08 Aralık 2020 - Salı

Leblebiciler Odası Ne Yapıyor?

Yazar - Muhammet Uygun
Okuma Süresi: 4 dk.
1376 okunma
Muhammet Uygun

Muhammet Uygun

mehmetuygur299@gmail.com -
Google News

Leblebiciler Odası Ne Yapıyor?

Güzide şehrimiz Tavşanlının yüzyıllar boyu geçim kaynağı olmuş aynı zamanda ulusal ve uluslararası arenada tescillenmiş olan, her Tavşanlılının adeta kendi göreviymiş gibi ismini bütün dünyaya duyurmak için gittiği her yerde anlattığı ve lezzetini öve öve bitiremediğimiz    Tavşanlı leblebisinden söz edeceğim.

Ama burada başka bir noktaya değinmem gerek ve yazıma ondan sonra devam edeceğim.

*
Türkiye’de ilk ve tek olan Leblebiciler odası Tavşanlı Leblebiciler odasıdır.

Bu odanın kurulma amacı Tavşanlı leblebisini bütün dünyaya tanıtmaktır.

Bu odanın çalışmaları sayesinde Tavşanlı leblebisi dünyaca ünlü olup Fransa’da Dünya Kalite Ödülü verilmiştir. Aynı zamanda Tavşanlı’nın sade leblebisi Paris’te ödül alıp 2003 yılında tescillenmiştir.

Tavşanlıda her yıl binlerce ton leblebi Balkan ülkeleri başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Buraya kadar anlattıklarım Tavşanlı Leblebiciler odasını övmek içindi.

*

Şimdi tekrar başa dönelim.

Her Tavşanlılının kendine görev olarak bildiği Tavşanlı leblebimizi tanıtmak konusunda başarılıyız ama leblebiye ulaşılabilirlik konusunda başarılı mıyız?

Günümüz dünyasında insanlar artık internet üzerinden alışveriş yapıyorlar, Pandeminin ortaya çıkmasından dolayı internetten yapılan alışverişler iyice arttı. İnsanlar artık kendi mahallesindeki markete gitmek yerine o marketin uygulaması veya sitesinden alışveriş yapıyorlar.

Böyle bir dönemde Tavşanlılı leblebiciler ne yapıyorlar öncelikle de Leblebiciler odası.

Günümüzde birkaç marka dışında e-ticaret sitesi açan leblebici yok, açan leblebici firmaları da yeterli özeni göstermemişler.

Hepimiz farklı bir şehirde yaşayan akraba, arkadaş ve tanıdıklarımıza her gittiğimizde leblebi götürürüz değil mi?

Yine bendeniz birkaç leblebi paketini bir leblebici dükkanından alıp kargoya götürüp farklı bir şehirdeki arkadaşıma kargo ile göndereceğim. Geçen yılda bir arkadaşım 6-7 paket leblebi istemişti ve kendim kargo ile gönderdim. Daha fazla uzatmayayım diye başka örnekler vermeyeceğim çünkü bu iki örnek bu işin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yeter diye umuyorum.

 

Evet, Leblebiciler odası artık acil bir şekilde bu konuya el atmalı ve bütün leblebicileri bu işe organize etmeli.

Bir arama motoruna leblebi yazın ve aratın. Çıkan sonuçları ben size yazayım ilk olarak aramalar arasında Hepsi burada sitesi karşınıza çıkıyor diğer başka bir sonuç ise Denizli Serinhisarlı leblebici kardeşlerimizin kurduğu e-ticaret sitesi karşınıza çıkıyor. Bu durum iki seçeneği göz önünde bulundurmamızı sağlıyor.
İlk seçenek Serinhisarlı kardeşlerimiz gibi ortak bir e-ticaret sitesi üzerinden satış yapmak.
İkinci seçenek ise Hepsi burada sitesi gibi ulusal çaptaki e-ticaret siteleri üzerinden kendi markamız adıyla satış yapmak.

Benim anlatacaklarım ve yazacaklarım buraya kadar geriye kalan yetkililerin artık bu konuya eğilmeleri. Bendeniz bu konuda takipte olacağım ve (olursa) gelişmeleri sizlere nakledeceğim.

 

Dipnot: Türkiye'de yalnızca 3 yerleşim yerinde üretilen leblebiler tescillenmiştir. Bunlar 2002 yılında Çorum, 2003 yılında Tavşanlı ve 2009 yılında Serinhisar leblebileridir.

 

 


 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.