06 Kasım 2016 - Pazar

Lezzet Sırları

Yazar - Abdussamet Öztan
Okuma Süresi: 6 dk.
2391 okunma
Abdussamet Öztan

Abdussamet Öztan

-
Google News

     Genelde hangi tür yemekler seversiniz? Fast food tarzı hazır bi şeyler işimi görür, ya da açlığımı yatıştırmak için aparatif bir şey almayı tercih ederim diyenlerden misiniz? Ya da, siz de benim gibi kendiniz yemek hazırlamayı mı seversiniz? Benim imkanım varsa ve vakit sıkıntım da yoksa, genelde mutfağa geçip yemek hazırlamayı çok ama çok severim. Bizim ofiste de genç kardeşlerim, sağolsunlar yemek hazırlarken az da olsa yardımları oluyor :) Arada bi yemek için zulaladığım malzemeleri aşırdıkları olsa da, onlarla yemeklerin tadı tuzu da bi başka oluyor tabi! :)
    Öğrencilik hayatı olan hemen herkes bir makarna, pilav ve hazır çorbayı tencereye su ekleyip nasıl pişireceğini bilir elbette.. :) Bunu henüz bilmeyen erkek kardeşlerime sesleniyorum: Bakın bunlar kız istemeye gideceğiniz zaman iyi prim yapabilir ona göre, en azından eliniz bir iki kaşık, kepçe tutsun ya hu :) Öğrenci dediğin adam, yemeğini taştan çıkarır. Yeri gelir, olmadık karışımlar yapar. Tuz yerine yemeğe şeker bile katanlar var, hatta salataya zeytinyağı diye yanlışlıkla aynı renkte diye fark etmeyip, dalgınlıkla sıvı deterjan katmaya kalkanları bile gördüm!
    İster öğrenci olsun isterse dünyanın en maharetli ustası olsun, yapabileceği yemekler bellidir. Her ne kadar internette onlarca yemek tarifi olsa da öğrenci adamın mutfakta yapabilecekleri, cebindeki harçlığı kadardır maalesef. Dünyanın en maharetli yemek ustası ise, Allah Allah! Artık neler yapabileceklerini hayal bile edemezsiniz. Ama benim bildiğim bi tarif var ki, onu dünyanın en maharetli usta şefi olsa yapamaz. Şimdi malzemeleri veriyorum: 1 litre su, 1 kg un, 1 çay bardağı sıvı yağ ve yarım kg şeker. Bunlarla ne olur sizce? Un helvası, bisküvi veya şekerpare tadında, artık aklınıza içinde bu malzemeler olan ne geliyorsa onların hepsi yapılabilir. Peki bu malzemeler ile ben 4 kişilik acılı adanayı, yanında kuru fasülye pilavı, o da yetmedi bir de üstüne İskender kebabı yapmanızı istesem kim yapabilir? Haydi işin ucuna büyük mü büyük bi para ödülü, tatil, ev yat-kat da verelim. Kim yapabilir? Sanırım dünyanın en maharetli ve en pahalı ustası da olsa, imkanı yok ki bu dört malzemeden yapabileceği en kral yemek un helvasıdır, ki onu zaten annelerimizin dünyanın en kaliteli ustasından daha lezzetli yaptıkları kesin.. Peki yapsalar ne olurdu? ‘Bu bir mucize!’ diyerek tüm dünya basınında yankı uyandırırdı.
    Peki sevgili kardeşim, sana şimdi bi malzeme listesi daha veriyorum. Öyle ki bu malzemelerle, aklına hayaline gelmeyecek tarifler her an yapılıyor! Şaka yapmıyorum. Biliyorum belki çok merak ettiniz ama, az önce bahsettiğim gibi olmayacak şeyler istemeyeceğim bu sefer inşaallah. Gerçekten çok şaşıracaksınız! İşte malzemelerimiz: ‘karbon, azot, hidrojen ve oksijen!’ Yumurtaların envaında, çekirdeklerde tohumlarda hep bu dört ana madde mevcut. (Merak edenler araştırıp tahkik edebilir) Madde itibariyle mahiyetleri bir hükmünde olan bu maddeler, muhtelif mevcudata menşe(esas) oluyor! (bkz: Risale-i Nur-Sözler s.557) Peki bu dört ana maddenin farklı miktarlarda yer aldığı tohum ve çekirdeklerden, neler yapılıyor? Neler yapılmıyor ki.. Bir tarla veya bahçede, aynı toprağa tohumları atılan ama tatları muhtelif onlarca sebze, meyve.. Sırığı, oklavası, çarlistonu, cücemi, Alaşehiri, Antepi ve daha bunlar gibi ismi de, cismi de, tadı da farklı olan birbirinden leziz tatlar.. Üstelik, dünyanın en maharetli ustası bile tencere ne kadar büyük olursa olsun bırakın aynı malzemeden farklı yemekler yapmayı, aynı tencerede aynı anda 2-3 çeşit yemek pişiremezken, pişirmeye kalkışsa tatları karışırken; enteresandır ki aynı toprakta kısa aralıklar konularak ekilmelerine rağmen tadı birbirine kesinlikle karışmayan kimi tatlı, kimi acı olan biberleri ve onlarcasını bi düşünün.. Bunları hangi usta yapıyor pişiriyor sizce?
    Böyle bir mutfak bize Bismillah deyip gösteriyor ki, toprak öyle bir kazan olur ki çeşit çeşit, pek çok muhtelif leziz taamlar içinde beraber pişiriliyor ki (Risale-i Nur-Sözler-1.Söz); bunu yapan ancak her şeye gücü yeten; sözü güneşe de, toprağa da, havaya da, suya da geçen ve senin midenin ve bedeninin ihtiyacını bilerek tam vaktinde, tam zamanında kupkuru toprakdan, madde itibariyle birbirinin aynı olan tohum ve tohumcuklardan gönderen bir tek ALLAH olabilir. Birden fazla ustanın ustanın işi olamaz ki, bir köyde iki muhtar olmazken nasıl olur ki matbaha-i kudret olan bu kainat mutfağının ustası birden fazla olsun? Değil mi?

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları