini camdan aşağıya at” veya “boşver be kardeşim sana sınav mı yok!”  demiyeceğim tabi ki :)

            Eğer kendini kandırmıyorsan; yani elinden gelenin en iyisini yaptığına kendin inanıyorsan, artık yapman gereken tek şey kaldı kardeşim. Ne o biliyor musun?: “Okunmuş pirinç yutmak!, 1001 yasini şerif okumak”.  Tabi ki bunlar da değil! :) Bak kardeşim. Sen yapacağını yaptın mı? Yaptın. Geceni gündüzüne kattın, geceler sana haram oldu belki. Peki sence de bir şeyi eksik bırakmadın mı?

            Bediüzzaman Hz. Risale-i Nur’da bize bu hususta şöyle bir moral verir ve der ki: “İman hem nurdur, hem kuvvettir.” (Yani inan kardeşim!) “Hakiki imanı elde eden adam, kainata meydan okuyabilir. Ve imanının kuvvetine göre, hadisatın tazyikatından, yani baskısından kurtulabilir. Tevekkeltü alâllah der.” (Sözler-23.Söz-3.Nokta) Yani, ben yapacağımı yaptım, gerisini artık Allah’a bıraktım der ve rahatlar kardeşim.

            Ama sakın zannetme ki tevekkül etmek demek, sebepleri yani sınava çalışmayı, esbabı bütün bütün reddetmek demek değildir. Belki esbabı, dest-i kudretin perdesi bilip riayet ederek, neticeleri Allah’tan istemek demektir kardeşim tevekkül. Yani, bir nevi tarlayı süren çiftçi misali. Ne yapar çiftçi? Eker, biçer, sular, sürer ve sonra mahsulü vermek, tüm kainat ve güneş sistemi elinde olan ve kün(ol) emriyle sert taş ve toprağın içinden, ağaçların ipek gibi yumuşacık kök ve damarlarını çıkaran Allah’a işini havale eder kardeşim tevekkül eden!

            İşte kardeşim, eğer sen çalıştı isen ve cidden “ben yapacağımı yaptım, hatta Fatih Sultan Mehmet Han’ın dediği gibi, imkanımın sınırını görmek için imkansızı dahi denemeye çalıştım.” diyorsan, artık senin yapacağın tek şey kaldı kardeşim. “Tevekkül ve dua et!”

            Belki sen çok çalıştığın ve denemelerde dahi yüksek aldığın halde, belki sınav esnasında kaydırma yapacaksın? Belki sınav günü hasta olacaksın ve bir şekilde sınavdan istediğin neticeyi alamayacaksın? Ne kadar kötü bi durum gibi görünüyor değil mi kardeşim bu? Sınava girememek veya çok çalıştığın halde istediğin puanı alamamak? Boşver kardeşim takma kafana. Çünkü ayette Rabb’imiz buyuruyor ki: “Sizin hayır bildiklerinizde şer vardır, şer diye bildiklerinizde de hayır vardır. Ama siz bilmezsiniz.” (Bakara-216.ayet) diyor.

            Kupkuru ağaçtan yemyeşil çiçekler çıkaran Cenab-ı Allah, elbette senin hakkında hayırlı olan netice ne ise, sana onu nasip edecektir kardeşim. Dert etme!

            Son olarak da, unutma ki kardeşim bu sınav dünyanın sonu değil! Asıl sınav, bu dünyada iken ahireti kazanabilmek. Üstelik bu sınavda, kitabı yani Kur’ânı açıp bakmak da serbest kardeşim. Hadi eyvallah! NOT: Konuyla alakalı hazırladığımız videomuzu YouTube’da ‘Risale Ofis YGS’ yazarak izleyebilirsiniz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları