13 Mayıs 2018 - Pazar

BU KEZ ORUÇ SENİ TUTSUN

Yazar - Abdussamet Öztan
Okuma Süresi: 6 dk.
2822 okunma
Abdussamet Öztan

Abdussamet Öztan

-
Google News
En baba, en kaliteli, en gerçek.. En en en.. En iyi oruç nasıl tutulur? Yani esah olan oruç, gerçek oruç, hakiki oruç nasıl tutulur? Bunun formülünü vereceğiz bu haftaki yazımızda inşaallah. (Bu arada hemen ifade edeyim ki; her şeyi çok biliyorsunuz siz de falan diyenler çıkabiliyor. Her şeyi değil ama, bir şeyi çok iyi biliyoruz ki: “Emr-i bi’l ma’ruf dediğimiz iyiyi tebliğ etmek, anlatmak, bilgilendirmek” hepimizin vazifesi!(Tevbe S.-112)
Ramazan güzel be arkadaş! Geldi kapımızı çaldı yine elhamdülillah.. Gölgesi düştü üzerimize.. Yine iftarlar, sahurlar, teravihler bizi bekliyor.. Ne güzel değil mi? Her ne kadar aç kalsak, susuz kalsak; akşama kadar yemeğe hasret kalsak da, Ramazan güzel bir ay! Aslında sanki bir nevi beşinci mevsim gibi bu Ramazan! Bir nevi mâ-i Nisan gibi. Bir ferahlık, esenlik versiyor insana. Kur’ân’ını alan camiye, mukabelere koşuyor; akşamları ise teravihler, tekbirler, tahmidler, hatimler.. Elhamdülillah.. 
Bir çok güzel yönü var Ramazan’ın, özellikle de oruç yönünden. Mesela; sair vakitte mecburiyet tahtında olmayan insanların çoğu hakiki açlık hmedikleri için, yedikleri içtikleri şeylerin nimet bazında kıymetini bilemiyor tabi. Hele ki zenginse, parası da varsa, istediğimi alırım istemediğimi almam; yediğim önümde yemediğim arkamda diye düşünerek rastgele önüne gelen her şeye helal mi haram mı demeyip, deyim yerindeyse balıklama atlar. Ama Ramazan’da öyle değil işte! Said Nursî’nin ifade ettiğin gibi; o iftar vaktinde, mesela kuru bir parça ekmek var ya.. Düşünsene!.. Zengini fakiri, herkese en kral bir baklava gibi oluyor. Bi düşünsene; sofralar kurulmuş, yemekler hazırlanmış, çorbasıyla, etiyle, pilavıyla.. Davetliler desen, her kesim insanlar var: Zengini, fakiri, genci, yaşlısı kim varsa her sınıf halktan insan, kim olduğu kimden olduğu fark etmeksizin herkes o dakikada sofrasında hazır! Ama ezan okunmadan elini uzatamıyor, uzatsana haydi! ;) Niye uzatamıyorsun? Çünkü elini uzatırsan 61’i göreceksin de ondan, çünkü kefaret geliyor! ;) İşte Ramazan insanı böylesine bi terbiye edişi var ki, ne güzel değil mi? Nimetin, hakiki sahibi kendisi olmadığını anlıyor!
Ama şöyle diyenler var ki: “Yıllardır oruç tutuyorum.. Hem de her Ramazan, hiç sektirmeden. Sanki bende bir değişiklik olmuyor, bana bir etkisi olmuyor gibi arkadaş? Yani, sabahtan akşama kadar; hele ki yaza denk gelince 15 saat kadar aç kalıyorum. Gündüz her ne kadar oruç tutsam da, değişen bi şey yok bende. Mesela; afedersin ağzımda yine küfürler.. Gıybet desen gırla!.. Her gün diyorum ki ‘bugün sigarayı bırakacağım, ama iftar gelince orucumu açıp ardından hemen bir tas çorbayı kaşıkladım mıydı, hemen balkonun yolunu gözlerim. Yakarım sigarayı, Allah affetsin.. Ama olmuyor işte, oruç beni tutacağı yerde ben orucu tutuyorum ve sadece aç kalıyorum gibi bir hal var. Bazen düşünüyorum ki, acaba tutmasam mı ki diye..” diyenler var! Böyle düşünsen de, asla bırakma orucunu kardeşim ve aşağıda tarif edeceğimiz gibi tutmayı dene bu kez. Göreceksin, orucu sen böyle tutarsan ‘oruç da seni tutacak biiznillah!’
Çünkü orucun da en kalitelisi, ekmeli, en güzeli var. Nasıl mı? Mesela; mideye tutturuyoruz ya hani biz orucu, açlık çektiriyoruz. Aynen öyle de mide gibi bütün duyguları; gözü, kulağı, kalbi, hayali, fikri gibi cihazat-ı insaniyeye dahi bir nevi oruç tutturmaktır aslolan. Yani demek oluyor ki: “Muharremattan, malayaniyattan çekmekle göze” de, dile de ve sair azalarına da oruç tutturtabilirsin kardeşim, bu senin elinde!(Mektubat s.399) Örneğin; dilini yalandan, galiz tabirlerden, sövmelerden, gıybetten uzak tutarak o dilini Kur’ân, tesbih, zikir biri şeylerle meşgul ederek diline; gözünü nâmahrem olan harama bakmaktan muhafaza ederek gözüne; kulağını da fenâ sözleri, gıybet ve çekiştirmeleri seni dünyaya çağıran ve yetimâne hüzünleri yaşatan şarkıları dinlemekten uzak tutarak o kulağını Hakk söz olan Kur’ân’ı dinlemeğe sarfetmek.. Ve böylece gibi sâir cihazata da bir nevi oruç tutturmaktır. Ki en hakiki, en baba oruç böyle olur!..
İşte en kaliteli oruç böyle tutulur. Böyle tutulursa, oruç da seni tutar bırakmaz şeytan eline inşaallah! Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Google’da Risale Ofis diye aratarak bize ulaşabilir ve bilgi edinebilirsiniz. Sadece bu konuda değil, her konuda!
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları