21 Ocak 2019 - Pazartesi

Evlenmek isteyen gençlere taktikler

Yazar - Abdussamet Öztan
Okuma Süresi: 6 dk.
2297 okunma
Abdussamet Öztan

Abdussamet Öztan

-
Google News

            Bu haftaki yazının başlığını görünce aklınıza şu gelmiş olabilir: “Bir bu kalmıştı, bu adam çöpçatanlığa da başladı galiba!" diye düşünenler olabilir, ama mesele inanın bildiğiniz gibi değil! :)

            Gençlere sorsak; önce birbirilerini tanımak istiyorlar doyasıya! Bu yıllarca sürüyor hem de! "Tanımadan, sevmeden de olmaz tabi bu işler!" diyorlar ve önce internetten ava çıkıp, gözüne kestirdiği birine takip/arkadaşlık isteği gönderirler. Genelde profiller gizlidir ama; her nedense kabul ediverir diğerini ne hikmetse! :) Tabi bunu ilahi bir işaret sayıp 'herhalde evleneceğim kişi bu' diye düşünerek karşılıklı mesajlaşmalar başlar! Sonraları her şey beklediğinden çok çabuk gelişir ve 'çıkmaya başlarlar!' Gün gelir biri diğerine 'niyetinin ciddi olduğunu ve evlenmek isteğini' söyler, diğeri der ki: “Daha erken değil mi, birbirimizi daha tanıyamadık bile?” Ve derler ki: “Madem şöyle 2-3 sene bi çıkalım, sonrasında karar verelim” Çünkü, en azından birbirilerini daha iyi tanıma imkanı(!) olacaktı, değil mi? Gel zaman git zaman, yıllar yılları kovalar ve tabi karşılıklı beklentiler; birbirini karşılayamaz hâle gelir. İş, güç, okul derken zaten evlilik kurmaya hazır değillerdir taraflar ve bitirme kararı alırlar bu yolculuğu, YILLAR SONRA hem de! Sonra, genelde bu filmin devamında taraflardan biri veya nadiren her iki taraf ekseriyetle kendilerini alkole, esrara ve nadiren de olsa intihara kadar götürürler! Film burada kopar! (Buna benzer bir hadise arkadaşımın başından geçti, tam 6 yıl çıkmışlardı! Sonra olmadı, bi sebep oldu ayrıldılar ve bitti. 'Ben başkasıyla yapamaz!' denilen karşı taraf, gitti ayrıldığının haftasında başkasıyla konuşmaya başlamıştı! Tabi 6 yıldır görülemeyen buz dağının ardı, bir haftada eriyerek ortaya çıkmıştı!)

            Dile kolay! Yıllarca sen Allah'ın istemediği ve razı olmadığı bir işi yapıyorsun! Birbirine de o kadar güveniyorsun ki; evlenmenin eşiğine gelmiş bu hikayeye evlilikle bir virgül koyarak devam ettirmek niyetindeyken sen ve 'benden başkasıyla kesin yapamaz' dediğin, bir sebep oluyor ve senden ayrıldığının haftasında direkt başkasıyla!.. İşte gençlerin çoğunluğu da burada yıkılıyor, kendilerini bitiriyor! Heder ediyor!.. Peki neden böyle oldu? Bakın, Bediüzzaman bunu can alıcı noktasından, nasıl da güzel izah etmiş: "Haram sevmekte bir kıskançlık elemi ve firak elemi ve  mukabele görmemek elemi gibi çok arızalar ile o cüz'i lezzet,  zehirli bir bal hükmüne geçer!" Başlarda tatlı gelir ama, ama Allah'ın razı olmadığı bir iş yaptığın için daha ahirete kalmadan dünyada acısını çektiğinin, görebileceklerinin bazılarıdır bunlar. (Daha ahiret mesuliyetine falan girmiyorum bile!) Peki yok mu bunun daha kolay, ağrısız acısız bir yolu? Evlenmeyi düşünen gençlere taktikler, birazdan geliyor inşâallah!

            Diyorlar ki; “flört haramsa nasıl birbirimizi tanıyacağız, nasıl evleneceğiz?” Güzel kardeşim senin anne baban, deden ninen.. Bunlar flört edip de mi evlendi? :) Evlenmek için flörte gerek yok. Çünkü flörtte kimse birbirini hemen tanıyamaz. Tanıma olayı evlendikten sonra yıllarca devam edecek zaten. Siz bir de evlenince, öncesinde gezip tozduğunuz zamanlardaki ve dizilerdeki gördüğünüz gibi toz pembe olacak sanıyorsunuz. Ama film setinde yaşamıyoruz! Ama Allah’ın istediği tarzda evlilik işini yaparsanız, dünyadaki eviniz de ahiretin bir nevi Cennet iskemlesi gibi olabilir.  Peki nasıl olacak bu iş? Öyle kurbanlık bakar gibi çarşıda sokakta aramakla, internetten facebook’tan yazışmakla olmaz bu işler! Her şeyin bi raconu, şartı, zamanı var! Ev geçindirecek ve kanaat edecek kadar maddi durumun varsa(öyle trabzon, urfa, bilmem ne takı setleri için değil, evin geçimi için); bu yükü omuzlayabileceğine gerçekten inanıyorsan; sonra git annene, yakınlarına söyle; ama evleneceğim diye de çarşıda pazarda kısmet arama! Ararken de göz zinasına girme! Hanım kardeşim, 30 yaşına kadar evlenemezsen evde kalacak değilsin. Unutma ki, Peygamber Efendimiz evlendiğinde Hz. Hatice validemiz 40 yaşında idi. Unutma!..

            Ailelere de bir çift sözüm ve çözüm var! Gençleri evlendiriyorsanız, kolaylaştırın zorlaştırmayın şu işi! Sonra Allah korusun gençler; evlenmek 80-100BİN lira, zina 100-200 lira diyecek hale geliyorlar! Evlenseler de kaç yüzbinlik gırtlağa kadar borçlar! Pahalı takılar; mehir demek değildir bunu da unutmayın! İsrafa giriyorsunuz, ki ayet açık ve net!: "Allah israf edenleri sevmez!" Bir kere olacaksa bu iş, adetlere göre değil ayetlere göre, kitabına göre, sünnete göre olsun kardeşim! Zarar etmezsiniz böylelikle, dünyada da ahirette de! Vesselam!..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları