23 Eylül 2020 - Çarşamba

Dünyanın bilinen ilk ticaret borsası

Yazar - Muhammet Uygun
Okuma Süresi: 4 dk.
1128 okunma
Muhammet Uygun

Muhammet Uygun

mehmetuygur299@gmail.com -
Google News

Dünyanın bilinen ilk ticaret borsasının Kütahya'da olduğunu biliyor muydunuz?
Şimdi sizi Kütahya'nın bir ilçesi olan ve Kütahya merkeze 50 kilometre mesafede olan Çavdarhisar'a götüreceğim. Çavdarhisar şelçuklu döneminde çavdar tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı Çavdarhisar adını almış bir ilçemizdir. Bu küçük ilçemiz ise büyük bir tarihsel zenginliğe sahip ve bu zenginliği ile ün yapmıştır. Bizim değineceğimiz yer ise Aizanoi antik kenti yani dünyanın bilinen ilk ticaret borsası.
Çavdarhisar şehir merkezine vardığınızda aizanoi antik kenti tabelası olan yola saptığınızda karşınıza ilk olarak dünyanın bilinen ilk ticaret borsası ile antik kentin yanında akan kocaçay'ın iki yakasını birbirine bağlayan köprü çıkıyor, bu köprü roma döneminde yapılmıştır. Aynı yoldan ilerlediğinizde ise Zeus tapınağı, stadyum ve tiyatro alanları karşınıza çıkıyor. 
 
 
 
Aizanoi antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında elde edilen bazı bulgular MÖ. 3000'li yıllara dayanmaktadır. Aizanoi antik kentine girdiğinizde dev sütunların dizili olduğu büyük bir yapı karşınıza çıkıyor, yakınlaştıkça sizin üstünüze yıkılacakmış gibi korkutan ama aynı zamanda ihtişamı ve büyüklüğüyle sizi hayretler içerisinde bırakan bir yapı.
 
Antik kentin içerisine girdiğinizde sizi aşağıya götürecek bir merdiven karşınıza çıkıyor. Merdivenden aşağıya baktığınızda basamakları göremeyecek kadar karanlık ve korku verici geliyor ama bir cesaret ile basamakları bir bir iniyorsunuz. Basamakları indikçe yukarıdaki kavurucu sıcaklık yerini soğuk bir serinliğe bırakıyor, kulağınıza hafif gelen klasik yunan müziğinin etkisi ile içerideki loş ışık adeta sizi büyülüyor. Tapınakların cella¹  kısmı olan bu yer günümüzde ise Roma döneminini anlatan akroterler²  yerleştirilerek  müze şeklinde kullanılmak üzere dizayn edilmiştir.
 

 

 


Zeus tapınağının çevresinde ise Zeus Büstü ve bölgeden çıkan akroter, mezar ve mezar taşları sergilenmektedir.
 
Fotoğraf: Tanıtma Genel Müdürlüğü

 


Zeus tapınağından çıktığınızda ise Roma hamamları ve MS. 2.ve 3. yy. inşa edilen 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve 15.000 kişi kapasiteli tiyatro alanları karşınıza çıkıyor. Devasa büyüklükteki bu alanlar hem sizi hayretler içerisinde bırakıyor hemde o dönemin teknolojisi ile nasıl yapıldığı sorusunu akıllara getiriyor.

 

 


 
Fotoğraf: Tanıtma Genel Müdürlüğü
Aizanoi antik kentini burada genel olarak ele aldık ve elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık, umarız ki bu muhteşem yapıyı görme fırsatını ele geçirirsiniz ve her zaman aklınızın bir köşeşinde güzel bir hatıra olarak kalır.
İlimizde bulunan bu ve benzeri tarihi güzelliklerimizi hem Kütahyalılara hem de bütün Türkiye'ye tanıtmalıyız ki bu güzide şehrimizin değeri daha iyi anlaşılsın.

1. Cella: Tapınaklarda yalnızca din adamlarının girebildiği kutsal bir alan.
2. Akroter: Tapınaklara yerleştirilen süs ya da heykellerin dekoratif  kaidesi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.